Były pracownik (Brico Mrągowo)02.12.2025 14:24
Pracowałem w Brico w Mrągowie i serdecznie odradzam tę pracę. Nadal mam kontakt z kilkoma pracownikami i z ich relacji wynika, że obecnie jest tam jeszcze gorzej niż wcześniej.
Wynagrodzenie to najniższa krajowa, a oczekiwania szanownej pani Ani są wręcz „galaktyczne”. Szacunku do pracownika brak. Szkolenie wstępne praktycznie nie istnieje — jedyne, jakie otrzymałem, to polecenie: „proszę się przejść po sklepie i pooglądać towar”. Później dostałem nawet reprymendę za to, że chodziłem z rękami za plecami, bo „tak chodzi prezes”.
Premia kwartalna niby istnieje — 1500 zł — ale nie ma co na nią liczyć. Przez trzy miesiące musi być absolutnie idealnie, bez żadnych wolnych dni czy L4, co w praktyce jest nierealne.
Na umowę o pracę również czeka się bardzo długo — nawet do roku. Niezależnie od tego, jak bardzo się starasz, zawsze będzie to „za mało” i „niewystarczająco dobrze”. Kierowniczka Ania otwarcie stwierdziła, że w tej pracy nie chodzi tylko o wykonywanie swoich obowiązków, ale trzeba „daj coś od siebie” — oczywiście za najniższą krajową i bez realnej premii.
Atmosfera często przypomina (usunięte przez administratora). Część pracowników jest bardzo toksyczna i chętnie przekazuje kierownictwu różne informacje, nierzadko mijające się z prawdą, by zyskać choć odrobinę przychylności.
Na ubrania pracownicze i podstawowe wyposażenie czeka się bardzo długo, bo „nie ma odpowiedniej ilości”. Zdarzało się, że kupowałem za własne pieniądze markery, wkręty czy taśmę potrzebne do wykonywania obowiązków.
Warunki pracy również pozostawiają wiele do życzenia: latem brak klimatyzacji, zimą brak ogrzewania — można się albo ugotować, albo przemarznąć.
Jeśli chodzi o grafik, to jest kompletnie nieprzewidywalny. Tylko jeden weekend w miesiącu jest w pełni wolny. Pozostałe soboty są pracujące, a dni wolne wypadają pojedynczo w tygodniu. Zdarza się, że jednego dnia kończysz pracę o 20, a następnego zaczynasz o 8 rano. Brak stałych zmian porannych lub popołudniowych.
Podsumowując: z własnego doświadczenia absolutnie nie polecam pracy w Brico w Mrągowie. Przy takich zarobkach i oczekiwaniach z pewnością znajdziecie pracę łatwiejszą, lepiej płatną i przede wszystkim będziecie zdrowsi psychicznie.