BUSINESS SUPPORT SOLUTION SA

Łódź

Ocena pracodawcy 4/6

na podstawie 149 ocen.

BUSINESS SUPPORT SOLUTION SA
4 149 6 1

Opinie o BUSINESS SUPPORT SOLUTION SA

Lara

Pracuję w BSS już jakiś czas i z całą pewnością mogę powiedzieć, że pracuje mi się tu dobrze. Mimo iż jest to duża firma (nas księgowych jest około 250) nie czuć tu korporacyjnej atmosfery. Nie ma tu wyścigu szczurów, bycie życzliwym i pomocnym jest doceniane, osoby chcące się rozwijać i umiejące zdobywać wiedzę mogą się wykazać. Ja pokazałam że nie boję się nowych wyzwań i radziłam sobie z nimi dobrze, dzięki temu zyskałam zaufanie przełożonych, powierzono mi zadania odpowiedzialne, za które odpowiadam sama. Nikt nade mną nie stoi, nie popędza, sama układam sobie grafik pracy tak by wykonać księgowania na czas (każdy pracownik ma taką możliwość). Przełożeni są super (przynajmniej moi) – zawsze mili, nigdy nie odmawiają pomocy, w sytuacjach kryzysowych zawsze są w stanie nas zastąpić - poksięgują faktury, zrobią deklarację itp. Dofinansowania do szkoleń są (głównie kursy w SKwP i studia podyplomowe). Firma dąży do tego by stać się nowoczesną i mają być wprowadzane usprawnienia typu zaczytywanie danych, automaty - ma to nas odciążyć od nudnej pracy wklepywacza, ale na razie to plany – zobaczymy co wyjdzie, założenia są fajne. To co mi się nie podoba to to że nie pozyskujemy do współpracy dużych Klientów zagranicznych - BSS obsługuje głównie Polskę, także znajomość angielskiego nie jest tu potrzebna.

Aptekarz
@Lara 04.10.2018 22:16

Hej Lara w którym Ty dziale pracujesz? Chyba nie w detalu!

Melison
@Aptekarz 05.10.2018 19:26

Pewnie w dziale dbania o wizerunek firmy i pisania pozytywnych opinii hahahahaha

@Aptekarz
@Melison 07.10.2018 13:45

A który to?

abc
@Lara 04.10.2018 22:16

słaba ta laurka, widać, że pisana przez kogoś na wysokim szczeblu .......................

Julita

@Zdziwiona, dodaj coś więcej o swoich obowiązkach pracy. Na jakie bonusy można liczyć, chodzi mi tu dokładnie o pakiet socjalny. Czy są premie kwartalne, szkolenia dokształcające dla pracowników? Twoja opinia będzie bardzo przydatna.

Anielka
@Julita 03.06.2018 09:21

Nie pytaj @Zdziwiona bo to zapewne jakaś sekretarka BSS, której dorzucono do obiwiązków pisanie pozoytywnych opinii na temat firmy :) Raczej niczego prawdziwego i obiektywnego się nie dowiesz. P.S. Za moich czasów nie było żadnych benefitów poza sporadycznymi wyjściami integracyjnymi, a pracowałam w BSS nieco ponad 2 lata temu :)

Roczek
@Anielka 03.06.2018 12:34

Czyli dawno nie było Cię w BSS... Widocznie wiele się zmieniło od Twoich czasów. Jest wiele benefitów pozapłacowych i nie piszę tego "sekretarka" ani nikt od "ocieplania wizerunku". Pracuje tutaj prawie rok. Pracy jest dużo, jak to w księgowości. Ale zespół rekompensuje mi wszystko. Dodatkowo firma uważam, że stara się aby pracownikom pracowało się lepiej - ostatnio był dzień soku. Niby nic, a jednak miło było. Dzień kawy również jest obchodzony. Organizują badania profilaktyczne z Pelionem. Można tak wymieniać. Niedługo kończy mi się umowa i z przyjemnością, jeśli się sprawdziłam, zostanę tu na dłużej.

Andrew
@Roczek 04.06.2018 08:46

Jeżeli Dzień soku jest czymś co zatrzymuje Cię w firmie no to cóż... firmie gratulujemy kreatywności jak z podstawówki a pracownikom wielkich ambicji :D

Drwal
@Andrew 04.06.2018 18:50

Koleżance chyba nie o to chodziło... Też tutaj pracuje od niedawna i widzę, że nie samą pracą ludzie żyją. Benefitów jest wiele. Począwszy od standardowych kart sportowych a skończywszy na wyprawkach dla dzieci. Dodatkowo takie dni jak dzien soku czy kawy budują super atmosferę, która już i tak jest fajna. Szkoda, że wypowiada się osoba która od dawna nie jest w firmie i nie wie jak w niej fajnie jest.

Anka_M
@Drwal 05.06.2018 14:20

To ja się wypowiem jako osoba, która trzy miesiące temu złożyła w BSS wypowiedzenie z radością na twarzy i wielka ulgą. Te śmieszne benefity, o których tutaj można przeczytać, są obecne wyłącznie w opowiastkach. No chyba ze dzień kawy, którego ja swoją droga jakoś nie doświadczyłam, jest dla was czymś super.

Kifer
@Anka_M 05.06.2018 14:42

Ubezpieczenie medyczne w tym dla rodziny w dobrej cenie, ubezpieczenie lekowe, wyprawka dla dziecka, akcje profilaktyczne spotkania z lekarzami czy dietetykiem badania, w tym szczepienia, prezenty i akcje na dzień dziecka, bilety do kina i na koncerty, karta sportowa w niezłej cenie. Dzień soku był miłym dodatkiem choć wolałem dzień kawy. To jest to z czego ja skorzystalem przez ostatnie kilka lat.

Anka_M
@Kifer 05.06.2018 18:51

No, wręcz bajka hahaha. I pewnie jeszcze frytki do tego :)

Były pracownik
@Julita 03.06.2018 09:21

Premii jeszcze pół roku temu nie było żadnych. Tylko i wyłącznie wynagrodzenie zasadnicze i na święta 400 zł na kartach podarunkowych do aptek i drogerii z ZFŚ. Szkolenia są czasami, ale bardzo rzadko i wygląda to tak, że jeden pracownik wysyłany jest na szkolenie, a potem jego zadaniem jest przygotowanie prezentacji dla kilkudziesięciu pozostałych pracowników. Chętnych na takie szkolenia jest tylu, że niestety muszą siedzieć na podłodze, bo miejsc siedzących przewidziano za mało. Prócz tego są: ubezpieczenie lekowe, ale przez kilka lat pracy skorzystałam z niego tylko raz, bo obejmuje tylko niektóre leki, prywatną opiekę medyczną w wybranych placówkach oraz kartę na zajęcia sportowe - opłata uzależniona jest od przychodu. Dofinansowań do wypoczynku w praktyce nie ma. Jest to % od dostarczonej faktury lub rachunku za wypoczynek. Taryfikator ustawiony jest tak, że w zasadzie można liczyć co najwyżej na zwrot 10%....Jest to bardzo dobre miejsce dla osób zaraz po szkole i bez rodziny - na rozwinięcie skrzydeł i naukę funkcjonowania w korporacji. Maksymalnie 2 lata, bo po tym czasie następuje wypalenie zawodowe, a siedzenia po godzinach nikt z rodziny na dłuższą metę nie zniesie. Tym bardziej dzieci. Dni soku czy dni kawy, kantyna na miejscu są super....o ile oczywiście masz czas żeby się tam wybrać....

Anielka
@Były pracownik 06.06.2018 15:37

Hej, dzięki za szczerą opinię! Czyli jednak nie jest tak super kolorowo, jak można to było przeczytać w niektórych opiniach :) Dzięki!

Zadowolona księgowa
@Anielka 07.06.2018 08:47

A mi sie wydaje, że te złe opinie są od osób które już dawno nie pracują. Weszłam tutaj z ciekawości i muszę wypowiedzieć się. Przyszłam tutaj z innej firmy i muszę przyznać, że jest całkiem fajnie. Od rekrutacji po dzień dzisiejszy, a pracuję już ponad rok, nie mogę się do niczego przyczepić. Księgowość nie należy do łatwej pracy - są okresy, kiedy niestety nie ma się czasu wypić kawy, ale przecież w każdej firmie tak będzie. Benefity też są dobre. Karta sportowa, wyprawki dla dzieci i ubezpieczenie oraz wiele innych o których pisano powyżej - to wszystko jest. Ludzie w zespole też są ok - nikt na nikogo nie patrzy wilkiem.

Maniek
@Zadowolona księgowa 11.06.2018 11:55

Dobre opinie o BSS są pisane przez jedną osobę, która zajmuje się wizerunkiem firmy. Sporadycznie także przez obecnych pracowników, którzy zostali o to przez tę osobę zatrudnione. Negatywne i prawdziwe opinie są pisane przez byłych pracowników, którzy z firmy odeszli kilka lat temu jak i niedawno. Czas nie ma tu znaczenia, bo sytuacja w firmie jest niezmienna. Naprawdę, zanim pracownik BSS wrzuci tu kolejną opinię o dniu soku, dniu kawy czy dniu uśmiechu niech trzy razy się zastanowi, by bardziej już na forum się nie błaźnić.

RD
@Maniek 11.06.2018 15:23

Cieszę się, że z czystym sumieniem mogę przyznać, że dobre opinie nie są pisane przez osoby od wizerunku :)))

Maniek
@RD 13.06.2018 12:07

No chyba odwrotnie :) już się Wam myli kiedy piszecie jako BSS a kiedy udajecie pracownika i wrzucacie sami sobie dobra opinie. Więcej profesjonalizmu życzę :)

był@
@Julita 03.06.2018 09:21

tak, bonus jest taki, że jak dużo pracujesz to dołożą Ci jeszcze więcej pracy - oczywiście. Na bonus finansowy czy premie nie ma co liczyć.

Była pracownica
@był@ 14.06.2018 14:27

hahaha, no tak, to prawda :) Więcej pracujesz, to wycisną z Ciebie jeszcze więcej. Nie warto tracić na nich czasu i zdrowia. Nawet tam dobrze nie zarobisz, żeby sobie jakoś to wszystko wynagrodzić. Pracownicy przez kierownictwo są traktowani jak zwykli robole: jeden się wyczerpie, to przyjdzie kolejny. Żadnego szacunku dla człowieka, uciekajcie stamtąd póki macie jeszcze siły pracować w innym miejscu.

