Opinie o Bissa Stargard
06.09.2023
Kasjer - Sprzedawca
Szczecin
24.07.2022
Czy pracujesz w firmie Bissa Sp. z o.o. lub pracowałeś/aś?i podziel się swoim zdaniem na temat tej firmy.
Usługowa 6A 73-110 Stargard
*GoWork nie weryfikuje każdej opinii przed publikacją, jednak analizujemy zgłoszenia i usuwamy wszystkie treści naruszające regulamin.

31.03.2026 10:26
31.03.2026 20:40
31.03.2026 21:35
04.03.2026 14:43
Przychód netto [PLN]
Zysk / strata brutto [PLN]
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
09.01.2025 20:43
05.11.2023 18:14
03.11.2023 08:52

Wywiadu udzielił/aBartosz Bogdanowicz
17.10.2023 15:17
Czym zajmuje się Państwa firma?
W naszej siedzibie w Stargardzie zajmujemy się sprzedażą hurtową oraz dystrybucją: mięsa, drobiu, wędlin, ciast oraz nabiału. Działalność hurtowni polega na przyjmowaniu zamówień od klientów, kompletacji towaru oraz jego dystrybucji. Posiadamy również 6 sklepów mięsnych, które działają pod nazwą “Spiżarnia cenimy jakość…” zlokalizowanych w Szczecinie i Policach. Naszą misją jest świadczenie najwyższej jakości usług oraz sprzedaż najlepszych produktów, czego dowodem są wysokie oceny klientów oraz fakt, że dwa z naszych sklepów znalazły się na liście 100 najlepszych sklepów w Polsce w kategorii sklep mięsny, otrzymując nagrodę TOP 100 OF POLAND w 2022 roku.
Jak wyglądały początki Państwa firmy?
Mój ojciec od roku 1970 posiadał fermę drobiu. Miał dobre kontakty z ówczesnym kierownictwem Drobimexu i właśnie stąd wziął się pomysł na powstanie hurtowni drobiu obsługującej rynek zbytu w Stargardzie i okolicy. Firmę założyliśmy wspólnie z ojcem w 1991 roku. Po śmierci ojca, w 2009 roku firma została przekształcona w spółkę z o.o. pod kierownictwem obecnego Zarządu.
Jak wygląda struktura Państwa firmy?
Firma zatrudnia obecnie około 100 osób. W siedzibie firmy w Stargardzie zatrudnionych jest około 60 pracowników. Warto nadmienić, iż 25 osób z tej grupy związanych jest z firmą od ponad 15 lat. Najwięcej osób zatrudnionych jest na stanowiskach: magazyniera (około 20 osób), kierowcy (około 15 osób), pracownika działu sprzedaży (około 10 osób), kasjera/fakturzystki (około 5 osób). Zatrudniamy także kilku pracowników administracyjno-biurowych oraz trzech przedstawicieli handlowych. W naszych sklepach mięsnych działających od 2009 roku zatrudniamy osoby na stanowisku kasjer-sprzedawca. W sześciu sklepach pracuje obecnie 40 osób. Firmą kieruje trzyosobowy Zarząd — Prezes będący głównym udziałowcem, a także dwóch Wiceprezesów związanych z firmą od około 25 lat.
Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie?
Proces rekrutacji zazwyczaj jest szybki i nieskomplikowany. Pierwszym etapem jest rozmowa telefoniczna z naszym Wiceprezesem do spraw handlowych. Kontaktuje się on z osobą, która zainteresowała nas swoim CV. Wiceprezes w trakcie rozmowy odpowiada na ewentualne pytania kandydata, dotyczące danego stanowiska, a także prosi o przygotowanie dokumentów i umawia się na spotkanie w siedzibie firmy (kandydaci ze Stargardu) lub w którymś ze sklepów (kandydaci ze Szczecina/Polic).
Jak przebiega spotkanie stacjonarne?
