Dzień dobry,
zdecydowaliśmy włączyć się do tej dyskusji, aby odpowiedzieć na niektóre uwagi, jak zwykle w Internecie anonimowe i w większości negatywne. Nie jest dla nas obojętne gdy pojawiają się szczególnie uwagi naruszające dobro i wizerunek firmy, których chronienie jest obowiązkiem każdego Pracownika. Chcemy tym samym dostarczyć dodatkowych informacji osobom rozważającym u nas pracę (cały czas rekrutujemy Pracowników na wiele stanowisk).
Osoby dłużej z nami związane wiedzą, że jesteśmy młodą organizacją, podlegającą ciągłym zmianom, otwartą - dosłownie i w przenośni. Nigdzie przed nikim nie ma zamkniętych drzwi ani niedostępnych osób. Oprócz codziennych spotkań i dyskusji na różnych szczeblach, organizujemy ogólnofirmowe spotkania, przekazujemy informacje na tablicach ogłoszeń i poprzez przełożonych. Informujemy nie tylko o zmianach dotyczących bezpośrednio Pracowników, ale też o planach inwestycyjnych i strategii firmy. Przy rekrutacjach pokazujemy dokładnie jak wygląda nasza produkcja i organizacja, każdy Pracownik zostaje oprowadzony po wszystkich działach firmy i pomieszczeniach, w których pracujemy. Mimo wszystko po zamieszczonych wpisach widzimy że nie docieramy z pełną informacją do wszystkich Pracowników, nad czym będziemy dalej pracować.
Co do stosunku pracy to podstawą są umowy o pracę w różnej formie (na okres próbny, na czas określony, na czas nieokreślony, zawsze na pełny etat, ale dopuszczamy też niepełne etaty), a wszystkie regulaminy w tym pracy, płacy, premii są jawne, a wynagrodzenia wpływają w pełni na konto Pracownika.
Naszym zadaniem jako Zarządu jest budowanie firmy z sukcesem, w którym powinni uczestniczyć wszyscy Pracownicy jak również osoby i firmy współpracujące. Bez pozytywnego nastawienia trudno będzie uzyskać ten cel. Zależy nam na otwartości, wspólnym szukaniu rozwiązań i podejmowaniu decyzji. Bliższa jest nam koncepcja samozarządzania niż hierarchicznej struktury. Decyzji i zadań do wykonania w takiej organizacji jak nasza – produkcyjnej, jest bardzo wiele i ciągle pojawiają się nowe, wielokrotnie równie istotne i ważne, a czasami nawet wykluczające się. Dla wielu osób pracujących na podstawowych stanowiskach te decyzje lub ich brak mogą wydawać się niezrozumiałe, szczególnie jeśli nie biorą w nich udziału. Ale jeśli tak się zdarzy, uważamy że komunikacja wewnątrz firmy jest najważniejsza, do czego zachęcamy, i o którą sami będziemy zawsze zabiegać.
Pozdrawiamy.