Asia
@Julita 03.06.2018 09:21

Jeśli chodzi o socjal to masz Multisport oraz pakiet medyczny na solidnym poziomie. Jeśli zaś chodzi o kulturę, to jest słabo . Dwa razy do roku dofinansowanie na zakup biletu na koncert. O tym, aby dopłacili coś do abonamentu w teatrze albo w kinie można pomażyć(tak kadry BSS, w innych firmach to jest!!!) Jeśli chodzi o szkolenia to jest dramat!!!! O dofinansowaniu do studiów podyplomowych, kursów językowych albo kursów SKwP nie ma mowy. Wiem bo składałam podanie trzy razy. Odrzucono je bo miałam za krótki staż(a pracowałam 1,5 roku w BSS). Jeśli masz małe dzieci i potrzebujesz pieniędzy to mozesz próbować. Jeśli nie to odpuść. Ja pracowałam 2,5 roku i miałam 3000 brutto jako samodzielna księgowa.-to nie są żarty... Ale słyszałam od koleżanki, ze dostali podobno od stycznia 200 zł podwyżki...Brawo BSS!

Macieje_ma
@Asia 26.06.2018 20:43

Benefity w BSS istnieją wyłącznie w ich ogłoszeniach z ofertami pracy. Później już niestety słuch o nich ginie.

A_Jo
@Macieje_ma 29.06.2018 05:42

A ja jestem innego zdania. Korzystam z ubezpieczenia lekowego dla siebie i dla dzieci, z karty fitprofit oraz karty basenowej dla dzieci, dostałam wyprawkę szkolną dla córki, byłam na szkoleniu księgowym dofinansowanym przez bss, a także dostałam premię na początku roku. Żenadą są te wasze negatywne opinie... Jade do pracy, bo ją lubię! Miłego dnia wszystkim!

Alexandra
@A_Jo 29.06.2018 07:31

Hahahahahahaha... ile Wam płacą za wystawianie tych pozytywnych opinii? Dorzucają 50 zł brutto do tej zabójczej pensji?

Popcorn
@Alexandra 30.06.2018 14:19

hahahaha, a skąd wiesz kto ile zarabia? Ja nie narzekam. Pracuje w BSS od ponad roku. W tym czasie dostałam podwyżkę, a przełożony i zespół w którym pracuje jest fantastyczny! I to wszystko prawda o benefitach - one są i się z nich korzysta

Alexandra
@Popcorn 02.07.2018 07:32

Wiem, bo sama w BSS pracowałam. Prawie dwa lata. I pracowałam tam wyłącznie dlatego, że chwilowo nie miałam innej opcji. Przez ten czas skorzystałam z dwóch benefitów: dostałam dofinansowanie do biletu do kina (uwaga, 27 zł) oraz dofinansowanie Multisportu. Wniosków o dofinansowanie tych rzekomych benefitów złożyłam więcej, wszystkie były odrzucane. W końcu przestałam się o nie starać, bo to była gra niewarta świeczki. Premii nie było żadnej. Podwyżkę przez ten czas dostałam jedną, po ponad roku. Uwaga, 200 zł brutto. A podobno, co słyszałam od swojej przełożonej, pracownikiem byłam super. Wciąż jedynie dokładano mi pracy motywując tym, że się super rozwijam i są za mnie bardzo zadowoleni. Na krótką metę to na mnie działało jednak bardzo szybko zauważyłam, że to jedynie manipulacje i tak naprawdę poza miłym słowem nie dostanę nic więcej. Zaczęły się nadgodziny, dokładanie coraz to więcej obowiązków. Niestety nie szło z tym w parze wyższe wynagrodzenie czy dodatkowe benefity. Taka wyglądają realia w BSS.

Ciekawa
@Popcorn 02.07.2018 07:32

A w jakim dziale pracujesz, że masz fajny zespół i przełożoną? Nie znam

pracownik
@Alexandra 02.07.2018 12:03

U mnie bylo podobnie-przelozeni byli ze mnie zadowoleni (kiedys tam nawet trafila sie premia). Ale nagroda za prace bylo dokladanie nowych obowiazkow przy zerowej podwyzce (bo zarzad mowil, ze podwyzki zaleza od dyrektora a dyrektor ze od zarzadu-celowa polityka, zeby nie dac nic pracownikowi). Skonczylo sie prawie depresja a skutki nadal sa odczuwalne-wiec czy polecam?! Sami odpowiedzcie sobie czy warto poswiecac zdrowie...

aaa
@A_Jo 29.06.2018 07:31

5:42 (piatek świt) wpis na opiniach GoWork.

Bbb
@aaa 02.10.2018 16:23

I co w tym dziwnego? Kadry pracują od 6 do 14

niezadowolona
@Bbb 02.10.2018 22:04

Sprostowałabym, że Kadry pracują czasami 6.00-20.00.

prawie były pracownik
@Alexandra 02.07.2018 12:03

Te benefity i różne akcje propracownicze są tylko po to, żeby nieudolnie oszukać przepracowanych ludzi, że to niby w firmie zachodzą zmiany. Nie zaszły żadne istotne zmiany, które by zdjęły ludziom nadmiar obowiązków. Podwyżki były śmieszne - usłyszałam od swojej szefowej, że po podwyżkach nasze wynagrodzenia są wyższe niż rynkowe ... niezły żart przy tym obładowaniu robotą. Nie polecam nikomu, nawet wrogowi.

Mam porównanie

A ja Wam powiem tak: zarówno te negatywne, jak i pozytywne komentarze są słuszne. Jest dużo pracy, co wynika z niedoboru pracowników, pensja zawsze mogłaby być wyższa, ale to w pewnym stopniu zależy od zaangażowania pracownikow i nie chodzi tu o robione nadgodziny tylko o jakość wykonywanej pracy. Szkolenia i dofinansowania do nich też są tylko trzeba wcześniej przełożonemu o tym wspomnieć, bo trzeba zaplanować w budżecie. Plusem tej firmy jest atmosfera i ludzie. Jestem bardzo zadowolona z osób z ktorymi pracuje. Przelozona jest tez ok - wymagać musi, ale nie czuje zeby kogokolwiek tym krzywdzila. I przede wszystkim nie ma tzw wyscigu szczurow. Nie uniknie sie wad w firmie ktora zatrudnia tyle osob. Nie wszystkim da sie dogodzic ale to w kazdej firmie znajdziemy te wady. Ja w tej pracy w koncu czuje ulgę a nie stres przed każdym rozpoczynającym się dniem. W piatek czuje się zmeczona po calym tygoniu pracy ale to normalne. Korzystam z benefitow jakie daje firma i uwazam że nieźle trafilam. I nie jestem studentem ani swiezo po studiach. Mam kilkanaście lat przrpracowanych w innych firmach.

Orzel
@Mam porównanie 02.10.2018 14:11

Masz rację.

Aptekarz
@Mam porównanie 02.10.2018 14:11

W BSS to chyba niemożliwe by iść bez stresu do pracy. Skąd Ty jesteś

K

Tak, osoby prosto po studiach są zadowoleni, że udało im się znaleźć pracę, w dużej firmie a nie małym biurze rachunkowym, że mogą tu zdobywać doświadczenie. Bo to ich pierwsza praca, brak porównania i chęć nauczenia się czegokolwiek. Starzy pracownicy odchodzą, co miesiąc po kilka osób składa wypowiedzenia,gdyby było tak świetnie to nie mielibyśmy takiej opinii na rynku pracy. Ludzie z doświadczeniem nie chcą przychodzić nawet na rozmowy kwalifikacyjne, Bss zatrudnienia każdego specjalistę, który będzie skłonny pracować za pieniądze jakie oni proponują. Tylko po co pracować w Bss jak inne firmy płacą o 1 - 1,5 tys więcej?? Do tego praca w nadgodzinach, soboty, niekiedy niedzielę... Brak słów - Wielkie korpo. Atmosfera owszem calkiem miła ale atmosferę tworzą pracownicy. Benefity w postaci karty fit profit i opieka medyczna? Teraz to standard w każdej dużej firmie. Podsumowując nie polecam, chyba, że dla studentów, którzy mają niskie oczekiwania finansowe.

JN
@K 23.11.2017 17:13

Minęło sporo czasu od tego wpisu i niewiele się zmieniło. Chcesz zarobić ? Szukaj w innej firmie. Chcesz się powkurzać przychodź tutaj. Twój wybór.

Luzak
@JN 31.08.2018 20:12

Nie zgadzam się, że nic się nie zmieniło. Gdyby tak było ludzie nie wracaliby do pracy w BSS! a coraz częściej tak właśnie jest.

nie wroce
@Luzak 11.09.2018 12:23

tak, wróciły z Peliona do BSSu, śmiechu warte

Pora na zmianę
@nie wroce 13.09.2018 02:45

czy przypadkiem osoby niezadowolone nie powinny zacząć szukać nowego pracodawcy, skoro ten jest aż tak zły?

Wkurzona
@Pora na zmianę 14.09.2018 10:24

Otóż to. Czemu nie szukacie skoro Wam tak źle? Tylko bijecie pianę i wprowadzacie zamęt. A co do wracających to wracają Ci którzy wyszli na zewnątrz. BSS dba o pracowników i robi wszystko co możliwe by poprawić warunki pracy. Narzekacie na pracę w nadgodzinach a co robicie by to zniwelować? Nic! Tylko przeszkadzacie. Te Wasze wyssane z palca komentarze zniechęcają potencjalnych kandydatów.

ttttt
@Wkurzona 15.09.2018 10:30

Tylko że w BSSie jest tak, że jak ktoś próbuje sobie ustawić - zorganizować tak pracę żeby nie siedzieć po godzinach, to wg leaderek ma za mało pracy i trzeba mu jej dołożyć. więc po co robic cokolwiek jak w zamian dostanie sie extra pracę

Pozdrawiam
@Wkurzona 15.09.2018 10:30

Bardzo dobry pomysł. Niech wszyscy, którzy są niezadowoleni wreszcie zmienią sobie pracę. Ich obowiązki proponuję przydzielić Wkurzonej. Zobaczymy jak Jej będzie fajnie. Nikt tu na siłę nie wprowadza zamętu. Przy takim obciążeniu, pracy na ostatnią chwilę (w sensie terminów) i innych wątpliwych atrakcjach zawsze tworzy się nieadowolenie. Zmiana załogi nic nie da. Chyba Wkurzona ma tego świadomość?

Lenie
@Wkurzona 15.09.2018 10:30

Zniechęcają kandydatów ale też psują atmosfere w pracy... jest źle to szukam nowej pracy zwłaszcza ze jest tyle ofert. Ale tutaj widać w Was lenistwo- nic nie zrobie a będę gadał jak mi źle. Ten kto chce, znajdzie sposób. Ten kto nie chce znajdzie wymowke. Amen.

