.30.06.2025 23:22
W tej firmie najważniejsza nie jest kompetencja czy zaangażowanie, tylko ślepa lojalność wobec przełożonego. Zwalniani są ludzie, którzy mieli realny wpływ na procesy i zespół — tylko dlatego, że mieli odwagę mówić otwarcie i nie zgadzać się z błędnymi decyzjami. Kierownik, który boi się silnych pracowników i nie potrafi wysłuchać argumentów, nie powinien zarządzać zespołem. Brakuje tu kultury rozmowy i merytorycznej oceny – rządzą emocje i sympatie. Tu nawet najlepsi prędzej czy później zostaną „usunięci”, bo stanowią zagrożenie dla słabego lidera. Z przykrością obserwuję, jak kompetentni, zaangażowani ludzie są zwalniani, bo nie pasują przełożonemu — nie z powodu jakości pracy, tylko z powodu zbyt silnej osobowości, odmiennego zdania albo prób wprowadzenia konstruktywnych zmian. Decyzje są podejmowane emocjonalnie i bez konsultacji. Kierownik nie słucha argumentów, unika otwartej rozmowy, a wszelkie uwagi traktuje jako atak. Próby wyjaśnienia czegokolwiek kończą się zarzutem „braku lojalności”. W efekcie z firmy odeszły osoby, które: - miały ogromne doświadczenie procesowe i wiedzę branżową; - były autorytetem dla zespołu i potrafiły rozwiązywać trudne sytuacje; - tworzyły klimat współpracy, a nie podziałów. Ich miejsce zajęli „bierni, ale wierni”, co prowadzi do chaosu organizacyjnego, braku decyzyjności i coraz gorszych wyników. Atmosfera opiera się na strachu i plotkach zamiast na otwartości i wspólnym celu. Taka polityka kadrowa zabija zaangażowanie, bo ludzie przestają wierzyć, że warto się starać. Znika inicjatywa, odpowiedzialność i jakiekolwiek poczucie sprawczości. Firma traci potencjał nie przez rynek, ale przez własne błędy zarządzania. Dla osób, które szukają miejsca, gdzie kompetencje, dialog i rozwój są naprawdę ważne — nie polecam