Nie przegap nowości o MK Architektura Wnętrz Mateusz Klusek!
Klient
06.02.2022 12:05
Jako klient Pana Mateusza jestem bardzo rozczarowany jego brakiem elastycznosci w tworzeniu projektu, oraz małym doświadczeniem z racji wieku ale z przekonaniem nad wyraz dużej fachowości . Wraz z żoną wielokrotnie podkreślaliśmy że chciemy projekt którego wykonanie bedzie wiazało sie zę średnimi kosztami budowy , jednak kiedy doszlo do wykonania projektu zastosowane urzadzenia i rozwiazania okazały sie być bardzo często jednymi z najdroższych. Od początku po wpłacie zaliczki PAn podkreśłał że" widzieliście jak ja projektuje i tak poprostu robie" . Trudno było wyegzekwować od niego inne zamienniki ponieważ on po akceptacji wstepnego projektu nie wysyła tańszych zamienników projektowanych urządzeń lub rozwiązań. Projekt posłużył nam wyłacznie jako obrazek dla wykonawców , a zamienników oraz rozwiązań szukaliśmy sami , pomijając to że wiele rozwiązań poprostu było niedoprecyzowanych lub trudnych do zrealizowania. Atmosfera współpracy była już poźniej bardzo trudna ponieważ bardzo długo czekaliśmy na poprawki a żona sama podsyłała rozwiązania z innych projektów żeby projektant je zastosował, o czym czesto zapominał, bo jak tłumaczył "prowadzi aktualnie kilka projektów i jest mu trudno." Na koniec chcieliśmy szybko skończyć z nim temat projektu, bez kompletu wszystkich niezbędnych wycen i elementów, zapłaciliśmy ostatnią ratę i zakończyliśy współprace .
Podsumowując współpraca z panem architektem była dla nas bardzo trudna i w przebiegała nerwowym klimacie .
Właściciel
24.02.2022 22:01
Witam, dziękuję za opinie, jednak pragnę wyjaśnić zaistniałą sytuację oraz opis współpracy przedstawionej powyżej, dbając o dobre imię pracowni.
Na pierwszym spotkaniu, na które zostałem zaproszony, Klienci byli poinformowaniu jak wygląda współpraca, że bardzo duży nacisk kładę na jakość wykonania detali oraz użyte materiały.
Oferta została wysłana drogą elektroniczną wraz z przedstawieniem zakresu projektowego oraz rozliczeniem.
Zakres projektowy obejmował 3 wstępne aranżacje wnętrza, chociaż zostało wykonanych dużo więcej, chciałem aby klienci byli zadowoleni, za co nie były pobierane dodatkowe pieniądze.
3 razy zmienił się metraż projektowy wnętrza, Klienci byli niezdecydowani (czy otworzyć strop, czy wysokość będzie ok, czy robić antresole. ITD). Wszystkie projekty były wysyłane na czas, chociaż niektóre były potrzebne na następny dzień, o czym zostałem poinformowany drogą telefoniczną, chociaż Klient powtarzał "mamy czas"
Elektryka oraz hydraulika została wykonana odbiegając od projektu, chociaż wspominałem, że każda zmiana w projekcie nastąpi efekt domina. Przy wyborze materiałów wspominałem Klientom, że ceramikę należy wybrać dobrej jakości, że ciężko będzie do tego wrócić.
Nie Zgodzę się, że materiały były wybierane jedne z najdroższych, fakt, to nie była cena "marketowa", były to standardowe firmy. Wszystkie elementy w projekcie były do zrealizowania. Projekt składał się przekroi pojedynczych pomieszczeń, na których było wszystko opisane, wraz z osiami układania płytek (dwa formaty), wspomnę że były 3 łazienki.
Mogę się zgodzić, że niektóre poprawki były pracochłonne, było ich zbyt wiele. Również zaznaczam, że ostatnia rata była podzielona na dwie części, ponieważ nie posiadałem wycen materiałów, z których i tak nic nie wyszło, materiał był zamawiany przez Klientów, którzy sami wspominali, że mają większe rabaty.
Opinia została pewnie napisana po telefonie w tym roku, żebym zmienił wizualizacje, zgodziłem się to zrobić, ale odpłatnie.
Przykro mi z powodu Państwa niezadowolenia
Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
MK
Zostaw merytoryczną opinię o MK Architektura Wnętrz Mateusz Klusek