Księgowy 987123
@Pozdrawiam 16.09.2018 15:26

Taki zawód. Myślę że gdybyśmy wybrali zamiast księgowości czy płac zawód nauczyciela czy lelarza to nie byłoby takich spięć na koniec miesiaca czy przy zamknięciu roku.

Luzak
@nie wroce 13.09.2018 02:45

skucha.... nie z Peliona.... ale z miejsc, gdzie wyścig szczurów powoduje, że nie chce się iść do pracy a każdy dzień jest męką, bo nawet na kolegów z pracy nie można liczyć....

@Wkurzona
@Pozdrawiam 16.09.2018 15:26

O jakich watpliwych atrakcjach piszesz? Bądź rzeczowy. Znów ogólniki i niedomówienia!!

nie wroce
@Wkurzona 15.09.2018 10:30

to się nazywa syndrom sztokholmski

Ula

Czytając wpisy widać podejście do pracy w firmie. Jak ktoś chce to zawsze się dogada ale inni tylko narzekać potrafią!!

aliks
@Ula 25.07.2018 12:12

Ale jak, na co dogadać? Nie masz możliwości na to, by dogadać się na normalne warunki. Czy to finansowe czy to powiedzmy oczekiwany work-life-balance. Nie masz. I tu ludzie nie narzekają dlatego, bo mają jakieś wygórowane oczekiwania. Narzekają, bo nie pozwalają sie tak traktować. I dlatego odchodzą. Słusznie zresztą, bo nie ma co pozwalać tak siebie traktować.

ZYX
@aliks 25.07.2018 19:11

Nie zgodzę się z Tobą. Dogadać można się w każdej kwestii. Cieszę się, że nie uwierzyłam w te wszystkie brednie, jakie piszecie. Zatrudniono mnie, a po okresie próbnym wynegocjowałam wynagrodzenie jakie mi odpowiadało. Kwestia zdrowego podejścia a nie tylko narzekania. Jedni nakręcają drugich i to przez takich właśnie psuje się atmosfera.

hhh
@ZYX 26.07.2018 08:09

A ja mam depresje i od 1,5 roku jestem na prochach... I nadal nie moge dojsc do zdrowia mimo odejsca z bss pare miesiecy temu...

YES
@ZYX 26.07.2018 08:09

Zgadzam się z Tobą. Na szczęście są w BSS inteligentni ludzie, którzy mają w głębokim poważaniu te wypisywane brednie

Jek
@hhh 26.07.2018 19:28

Ja również jestem na prochach i również dojść do zdrowia nie mogę mimo,że odeszłam z BSS.

Zaksięgowana
@Jek 28.07.2018 17:01

A ja mam dużo obowiązków, czasem stresujące sytuacje związane z klientami ale to jest element każdej pracy. Nie można przedkładać zdrowia nad pracę i nie każdy nadaje się do każdej pracy. Ale to nie jest kwestia BSS tylko predyspozycji do wykonowania danej pracy. Mi w tej firmie pracuje się ok, chociaż są kwestie do zmiany, zawsze można coś poprawić.

mmm
@Zaksięgowana 31.07.2018 19:16

Troszke sie mylisz... W PGFie pracowalo sie dobrze, w BSSie na poczatku tez, ale ktos wpadl na pomysl wdrozenia leana i zaczela sie masakra... Tu nie chodzi o rodzaj pracy a o jej organizacje i podejscie przelozonych...

&^@(!)
@mmm 31.07.2018 20:01

Wspominanie czegoś co funkcjonowało w zupełnie innych realiach i wymaganiach rynkowych w Polsce i na świecie - nie nadaje się zupełnie do porównań. To była inna rzeczywistość.

tttt
@&^@(!) 02.08.2018 15:03

Skoro lean to samo dobro i wprowadzil tyle pozytywnych znian to czemu wylecial prezes TM...

ilka
@tttt 02.08.2018 17:11

może to jego zwolnienie też było założenie lean hahahaha a tak n poważnie: żaden lean nie zmieni sytuacji w BSS, to jest tonący statek, z którego trzeba sie ewakuować

anonymous
@ilka 03.08.2018 20:02

właśnie odchodzą kolejni koordynatorzy z detalu, a to oznacza, że te zabiegi ze strony Zarządu były bardziej kosmetyczne, mydlące oczy osobom, które pozostały. Kolejni się przekonują, że nie ma co liczyć na konkretne zmiany i uciekają. Nikt nie doszedł. Emerytki miały umowy podpisane do kwietnia, by zamknąć rok i I kwartał, ale nikt nowy chętny nie znalazł się do pracy w BSS i nadal pracują, bo brakuje rąk do pracy.

Aaa
@anonymous 19.08.2018 14:08

A może jest inny powód? Niekoniecznie niezadowolenie z pracy w BSS.

Alberto
@Aaa 19.08.2018 15:24

przy większej liczbie rezygnacji to raczej niezadowolenie niż inne powody w ofertach pracy BSS doszedł jeden podpunkt i nie wiem czy się śmiać czy płakać: "oferujemy Strefę Relaksu, w której otrzymasz darmowy masaż oraz będziesz mieć możliwość w ciszy pobujać w obłokach". Myślę, że ta strefa relaksu byłaby zbędna, gdyby pracodawca rzeczywiście respektował zasadę Work-life balance, a nie z powodu niedoboru pracowników zdecydowana większość pracuje w godzinach nadliczbowych, których nie ma za bardzo kiedy odbierać. Niech Zarząd dalej buja w obłokach, skoro to proponuje potencjalnym pracownikom.

Lila
@Alberto 19.08.2018 16:05

Pełna zgoda. Po co Strefa jak nie ma z niej kiedy korzystać. Ludzie są zawaleniem robotą

Kendra
@Lila 19.08.2018 16:10

Właśnie się nad tym wszystkim zastanawiam - jak to wygląda w różnych działach, bo widzę, że w pokoju relaksu niemalże cały czas ktoś jest. Z fotela do masażu ciężko jest skorzystać.... bo przeważnie zajęty.

Xx
@Kendra 20.08.2018 16:35

Nie dogodzi się nikomu... Strefy Relaksu są na porządku dziennym w każdej większej firmie. Jak nie chcesz to nie korzystaj. Ale jakby nie było zrobionego pokoju, to znalazłyby się osoby które wywaliliby to jako wadę i nie dbanie o pracowników.

alexij
@Alberto 19.08.2018 16:05

"oferujemy Strefę Relaksu, w której otrzymasz darmowy masaż oraz będziesz mieć możliwość w ciszy pobujać w obłokach". hahahahahahahaha - nie wierzę, że takie cyrki się dzieją :D chociaż fakt, taka strefa szczególnie w BSS jest konieczna, inaczej można dostać na głowę.

Zainteresowana
@anonymous 19.08.2018 14:08

A co to są konkretne zmiany? Jakich zmian oczekujesz od tej firmy aby było ci lepiej w pracy?

Młoda

Warto, warto, warto. Dla tych co mają ochotę się czegoś nauczyć i mają ochotę zamiast narzekać, to coś zmieniać w firmie. Dla rozwoju i dla tych ludzi, którzy są w BSS (np. w moim zespole) warto pracować i warto też czasem wychylić się przed szereg. Uwaga! jestem młodą osobą, ale nie pozwolę się zaszczuć hejterom, więc od razu ucinam spekulacje: nie pracuję w HR ani w marketingu, ani nikt mi nie kazał tego pisać, nikt mi nie zapłacił za ten komentarz - po prostu chcę wyrazić swoje zdanie - choć może różne od wielu tutaj!

Niewarto

Nie polecam! Niepoważne traktowanie pracowników. Zaproponowano mi umowę zlecenie, ja oczywiście sie zgodziłam, ponieważ jak wiadomo jest to okres próbny. Ciężko pracowałam przez miesiąc, w porównaniu do reszty pracowników, którzy udawli że coś robią. Ostatniego dnia miesiąca przełożona byla łaskawa poinformować mnie ze następnego dnia juz nie przychodzę, poniewaz wracaja osoby z urlopów. Szkoda tylko, że nie powiedzieli na wstępie ze chodzi im tylko o zapelnienie luki w grafiku na miesiac. Zamiast szukac poważnej, pracy zmarnowalam czas i nerwy. A najgorsze zostalam z dnia na dzień bez pracy. Z tego co mi wiadomo nie tylko ja tak zostalam potraktowana. Ja juz czasu nie cofne, ale wy mozecie sobie to zaoszczędzić.

madzia-a
@Niewarto 17.06.2018 11:44

Przykro się czyta o takich sytuacjach, bo takie zachowanie firmy, pracodawcy, jest poniżej jakiegokolwiek poziomu traktowania pracownika. No ale cóż, może inni wyciągną z tego wnioski...

BSS SA
@Niewarto 17.06.2018 11:44

Pragniemy podkreślić, iż w BSS dążymy do długotrwałej współpracy z zatrudnianymi pracownikami, a po wewnętrznej analizie nie zidentyfikowaliśmy takiej sytuacji w BSS w ostatnim czasie. Jeśli poczuła się Pani niesprawiedliwie potraktowana, w celu wyjaśnienia sprawy zachęcamy do kontaktu z działem HR w BSS (HR@bssce.com), który dokłada wszelkich starań, aby takie sytuacje nie miały miejsca. Dziękujemy!

Lenka
@Niewarto 17.06.2018 11:44

A co takiego robiłaś że tak ciężk pracowałaś? Wnioskuję że przychodzilaś na 6:00 do pracy i robiłaś pracę za wszystkich. Nie oczerniaj pracodawcy tylko napisz prawdę.

niki
@Niewarto 17.06.2018 11:44

A może po prostu się nie sprawdziłaś??????????????????

Karlin
@madzia-a 25.06.2018 13:50

Przykro to się to czyta jak się wie, że to nie jest w 100% prawda :(

AdaMik
@Karlin 28.06.2018 14:44

Ja pracowałam w BSS nie tak dawno temu i takie sytuacje jak ta wyżej opisana były niemal codziennością. A zwłaszcza w sezonie wakacyjnym, gdy trzeba było jakoś załatać braki kadrowe. Odradzam, nie polecam.

aliks
@AdaMik 11.07.2018 17:44

Napisze tak: some things never change. BSS milczy dalej w tej sprawie.

