Opinie o Żabka Polska (dawniej Freshmarket) Poznań
Dodaj do ulubionych
Nie przegap nowości o Żabka Polska Sp. z o.o.!
Andrzej
19.03.2020 15:41
Próbując w dniu wczorajszym ( 18.03.2020 r o godz 16 50) zrobić zakupy w sklepie Żabka Kraków os Centrum C 6 na progu przed wejściem do sklepu odbiłem się od młodej Pani palącej papierosa, która oświadczyła, że teraz pali i sklep jest zamknięty dodając że jak skończy to mnie obsłuży. Ludzie !!! W tych czasach w pogoni z klientem i jakością obsługi takie teksty ?? Pani powinna się zatrudnić chyba w innej branży stosownej do jej IQ Na koniec dodała, że ona jest tam kierownikiem sklepu i może robić co chce.
Pracownica innej żabki nie aje
23.03.2020 10:38
W regulaminie pracy w sieci Żabka jest napisane, że kasjerowi nie wolno palić przed sklepem. Sytuacja nie powinna mieć miejsca. (usunięte przez administratora) niestety wynosi się z wychowania. Żaden z moich klientów nie zarzuci mi że jestem nie miła i nie zobaczy mnie z fajką, a palę. Jednak podejście typu jestem panem i wymagam bo daję wam zarobić mnie wkurza, niedługo przyjdzie mi przepraszać za to, że żyję. My codziennie wysłuchujemy co jest źle. Tego nie ma, to za drogie... Też jestem klientem trzeba być człowiekiem dla wszystkich, a nie oczekiwać, że będą mnie witać od progu ukłonem i nadskakiwać. To nie salon ferrari gdzie klient przyszedł zostawić miliony. Trochę empatii i zrozumienia. Kasjerzy t też ludzie.
Szary pracownik
23.03.2020 07:56
Skoro sieć się rozrasta, znaczy że się bogaci. Więc czemu nie słychać nic o premiach dla pracowników za gotowość do pracy w okresie epidemii? Inne sieci handlowe już obiecały. Mam 40 lat i ta praca jest najcięższa fizycznie za najmniejsze pieniądze, już szukam nowej. Ajent pewnie się cieszy z zysków, które bardzo wzrosły dzięki koronavirusowi, a pracownik znowu za grosze robi najgorszą robotę. Plexi ma nas ochronić przed chorobą i koniec na tym. Czy prezes firmy zdaje sobie sprawę co się dzieje w Żabkach w niehandlowe niedzielę teraz??? Pracuję w niedużym mieście, są dwie żabki i tylko one są wtedy otwarte. Masakra. Ludzi tyle, że szok. Utarg cieszy prezesa i premię dostanie, a co z nami zwykłymi pracownikami? Wbrew pozorom szary pracownik też ma mózg i to że pracuje w Żabce nie oznacza, że jest nieukiem i ta praca to jedyne na co go stać. Nie pozdrawiam rządzących tą siecią, bezdusznych biurokratów, myślących tylko o sobie. Zera bez szacunku dla innych.
Szczecin
18.03.2020 00:29
jako pracownik żabki pytam dlaczego jak jest komunikat że skrócony czas pracy od 7 godz do 22 godz czy mogą być wyjątki i dalej jest czy na od 6 do 23dlaczego jest łamane polecenie Szczecin
Marta
18.03.2020 10:09
Bo to nie jest polecenie, tylko zalecenie. W związku z czym sklep MOŻE, ale NIE MUSI być otwarty krócej. To w tym momencie decyzja franczyzobiorcy czy skraca czy nie.
ania
18.03.2020 11:11
Wszystkie sklepy skracają czas pracy Biedronka 8-20 Lewiatan 8 -17 to dlaczego Zabki 7-22 to jedyne sklepy w kraju i nikt tego nie widzi smiech na sali.
Sprzedawca1
16.03.2020 23:22
Brawo dla żabki za organizacje pracy osób przez nią zatrudnionych, a co z franczyzobiorcami i ich pracownikami?! To oni mają codzienny kontakt z ludźmi i w czym pomogą dodatkowe rękawiczki lub płyn dezynfekujący? Ta choroba przenosi się też w powietrzu! Każą montować plexi nad kasą która ma chronić, tylko to wcale nie pomoże, bo klient i tak kręci się po sklepie i tak ten kontakt jest z nim taki sam. Sklepy zdecydowanie powinny być otwarte ale niech ograniczą otwarcie ich do minimum. Przy takim dużym zagrożeniu na skalę światową i przy zaostrzeniach rządu franczyzobiorca powinien sam móc zadecydować czy będzie otwierał sklep czy nie.
Boss
15.03.2020 21:49
Prowadzę żabke i nigdy nikomu jej nie polecę... wyzysk nic więcej i długi gdy chcesz ją zamknąć.
Poza tym w kwestii koronawirusa każdy franczyzobiorca powinien mieć wybór czy chce otwierać sklep czy tez nie, chore godziny otwarcia od 6 do 23, załoga się buntuje nikt nie chce pracować jak jest takie zagrożenie... A te prostaki co siedzą u góry nic sobie z tego nie robią bo dla nich liczy się kasa. Kończę bo szkoda pisać.
eRDe
16.03.2020 12:29
problem w tym że dla nikogo nie jest to dobry czas. Póki żabki świecą pustkami nie zarabiam nawet na pracowników bo ludzie nie chodzą po sklepach. ŻABKA łaskawie skróciła czas otwarcia do 15 godzin.
