Podwykonawcom odradzam. Jeden z najbardziej dziadowskich GW na rynku. Z innymi można by taki sam zakres zrobić 10 razy w tym samym czasie, co z nimi. Męczyliśmy się z nimi ponad rok na jednej z budów z naszym niewielkim i prostym zakresem prac. Czepianie się wszystkiego, brak profesjonalistów i przede odgórne nastawienie na drenaż podwykonawcy we wszelki możliwy sposób. Nie ma tam ludzkiego podejścia, jest knucie, (usunięte przez administratora) i rzucanie kłód pod nogi. Po ostatnich zmianach personalnych i zastrzyku kapitału ludzkiego z pewnej korporacji budowlanej żywcem przeniesiono tam wielu niesympatycznych i mało wartościowych ludzi, którzy swoimi metodami działania tylko pogłębili ten stan. Nie warto tracić nerwów. Lepiej zrobić 10 innych budów niż jedną z nimi. Jeśli chcecie z nimi robić to na wstępie dorzućcie 20% marży na ich wyimaginowane usterki, których nie ma oraz zażądajcie 100% przedpłaty.
Robiliśmy i robimy jako podwykonawca dla różnych firm w tym tych największych międzynarodowych GW i przez 15 lat nie spotkałam się z takim dziadostwem jak w tej firmie.
Nie róbcie dla nich, szkoda waszego czasu i pieniędzy. Jeśli już to przedpłaty 100% bo inaczej zrobią wszystko aby was zamęczyć wymyślając problemy, których nikt oprócz nich nigdy nie widział. My już nigdy niczego więcej z nimi nie zrobimy z własnej woli, chyba że na przedpłacie skonto 100%. Od siebie dodam, że serce się kraje, kiedy rodacy zachowują się wobec siebie jak wilki próbując narazić bliźniego na straty. Tym bardziej, że to polska firma i powinna dbać o relacje z polskimi podwykonawcami, bo bez nich nie istnieje. W dobie internetu i szybkiej wymiany doświadczeń, wcześniej czy później sami przekonają się o tym, że tak się nie postępuje.
Życzę Właścicielowi powodzenia i dalszego rozwoju, bo to rodzima firma, ale też radzę aby włożył więcej serca w odpowiednie nastawienie swojego kierownictwa do polskich podwykonawców, aby ci najlepsi z nich w ogóle chcieli z Wami w przyszłości współpracować. Na razie wśród zaprzyjaźnionych podwykonawców z mojej branży utrwala się negatywna opinia na temat Waszej firmy i będzie wam coraz trudniej o solidne firmy. Solidne oczekują solidnego partnera w biznesie zamiast partnera toksycznego.