BSS
@AdaMik 11.07.2018 17:44

Takie sytuacje nie mogą być codziennością, gdyż w całym roku osoby zatrudniane na umowę zlecenie stanowią w BSS nieznaczny procent tych, z którymi podejmujemy współpracę (na umowę o pracę oraz na umowy zlecenia). Zależy nam na długotrwałej współpracy i dlatego preferowaną formą zatrudnienia w BSS jest umowa o pracę. Najlepiej przekonać się o tym zgłaszając się na rekrutację. Jednocześnie pragniemy podkreślić, że dział HR BSS stale monitoruje realizację umów i pozostaje do dyspozycji pracowników oraz byłych pracowników jeżeli chcą wyjaśnić jakąkolwiek kwestię :) HR@bssce.com - Zapraszamy!

Adamek
@BSS 02.08.2018 16:12

W rzeczywistości wygląda to tak, ze te 'nieliczne przypadki umów zlecenie' zawsze kończą tak samo, czyli jak w opisanym przykładzie. Umowa o pracę to faktycznie preferowana forma zatrudnienia, ale przez pracownika, a nie przez Was. Mi także pierwsze co zaproponowano to zlecenie. Także piszcie jak jest, a nie jak chcielibyście żeby było.

Nowy

Praca jest OK. Ludzie super. Doceniam dodatki w stylu karta Fitprofit czy ubezpieczenia różne. W poprzedniej firmie tego nie miałam.

Marcus
@Nowy 27.08.2018 14:56

Oho, pracownicy znowu są zachęcani do wystawiania tutaj opinii. Super naturalna, niewymuszona i obiektywna opinia,

Anna

Nie polecam pracy w tej firmie - na porządku dziennym jest podział pracowników na lepszych i gorszych. Ci na niższych stanowiskach są traktowani często pogardliwie. Obecnie jest multum pracy, dlatego trzeba przychodzić również w sobotę, żeby wykonać pracę na czas. Od jakiegoś czasu pracodawca funduje pracownikom obiad w soboty. Pracownicy mogą składać zamówienia w barach bądź pizzeriach, jednak taki przywilej przysługuje bardziej wykwalifikowanym pracownikom, tj. koordynatorom spółek. Pozostali nie zasługują w opinii kierownictwa na taki luksus, mimo że także przyszli do pracy w ten dzień.

Była pracownica
@Anna 21.02.2018 21:47

Śmieszne i tragiczne jednocześnie. Benefit w postaci obiadu za przymusową pracę w sobotę? WOW WOW WOW!!!

aliks
@Anna 21.02.2018 21:47

Ktoś tu skomentował 'jak sie chce dogadać to można'. Po takich wpisach jak ten wyżej widać, że nie można. Nie można dogadać się w firmie, która tak traktuje pracowników. W firmie, która wprowadza podziały, nie szanuje czasu i pracy pracownika. I to nie jest narzekanie, to jest ocena tragicznej sytuacji.

Janusz

Już tak nie narzekajcie bo firma jest dobrym pracodawcą!!

alelek
@Janusz 13.07.2018 18:28

hahahaha hahahaha hahahaha Jak możesz robć darmowe nadgodziny i nie przeszkadza Ci złe traktowanie pracowników przez kadrę kierowniczą to owszem, pracodawca idealny!

Jeremi
@alelek 15.07.2018 10:07

Ja tam nie robie nic za darmo. Nadgodziny zazwyczaj odbieram. Przełożona też jest ok. Wiec generalnie dla mnie ok!

mp
@Jeremi 16.07.2018 07:32

To poczytaj kodeks pracy i pare interpretacji... z nich wynika, ze nalezy sie odbior 1:1,5.... jak pasuje ci sponsorowanie firmy, to ok, ale nie wszyscy sa tacy hojni...wiem, ze kadry mowia cos innego, ale mi kiedys kadrowka powiedziala, ze ucza ich takich praktyk na szkolenia, ktore nie do konca sa prawidlowe...

Jeremi
@mp 16.07.2018 18:12

Wolę odbierać i mieć czas wolny. Nie wszystko przelicza się na pieniądze. A nadgodziny wypłacać należy jezeli nie mozna ich odebrać przez 3 miesiące. A ja nie mam problemu z dogadaniem się.

mmm
@Jeremi 17.07.2018 19:27

to czytaj ze zrozumieniem - nie pisałam o zapłacie 1:1,5 tylko o odbiorze 1:1,5.... skoro taki dla ciebie ważny jest czas wolny.... widać, że bardzo kochasz firmę, skoro dajesz sie wyrolować , ha, ha, ha....

Jeremi
@mmm 17.07.2018 22:24

Rekompensata za nadgodziny może być w stosunku 1:1,5 jeśli jest jest to z in8cjatywy pracodawcy ale w tym samym okresie rozliczeniowym. Jeśli z inicjatywy pracownika to 1:1. A ja zazwyczaj sam sobie okreslam kiedy chciałbym odebrać nadgodziny niekoniecznie w tym samym miesiacu.

mmm
@Jeremi 19.07.2018 15:19

mylisz się - nie chodzi o podanie terminu (tak jak ma to miejsce w bss) tylko stwierdzenie samego faktu, że firma nie płaci tylko oddaje nadgodziny w naturze.... jeżeli tobie to odpowiada, to ok, ale ja nie wyobrażam sobie sponsorować pracodawcy swoim własnym czasem

Jeremi
@mmm 19.07.2018 21:10

Problem polega na tym, że nikogo nie sponsoruje. To że czasem muszę zostać po godzinach, zwłaszcza w okresach zamknięcia roku, to przecież takie ryzyko jest wpisane w zawód księgowego. Dlatego z moich nadgodzin robię sobie dłuższe weekendy biorąc piątki wolne zwłaszcza w sezonie wakacyjnym. I owszem wole odebrać te godziny niż zgarnąć kasę i nie mieć odpoczynku. Kwestia dogadania się z przełożoną.

Lawa
@Jeremi 20.07.2018 08:09

No to się dogaduj, ale w BSS pracują też inne osoby, które wolą zapłatę. Nikt łaski nie robi, że płaci za nadgodziny. Polska to nie Korea. Tylko tutaj jakieś chore gierki są i próbuje się ludzi zrobić w konia.

mmmm
@Jeremi 20.07.2018 08:09

ale firma oddaje ci 1:1 a winna 1:1,5..... nie zaprzeczaj, bo pewnie ci głupio, że robią cie w konia... ha, ha, ha

Jeremi
@mmmm 21.07.2018 10:46

Firma powinna oddawać 1:1.5 wtedy kiedy odbierałbym to tak jak oni chcą, tj. w tym samym miesiacu rozliczeniowym. Ale że sam ustalam kiedy odbiore to wówczas jest to ma zasadzie 1:1. I mi to bardziej pasuje. Po co mam mieć odbiór 1:1.5 np we wtorki jak moge dogadac sie ze odbiore w piatki i poniedzialki. Wolę długie weekendy mieć.

Anna

Niestety, ale zgadzam się ze wszystkimi negatywnymi opiniami na temat mojego pracodawcy. Przede wszystkim praca ponad siły, ZERO podwyżek od wielu wielu lat ( nie ma nawet symbolicznych ) i dokładanie obowiązków do upadłego. Rotacja ogromna, obowiązki tych, co odchodzą rozkładane są na tych co zostali. Firma stawia na stażystów, NAJLEPIEJ TYCH DARMOWYCH, nowo zatrudnianym ( nawet tym z dużym doświadczeniem ) oferuje się płacę ok. 2 200 brutto :D To nie żart. No chyba, że weźmie masę dodatkowych obowiązków, to dołożą mu ze 200-300 brutto. O jakich szkoleniach mowa ?? I o jakim socjalu ? Nie miałam w tej firmie ani jednego szkolenia, chyba, że z "leana". Osoby, które piszą pozytywne komentarze albo są z HR ( zatrudnione do polepszania wizerunku firmy ) albo z "leana" ( i ci rzeczywiście FAAAJNIE zarabiają ) - na którego firma wydała kolosalne pieniądze zamiast na jakiekolwiek podwyżki dla tych pracowników, którzy zarabiają na pensje dla wszystkich. Jeśli wszyscy się jednego dnia zwolnimy, to leanowcy, HR i managerowie - super opłacani - firmy nie utrzymają, nie będzie komu wykonywać naszej ciężkiej roboty. Jedno w tej firmie jest pewne - jeśli będziesz się mega starał i będziesz dobry, to dołożą Ci , ale jedynie obowiązków, bo na pewno nie pieniędzy. Obowiązków będą Ci dokładać dopóty dopóki się nie zwolnisz albo ciężko nie rozchorujesz. Tak, wiele osób ciągnie na lekach uspakajających, wiem od wielu osób. Teraz mają wydać kolejne ciężkie pieniądze, ale - NIE NA PODWYŻKI, tylko na badania na temat naszych zarobków ( bo pierwsza i jedyna do tej pory ankieta przeprowadzona wśród pracowników m. in. na temat zarobków była dla firmy druzgocąca ). A przecież doskonale wiedzą, że podwyżek nie było od wielu wielu lat i wystarczy porównać nasze pensje ze średnią krajową. Aż żal patrzeć, jak dobra kiedyś firma zeszła do takiego poziomu.

LALA
@Anna 10.10.2017 20:46

Zgadzam się w 100 %

nowaosoba
@Anna 10.10.2017 20:46

Masz rację! Nie warto się wychylać bo dostaje się coraz więcej pracy. Nie ma dyskusji, że nie dasz rady, masz to zrobić i już nawet kosztem życia osobistego i zdrowia. Ileż można siedzieć przed komputerem bez przerwy?? Wiele osób ma problemy ze zdrowiem, jak widać pewnie połowa zakładu. W końcu firma daje dofinansowanie lekowe, teraz wiadomo dlaczego. Firma nie docenia pracownika jako człowieka, tam się jest robotem

Stal_ka
@Anna 10.10.2017 20:46

Doskonale pamiętam takie sytuacje z BSS i niestety, bardzo źle wspominam ten okres :( Wszystkim zawsze radzę: wszędzie, ale nie do BSS. Niech takie opinie będą przestrogą dla potencjalnie nowych osób zainteresowanych pracą.

byly pracownik
@Anna 10.10.2017 20:46

przykre, ale prawdziwe

anonim

(usunięte przez administratora)

Urban

Hahaha, tak powinni się zacząć reklamować!

alelek

Some things never change :D

Julita

@Asia, dziękuję Ci za obiektywną opinię. Pakiet socjalny do wynagrodzenia jest zawsze miłym dodatkiem. Nie udało Ci się zdobyć dofinansowania do studiów. Cz pracownicy z dłuższym stażem mogli na to liczyć? Czy pracując tam mogłaś negocjować swoje warunki zatrudnienia i wynagrodzenie? Próbowałaś tego? Czasem pracodawca bywa w tym względzie elastyczny. Wszystkie wasze opinie są bardzo ważne. Pomagają innym użytkownikom w znalezieniu zatrudnienia.