16.03.2020 17:17
To minie, jak już panika opadnie. Teraz ludzie porobili zapasów jak na wojnę, nic dziwnego, że nie chodzą po sklepach. Ale jak się prowiant skończy, to będzie do wyboru iść do dużego marketu, gdzie jest masa ludzi albo do osiedlowego sklepiku. Myślę, że w dłuższej perspektywie Żabki na tym skorzystają, a nie stracą.
16.03.2020 07:24
Omijac z daleka. Nigdy nie podejmowac pracy znimi i zadnej.
Pan
14.03.2020 23:58
Wstyd dla prezesa i wszystkich pracujących na najwyższym szczeblu niech przez zabkii sam siedzi na kasie i się naraża a nie kasę trzepie a kasjer musi i ajent tez niech zaczną więcej płacić a nie bujają się nic nie robiąc
marti
11.03.2020 06:21
nawet tam nie wchodze drozyzna najgorsza siec sklepow
Gucio
10.03.2020 10:03
Witam serdecznie nie polecam żabki w lodzi na pl niepodleglosci 4 obsluga chamowata maja klienta gdzies kolejka po drzwi a druga kasjerka chodzi po sklepie z tel i sluchawka rozmawia jest nie uprzejma nie pomocna kiedy podeszlem i zwróciłem uwage do pomocy koleżance to powiedziała ze niejestem jej szefem a pozatym z szacunkiem do starszej pani bo byla taka w okularach ciemny blond nie pokecam nikomu tam isc a jestem stalym klienten tego sklepu bo tam mieszkam
Polak
08.03.2020 22:09
Prowadzenie żabki to nie własny biznes, to nie ma nic wspólnego z własną działalnością i niezależnością. Tam nad wszystkim łapy trzymają ludzie z góry w pięknych garniturach, którzy mają dużo pieniążków i mogą robić co tylko się im podoba. Jesteście tylko malutką zębatką w tej całej maszynce do zarabiania pieniędzy, tylko nie dla siebie, a dla ludzi z góry.
Dżon
22.02.2020 07:13
Nie wiem czy to poprawnie przedstawię, ale myślę, że osoby które współpracowały z Żabką, będą wiedziały o co mi chodzi.
Sprawa dotyczy "korekt na rabaty zakupowe", które podobno są wystawiane ajentowi/franczyzobiorcy co miesiąc w okolicach 5-6 dnia następnego miesiąca rozliczeniowego.
Sam nie chcę przedstawiać szczegółów, bo znam je ze słyszenia i mogę coś przekręcić krzywdząc którąś ze stron, ale z tego co mi mówiono, to mechanizm tych korekt ma bardzo negatywny wpływ na kondycję i płynność finansową ajentów/franczyzobiorców.
Bardzo mi zależy mi na merytorycznej odpowiedzi w tej sprawie.
08.03.2020 12:44
Dobra, zostawmy to, bo musiałbyś wysłuchać audycji i fragmentu dotyczącego tego wątku, bo tak nie mam jak się odnieść do Twojej wypowiedzi.
Chodzi o to, że ja Ci wierzę skoro tak piszesz, a z drugiej strony to jest sprzeczne z tym jak tłumaczy się z tego dyrektor ds. korporacyjnych ŻABKI.
Pzdr.
08.03.2020 12:56
Słuchałem audycji i powtórzę to co napisałem - jeżeli faktycznie NIGDZIE nie można zweryfikować po stronie ajenta, co wchodzi w skład korekty, to sprawa nadaje się do sądu, bez względu na poprawność rozliczenia.
Polak
07.03.2020 16:01
Witam
Świeża audycja radiowa na temat problemów franczyzobiorców w sieci żabka. Radio Lublin, 5.03.2020r.
Link do audycji
Pozdrawiam.
08.03.2020 10:32
Wg mnie, to jest na razie najbardziej merytoryczny materiał, jaki pojawił się w mediach.
Naprawdę bardzo dobra audycja w której dyrektor ds. korporacyjnych ŻABKA POLSKA i obecny ajent, rozpływający się w zachwycie nad ŻABKĄ w "Kulturze Liberalnej" - pośrednio potwierdzają np. ten zarzut:
"Na fakturze korekcie nie ma ilości, nie ma informacji co jest rabatowane - jest tylko krótka informacja RABAT ZAKUPOWY i KWOTA.
Nie ma ilości towaru, nie ma odniesienia co jest skorygowane - jaki towar, w jakiej kwocie i w jakiej ilości."
- A do tego doskonały, DOSKONAŁY Maciej Konieczny.
RADIO LUBLIN/"Cisza w eterze": Rozmawiamy sposobie działania sieci sklepów Żabka z przedstawicielem sieci oraz franszczyznobiorcami.
PROWADZĄCY: Łukasz Kubiak - dziennikarz "Radia Lublin"
Alfred Kubczak, dyrektor ds. korporacyjnych ŻABKA POLSKA
Agnieszka Nowak - była franczyzobiorczyni ŻABKI
Maciej Konieczny - poseł klubu Lewicy z partii RAZEM
Marcin Pilarski - obecny właściciel ŻABKI z Warszawy, który wypowiedział się dla "Kultury Liberalnej" - rozpływając się w zachwytach nad ŻABKĄ i dyskredytując ludzi, którym się z ŻANKĄ nie udało:
"Duża część właścicieli Żabek to są cwaniacy i kombinatorzy, a nie biznesmeni.
() Ludzie nie dają rady przede wszystkim z własnej winy.
Znakomita większość to są bardzo prości ludzie bez doświadczenia w biznesie."
