inż. Robotyki02.07.2019 06:56
Nexa to firma, która wróżyła, że stanie się firmą z jakością – bardzo szybko sytuacja zweryfikowała, że z jakości zostało tylko „jakoś to będzie”. Najważniejsze to dostać projekt – potem leci własnym życiem. O wsparciu „firmy” w czasie projektu zapomnij – jedynie co możesz dostać to zaparcie ;) .
Ekipa na plus – choć znajdą się też osoby, które chętnie donoszą i koloryzują. To akurat jest tam mile widziane. Mottem Nexy jest „ tu nie ma kolegów, są tylko znajome twarze” – kto nie uważa szybko się o tym przekona. Własne inicjatywy się nie opłacają. Na prawdę nie warto wychodzić przed szereg i robić coś dodatkowo ani też pokazywać, że coś się da zrobić. Tam to działa na prawdę odwrotnie „miej wy...... a będzie Ci dane”.
Płace na średnim poziomie (część stanowi „premia” więc uwaga!). Na 5 firm z branży jedna zaproponowała stawkę Nexy (ale jako podstawa więc i tak lepiej, niż wyimaginowane premie) a pozostałe cztery – znacznie więcej.
Wypłaty pensji terminowe, rozliczenia delegacyjne szybkie i bezproblemowe. Wyposażenie służbowe na dobrym poziomie (komp., tel. Itd.)
Szkolenia są rzadkością. Jak przypadnie jedno na parę lat to jest dobrze – chyba, że należy się do grupy wybrańców (tu już trzeba się wykazać ale o tym pisałem na wstępie).
Błędy logistyczne i chaos w planowaniu zdarzały się coraz częściej. To akurat zdarza się pewnie wszędzie – może w mniejszej częstotliwości i „skali”.
Pamiętaj kandydacie, żeby wszystkie ustalenia mieć na piśmie! Premie żyją własnym życiem i powody/warunki do niewypłacenia znajdą się zawsze. Harmonogramy pracy na koniec miesiąca – niekoniecznie mogą być na plus dla pracownika ;) „Brak zaufania do pracownika” to flagowy powód zwolnienia (albo porozumienie – tym sposobem idziesz na rękę Nexie o ile nic nie masz na sumieniu) – jeśli ktoś ma czas to polecam pierwsze rozwiązanie.
Staraj się, żeby mieć również świadków lub dowody na polecenia służbowe, które się otrzymuje (jak najwięcej mailem – nie słownie) – wykonanie polecenia (niby oczywiste a jednak może okazać się podłożeniem) może być później podawane jako „argument” do zwolnienia. Dostanie informacji na piśmie pozwoli Ci tego uniknąć.
Nie jest to firma, z którą warto wiązać przyszłość. Polecam dla Studentów – szybko uczy życia i pozwala zdobyć „doświadczenie” Jeśli chcesz na prawdę się uczyć, uczęszczać w szkoleniach (certyfikowanych) i zrobić karierę w normalny sposób – idź gdzieś indziej. ;)