Asia
@Julita 27.06.2018 09:10

w dziale którym pracowałam żadna z osób, które pytałam nie dostała żadnego dofinansowania do nauki.Być może w innych było lepiej, ale wątpie.Co do negocjacji płacy, to gdy odchodziłam dostałam propozycje 100 zł podwyżii, ale nie skorzystałam bo dostałam więcej w innej firmie. Jeśli masz doświadczenie w podatkach i chcesz aplikować na stanowisko jakiegoś koordynatora to na pewno dostaniesz dużo lepsze warunki niż ja. Ale jeśli interesują Cię dział należności itp. to na prawdę nie masz co liczyć na to, że BSS będzie w Ciebie inwestował...

Jana
@Asia 28.06.2018 19:44

Ja wypełniałam wniosek o dofinansowanie kursu. Złożyłam go i zostało mi przyznane dofinansowanie. Nie było to jakoś skomplikowane. Tylko do każdego dofinansowania z tego co wiem trzeba podpisać umowę lojalnościową.

Julita

@Nie warto, oczywiście rozumiem, że nie zostałaś dobrze potraktowana przez firmę. Wiele poprzedzających wpisów potwierdza Twoją opinię. Czy według Ciebie nic nie można zrobić z ta sytuacją? Firma, która szanuje pracowników i w nich inwestuje rośnie w siłę, więc niezrozumiałe jest takie postępowanie. Potencjalni pracownicy znając informacje o firmie sami zdecydują, czy chcą do niej aplikować, czy nie.

Solis
@Julita 21.06.2018 12:56

Każda firma ma swoje ALE. W BSS jednak wiele się zmienia. Pracuję tu prawie rok i od początku byłam traktowana uczciwie, choć może nie idealnie. Stawiam jednak na ludzi, których tu poznałam. To jest dla mnie teraz najlepszy atut po tym wrednym wyścigu szczurów, którego doświadczyłam nie powiem gdzie.

Była pracownica
@Solis 21.06.2018 16:22

Niestety, ale jedyny plus pracy w BSS, jaki ewentualnie się pojawia, to ludzie. To niestety za mało i powiedzmy sobie szczerze, że to nie zasługa firmy, że ludzie się ze sobą dogadują. Prawda jest taka, że nic nie łączy lepiej niż wspólny wróg, czyli BSS w tym przypadku :) Tylko dla ludzi nie warto pracować w BSS, bo takich można poznać naprawdę w wielu miejscach :) Nie warto poświęcać swoich nerwów, czasu i prywatnego życia.

Jana

Pracowałam długo w BSS i odeszłam w tym roku choć wcale nie było mi tam źle. Potrzebowałam zmiany i nie ukrywam propozycja finansowa, którą otrzymałam u mojego obecnego pracodawcy była bardzo atrakcyjna. Nie zgodzę się z tym że ta firma to samo zło. W trudnym dla mnie momencie życiowym dostałam wiele wsparcia i zrozumienia również od przełożonego. Wiem ze są tam nadal osoby które są zadowolone i są takie które szukają innej pracy. To chyba zależy od szefa któremu się podlega.

Pati

Zdecydowanie odradzam pracę w tej firmie. Z kazdym dniem jest coraz gorzej. Rotacja pracownikow ogromna, wiele osób odchodzi, malo przychodzi, bo brak chętnych, wiec praca osób, ktore odeszły jest rozkladana na osoby, które pozostały. Liderki zespołów swiruja, bo mają wytyczne od góry, by dokrecac śrubę. Jedna z nich celowo nie wyraża zgody na urlop tylko zmusza do odbioru nadgodzin. Oczywiscie na wniosek pracownika. Odkad pojawila sie nowa pani dyrektor to zmiany zakresow obowiazkow sa przymusowe i nie podlegają negocjacjom. Jak sie nie podoba to wypad. Podwyzek nie było od lat. Nadgodziny nie są wyplacane w terminie, dopiero po 4 miesiącach. Osoby, ktore przychodzą muszą umieć juz wszystko inaczej nie wyrobia sie z pracą w ciągu 8 godzin.

Marcin_Es
@Pati 20.04.2017 23:40

Z przykrością stwierdzam, że nie zmieniło się NIC. No, może poza tą kwestia, że teraz nadgodziny nie są już w ogóle wypłacane. Brać nogi za pas i uciekać :)

Julita

@Były pracownik, dziękuję Ci za Twoją wyczerpującą opinię.@był@, rozumiem, że byłaś zadowolona z atmosfery w pracy? Duża ilość obowiązków to teraz standard w każdej firmie. Oczywiście rozumiem Cię, że powinno iść za tym odpowiednie wynagrodzenie. Czy negocjacja na ten temat z pracodawcą mogłaby coś zmienić? Próbowałaś tego? Wszystkie opinie są mile widziane, zachęcam was do ich dodawania.

Były pracownik
@Julita 15.06.2018 08:50

Podsumowując, mając teraz porównanie z pracą w innej firmie, nie byłam w ogóle zadowolona z pracy w BSS, jest różnica między dużą liczba obowiązków, a wyzyskiem pracownika. Niestety w BSS można liczyć wyłącznie na to drugie.

był@
@Julita 15.06.2018 08:50

Tak, skutek był taki że podziękowałam i złożyłam wypowiedzenie. A stwierdzenie, że "duża ilość obowiązków to standard w każdej firmie" jest błędne, bo tak nie jest.

mmmm
@Julita 15.06.2018 08:50

Ale co należy rozumieć przez duży zakres obowiązków?! Pracownik jest zatrudniony na etacie (czytaj sztuk jeden) i zgodnie z kodeksem pracy powinien mieć tyle obowiązków, aby mógł je wykonać właśnie w ramach tego jednego etatu. To nie fair zarzucanie pracownika nadmiarem obowiązków i oszczędzanie w ten sposób na kosztach. Ok - może się zdarzyć przyczyna losowa w wyniku której okresowo pracownik będzie musiał podołać dodatkowym obowiązkom (bo pracodawca z dnia na dzień nie ma możliwości zorganizowania zastępstwa), ale - zgodnie z interpretacjami kodeksu pracy - pracodawca winien zorganizować zastępstwo i odciążyć pracownika nadmiarem obowiązków. Nie da się wydajnie pracować w dłuższym okresie wykonując pracę za kilku pracowników - a tak to niestety wygląda w BSS. Sama prosiłam przełożonego o zdjęcie nadmiaru obowiązków, których ilość była nieadekwatna do wynagrodzenia - skutek ... podziękowałam firmie

Anielka
@mmmm 15.06.2018 12:09

Niestety, standardowy dzień pracy w BSS to jakieś 10 h, a czasami i więcej. Niestety nikt Wam za te nadgodziny nie zapłaci. Najgorzej z ilością pracy jest w księgowości, tam to czysta harówka. Niestety, ale kierownictwo wręcz za normę uznaje to, że pracownik MUSI swoje odpracowac i zrobić, nie bierze przy tym w ogóle poda uwagę faktu, że jest to praca nie do wykonania w standardowym czasie pracy. I nie mówię tu o jakichś sporadycznych styuacjach, mówię o typowym dniu w BSS. Nie możesz sobie nic zaplanować od razu po pracy, bo nie masz pewności, czy nie będziesz musiała zostać w niej do 20. Upomnij się o swoje, a jedyne co dostaniesz to może wypowiedzenie. Niestety nikt Cię nie zapyta, czy możesz i chcesz zostać nadgodziny - musisz. Przyjdzie dzień, w którym to Cię przerosnie i złożysz wypowiedzenie. I tak w kółko. Tylko dzięki takim pracownikom firma jeszcze jako tako się kręci, ale naprawdę, nie bądzcie kolejnymi, którzy dadzą się nabrać na ich uśmiechniete buzie podczas rozmowy rekrutacyjnej. W normalnej, zdrowej organizacji tak nie traktuje się pracownika i jego czasu. W tej firmie nic się nie zmienia, jeżeli już to może na gorsze.

Ryba
@Anielka 15.06.2018 14:07

Ludzie nie wytrzymują tego co się dzieje w BSS. Zwalniają się albo siedzą na zwolnieniach. Firma chyba TO pasuje, pracę rozkłada na pozostałe osoby. Czysta oszczędność, ale i krótkowzroczność. Przyjdzie dzień, że nie będzie komu przydzielić zadań. I co wtedy zrobisz BSS-ie ?

Marcin_Es
@Ryba 15.06.2018 22:21

Niestety, ale ta firma to naprawdę zło ostateczne dla pracownika. Dziwi mnie jedynie to, że przez tyle lat nic się nie zmienia, jeżeli już się zmienia to tylko na jeszcze gorsze, a mimo to firma jest nadal na rynku. Pytanie jak długo jeszcze? BSS, czas się zwijać :)

Ewa

Nareszcie weekend i wolne od BSS :-) Zdecydowanie nie polecam pracy w tej firmie. Wiele osób pracuje, bo nie ma wyjścia ze względu na to, że mają rodziny, kredyty, itd.. Zaciskają zęby i pracują dalej. Natomiast liderki wykorzystują ten fakt przy podziale obowiązków, tak jest zwłaszcza w detalu. Na porządku dziennym jest szantażowanie pracowników - przyjmij teraz dodatkową pracę, bo w przeciwnym wypadku za jakiś czas dostaniesz większą spółkę do obsługi albo już nie dostaniesz szansy rozwoju i będziesz się kisić w firmie na obecnym stanowisku bez perspektywy podwyżki. Liderki notorycznie kłamią, obiecują zajęcie się sprawą po czym liczą, że pracownicy zapomną.

