Piotr
19.03.2026 21:47
Witam,
Jak dla mnie bardzo dobrze się pracowało ale ze względu na sprawy osobiste musiałem zrezygnować(wyjazd).
Podejście Szefa Pana A. W porządku, bez problemów się dogadaliśmy.
Dziękuję
Karolina
17.03.2026 15:07
Nie sugerowała bym się jakimiś starymi komentarzami, załoga się zmieniła i atmosfera w pracy jest świetna. Szef jest dobrym człowiekiem, który docenia pracowników. Miejsce w którym można dobrze zarobić jeśli oczywiście chce się pracować i przy okazji pysznie zjeść 😊
Amelia
03.11.2025 16:17
Dzisiaj robiłam zakupy na mięsnym. Kolejny raz ekspedientka z działu mięsnego(pani wschodniego pochodzenia) ustawiła mnie do pionu i nie tylko mnie. Ma szczęście, że się śpieszyłam, następnym razem będzie rozmowa z kierownikiem. Szkoda, że taka osoba psuje opinię całej obsłudze sklepu. Od kilku lat robię tam zakupy i nie narzekam. Naprawdę dobrze wyposażony sklep, dobry jakościowo towar. Szkoda, że obsługa z działu mięsnego( konkretnie jedna pani) z tym się nie utożsamia i psuje reputację.
Tragedia!!!! Moim zdaniem na mięsnym jedna z pań to chyba pracuje za karę. Ja rozumiem, że są różne sytuacje w życiu ale za każdym razem co trafiam na tą panią odechciewa robić się zakupy po prostu odchodzę od lady. Ceny na półkach też nie są pilnowane inne są na półce inne wychodzą na paragonie.. Nie miałam ochoty się już wykłócać o 5 zł ale po prostu już wiem, że będę omijać sklep szerokim łukiem, bo nie był to pierwszy raz.
10.05.2025 23:09
Tragedia!
Jestem bardzo niezadowolona z obsługi. Brak szacunku do drugiego człowieka. Kasjerka zachowywała się lekceważąco nie używając zwrotów grzecznościowych, chociażby ,,Dzień dobry”.
A ceny?! Karygodne!
Wywiadu udzielił/aPiekarz
04.08.2023 16:26
Chcemy Cię lepiej poznać. Napisz proszę, jaką historią chcesz się z nami podzielić?
Chciałbym opowiedzieć o pracy w Delikatesach ABC w Gdyni przy ulicy Bosmańskiej 36.
Na jakim stanowisku pracowałeś/aś i na czym ono polegało?
Na umowie miałem wpisane stanowisko Pomocnik Piekarza. Nieoficjalnie byłem jednak Kierownikiem piekarni. Do moich obowiązków należało również m.in. zatrudnianie personelu.
Co było powodem zakończenia współpracy z firmą?
Niemiłe zachowania ze strony jednego pracownika i ciężkie zaniechanie podstawowych obowiązków po stronie pracodawcy. Rekrutowałem zespół, w tym osobę na stanowisko pomoc cukiernika. Niestety nowy pracownik okazał się agresywny: ubliżał cukierniczce, rzucał też blachami i garnkami. Dla mnie takie zachowania są nieakceptowalne i podziękowałem tej osobie za współpracę, tłumacząc jej, że agresywne zachowania w zespole/ w pracy są niedopuszczalne. Po tygodniu osoba ta wróciła do pracy na skutek wstawiennictwa innej kierowniczki. Wyraziłem swoją opinię szefowi, mówiąc, że to źle się skończy i w moim odczuciu jest to błąd. W międzyczasie osoba agresywna (dalej będę o niej pisał per X) i druga kierowniczka, nieustannie wyrażali niezadowolenie z pracy głównej cukierniczki, aż ta została ona zwolniona. Głównym cukiernikiem została osoba X. Następnie zatrudniliśmy nową pomoc cukiernika, która sama, po około miesiącu, zwolniła się z powodu agresywnych zachowań i wysokich wymagań pracownika X. Następnie z pracy odeszła też