Na miejscu omawiane są wszelkie szczegóły — pytamy o wcześniejsze zatrudnienie, ewentualne doświadczenie w branży. Staramy się, żeby na tym etapie kandydat przeprowadził również krótką rozmowę z bezpośrednim przełożonym, który oprowadza go po zakładzie i pokazuje stanowisko. Nie każda praca jest dla każdego, dlatego zależy nam na tym, żeby potencjalny pracownik otrzymał jak najlepszy obraz posady, na którą aplikuje. Jeśli obie strony są zdecydowane, to dokumenty kandydata trafiają do działu kadr. Wystawiamy skierowania na niezbędne badania, po których wykonaniu uzgadniamy termin rozpoczęcia pracy i przygotowujemy umowę o pracę.
Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika?
Proces wdrożenia do pracy w hurtowni zazwyczaj rozpoczyna się od około dwutygodniowego szkolenia w magazynie, którego celem jest poznanie funkcjonowania firmy i towaru. Dalszy proces wdrożenia zależy już od konkretnego stanowiska.
Jak wygląda ten proces na stanowisku kierowcy?
Pracownik poznaje zasady załadunku towaru na samochód, jeździ z naszym doświadczonym kierowcą w celu poznania poszczególnych tras i klientów, a także zapoznaje się z obiegiem dokumentów. Proces ten trwa około miesiąca.
Jak wdrożenie przebiega na stanowisku pracownika działu sprzedaży?
Osoba zatrudniona w dziale sprzedaży pracuje głównie przy komputerze, poznaje program, na którym będzie działać na co dzień, zapoznaje się z dokumentami oraz uczy się, jak przyjmować zamówienia. Proces ten trwa około dwóch tygodni.
Jak wygląda ta kwestia, jeśli chodzi o stanowisko kasjera/fakturzysty?
Nowa osoba poprzez pracę przy komputerze poznaje program, uczy się obsługi drukarki fiskalnej/terminala, rozliczania dokumentów kasowych, wystawiania faktur oraz przygotowywania towaru do wysyłki. Proces ten również trwa około dwóch tygodni.
Na koniec chciałabym jeszcze dopytać o wdrożenie pracownika w Państwa sklepach stacjonarnych.
Proces wdrożenia pracownika na stanowisko kasjera-sprzedawcy w sklepie mięsnym "Spiżarnia cenimy jakość…" obejmuje przede wszystkim: poznanie towaru oraz składu poszczególnych produktów, naukę obsługi maszyn (krajalnica, kotleciarka, wilk, piła, pakowarka próżniowa), oraz kasy fiskalnej/terminala. Bardzo ważna jest dla nas także nauka odpowiedniej obsługi klienta.
Jakie plany związane z zatrudnieniem macie Państwo w najbliższym czasie?
Można powiedzieć, że właściwie nieprzerwanie poszukujemy kolejnych kandydatów do pracy. Część wieloletnich pracowników odchodzi na emeryturę lub zbliża się do wieku emerytalnego, a w działach zatrudniających dużo pań naturalne są przerwy związane z urlopem macierzyńskim, dlatego potrzeba zatrudnienia nowych osób jest stała. Wyszkolenie nowego pracownika do poziomu, w którym jest w pełni samodzielny i potrafi podjąć odpowiednią decyzję, również w nietypowych sytuacjach zajmuje bardzo dużo czasu, dlatego, żeby się rozwijać, potrzebujemy stale szkolić nowe osoby.
Jakie macie Państwo plany rozwojowe?
Obecnie jesteśmy w trakcie dużych zmian wewnętrznych. Zarządowi zależy na usprawnieniu pracy poszczególnych działów, lepszym przepływie informacji między nimi, większej samodzielności kierowników i odpowiednim delegowaniu poszczególnych zadań, aby wzrastała satysfakcja z wykonywanej pracy. Bez zaangażowanej i zgranej kadry trudno jest o rozwój firmy, dlatego jest to dla nas teraz kluczowe. Jednocześnie planujemy stale rozwijać sieć naszych sklepów mięsnych oraz markę własną “Spiżarnia Dominika”, posiadającą znaczną liczbę produktów bez dodatku E.
06.07.2023 23:02
19.04.2019 17:06
21.05.2020 12:45
26.11.2018 07:11
22.10.2019 22:12
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Bissa?
22.10.2019 22:09