Opinie o Akiko Sp. z o.o. w Warszawa

Na podstawie 63 ocen.

Poniżej przeczytasz opinie byłych oraz obecnych pracowników o firmie Akiko Sp. z o.o.. Znajdziesz tutaj również opinie kandydatów do podjęcia pracy w firmie Akiko Sp. z o.o. na temat rozmowy kwalifikacyjnej.

Branże: Sklepy internetowe

Najnowsze opinie pracowników, klientów i kandydatów do pracy o Akiko Sp. z o.o. w Warszawa

Ewa

Skandaliczne traktowanie pracownika+nie chcą zapłacić wynagrodzenia

Nabita w butelkę
@Ewa

Nie zapłacili mi za 1 miesiąc pracy.Podałam do sądu wygrałam.Dalej nie płacili .Zgłosiłam do komornika .Po roku komornik mi odpowiedział , że nie może ściągnąc moich należności i na tym skończyła dię moja walka o moje pieniádze.

ikona autora wywiadu

Wywiad udzielony przez użytkownika Maria

01.03.2024 09:03

Na jakim stanowisku pracowałeś/aś i na czym ono polegało? Napisz, co robiłeś/aś na co dzień w firmie, czym się zajmowałeś/aś?

Mariaikona wywiad

Byłam szwaczką, szyłam firanki i zasłony.

Co było powodem zakończenia współpracy z firmą? Czy z pracy zrezygnowałeś/-aś sam, czy zwolniono Cię? Czy jakaś konkretna sytuacja wpłynęła na zakończenie Twojej współpracy z firmą?

Mariaikona wywiad

Za czerwiec 2019 roku nie miałam wypłaconej pensji, firma płaciła z miesięcznymi opóźnieniem. W lipcu zachorowałam i przeszłam na zwolnienie lekarskie. Na tym zwolnieniu byłam pół roku, ale nie zapłacono mi za to. Następnie, z końcem roku, złożyłam wypowiedzenie. Po następnym roku, sądowo zostało mi przyznane i wypłacone świadczenie chorobowe, ale za poprzedni czerwiec już nie dostałam pieniędzy. Komornik, do którego się udałam, poinformował mnie, że nie może odzyskać moich pieniędzy.

Jakie są widełki wynagrodzeń na tym stanowisku (kwoty netto)?

2000 - 2500 złotych.

Jak długo pracowałeś/aś w tej firmie?

2 lata.

Jakie dwa (lub więcej) pozytywne aspekty pracy w tej firmie mógłbyś/mogłabyś wskazać?

Mariaikona wywiad

Szefowa dobrze nas traktowała, Nie była wprawdzie właścicielką, ale wspólniczką.

Jakie dwa (lub więcej) negatywne aspekty pracy w tej firmie mógłbyś/mogłabyś wskazać?

Mariaikona wywiad

Nie wypłacano pensji na czas, to największy minus tej pracy.

Jak oceniasz atmosferę pomiędzy pracownikami firmy?

Atmosfera była dobra.

Jak oceniasz atmosferę pomiędzy pracownikami a pracodawcą/kadrą zarządzającą?

Mariaikona wywiad

Względna - tak mogę ją określić. Jak wspomniałam, szefowa dobrze się do nas odnosiła.

Czy pracodawca wywiązywał się z ustalonych warunków współpracy? Jeśli nie, co nie było zgodne z ustaleniami?

Mariaikona wywiad

Najważniejszym uchybieniem było to, że nie wypłacano mi należności za zwolnienie lekarskie i nie odprowadzano składek ZUS.

Dzięki GoWork masz właśnie możliwość zasugerowania swojemu byłemu CEO/ Właścicielowi istotnych zmian. Co byś mu powiedział/a o organizacji i doradził/a co poprawić w firmie?

Mariaikona wywiad

Nie mam żadnych uwag, zakończyłam już współpracę z tą firmą.

Ewa

Skandaliczne traktowanie pracownika+nie chcą zapłacić wynagrodzenia

Danuta
@Ewa

Ubiegaj się o pieniądze w sądzie rejonowym, nie daj im tej satysfakcji nie robiąc nic bo oni ci (usunięte przez administratora)i tak pieniędzy gdzieś maja to ze ktoś ma swoje życie i swoje wydatki na przetrwanie.

@Ewa

zgadzam się z tym, oni nie posiadają wgl kultury osobistej. Sami nic nie są warci aż zbiera mi się na wymioty jak mam na nich patrzeć a niestety jeszcze muszę na nich popatrzeć

Nabita w butelkę Nowy wpis

Pytanie Nowy wpis

Czy firma Akiko Sp. z o.o. kieruje się zasadą równości w płacach kobiet i mężczyzn? Chodzi o równorzędne stanowiska.