sprzątaczka, z powodu niepożądanych zachowań - na tle seksualnym - pracownika X. W międzyczasie miałem też konieczny pobyt w szpitalu z powodu wstawiania blokad w kolanie. Po moim powrocie z urlopu zdrowotnego, pracownik X głośno wyrażał swoje niezadowolenie o terminie mojej nieobecności. Udało mi się jakoś załagodzić sytuację, aż do dnia, kiedy to agresja pracownika X osiągnęła apogeum. Najpierw nakrzyczał w sposób mocno agresywny na piecowego, który spóźnił się 3 minuty do pracy. Następnie ja - jako kierownik działu - włączyłem się w sytuację, chcąc nad nią zapanować. Usłyszałem serię wyzwisk i poniżeń, doszło też do rękoczynów ze strony pracownika X. Od razu zgłosiłem tę sytuację szefowi, który akurat przebywał na urlopie. Zaznaczyłem też, że obawiam się o moje bezpieczeństwo i zdrowie. W odpowiedzi otrzymałem tylko SMS, z sugestią bym nie zachowywał się jak dziecko i nie psuł urlopu szefowi. Była jedyna odpowiedź szefa na całą sytuację, nie napisał nic więcej przez kolejne trzy tygodnie. Kolejny kontakt ze strony szefa miał miejsce dopiero wtedy, gdy wraz z prawnikiem napisaliśmy wypowiedzenie pracy z winy pracodawcy (ciężkie naruszenie obowiązków wobec pracownika). Podczas spotkania szef przyjął narrację pracownika X, że to ja wywołałem całą sytuację i pierwszy byłem agresywny. Nie dało się z nim inaczej rozmawiać. Mam zamiar zgłosić to do odpowiednich Instytucji.
gość
12.03.2025 18:31
bardzo dziękuję za tak szczegółowy opis sytuacji. ta firma właśnie prowadzi rekrutację i nie skorzystam czytając do jakich sytuacji tam dochodzi.
Pozdro dla autora
Jakie są widełki wynagrodzeń na tym stanowisku?
4000-4500 netto na umowie o pracę.
Jak długo pracowałeś/aś w tej firmie?
8 miesięcy.
Czy poleciłbyś/poleciłabyś pracę w tej firmie swojemu przyjacielowi? Uzasadnij swoją odpowiedź
Nigdy w życiu, z powodu zachowań pracownika X. Wyzwiska z jego strony są na porządku dziennym. Poza tym dochodzi do rękoczynów i innych form agresji, a szef na to nie reaguje, o czym opisałem wyżej. W firmie jest też wysoka rotacja pracowników przez zachowania osoby X. Poza tym, jest to absorbująca praca, po 12-16 godzin dziennie. To osoba X oczekuje takiego wymiaru pracy i stąd też zaczęła psuć się atmosfera w firmie.
Jakie były możliwości rozwoju na Twoim stanowisku / w Twoim dziale? Z czego to wynikało?
Szkolenia uzupełniające w kierunku piekarnictwa.
Jak wyglądały szkolenia w Twojej firmie? Czy były zaplanowane i jak często się odbywały? Jakich obszarów/ tematyki dotyczyły? W przypadku braku szkoleń, jak myślisz, z czego to wynikało? W jakich obszarach chciałbyś być szkolony i dlaczego?
Było tylko jedno szkolenie zawodowe. Ponadto odbyło się jedno szkolenie BHP. Polegało ono tylko na podpisaniu dokumentu i trwało 15 sekund.
Jak oceniasz atmosferę panującą w firmie? Jak myślisz, z czego to wynikało?
Atmosfera jest nieprzyjemna z powodu agresywnych zachowań pracownika X oraz braku wsparcia ze strony pracodawcy - wszystko, co opisałem powyżej.
Jak oceniasz warunki i ustalenia z pierwszego dnia pracy względem przestrzegania tych ustaleń przez pracodawcę? Jeżeli pracodawca nie przestrzegał warunków, opisz dokładnie o jakie warunki chodziło i co nie było przestrzegane.