Adamek
@Ewa 16.03.2018 17:52

Szantaże, nadgodziny, kłamstwa - witamy w codzienności BSS :) Ewa, z tego co czytam w Twojej opinii to do dzisiaj nic się nie zmieniło. Szkoda, przede wszystkim szkoda ludzi, którzy którzy tam trafią i się zawodowo bardzo szybko wypalą, jeżeli w porę nie odejdą.

był@

Dlatego, że nie pracuję już w BSS uważam, że moja opinia jest wiarygodna. Co do ludzi w zespole w którym pracowałam mega plus - zawsze pomocni i życzliwi. Atmosfera w zespole na prawdę robiła swoje. Co do ilości pracy - dużo, ale zgodzę się z przedmówcami to jest księgowość dużo pracy musi być - ale czy w takim razie nie można zatrudnić więcej pracowników? Wynagrodzenie za taką ilość pracy żenujące. Tak, wszyscy Wam mówią, że tyle się zarabia - fakt robili nawet swego czasu jakieś badania w tym kierunku, ale to nie prawda. Jedna, druga rozmowa w innej firmie i okazało się że księgowa może zarabiać więcej. Benefity też były na plus - karta sportowa, ubezpieczenie zdrowotne. Dwa bilety do kina w roku też w zasadzie fajne. Pozdrawiam Był@

Adamek
@był@ 14.06.2018 13:56

to prawda, że zarobki w BSS są żenujące. Tak naprawdę to praca tam jest żenująca, ale ktoś kto nie spróbował pracy w innym miejscu się o tym nie przekona. BSS to największe zło jakie może się przytrafić młodemu i ambitnemu człowiekowi :)

Julita

@Były pracownik, dziękuję za Twoją opinię. Gdybyś mogła dodać kilka zdań o atmosferze pracy i relacjach pracownik-przełożony, to na pewno pomogłabyś osobom szukającym tutaj opinii podjąć decyzję dotyczącą aplikacji. Jakie kwalifikacje musiałaś mieć, żeby dostać się na stanowisko na którym pracowałaś?

Były pracownik
@Julita 09.06.2018 08:55

Atmosfera pracy...co do ludzi bez zarzutu. W tych warunkach naprawdę potrafią się wzajemnie wspierać. Nie czuć tam słynnego wyścigu szczurów. Mimo, że sami spędzają połowę życia za biurkiem w pracy, to lituja się nad nowymi pracownikami i robią co mogą żeby te początki w nowym miejscu byly bardziej znośne. Co do relacji kierownik-pracownik - ciężko mi powiedzieć jak jest teraz bo mój owczesny kierownik juz nie pracuje w BSS. Osoba która go zastąpiła oraz kolejna po niej również zrezygnowała ze stanowiska(W ciągu pół roku) Kierownictwo zasadniczo zmienia się bardzo często. Trudno za tym nadążyć i na pewno nie sprzyja to dobrej atmosferze pracy. Zdarza sie że kierownik jest słabiej zorientowany w sytuacji niż pracownik. Nie jest to ani dobry PR na początek.

anonim

(usunięte przez administratora)

Maciek_77

Hej, co prawda nie jestem Gigi, ale odpowiem na Twoje pytanie ze swojej strony. Jedyne co w BSS jest fajne, to ludzie. I na tym niestety koniec. Atmosfera w firmie jest bardzo zepsuta, jeżeli chodzi o styl zarządzania i traktowania pracowników. Firma zrobi wszystko, by wycisnąć z Ciebie maksa, m. in. w ramach nadgodzin, a później bez wyrzutów sumienia zwolni. O ile sama się nie poddasz i nie zwolnisz się wcześniej. Dużo stresu, ciągłe ciśnienie, zwolnienia i nowi pracownicy. Raczej nie jest to miejsce do zagrzania na dłużej, ani też miejsce dla młodych ludzi, ambitnych, chccących się uczyć i rozwijać. Naprawdę nieprzyjazne środowisko, jeżeli chodzi o perspektywę pracownia, ale jak wspomniałem na początku - są spoko ludzie i tylko dzięki nim jako tako można kilka miesięcy w firmie wytrzymać i się porzemeczyć (szukając w międzyczasie lepszej opcji).

pppp

na pewno jesteś zainteresowana pracą w BSS?! kilka miesięcy temu pisałaś że jesteś administratorem...

Marcinek
@pppp 27.05.2018 22:01

Ups. Pracownikowi BSS już się myli kiedy podszywa się pod zadowolonego pracownika publikującego pozytywna opinię, kandydata szukającego pracy a kiedy może zostać sobą. No brawo hahaha!

postażu

A ja jestem happy, bo w BSS odbyłam staż i zaproponowano mi umowę o pracę. Podobało mi się na stażu, dużo się nauczyłam, byłam w fajnym zespole i cieszę się, że się sprawdziłam! :)))))))))

WojtekP.
@postażu 25.05.2018 17:55

No, to gratuluję. Teraz zaczną wyciskać z Ciebie siódme poty :) Powodzenia i wytrwałości. Podejrzewam, że jesteś młodą osobą - nie pozwól się tam zmarnować i czym prędzej bierz nogi za pas.

Raff
@postażu 25.05.2018 17:55

Powodzenia! Może młode nowe osoby odmienią w końcu BSS :]

ma
@Raff 29.05.2018 14:53

problemem nie są pracownicy od kilku lat pracujący w bss - co wg Ciebie oznacza, że są stare. Problemem są zarządzający, którzy widzą w pracownikach nie partnerów a niewolników..... dlaczego jeżeli firma zmusza pracowników do pracy w nadgodzinach (i mówi, że nadgodzin do 30 minut nie wpisujemy), nie płaci (od jakiegoś czasu dopiero po 3 m-cach) - to jest ok. A jeżeli pracownik wyjdzie 5 minut wcześniej, to jest traktowany jak (usunięte przez administratora)

Piter
@Raff 29.05.2018 14:53

To raczej mało prawdopodobne. BSS to zbyt zepsute i zamknięte srodowisko. Ale powodzenia :)

Stary
@postażu 25.05.2018 17:55

Powodzenia! Wierzę, że bedziesz zadowolona, skoro trafiłaś na fajnych ludzi. To w firmie podstawa. Ja lubię i "starych" pracowników i nowych i też uważam, że Ci z którymi pracuję tworzą przyjazną atmosferę.

ma
@ma 29.05.2018 20:56

nie rozumiem dlaczego słowo (usunięte przez administratora) zostało usunięte przez administratora? co w nim złego? A czy to, że osoba o imieniu Julita parę miesięcy wcześniej pisze, że jest osobą odpowiedzialną ze strony administratora za komentarze po kilku miesiącach pisze, że jest zainteresowana pracą - podszywając się pod kogoś innego (ten komentarz został chyba usunięty)

Ala_Trodor
@Stary 30.05.2018 16:43

Bawi mnie to, że @Stary jest też autorem wpisu @postażu i sam sobie odpowiada na komentarz :D oj BSS, coś Wam nie idzie to spamowanie pozytywnymi komentarzami :)

zainteresowana

Witam, chciałabym poznać opinię jak pracuje się w dziale kadr i płac ? Jak wygląda tam atmosfera, rotacja i kwestia finansów ? Czy nadgodziny faktycznie nie są wypłacane? Będę wdzięczna za informacje, bo zastanawiam się nad złożeniem CV.

Lalaland
@zainteresowana 12.12.2017 22:31

Atmosfera do kitu,rotacja ogromna,zarobki niskie,ogrom pracy. Nie ma za co

kadrowa
@zainteresowana 12.12.2017 22:31

nie zgadzam się z @Lalaland. Atmosfera w tym dziale podobno zawsze była super i dla mnie nadal jest! Rotacja - jest to fakt, ale nowi pracownicy nie są tym zdziwieni, bo tam skąd przychodzą jest podobnie - teraz w Łodzi to żaden ewenement - tak się mówi. Ludzie bardzo się wspierają i na szefowe też można liczyć. Nie wiem jak jest na asystenckich stanowiskach, ale doświadczony specjalista dostanie odpowiednie wynagrodzenie. Nadgodziny są rozliczane - albo oddawane dni wolne albo wypłata wynagrodzenia. To jest duża firma, czas pracy jest rejestrowany - to raczej na jakieś przekręty w przypadku nadgodzin nikt nie ma ochoty.

pracownik
@kadrowa 14.12.2017 17:42

i znowu odezwali sie obrońcy firmy - wierni poddani szefostwa..... brawo wiem, z doświadczenia, że kierownictwo zgadza się na nadgodziny.... i zdarzało się, że pracownik przyszedł do pracy na 8 jednego dnia a wyszedł w południe następnego - dla sprawdzenia popytajcie w księgowości w laboratorium galenowym (tam też był pracownik bss)

Obiektyw
@pracownik 14.12.2017 21:08

Jak już krytykować to konstruktywnie ale nie pisać herezje. Kadry i Płace to super zgrany zespół!!! Bardzo dobra atmosfera.

xy
@Obiektyw 15.12.2017 00:08

to popytaj ile pewnego dnia pracowała parę miesięcy temu P. Małgosia S (pracownik bss w lokalizacji LGO)

Anonim
@zainteresowana 12.12.2017 22:31

Atmosfera w dziale kadr i płac zawsze była dobra. Mimo ogromu pracy starsi pracownicy starali się w miarę możliwości wspierać nowych pracowników. Rotacja niestety jest bardzo duża. Ludzie odchodzą a na ich miejsce ciężko kogos znaleźć.Praca rozkładana jest na te osoby które zostają. Nadgodzin jest dużo. Ciężko raczej o ich wypłatę. Pracownicy są proszeni o ich odbieranie, ale nie mają kiedy tego zrobić. Nowi pracownicy są raczej zadowoleni z wynagrodzenia. Niestety nikt nie poda zadnych kwot ponieważ pracownicy są zobowiązani do zachowania tajemnicy w umowie o pracę.

idontcare
@xy 15.12.2017 20:46

A pamiętacie ciężarne na zwolnieniu,które przychodziły do pracy,np.Magda,Karolina z dzieckiem!!!???

Olaf
@zainteresowana 12.12.2017 22:31

Nie pracuję w dziele kadr i płac, ale w mojej opinii ten dział jest jednym z najlepiej zgranych działów w BSSie. Młody zespół, uśmiechnięty.

k
@idontcare 15.12.2017 22:54

Pamiętamy, że przychodziły i pracowały do północy, a następnego dnia ówczesna kierowniczka Marta W. tylko się uśmiechała, kiwała głową ale nie powiedziała i nie zrobiła nic by sytuacja się nie powtórzyła, nie podniosła larum, że to niedopuszczalne, że to przesada - najważniejsze, że wypłaty "poszły" :) A w kadrach przed wypłatami nadal pracujemy od 7-8 rano do 21:00, niektórzy do 22:00. Jak odebrać dzieci z przedszkola, zrobić zakupy? Jak wracasz do domu, żeby się położyć spać bo jutro znowu na 7:00. No i wynagrodzenie absolutnie, absolutnie nie adekwatne do ilości obowiązków.

niedługo
@zainteresowana 12.12.2017 22:31

nie wiem, czy dział, z którego odchodzą kolejni kierownicy może być dobrym miejscem pracy? zespół się zmienił, odeszło sporo fajnych osób, parę fajnych jeszcze zostało, ale chyba już niedługo...