08.03.2020 10:33
*którym się z ŻABKĄ nie udało
Audytor
03.03.2020 23:22
Witam a czy ktoś wypowie się o pracy na stanowisku audytora ? Pojawiło się ogłoszenie i jestem zainteresowany byłem 6 lat audytorem mobilnym w coca coli co zwiększa moje szanse na dostanie pracy. Na jaka kwotę mniej więcej wystawia się faktury oraz na czym dokładnie polega praca ?
zabka lodzianka
11.02.2020 10:28
Witam czytam opinie i oczy mnie az palą z waszej zawisci ktora w was jest ... Po 1 negatywne opinie pisza osoby ktore boja sie zmian i pracuja na etacie... Wracaja z pracy po 10 godzinach i wchodza na forum wylac swoje zale , zdenerwowanie i wieczny brak pieniedzy . Osoby piszace jestem pewna ze nigdy nie mialy swojej zabki. Bo to juz jest tak ze jak otwierasz jedna to nie skonczysz na jednej tylko myslisz o drugiej. Zabka ma teraz okazyjna oferte 15 tys. gwarantowanego przychodu !!! Dodatkowo dostajesz swiezy lokal z opiekunek ktory pomoze ci w kazdej chwili i cie prowadzi i doradza. Oplacaja ci lokal prad, jedyny wydatek to pracownicy.. Ale zabka jako swoja marka robi dochod wcale nie maly duzo zalezy od lokalizacji ale kazdy zna te sklepy nie mamy konkurencji jestesmy numerem jeden . Dzieki zabce zaczelam podrozowac po swiecie, kupilam mieszkanie i z mezem mozemy myslec spokojnie o przyszlosci.. Jestesmy bizmesmenami i mamy swoj biznes chlonny umysl, wstajemy rano mamy swoje cele . Nie zasuwamy na marzenia szefa . Nie siedzimy na forach i nie negujemy wszystkiego wystarczy chciec i skorzystac z mozliwosci, bo juz takiej moze nie byc na rynku zabek coraz wiecej jak nie bedziesz mial ty to bedzie mial twoj znajomy ktory przez pol roku zaarobi tyle co ty w kilka lat i ci z usmiechem bedzie dzien dobry mowic . Sa dni ze jest slabo jak w kazdym biznesie jesrt ryzyko wystarczy byc dobrej mysli i miec czysty sklep, otwarty do konca nie za 5 zamykacie !!! sie dziwicie, ze ludzie do was nie przychodza jak nie szanujecie klienta . Kameryobowiazkowo. Zabka to szansa
Zainteresowany
25.02.2020 14:11
Chętnie zobaczę tę umowę. Wyślij - (usunięte przez administratora)
Natalia
29.02.2020 00:00
Co za bełkot pisany chyba przez kogoś z Żaby.Sama jeszcze do zeszłego roku prowadziłam dwe Żabki w Poznaniu, w centrum miasta. Oszukana to mało powiedziane bo nawet rozliczenia nie mogę się doprosić a kwota do zapłacenia po prostu wzięta z kosmosu, no i oczywiście kosmiczna.
zainteresowany pracą
28.02.2020 18:24
Obecnie trwa rekrutacja na stanowisko - Przedstawiciel ds. Rozwoju Franczyzy, ktoś może podzielić się opinią jakie warunki współpracy na tym stanowisku?
Trochę mnie to zastanawia, czemu na Podkarpaciu na to stanowisko średnio co pół roku robią rekrutacje? I się waham, czy aplikować tam.
Dora
28.02.2020 14:19
Byłam ajentem żabki 10 lat temu. Całe szczęście że miałem trochę oleju w głowie i zakończyłam współpracę po roku.
Żabka szuka naiwniaków. I tyle w temacie.
Po Żabce można mieć długi do końca życia. Wiele osób z grona moich znajomych czyli ajentów wyjechała za granicę przed komornikiem
Bardzo nie zadowolony klient.
27.02.2020 15:11
Poprosiłam kulturalnie kasjera o to że źle oddała mi resztę. Nie oddała mi reszty, wręcz cham**o mnie zignorowała. Nie dostałam reszty pomimo 3 grzecznych upomnień. To że nie dostałam reszty nie było pierwszym tak bezczelnym zachowaniem. Żabka obok Liwy Kwidzyn ;) Nie polecam!
Pozdrawiam.
Ostrzegam wszystkich przed współpracą z stacją paliw Total ul. obornicka w Poznani .- pracownicy dostają pieniądze pod stołem , nigdy nie wiesz ile dostaniesz a oni sie tłumacza ze jak Ci nie pasuje na umowie masz najniższą krajowa .Zarobki przez pierwsze 2 miesiące ok 2800 do reki a później coraz mniej i mniej z każdym miesiącem, tłumacząc sie brakiem klientów i ze musimy sie bardziej starać by ich pozyskać , nakłaniać rodzinę i znajomych by przyjeżdżali albo chociaż robili sztuczny tłum parkując na parkingu autem, pracodawca wymagał od nas również byśmy pisali pozytywne opinie w internecie o stacji co większość robiła pracowników. Praca po 12 h ciągle nawet w nocy jestes obserwowana przez właściciela na kamerach , cały czas musisz byc w ruchu jedyna możliwość by usiąść na zapleczu nawet gdy nic sie nie dzieje przez 6 h w nocy Ty musisz cos robic np 3 razy myc ten sam piec. Umowy są strasznie zakłamane- ze tez żaden urząd sie za to nie weźmie, paliwo przelewane-kombinowane , osobiście zostałam oszukana na urlopie na kwote ponad 1000 zł . Właścicielami stacji jak sie okazao z czasem jest małżeństwo biznesmenów baaardzo dobrze znane policji polskiej jaki i zagranicznej - liczne wyroki za oszustwa i odsiadki, podejrzani ludzie na stacji ( znajomi właścicieli) PRZESTRZEGAM !!!