Oliwia

Naprawdę uważajcie na Marven sp zoo. Ta firma (usunięte przez administratora) i nie wypłaca pracownikom pensji robią to umyślnie. Bardzo dużo pracowników nie otrzymało pieniędzy za przepracowane miesiące w tej firmie. Jak będą mieć długi na tej spółce to otworzą nowa i wyrzuca wszystkich starych pracowników by nie wiedzieli dalej i opowiadali nowym pracownikom co się dzieje. Oni tak cały czas postępują. Nie dajcie się oszukać przez nich

Krzysiek
@Oliwia

Niestety i ja się przekonałem na nich. Oszukali mnie i nie chcą mi wypłacić pieniędzy. Ale ja tego tak nie zostawię i będę się z nimi sądzić i mój komornik się już tym zajmie że będą musieli mi wypłacić moje pieniądze.

@Krzysiek

Nie myśl ,że komornik coś zdziałać.Ja oddałam sprawę do komornika, po roku komornik mi odpisał , że sprawa jest bezskuteczna i na tym zakończył.

@Maria

Czemu bezskuteczna? To firma nie ma żadnego majątku z którego można ściągnąć dług? Tylko wobec ciebie mają zaległości czy są też inni poszkodowani?

były
@Adrian

Nie ma i nie można ściągnąc pieniędzy.

@Adrian

Poszkodowanych jest mnóstwo wystarczy przeczytać ich komentarze.

@Maria

Rozumiem. Po prostu nie wszyscy piszą na forum i dlatego tego nie wiedziałem. Ciekawe czy jeszcze normalnie funkcjonują, czy zamknęli działalność. Wiesz coś?

Janusz
@Adrian

Z tego co słyszałem to zamkneli

Maria Nowy wpis
@Adrian

Z tego co słyszałam przenieśli formę pod inny adres , ale nie wiem gdzie

Zostaw swoją opinię o rozmowie kwalifikacyjnej w firmie Akiko Sp. z o.o.. Jak oceniasz zaangażowanie rekruterów, ich podejście do kandydata, punktualność oraz organizację spotkania? Czy poleciłbyś aplikację innym? Czekamy na Twoją opinię.

Maria

Ja akurat miałam umowę o pracę ale to nie znaczy , że miałam odprowadzane składki DO ZUS

Maria

Ja akurat miałam umowę o pracę, ale to nie znaczy, że odprowadzali składki do ZUS.

Maria

Różna umowa może być , ale i tak nie odprowadzają dkładek do ZUS

Problem

Maria.Ja też nie mam wypłaty od czerwca .W tej chwili jestem na chorobowym i też nie mam wyplaty bo nie płacą ZUSU. Sprawę oddaję do Sądu.

@Maria

Po dwóch latach wygrałam wojnę z ZUS em.Wyplacili mi zasiłek chorobowy.

@Maria

Z ZUS-em czy z firmą? Bo to chyba pracodawca nie odprowadzał składek i stąd takie kłopoty, co?

@Adrian

Tak nie odprowadzają dkładek do ZUS.

Bożena

pisali tu z pół roku temu o zamkniętej działalności a ja widziałam w rejestrze, że spółka jest aktywna... Wyjaśni mi to ktoś? wirtualnie istnieją czy tamte informacje nie były do końca sprawdzone?

UWAGA

I kolejna firma, ale już pod cudzym nazwiskiem! UWAGA na Piękne Okna w Gorzowie!!! Na allegro widnieją pod nazwą Piekna-Okna!!!

Oszukana

Ja też nie dostałam wyplaty za wykonaną pracę. Szanowni (usunięte przez administratora)Ostrzegam wszystkich, ktorzy chcą pracować dla tych ludzi. Firmy Merlok, Pol Direct, Akiko, Radelo, to wszystko ci sami cwaniacy.

Czy Akiko Sp. z o.o. narzuca terminy urlopów wypoczynkowych?

Odp...
@Pytanie

Najchętniej w ogóle by ich nie dawali...

Odp
@Pytanie

(usunięte przez administratora)Zamiast zapłacić pensję, to zostawili ludzi z niczym. Urlopy? Zapomnij... Panoszą się jak władcy wolnego czasu. Chcą być szefami, ale szef płaci pracownikom. A oni wypracowane przez pracowników pieniądze ładują do własnej kieszeni. Ostrzegam i radzę unikać.