Pracownik ze stażem
@niedługo 24.03.2018 12:54

Podtrzymuję obiektywne opinie, że Kadry to świetny zespół z fajnymi ludźmi! Ci którzy zostają i nowe osoby nadal potrafią się dogadać i tworzyć dobrą atmosferę. Szefowe też zawsze były OK. Wiadomo, że każda praca ma swoje wady i zalety. Dla mnie ilość zalet i fajni LUDZIE przewyższa ilość wad.

P. W.
@pracownik 14.12.2017 21:08

Niestety negatywne opinie o firmie to prawda. Ja przepracowalem tam prawie rok i dobrego zdania nie mogę powiedzieć. Trzeba się tam przemeczyc jeżeli ktoś musi i rozglądać się w międzyczasie za nową praca. BSS odradzam

Jakub
@zainteresowana 12.12.2017 22:31

A ja polecam. Wszystko zależy czego się szuka. Zresztą ostatnio sporo zmian na plus.

@@@
@Jakub 14.05.2018 09:32

I ja polecam. Jutro pracujemy 2 godziny krócej :) z okazji Dnia Rodziny

pppp
@@@@ 14.05.2018 17:09

a mi życzyli, żebym nie zachodziła w ciążę....

@@@
@pppp 14.05.2018 18:00

Dlaczego krytykujecie każdy pozytyw? Nie rozumiem....

mycha
@@@@ 14.05.2018 19:41

Jak chcecie pracować w chaosie, nadgodzinach i za kiepską kasę to aplikujcie.

mmmmm
@@@@ 14.05.2018 19:41

bo co - masz pretensje, że krytykuje się każdy pozytyw, bo co - p. prezes zarządziła trochę wolnego.... a ta sama prezesowa w grudniu 2015 roku po prośbie pracowników czy mogą wyjść troszkę wcześniej (też chodziło o jakieś 2 godzinki) bo następnego dnia była wigilia stwierdziła, że skoro przychodzimy do pracy i chcemy wolnego (wcześniej nigdy nie było z tym problemu a tego dnia pełniła dyżur tylko p. A.RZ - zresztą przyszła do pracy ok. 11) to to po co w ogóle przychodzimy i udajemy że pracujemy..... a teraz pokazuje ludzką twarz....... krytykujemy firmę, bo tylko na tyle zasługuje ... i nie jest to krytyka wyssana z palca, ale przywoływanie faktów, które miały miejsce.... i tyle w temacie....

@@@
@mmmmm 14.05.2018 21:44

Nie było mnie wtedy więc nie wiem. Ale przez ostatnie miesiące obserwuję zmianę. I to mi się podoba. P.S. w Wielki Piątek wyszliśmy wcześniej

Pracownik
@@@@ 15.05.2018 05:41

Dziś są "Dwie godziny dla Rodziny". Z zespołem wyszliśmy 2 h wcześniej do domu. :)

ffffff
@@@@ 15.05.2018 05:41

wtedy też zwyczajowo wychodziliśmy trochę wcześniej przed Wigilią i w Wielki Piątek, p. joanna rz. była temu niechętna..... jeżeli ktoś nie zna lub nie pamięta tamtych czasów, to niech nie krytykuje ludzi, którzy wypowiadają się o firmie - co prawda negatywnie, ale nie są wyssane z palca złośliwości.... po prostu firma zasłużyła sobie na prawdziwe komentarze..... kiedyś pgf był przyzwoitą i propracowniczą firmą, ale pogoń za pieniędzmi zmienił bss (ludzie przeszli z pgfu) w korporację..... szkoda, bo z firmy odeszło wielu fajnych ludzi......

77777
@ffffff 15.05.2018 22:45

A teraz jest i tak lepiej niż w innych firmach w Łodzi, bo ludzie są OK i atmosfera w firmie jest fajna. Ja sobie to cenię. Wyścig szczurów którego doświadczyłam w innej firmie, tutaj mnie nie dotyczy. Pracy bywa sporo, ale jestem szybka, więc daję radę.

Alek M.
@@@@ 15.05.2018 05:41

widzę, że pracownicy firmy odpowiedzialni za jej wizerunek są bardzo aktywni w pisaniu pozytywnych opinii :) Szkoda, że anonimowo, bo wszystko zapewne wychodzi od jednej osoby...

mwwww
@Alek M. 21.05.2018 14:08

brawo!!!!

Nie anonimowo ;)
@Alek M. 21.05.2018 14:08

Oczywiście ;), podobnie jak i negatywne komentarze pochodzą od jednej osoby. Wygląda na to, że w ogóle tutaj toczy się dyskusja tylko między dwoma osobami może ;) Warto trochę pomyśleć....że nie chodzi o to, aby na siłę budować pozytywny wizerunek poprzez komentarze jednej osoby, bo to nic nie zmieni i nikt odpowiedzialny za wizerunek tego nie będzie w ten sposób robił! Cieszy natomiast fakt, że opinii pozytywnych jest coraz więcej i nie poddają się hejtowi. To znaczy jedynie to, że pozytywne zmiany w firmie są dostrzegane, a nowi pracownicy będą się w niej czuli coraz lepiej.

ma
@Nie anonimowo ;) 21.05.2018 15:45

skoro nie anonimowo, to się podpisz..... i dyskusja z negatywnymi opiniami nie jest pisana przez jedną osobę..... i nie chodzi o szkalowanie firmy tylko pokazanie również jej prawdziwego wizerunku a nie tylko tylko przelukrowanego.... a negatywne opinie wynikają z tego, że firma nie zawsze zachowywała sie w porządku wobec pracowników.... i tyle w temacie

Pawel
@ma 21.05.2018 18:37

Tak samo pozytywne komentarze nie są pisane przez osoby "dbające o wizerunek" Firma zmienia się, co widać. Nie popełnia błędu ten kto nic nie robi, a uważam że bss idzie w dobrym kierunku

Z
@Pawel 22.05.2018 15:06

Też to widzę, że idzie na lepsze

Adamek
@Z 22.05.2018 20:04

Taaaaa, było źle, a dzieje się jeszcze gorzej.

Nowa
@Adamek 23.05.2018 22:11

Co masz na myśli? Byłam na rozmowie o pracę i zaciekawiła mnie firma.

Adamek
@Nowa 24.05.2018 08:52

Na rozmowie zawsze jest ciekawie. Jednak po pierwszym tygodniu pracy poznasz prawdziwe oblicze firmy, która traktuje Cię jak korpo ludka. Nie ma szacunku dla pracowników i ich życia poza pracą, chcą jedynie wycisnąć z Ciebie jak najwięcej, a później zamienią na lepszy, nowszy model. I tak w kółko. Naprawdę, jeżeli masz szanse pracować gdzieś indziej niż w BSS to z niej skorzystaj. Powodzenia :)

LucindaGracias
@Adamek 25.05.2018 10:38

Korpo traktowanie to jest na pewno w co najmniej dwoch innych dużych centrach w Łodzi, ale BSSowi do takich zlych wzorców jeszcze daleko. Piszę jako były juz pracownik, ktory ma porównanie.

Maciek_77
@LucindaGracias 25.05.2018 16:54

No to stety - niestety nie wiesz jakie wzorce są obecnie w BSS. Gorsze niż były i gorsze niż w dwóch łodzkich centrach, o których piszesz. Piszę to jako pracownik, który zakończył współpracę z BSS w tym roku: układy, machlojki, nieodpłatne nadgodziny, ciśnienie, stres, wieczna rotacja. Jeżeli nikogo nie zmusza do tej pracy kredyt lub trudna sytacja finansowa to naprawdę, szukajcie dalej.

Gigi
@Maciek_77 25.05.2018 19:10

Potwierdzam. Spora część osób zatrudnionych zachowuje się fatalnie. Brak współpracy, wywyższanie się, uciecha z czyjegoś potknięcia. Mają się za bardzo mądrych a są niestety tylko przemądrzali. To nie stwarza atmosfery do pracy. Ploty, knucie na porządku dziennym. Cieszę się, że już mnie tam nie ma.

Zdziwiona
@Maciek_77 25.05.2018 19:10

Mam wrażenie, że pracuję w zupełnie innej firmie. Ciasto, uśmiechy, wsparcie, wiele koleżanek tych samych od lat.... Knucie? Ploty? nie znam tego.... @LucindaGracias, a gdzie teraz pracujesz?

Julita

Witam, pojawiły się nowe oferty pracy w firmie BUSINESS SUPPORT SOLUTION. Poszukiwani są pracownicy na stanowiska: specjalista ds controlingu, młodszy specjalista ds controlingu, specjalista ds projektów, samodzielny księgowy, starszy specjalista ds podatków. Wszystkie oferty pracy na stronie:https://pl.indeed.com/Praca-BUSINESS-SUPPORT-SOLUTION-SA-w-Stryk%C3%B3w,-%C5%82%C3%B3dzkie. Co myślicie o tych ofertach? Zamierzacie aplikować?

Franek

Podpowiedzcie czy firma potrzebuje pracowników?

O
@Franek 18.05.2018 10:38

Jak ryba wody.

MarcinEm.
@O 18.05.2018 13:34

hahahaha, nie dziwię się - już nikt tam nie chce pracować :D

Tamara

Cieszę się, że nie czytałam tych opinii zanim podjęłam pracę w BSS...... Pracuję niecały rok i jestem na razie zadowolona i nie zgadzam się z wieloma negatywnymi opiniami. Uraziły mnie opinie, że przyjmą każdego za psie pieniądze - bo ja otrzymałam taką pensję jaką mi proponowano mniej więcej w innych firmach, a nawet ciut więcej. Widzę, że rotacja jest - ale teraz chyba jest taki czas wszędzie, ale też mogę potwierdzić, że atmosfera jest bardzo dobra i brak tego przysłowiowego wyścigu szczurów bardzo mi odpowiada.