Ki
25.02.2020 14:13
Przemiła obsługa, w tym kierowniczka,co rzadko się zdarza,a co przecież nadaje ton całej atmosferze :-)Sympatyczne,pracowite,uśmiechnięte Dziewczyny; poza tym czyściutko i pachnąco :-) Poznań,ul.Biskupińska 48. Dziękuję, aż miło wejść na kawkę od rana :-)
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Żabka Polska (dawniej Freshmarket)?
Dżon,
bład nr 500 na onet/fakt oznacza blad oprogramowania - cos im padlo ;)
Wszedlem teraz i artykul nadal jest widoczny.
Tylko Pani AD nie wiedziala co to oznacza....
Dżon
20.02.2020 12:53
Bardzo mi zależy mi na merytorycznej odpowiedzi w tej sprawie.
24.02.2020 14:15
NAPISAŁEŚ: Rabat zakupowy jest dokumentem dochodowym, dla skarbówki () Fakturą korektą "rabat zakupowy" zwracany jest m.in. rabat promocyjny.
"Zwracany jest między innymi rabat promocyjny" - to co jeszcze ew. jest zwracane?
24.02.2020 14:18
Ten post z 24.02.2020 14:11 miał być odpowiedzią do @były FR-biorca, a nie do @Paweł
Bogusia
23.02.2020 20:13
Porażka. W Jaworznie ul. Szczakowska otwarty od paru miesięcy sklep żabka. To są żarty otwarty kiedy chce i do której chce. Obsługa nie nadaje się nawet do sprzątania ulic
21.02.2020 13:18
Ja od 5 lat współpracuję z żabką. Jakbym notował straty jak piszecie, to bym już dawno zamknął, ale tak sie skłąda, że umiem liczyć, przykładam się do pracy i co miesiąc jestem na ładnym plusie. Ja żadnych długów nie mam. Nie zgadzam się z negatywami - mi się dobrze współpracuje.
Haha
21.02.2020 14:41
Albo jeszcze o tych długach nie wiesz :) przyjdzie dzień, że będziesz chciał zrezygnować i wtedy piękna firma cię podliczy. Wówczas za swoją swietnie obliczoną i przykładną pracę przyjdzie ci zapłacić kilkanaście do kilkudziesięciu tysięcy.
lucik
21.01.2020 12:50
Ja od roku sklep prowadzę i też ładnie do przodu jestem. Nie ma mowy o długach.
karol
14.02.2020 19:32
Masz u mnie szacunek za to, że bez emocji opisujesz fakty takimi jakie są. Jesteś jedną z osób dzięki której się w to nie wpakowałem. Najbardziej rzetelna opinia na tym portalu (mam na myśli wszystkie twoje odpowiedzi). Po zapoznaniu się z realiami, przeczytaniu setek opinii, pozyskaniu informacji o setkach dłużników, którzy przegrali przez żabkę majątki życia teraz już jestem pewny, że 99% tych krótkich pozytywnych opinii bez żadnych konkretów to są fałszywe opinie wystawione przez pracowników z centrali żabki. Pamiętajcie, że każdy nowy wciągnięty ajent do żabki = wysokie premie dla ludzi pozyskujących ich. Teoretycznie nie zrobiłeś nic wielkiego, a w praktyce pewnie uratowałeś co najmniej kilka osób przed stratami finansowymi liczonymi w dziesiątkach jak nie setkach tysięcy, albo i samobójstwem, bo takie przypadki też miały już miejsce. Bądź z siebie dumny.
niedoszły
16.02.2020 17:31
NIE PODPISUJ UMOWY!!!!!!( 250 kartek)
ja zrezygnowałem na dwa dni przed egzaminem i podpisaniem umowy.
PRSZETRZEGAM te opinie to prawda!!!
żabka rerekumkum
15.02.2020 19:19
Czy warto wziąć Żabkę ? Co sądzicie o tej pracy? Jak jest z tą ofertą 15000 zł jakie są zasady i jak to wszystko funkcjonuje? :)
niedoszły
16.02.2020 17:14
Nie, nie warto
Po pierwsze15000 otrzymasz jeśli spełniasz wiele wytycznych np. audyt min. 80%
Odpowiednie fakturowanie odpowiednich produktów.
Sklep czynny CODZIENNE przez pół roku i jeszcze wiele, wiele innych czynników.
Po drugie nie otrzymujesz 15000 tylko uzupełnienie różnicy do 15000.
Np. miałeś nazwijmy to utargu (w rzeczywistości w Żabkach nazywają to upusty) na kwotę 7 tyś. to oni dodają Ci 8 tyś.
Zamówienie towaru jest obowiązkowe na kwotę minimum 5 000 w zależności od sklepu 2-3 razy w tygodniu czy towar masz czy nie. Jeśli nie zrwalizujesz zamówienia masz problem (możesz nie otrzymać rozliczenia miesięcznego za które spłacasz pracowników). te 5000 na zamówieniu dodawane jest do Twojego zadłużenia wobec Żabki
Na dzień dobry otrzymujesz towar na około 200 000 które jest twoim długiem.
No i najważniejsze.
Gdy chcesz rozwiązać umowę musisz zapłacić vat od towaru w sklepie. Towar który ma krótszy termin niż 2 tyg. też płacisz. Reszta towaru teoretycznie jest rozprowadzana po innych sklepach. ten który zostaje płacisz Ty.
Często są to kwoty powyżej 50000.
Tal naprawdę to nie Twój sklep gdzie można pomyśleć że sobie porządzisz. Ty decydujesz tylko i wyłącznie kogo zatrudnię i ile mu zapłacisz.