Warunki nie były przestrzegane. Umówiliśmy się na pracę po 8 godzin dziennie, a w rzeczywistości pracowałem znacznie więcej. Miałem wprowadzać receptury, a szybko okazało się, że stawia mi się wiele wymagań i zadań, oczekując ciężkiej pracy w wymiarze większym niż 8 godzin dziennie. Zdarzało mi się przychodzić do pracy na godzinę 5 rano i wychodzić o godzinie 19, tak było tylko w moim dziale z powodu "standardów" narzuconych przez pracownika X. W pozostałych działach pracuje się po 8 godzin.
Dzięki GoWork masz właśnie możliwość zasugerowania swojemu byłemu CEO/ Właścicielowi istotnych zmian. Co byś mu powiedział/a o organizacji i doradził/a co poprawić w firmie?
Radzę byłemu pracodawcy, żeby zaczął przestrzegać poszanowania innych pracowników i dbania o nich. Niedopuszczalne powinny też być sytuacje pobić, wyzwisk i agresji w miejscu pracy.
Klient
12.01.2024 20:02
Sklep ABC (usunięte przez administratora) na pojemnikach w garmażu wliczając pojemnik razem z ceną towaru a następnie przekazie żądają 25 groszy za pojemnik
bolo
08.10.2024 09:18
Mistrzu, od 2024 jest ustawowo pobierana opłata za opakowanie plastikowe, musi być wyszczególnione to na paragonie. Te pojemniki praktycznie nic nie ważą, ale proponuję abyś dał pani nakładającej garmaż - worek foliowy, będzie bez opłaty! A jeśli to nie wyjdzie, to można przyjść z własnym pojemnikiem na jedzenie, pani przed nałożeniem produktu naciśnie na wadze magiczny przycisk TARA i zapłacisz tylko za to co zjesz i ani grosza więcej...
Fryc
18.09.2023 20:34
Obsługa na 5+....towar? Mięsa, wędliny ok....warzywa dużo lepsze w pobliskich warzywniakach...A ceny? Chyba najwyższe w Trójmieście...np taka zwykła Magiczna gàbka w abc jest za ponad 9 zł a taka sama w Kauflandzie 3,45 zł....i jeszcze jedno...ciasnota na warzywniaku ...wykładanie towaru to hard core
królik 2
31.08.2023 11:21
z powodu złej atmosfery i złej woli pracownika × oraz agresywnego działania na inne osoby.byłem świadkiem konfliktu i popychania kolegi oraz wyzwisk pod jego adresem. nigdy nie miało miejsca nic podobnego w żadnej pracy. To jest szczyt prawie burda pijacka w pracy. A powody iście chuligańskie podejście do innych. Chęć dominacji nad słabszymi fizycznie osobami .Bardzo mi to szkodziło na zdrowie. nie przedłóżono mi umowy o pracę .bo byłem świadkiem złej sytuacji w pracy i nie mogłem pracować po kilkanaście godzin dziennie z takim człowiekiem..× . x traktował czasem kobiety jak przedmiot pożądania ...okazując im brak szacunku. celowo...az się denerwować musiały .? i już nie pracują.. . Właściciel wydaje się być ok..ale nie można być (usunięte przez administratora) w pracy.z powodu kogoś × np.
Były pracownik.
31.07.2023 18:01
Nie polecam. Zwolnilem się sam ze wzgledu na (usunięte przez administratora). Nie dbanie o jakość produktów i brak szacunku wyżej postawionych osób (nie dotyczy wlasciciela)
22.05.2023 12:27
Jak się pracuje z ludźmi z Abc?
Piekarz
27.07.2023 21:54
Zatrudniłem się w piekarni że względu na to że szef chciał wprowadzić rzemieślniczej wyroby do piekarni, jakość nad ilość, z czasem zaczął zatrudniać ludzi z takich molochów jak wenta i bochen.
Pracowalem na umowie cały etat 8hr dziennie, pracuje się 6 dni na 7.
Z czasem szef postanowił liczyć zyski i jakość zniknęła nad ilością, były pretensje ze nie jestem "oddany" bo nie siedzę od 5 do 18 codziennie w pracy.