Eva
@Tamara 27.10.2017 11:44

Hmm, zalezy kim jestes w BSS. Część apteczna i płatności słabo zarabiają. W Detalu wyglada to nastepujaco: czesc apteczna/platnosci (usunięte przez administratora) brutto koordynator spółki niebędący specjalista(usunięte przez administratora)brutto koordynator specjalista(usunięte przez administratora) jest jeden wyjątek - jeden koordynator ma (usunięte przez administratora) brutto liderki w zaleznosci od zaangazowania (usunięte przez administratora)brutto

były pracownik
@Tamara 27.10.2017 11:44

A ja się bardzo cieszę, że odeszłam. Skończyło się na środkach uspokajających i długotrwałym zwolnieniu. Pieniądze kiepskie jak za taką odpowiedzialność. A jak człowiek próbował uczciwie pracować, to było ciągłe dokładanie obowiązków i mimo podołania dodatkowej pracy ciągłe pretensje, że praca nie w terminie, że nie po godzinach i że nie w weekend. Księgowość to specyficzny zawód, w który wpisują się terminy, ale nie można braków kadrowych (lub chęci zmniejszenia kosztów) rekompensować nadmiernym obciążaniem pracowników. Cieszę się ze zmiany pracy.

xy
@Tamara 27.10.2017 11:44

Widac ze nie masz co robic w pracy lub zatrudnili cie do ocieplania wizerunku firmy skoro w godzinach pracy chwalisz pracodawce, hmmm...?!

Lena
@xy 29.10.2017 10:46

Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię również tę pozytywną. A może ten kto pisze negatywy został zatrudniony przez konkurencję do oziębiania wizerunku? Młodzi pracownicy którzy odważą się napisać coś pozytywnego są od razu przekupieni, hejtowani albo są wyslannikami firmy... Ludzie trochę więcej rozsądku w tym wszystkim...

xy
@Lena 05.11.2017 17:56

Nie jestem osobą zatrudnioną przez konkurencję - wręcz przeciwnie, bo przygoda z BSS (a wcześniej z CFK w PGF SA) rozpoczęła się przeszło 10 lat temu. Początkowo to była fajna firma, która traktowała swoich pracowników uczciwie (adekwatna do możliwości ilość pracy i płatne nadgodziny + szkolenia), ale kapitalistyczna chciwość spowodowała, że otworzono nową firmę i przeniesiono ok. 250 pracowników z PGF (obecnie Pelion) do BSS (szumnie o tym, było na www.gazeta.pl - gdzie chwalono się stworzeniem mnóstwa nowych miejsc pracy i zatrudnieniem pracowników, ale nikt nie wspomniał, że Ci pracownicy jednocześnie przestali być pracownikami innej firmy). i w tym momencie firma przestała mieć ludzkie oblicze - chęć zyskania na korzyściach ze strefy i przeukochany LEAN. Na porządku dziennym zaczęło się zmuszanie do darmowych nadgodzin (przepraszam - można je odebrać w naturze, ale tylko 1:1 a nie 1:1,5). no i przepraszam bo nigdy nie było oficjalnego polecenia pracy w nadgodzinach - tylko szantaż, wzbudzanie poczucia winy itp. To ta firma mówi, że ....Najcenniejszym kapitałem BSS są ludzie (cytat http://www.bssce.com/zarzad_spolki.html) a wykorzystuje swoich pracowników do maksimum, bo to w tej firmie pracownicy pracują w domu podczas zwolnień lekarskich (przełożony wysyła im zestawienie do domu a oni przesyłają gotowe dane - działanie chyba nie bardzo zgodnie z przepisami).... to w tej firmie jak pracownik zachoruje, to rozkłada się pracę na innych i mówi - podziękujcie koleżance/ koledze, że zachorował i macie więcej pracy (fakt - każdy może zachorować, ale w sytuacji gdy każdy jest ponadnormatywnie obłożony pracą zastępstwo jest ponad siły... w PGFie nie było takiego obłożenia pracą). I to w tej firmie nie na miejscu jest myślenie o własnej rodzinie (pracę kobiet, które zachodzą w ciążę rozkłada się na innych pracowników a kiedy Ci są przeciążeni, to całą winę zwala się na koleżankę w ciąży (bo to jej wina a nie firmy, która nie chce zorganizować zastępstwa, bo to kosztuje - a przecież większą część zasiłku chorobowego płaci ZUS) i to w tej firmie życzy się źle kobietom w ciąży lub życzy się im aby w taką nie zachodziły. Mówisz, że warto być zaangażowanym gdyż stwarza to szansę na awans i rozwój. A ja uważam, że jest zupełnie inaczej - można być zaangażowanym pracownikiem, ale przełożeni wykorzystają to jako własne pomysły (dzięki temu oni dostaną premie a pracownik nie). A awans i tak w pierwszej kolejności dostają Ci co mają "plecy".... Ja znam taką firmę i jako pracownikowi jest mi przykro, że takie fajne miejsce zmieniło się w tak niekorzystną stronę.

słabo
@xy 11.11.2017 22:20

niestety wszystko prawda ;o(

Zainteresowana

Czy w firmie jest jakiś konkurs dla pracowników?

Lokalny patriota
@Zainteresowana 23.04.2018 09:45

Konkursy, zabawy, plebiscyty - dla pracowników, dla działów...

K.
@Lokalny patriota 23.04.2018 12:33

Dużo akcji propracowniczych jest organizowanych - w końcu nie tylko pracą człowiek żyje...

szybki

zastanawiam sie nad zlozeniem aplikacji do kadr, w obecnej firmie jako specjalista ds.k i p mam 3500 netto.czy bss jest mi q stanie zaoferowac cos lepszego? Czy gra jest nie warta swieczki?:-) dzieki z gory za opinie i porady

Nick
@szybki 27.03.2018 14:10

Raczej podana kwota nie wchodziłaby w grę.

Kasia
@szybki 27.03.2018 14:10

Wszystko zależy od Twojego doświadczenia. W kadrach jest dużo specjalistów, ale zajmują się różnymi rzeczami. Próbuj! :]

Maja
@szybki 27.03.2018 14:10

Stanowisko do stanowiska na podstawie samej nazwy nie ma co porównywać. Trzeba złożyć CV i przyjść na spotkanie :) Nie ma nic do stracenia.

Julita

@Lenka, możesz powiedzieć coś więcej o swojej pracy? Z czego jesteś najbardziej zadowolona, a co najbardziej Ci przeszkadza? Co byś zmieniła w firmie gdybyś mogła? Poleciłabyś tego pracodawcę znajomym? @Anna, czy soboty są dodatkowo płatne lub można je później odebrać? I czy pracownicy mają możliwość zrezygnowania z pracy w ten dzień? @Ewa, czy sprawy o których piszesz były gdzieś zgłaszane? Były w tej sprawie prowadzone jakieś rozmowy z zarządem firmy?

pracownik
@Julita 21.03.2018 10:19

A czemu Pani - jako administrator systemu - pyta o zdanie głównie osoby, które wyrażają jako takie pozytywne zdanie o firmie?! Przecież osoby niezadowolone mają ku temu jakieś przesłanki - to nie jest zwykła nienawiść do pracodawcy.... to po prostu czasami krzyk rozpaczy....

Ewa
@Julita 21.03.2018 10:19

Wątpię żeby były zgłaszane sprawy do zarządu, zresztą nie jest tajemnicą, że "góra" oczekuje od liderek, że będzie przykręcać śrubę na maxa, a sposób na to zostaje już w rękach liderek. Zresztą co tutaj dużo pisać, potem jak jest spotkanie firmowe, to nagrody wszelkiego rodzaju otrzymują liderki, a pracownicy poszczególnych zespołów są pomijani. W grudniu to przebili wszystko - Marcin, który pomagał wielu osobom został olany a nagrodę drugi raz z rzędu dostała liderka, która swoim działaniem rozwaliła swój zespół i do tej pory ten zespół zmaga się z problemami, bo ta liderka nie potrafi rekrutować ludzi.

Iwona
@Ewa 21.03.2018 17:09

@Ewa wystarczy być minimalnie zainteresowanym tym co naprawdę dzieje się w firmie, aby wiedzieć, że nagrody były przyznawane przez pracowników - poprzez demokratyczne głosowanie, a pełen wgląd do wyników i ilości głosów miało bardzo szerokie grono pracowników z wszystkich poziomów. Nie było żadnych zasad ukrytych - nagrody dostali Ci, którzy dostali w jednej kategorii najwięcej głosów. Na Marcina po prostu nie głosowało tyle osób co na innych - jak widać. A jak masz wątpliwości, to sądzę, że możesz zwrócić się do HR - udzielą informacji i wsparcia. Wystarczy tylko spróbować.

Aldona
@Iwona 27.03.2018 12:47

Naprawdę tak uważasz? to jak ocenisz, że nagrody nie dostał żaden zwykły pracownik, tylko same osoby zarządzające? Część osób jest zdania, że głosowanie nie miało sensu, bo wygrać musiały te osoby, które mają plecy a niektóre liderki wręcz przymuszały do głosowania na nie

Iwon
@Aldona 29.03.2018 17:23

A czy można gdzieś sprawdzić te wyniki?

someone
@Aldona 29.03.2018 17:23

W spółkach zew. głosowaliśmy na I.X. bo uważamy, że jest bardzo pomocną osobą i była nagroda w kategorii "Pomocna dłoń". I.X. jest zwykłym pracownikiem, żadnym zarządzającym.

Lol
@Aldona 29.03.2018 17:23

To akurat chyba nie sa aktualne informacje pochodzące z tego roku bo lista nagrodzonych byla publikowana i tam na kilkanaście nagrodzonych osób nie ma żadnego Dyrektora czy szefa działu. Moze ze 3 liderki. Ale tak glosowali ludzie. Kto nie głosował ten może mieć tylko do siebie żal.

Laska
@Aldona 29.03.2018 17:23

Wydaje mi się, że nie jesteś pracownikiem tej firmy, o ktorej piszesz, bo Twoja wypowiedź w kwestii nagród mija się zupełnie z rzeczywistością....

Beta
@someone 10.04.2018 18:13

tak, spółki zewnętrzne jako jedyne chyba nagrodziły pracownika nie będącego niczyim przełożonym, czyli Konrada. Jednak w spółkach detalicznych "wygrały" liderki Beata M. oraz Sylwia S.

Głosujący
@Beta 12.04.2018 16:42

W pomocnej dłoni, dobry duch zespołu i najwyższe standardy też nie wygrywały osoby zarządzające. Wyniki są u ambasadorów, bo oni też się spotykali i podejmowali decyzje jak głosy były wyrównane.

Lenka

Pracuje od paru miesięcy, jestem zadowolona, jasne i przejrzyste,jeśli ktoś nie lubi siedzenia w jednym miejscu przez 8 godzin to praca nie dla niego

Zostaw opinię o BUSINESS SUPPORT SOLUTION SA - Łódź

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie BUSINESS SUPPORT SOLUTION SA