Jeśli chcesz być kierownikiem pełną gębą i siedzieć w sklepie po 5-8h to rezygnuj. to praca gdzie MUSISZ siedzieć min. 10h. inaczej polecisz w dół i nawet nie zorientujesz się jakie straty masz.
Niemal codzienne liczenie towaru.
Ja zrezygnowalem na 2 dni przed egzaminem. Ułożyło mi.
P.S. Musisz mieć dwóch żyrantów którzy będą rezerwą na Twój dług
Zainteresowany pracą
14.02.2020 22:22
Tak się zastanawiam, w kraju żabek jest tysiące, negatywnych opinii na tym portalu zdecydowana większość. Jest tak naprawdę źle?, Żabka to forma franczyzy dla nie umiejących liczyć?
Dlaczego zamiast ubywać sklepów, rosną jak grzyby po deszczu?
zenek M
15.02.2020 10:19
a dlaczego jak powstaje jakiś instrument finansowy w postaci Amber Gold to topi w tym tysiące frajerów , a takich szemranych firm które działają na dzień dzisiejszy jest mnóstwo i pomimo ostrzeżeń na stronach KNF i tak topią w tym kasę , tak samo z żabką zawsze zajdzie się jakiś głupek co w to wejdzie bo ciężko mu to wszystko ogarnąć i przeanalizować policzyć koszta , nie mają pojecia jakie to ryzyko , na szkoleniach nikt o tym nie mówi , tam tylko są gadki o odmianie życia i bogactwie
15.02.2020 19:47
1. To, że w kraju Żabek jest tysiące, to jeszcze wcale nie musi oznaczać, że opłaca się takie sklepy prowadzić.
2. Jest to biznes Żabki, a nie ajentów Żabek. Sieć Żabka nie ma żądnych strat towarowych, bo za wszystko płaci ajent. Po wynajęciu lokalu, zapłaceniu za prąd itp. i jednorazowym zrobieniu sobie remontu, mają czysty zysk z każdej placówki. Marże na towarze, które negocjują ze swoimi dostawcami, mają niekiedy na poziomie 50-100%, z czego ajent dostaje łącznie ze wszystkim może 10%. Do tego biorą pieniądze od dostawców za wszelkie akcje promocyjne, stojaki umieszczone na sklepie itp, z czego ajent nie zobaczy nigdy ani złotówki. Jest to sieć handlowa, która ma najwyższy przychód z metra kwadratowego w Polsce (lub do niedawna była)
3. Czy jest naprawdę tak źle? To zależy od wielu czynników. Czasem może być dobrze, przeważnie nie jest.
4. Forma franczyzy dla nie umiejących liczyć? Zasadniczo tak. Albo dla osób, które potrafią liczyć bardzo dobrze, szczególnie stany towarowe na swoim sklepie :) Jeśli ktoś ma doświadczenie handlowe, swoich zaufanych ludzi lub rodzinę, która będzie z nim pracować oraz potrafi sobie poradzić ze złodziejami, to można na tym coś zarobić. Niekiedy w mniejszych miastach po prostu nie ma alternatywy.
5. Żabki rosną jak grzyby po deszczu, to prawda. Natomiast jak spojrzysz sobie na ajentów prowadzących sklepy, to Ci zmieniają się bardzo często - co kilka miesięcy lub lat. Po prostu sieć dalej wynajmuje lokal i bierze sobie następnego "prowadzącego"
kamil
13.02.2020 12:46
A ja nie narzekam. prowadzę 3 sklepy, pierwszy otwarty 4 lata temu. Da się.
Ciekawa1126
07.02.2020 21:11
Czy ajenci dostają pieniądze na wypłatę pracowników?
Marta
09.02.2020 18:30
Robi. Robisz inwentaryzacje i akceptujesz ją, po czym za jakiś czas okazuje się, że stany są pozmieniane i wychodzi albo na plus, albo na minus...
11.02.2020 15:26
Prowadziłem sklep przez 5 lat (co prawda jakiś czas temu) i nigdy coś takiego mi się nie przytrafiło. Dostępne oprogramowanie nie tylko wyświetla stany magazynowe, ale także pozwala śledzić, kiedy oraz ile sztuk zostało przyjęte, sprzedane lub zdjęte ze stanu. Wystarczy porównać takie zmiany z dokumentami przyjęć dostaw, a potem z zafakturowaniem i widać czarno na białym, skąd biorą się braki lub nadstany w systemie.
Jeżeli ktokolwiek ogarnia to co robi, to bardzo szybko będzie w stanie takie zmiany wychwycić.
Być może komuś się kiedyś coś takiego przydarzyło i nie mogę się za wszystkich wypowiadać, ale nie sądzę, żeby było to celową praktyką firmy Żabka. Czemu? Oni po prostu nie muszą tego robić, bo nie ponoszą żadnego ryzyka finansowego. I tak chętnych na sklepy bardzo ciężko znaleźć.... gdyby coś takiego wyszło na jaw i zostało udowodnione, byłaby kupa niepotrzebnego zamieszania, które z pewnością nie przysłużyłoby się pozyskiwaniu kolejnych "biznesmenów".
Żabka tak naprawdę jest hurtownią, a ajent jest klientem, który kupuje od hurtowni towar po zawyżonych cenach. Hurtowni nie zależy na tym, żeby tracić klienta, który dużo kupuje. Im zależy na tym, żeby pchać mu jak najwięcej towaru, który kupi.