Cukiernik z wentg nazwijmy go "Sebuś" to skrajna (usunięte przez administratora) człowiek który ma pojęcie tylko takie które uzyska w Wencie.
Z czasem Sebuś zrobił się agresywny i wyzywał od (usunięte przez administratora) cukierników i cukierniczki, a że mną do szło do rękoczynow z jego strony.
Szef nie widział problemu kiedy jednego dnia zwolniło się 3 na 5 piekarzy z danego powodu, ogólnie tam nie mają zielonego pojęcia czym jest mobbing. Sądzę że jest to tylko kwestia czasu aż na piekarni albo Sebuś dostanie łomot od jakiegoś nowego piekarza albo szef trafi przed sąd za to co się dzieje na miejscu.
Odradzam jeżeli spokój i zdrowie jest dla was ważne.
28.07.2023 18:56
Drogi kolego z pracy ( nazwijmy Cię np. Alex), gdybyś należycie wykonywał swoje obowiązki i zajął się tym, do czego zostałeś zatrudniony, nadal byś tam pracował ( jak reszta pracowników z kilku, bądź kilkunastoletnim stażem). Traktowałeś pracę, jako klub spotkań towarzyskich i nie miałeś czasu na wypełnienie obowiązków. Owszem Miałeś wprowadzić produkty nie spotykane w innych piekarniach, ale w większości widzieliśmy je tylko na zdjęciach. Ty Sam niestety jesteś Osobą z którą nie da się pracować, ponieważ jesteś nie odpowiedzialny i obniżasz morale osób, którym zależy. W następnej pracy, mniej flirtuj to może się wyrobisz, chociaż pewnie nie, bo 8h dziennie, to dla Ciebie abstrakcja. Pozdrawiamy Ekipa ABC:-)
Danka
09.02.2023 20:47
Wspaniałe delikatesy na Bosmanskiej powinno być ich więcej zamiast biedronek kupisz wszystko i bardzo dobrej jakości chciałabym taki w gdyni na Wzgorzu
Aga
16.08.2021 14:34
Raczej kiepsko płacą, bo obsługa wybitnie nieuprzejmą, widać, że im na pracy i klientach nie zależy.
~Agata
06.04.2022 10:22
Racja!
Mialam dzisiaj nieprzyjemna sytuacje z pania z obslugi lodówek- sery, masła itp.
Tragedia, wulgarna i agresywna kobieta, nie nadaje sie, żeby pracowac w sklepie spozywczym.
Spadla mi smietana, a ona sie wydarla ze wczoraj umyla lodowke, po co bralam te smietane, moglam te pierwsza, ktora mialam...
Naprawde ta pani to porazka, nieszczesliwa chyba....
Zbigniew
05.01.2022 18:10
Dotyczy ABC ul. Bosmańska w Gdyni. W dniu 05 br. Pani obsługująca kasę odmówiła przyjęcia 9 szt. butelek po piwie (zwrotnych), piwa zakupiłem w ww. sklepie w dniu 30 12 2021r, Tym samym zostały naruszone:
1. Ustawa z dnia 13 czerwca 2013 r. art. 44.
2. Przepisy skarbowe dotyczące bezpodstawnego zawyżenia ceny produktu oraz zmuszenia klienta sklepu do
zakupu produktu (niechcianego) i odmowy jego przyjęcia ......... W tej sprawie wniosę skargę do Urzędu
Skarbowego.
Pozdrawiam Załogę Sklepu i klientów
Zbigniew
Aleksandra
11.05.2021 22:45
zniszczą cię, wypiją soki życia, nie warto , są lepsze firmy (usunięte przez administratora) ludzi
Aleksandra
11.05.2021 22:44
wycisną z ciebie soki życia i wyrzucą miąższ z najgorszą opinią aby nie znaleźć już żadnej innej pracy, kuroniówka się nie należy, ty im poświęcasz swój czas i zaangażowanie a oni cię wyplują i spluną w twarz... klika
Zostaw merytoryczną opinię o Abc