Janek
08.02.2020 10:02
Do piszących ze tyle jest sklepów i jakoś dają radę , to ja mam pytanie.... u na osiedlu w Redzie żabka przy Aquasferze dwa lata już trzeci właściciel , ulica fenikowskiego żabka już chyba czwarty właściciel , dalej przy głównej S6 na razie zamknięte zmienia się właściciel chyba juz z czwarty , Rumia dąbrowskiego trzeci właściciel a to tylko sklepy w których popytałem co i jak , można tez wejść sobie w google i poczytać opinie o niektórych sklepach popatrzeć na daty i komentarze o nowych właścicielach, wiec pytam JAK to jest ?!?!?!??!?!!!!!!!!!
Ciekawy
06.02.2020 19:23
Jak wygląda praca w Centrali Żabki ? Polecacie ?
ex ajent
04.02.2020 16:21
Czytam i czytam....niestety nie mam dobrych wspomnień z tą siecią, z którą niedawno się rozstałem....podzielam zdanie oszukanych....współpraca z NIMI niczego nie wnosi. Miałem spokojne życie, fajną pracę. Ale chciałem sobie "polepszyć".....czasu niestety nie da się cofnąć...
Moje zdanie.....pozytywne opinie na temat tego wrzoda na naszych tyłach to opinie ludzi z "góry" ŻP, aby choć odrobinę polepszyć opinię.
Też będę walczyć o swoje....
Zdziwiony
01.02.2020 15:48
W sklepie żabka ul. Witosa 1B właściciel nie pilnuje pracownika a ten/ta pozwala klientom na wszystko przechodzilem obok i widziałem jak klient kopie w sklepie klientke w buty i osiedlowi odrdynarni.chuligani mogą nawet wchodzić na zaplecze sklepu czego jak mniemam będą unikać , nawet nie wiem czy im monitoring dziala ,to jest skandal nie powinno tam wpuszczac takich chuliganow tam są nie tylko takie rzeczy ale tez pozwala sie na obraze innych tak sie sklada ze pani ktora dostala kopa w buta mieszka w bloku na przeciwko mnie i znamy sie z widzenia .
Zdziwiony
01.02.2020 15:50
Prosze o zgłoszenie tego do dyrecji sieci zabka sklep żabka ul Witosa 1B Częstochowa
były FR-biorca
17.11.2019 15:26
Po pierwsze zażądaj (nie proś) rozliczenia na piśmie wraz z zestawieniem dokumentów na podstawie, których Żabka wyliczyła, że masz im coś zapłacić. Takie zestawienie musi Ci wysłać, łaski nie robią. Po drugie wnikliwie przeanalizuj zestawione dokumenty. W pierwszej kolejności masz faktury za towar - do zapłacenia bez dwóch zdań. Następnie FV POZ czyli takie jak opłata za telefon i internet, zwrot za koncesję - też Żabce się należy, ale pieniądze na opłacenie tych faktur ŻP potrąciła już sobie w opłatach obligatoryjnych, a w zestawieniu dokumentów nie ma, że zostały opłacone, czyli ponownie cię obciążają. Kolejnym smaczkiem jest zestawienie FV korekt na rabaty zakupowe i opłaty franczyzowe. Opłaty franczyzowe potrącone już w potrąceniach obligatoryjnych - tu znów stanowią twoje obciążenie. Potem zestawienie FV korekta za zwrócone towary do Żabki, które zmniejszają twoje zadłużenie wobec ŻP. Kolejna tabela to obciążenie za przelewy, które są Twoim wynagrodzeniem. Żabka tym przelewem obciąża cię jak fakturą za towar, czyli pracowałeś za darmo, bo to co dostałeś musisz oddać. Następnie są kompensaty, noty i płatności kartą oraz wpłaty gotówkowe. Podsumowując rozliczenie miesięczne marża, rabaty i subwencje to Twój dochód. Nie dostajesz dokumentu na marżę, bo dobrowolnie oddałeś ją Żabce w utargu wpłacając 100% utargu brutto. Tobie zostaje zapłacić podatek swój i Żabki. Rozliczenie promocji - w FV korekta rabat zakupowy dostajesz zwrot, potrącają ci w obligatoryjnych jako kompensatę przyszłych rozliczeń, a w ostatecznym rozliczeniu nie znajdziesz ani złotówki z tych kwot. Jest tego więcej, jak ubytki towarowe, opłaty za użytkowanie terminala, wpłaty za prasę - wszystkie potrącenia obligatoryjne utkane gdzieś w fakturach do zapłacenia, a przecież ŻP już wzięła pieniądze na opłacenie tych należności. Ja też idę do sądu
byly FR-biorca ja również chce z tego interesu wyparować proszę o kontakt
fr123
29.01.2020 09:23
Jakie biuro z Poznania i okolic polecacie do prowadzenia księgowości oraz kadr ?
paulina
22.01.2020 12:53
Ja nie mysle, tylko wiem, ze sie na tym da zarobic, bo od ponad 3 lat prowdzę sklep i wszystko jest zupelnie dobrze...
22.01.2020 15:33
Oczywiście że się da zarobić. Pensja netto w wysokości 3,4,5,6,7, czy nawet w sporadycznych wypadkach 10 tysięcy to na pewno więcej niż średnia krajowa.
Chodzi tylko o to, że ryzyko odpowiedzialności finansowej za towar, postępowanie swoich pracowników i ogólnie całość sklepu oraz ilość włożonej pracy są niewspółmiernie duże w stosunku do uzyskiwanych zarobków.
Jakbym miał do wyboru pracować za 4k netto na etacie ,40 godzin tygodniowo, w stałych godzinach lub za 7-8 tyś netto w Żabce, to bym się na dzień dzisiejszy popukał w czoło, gdyby ktoś mi taką franczyzę zaproponował. A jeszcze żeby takie wynagrodzenie uzyskać, to niestety, ale trzeba się napracować i nie pozwolić się okraść wszystkim dookoła.
Żabka to ciężki kawałek chleba, ciągłe bycie na sklepie lub pod telefonem, czasem kilkunastogodzinne dni pracy, praca w święta i bardzo często spory stres. Są też oczywiście dobre strony, ale z czasem coraz mniej się je dostrzega i zaczynają przeważać negatywne emocje.
A jeśli jednak się nie uda? Jeśli nie zapanujemy nad stratami, kradzieżami, papierami, pracownikami tak dobrze jak nam się wydawało? Cóż, wtedy pracujemy za marne grosze, tudzież za darmo lub co gorsza - trzeba jeszcze dopłacić.... I wtedy dzieją się ludzkie tragedie. (niejedna już się wydarzyła, z samobójstwami włącznie)
Ktoś sobie niedawno tu napisał mniej więcej coś takiego: ....patrzę pozytywnie, odsuwam negatywne myśli, idę do przodu (....) Boję się przeliczyć stanów magazynowych, ale mam nadzieję że będzie okej.....
Podejście fajne, ale niestety bzdurne. Pozytywne myślenie nie zmieni rzeczywistości, która nas otacza. W końcu stany magazynowe zostaną przeliczone i wtedy "optymizm i pozytywne nastawienie" zostanie zastąpione konkretną kwotą rozliczenia (mam nadzieję, że na plus dla franczyzobiorcy).
Tak samo Ty, kandydacie na Ajenta/Franczyzobiorcę pamiętaj o tym, że Twoje pozytywne myślenie o tym, że odniesiesz sukces, w pewnym momencie zderzy się z rzeczywistością. A ta potrafi być bardzo brutalna i nie taka, jak sobie wyobrażałeś albo jak Ci ludzie z Żabki ją narysowali.
Nic nie dostajesz za darmo. Jesteś inwestycją, która ma generować maksymalne zyski przy minimalnym koszcie, łącznie z przerzuceniem na Twoją stronę odpowiedzialności za absolutnie wszystko co się dzieje w placówce handlowej. Zarobki typu 4-8 tysięcy za prowadzenie sklepu z finansową odpowiedzialnością są tego najlepszym przykładem.
Serio, idźcie na etat lub jeśli macie żyłkę przedsiębiorcy, to próbujcie sobie coś samodzielnie rozkręcić na boku na własny rachunek. Lub przynajmniej wybierzcie sobie branżę, w której w przypadku niepowodzenia można zwyczajnie zamknąć działalność i pójść do pracy, a nie rozliczać się z grubych pieniędzy.
Multum ludzi daje radę prowadzić swoje sklepy przez maksymalnie 2-3 lata i po tym czasie nie wytrzymują finansowo.... Obłożeni kredytami, obciążeni zadłużeniem za skradziony towar, którego nie byli w stanie upilnować z przyczyn przeróżnych, odkładający podatki do zapłaty "na później".... Wymięci jak ścierka, zestresowani, często z depresją.... Nie wiedzą jak to zamknąć, jak się z tego wykaraskać. Wdepnęli w coś, czego się nie spodziewali i na czym się nie znali, bo ktoś im powiedział że się opłaca. Bo zobaczyli, że Pan Ajent jeździ nowym samochodem odkąd wziął Żabkę, a niedawno jeszcze jeździł motrynką. Bo znajomy albo ktoś na internetach im "powiedział".
Następuje zamknięcie lokalu i nakaz sądowy od Żabki do zapłaty na kilkadziesiąt tysięcy złotych. Skarbówka już czeka za rogiem i wyliczyła VAT do zapłacenia.
A Pan/Pani biznesmen zostaje bez środków do życia z ogromnym długiem do odrobienia w kolejnych latach swojej ciężkiej pracy...
A co na to Żabka? Pewnie coś takiego: HEHE, dobra, dawać następnego, ten sobie nie radził. Widocznie nie nadawał się do prowadzenia firmy. Grażyna, wyślij no mnie tu reklame na mejle, że szukamy biznesmenuf i weź no tam napisz że przychody 15 tysięcy. Napisz, że to własne firme bedo, będzie lepiej wyglądało. A do tamtego Pana doślijcie egzekucjem komorniczom. jak nie ma kasy, to do żyrantuf. HEHE. A, i niech powiedzo temu nowemu, że ten wcześniejszy to się zupełnie nie nadawał, no (usunięte przez administratora) był i tyle.."
Chcecie w to wchodzić, proszę bardzo. Wszystko jest dla ludzi, Żabki też. Ale serio - zastanówcie się pięć razy naprawdę bardzo mocno i każdego dnia pamiętajcie o konsekwencjach, bo jak nawet na miesiąc lub dwa sobie odpuścicie, to się może okazać że już jest za późno...
Aaa
25.01.2020 19:34
Dostałeś wszystko za darmo ? Bo jeśli sieć w ciebie inwestuje to żeby rozczulać biznes trzeba zwrócić wkład a nie na jak plakatach czysty zysk ?
Włącz myślenie
25.01.2020 19:31
Jeśli ktoś myśli ze ktoś mu da za darmo sklep z wyposażeniem towar itp to jest (usunięte przez administratora) który nie ma mózgu to jak kredyt jeśli dostajesz lokal + towar to jest jak kredyt ktos musi na tym zarobić bo pieniądze nie leżą na ulicy
gal_anonim
24.01.2020 11:27
Tak z ciekawości, w jakim okresie prowadziłeś sklep? Z tego co teraz widzę, mają nieco zmienione warunki. Na start 15 tysięcy, potem podstawa bodajże 6500zł plus marża od obrotu (5%?). Dochodzą jakieś wynagrodzenia za prowadzenie np. lotto, zdrapek, czy innych głupot. Faktycznie może da się zarobić, ale czy warto większość życia poświęcić na 4 - ścianach? Z tego co mi wiadomo, codziennie należy dostarczać utarg do banku, to też chyba utrudnia wyjazd na wakacje czy coś?
Cogito Ergo Sum
21.01.2020 15:16
Czytam te wszystkie wpisy i w sumie odnoszę wrażenie, że jedni co piszą opinię na temat Żabki to jacyś frustraci, którym się nie udało, bo nie mieli szczęścia lub nie mieli głowy do tego interesu lub po prostu myśleli(w duchu zasady komunistycznej)"czy się stoi czy się leży dwa tysiące się należy", a prawda jest taka, że jeśli chcesz coś więcej od życia lub od Żabki to sam też musisz dać od siebie więcej i musisz czasem nawet zapierd.lać, bo inaczej nie da się stać w miejscu, bo czas i wszystko wokół(nawet rachunki) idą do przodu, a ty nawet stojąc w miejscu to zaczynasz się po prostu cofać w stosunku do otaczającej ciebie rzeczywistości(nawet rachunki wtedy rosną a nie maleją bo koszty życia zawsze będą rosły a nie malały-chyba że ktoś jest głupi i naiwny i myśli, że jak jakikolwiek rząd nie podniesie podatków to ceny nie wzrosną z roku na rok w sklepach i za usługi). A dlaczego o tym piszę, bo w swoim już niekrótkim życiu spotkałem "parę" osób co mają do czynienia z Żabką lub co miały do czynienia i wniosek był zawsze ten sam, że jeśli z Żabki chcesz zrobić dojną krowę nie dając jej i swojej dobrej pracy(np. krowie dobrego siana do jedzenia) to krowa w końcu przestanie dawać dobre mleko(pieniądze)...Co to znaczy? ano tylko tyle i aż tyle, że pierwsza rzecz o jakiej trzeba pamiętać w tym biznesie, to położeniu ręki dosłownie i w przenośni na KASIE, bo jak kasy nie przypilnujesz to i pracownicy cię wyczują i cię w ch.ja będą robić, także każdy mi z tych co prowadzą Żabki lub co prowadzili i nie skończyli z długami tylko z innych powodów kończyli z Żabką, to powtarzał mi że PO PIERWSZE KASA, PO DRUGIE KASA A PO TRZECIE KASA oraz równie ważna sprawa czyli stan towaru na sklepie i na tak zwanym MAGAZYNIE, a dlaczego? bo to że ktoś ci coś ukradnie to nic nowego bo w każdym sklepie coś zaginie lub się przeterminuje i zepsuje, ale jak dobrze pilnujesz KASY to masz na tyle dobrą nadwyżkę, że te straty masz z czego pokryć pomimo tego że na rachunki i wszelkie opłaty też ci starczy jak oczywiście nie masz strat na KASIE bo jej pilnujesz!!! STAN MAGAZYNOWY jest ważny dlatego, bo twoje ZYSKI z KASY nie są od tego by pokrywać straty czy kradzieże przez pracowników z MAGAZYNU lub przez twoje własne kradzieże, bo se myślisz, że jak se poza kasą weźmiesz przysłowiowy soczek do picia, bo dzisiaj jest tak gorąco to nic się nie stanie, a się stanie bo soczek do soczka i kłopot się finansowy większy robi. No i jeszcze jedna sprawa, to PRACOWNICY, czyli tak sobie ich dobrać i wychować, by potem się cieszyć a nie płakać...i pamiętać trzeba o jednym, że PRACOWNIK NIE JEST OD ZASTĘPOWANIA CIEBIE tylko od pomagania, bo ostatecznie to TY odpowiadasz za TWÓJ BIZNES!!! A co do tych znajomych to niektórzy prowadzą nawet po kilkanaście Żabek a niektórzy po kilka Żabek, a tydzień temu rozmawiałem z kolejnym Ajentem, który mi powiedział, ze po pierwszej Żabce, którą otworzył dwa lata temu od tego roku już trzecią bierze i nie narzeka a długów nie ma żadnych, tylko pamięta o tych zasadach i je wprowadza w życie i każdego dnia stara się być na każdym punkcie by pilnować i pracowników i kasy i magazynu, a rachunki trzeba płacić na bieżąco, by potem nie płakać, a nie kupować sobie samochody i na drogie wycieczki jeździć lub kupować domy bo na to też przyjdzie czas, jak nauczysz się liczyć a nie kombinować. Aha i ilość zatrudnienia się dobiera do ilości klientów i kasy na danym punkcie!!!
21.01.2020 21:34
Streszczę Pana wypowiedź. Oto objawione prawdy:
-Druga prawda objawiona: Żeby zarabiać pieniądze, zwykle trzeba chodzić do pracy i coś robić
-Trzecia prawda objawiona: istnieje coś takiego jak inflacja
-Czwarta prawda objawiona: Im więcej masz Żabek, tym więcej zarabiasz, o ile na wszystkich jednocześnie pilnujesz kasy i magazynu, bo inaczej pracownicy i (usunięte przez administratora) się zorientują, że jednak nie pilnujesz i zaczną Cię okradać (patrz punkt 1)
Całe forum jest Panu wdzięczne, teraz wszyscy zostali uświadomieni, że jak ktoś chce prowadzić sklep spożywczy, to musi stosować się do tych zasad i otworzyć najlepiej od razu pięć, bo się bardziej opłaca.
Zostaw merytoryczną opinię o Żabka Polska Sp. z o.o.