Zgłoszenia

Dobrze mówisz, jest to co najmniej temat do #Uwaga, jak widać sprawy w sądach się ciągną i trzeba czekać,(usunięte przez administratora)A więc jak macie takie informację, śmiało pisać m.in do Allegro - jest dział Program Ochrony Kupujących oraz bezpieczeństwa transakcji. Można takiej korporacji naświetlić sprawę , dzięki temu będzie mniej pokrzywdzonych kupujących tracących swoje pieniądze na rzecz Państwa(usunięte przez administratora) Sprawę można zgłosić również na Policję oraz złożyć zawiadomienie do Prokuratury. Bez takich zgłoszeń sprawa będzie dalej nabierała tempa, gdyż te organy nie wiedzą o ich(usunięte przez administratora) dopóki się tego nie zgłosi.

Karolcia
@Zgłoszenia

Popieram, bo im więcej osób się zgłosi i naświetli swoją historię tym większe szanse na szybsze ukrócenie (usunięte przez administratora) Niestety sam Sąd Pracy nic nie wskóra zwłaszcza, że czas oczekiwania na sprawę to nawet 12 m-cy... Myślę, że pora zacząć działać i wszyscy poszkodowani powinni się zebrać i złożyć zbiorowy wniosek do odpowiedniego organu ścigania jak również nagłośnić sprawę w mediach.

Spóleczki c.d

Szanowni Państwo, i kolejna spółka bardzo szybko otwarta tym razem Radelo Sp z o.o. Prezes Zarządu nikt kto inny(usunięte przez administratora) - dane dostępne w KRS z 13 września. Kolejny unik(usunięte przez administratora)

Kierowniczka
@Spóleczki c.d

(usunięte przez administratora) Wszystko było zaplanowane od początku, założyć spółkę a jeżeli się noga powinie to zostawić z długami i zacząć od nowa. Nie bez powodu nie mają żadnej nieruchomości ani jakikolwiek rzeczy która byłaby ich własnością. To jest ich "zabezpieczenie " żeby nie ponosić kosztów za swoje przewinienia. Piszę to ku przestrodze dla innych osób które trafia na tych właścicieli (usunięte przez administratora)bądź firmy które otworzyli. Dla własnego dobra - omijajcie

Mleczyk
@Spóleczki c.d

Ich czyny i zachowanie zostawia wiele do życzenia (usunięte przez administratora)

Bozenka

Nie wypłacają hajsiwa Zlewają na każdym kroku Złapane jest to że trzeba się prosić o własny hajsik. Zrezygnowałam z tej pracy. I moja opinia jest bardzo negatywna. Wiem że nie otrzymam od nich pieniędzy i zgłaszam sprawę do sadu

Lucyna
@Bozenka

Skandal w koncu się ta firma przejedzie na takim traktowaniu

Lucyna

To jest skandal co ludzie w tej spółce wyprawiają, nie wypłacają celowo pieniędzy pracownikom. To nie jest zgodne z prawem i członkowie zarządu zostaną pozwani za to co robią. Członkowie tej spółki specjalnie zakładają spółki jak im nie wypala to zakładają nowe i nie wypłacają pieniędzy pracownikom. Ok 30-40 osób jest poszkodowanych. Sprawa zostaje skierowana do właściwych organów.

Kamila

Nie polecam, tragiczne podejście do pracownika. + Nie wypłacają pieniędzy Dodatkowo wspomnę że mają nowa spółkę Marven , nie dajcie się zrobić w jajo.

@Kamila

ta spółka tez im padnie , nie potrafia zarządzać normalnie firmą. brak wam kwalifikacji. żenada do jakiego poziomu już musicie się zniżać że już prawie ludzi do pracy nie macie

Amelia

bardzo źle traktują pracowników, pensja nie na czas bardzo duże opóźnienia. dodatkowo oszukują wszystkich, pracodawcy bez żadnych kwalifikacji. Ten kto już nie pracuje to może sobie pomarzyć o pensji.

Abc

Jest to bardzo koszmarna Firma. Nie radzę nawiązywać z nimi współpracy człowiek jest tam traktowany jak zero nie przestrzegają przepisów bhp nie robią szkoleń BHP ani badań lekarskich aby Zacząć pracować na umowie o pracę należy najpierw wykonać badania lekarskie a tutaj czegoś takiego nie ma. Żałosne jest to że nie mieli na tyle odwagi By powiedzieć pracownikom że mają poważny kryzys problem finansowy trwa już od roku. Ich szacunek i bezczelność do drugiej osoby jest poniżej krytyki nigdy się nie spotkałam z tak beszczelnymi pracodawcami. Pracując tutaj nauczyłam się dużo i poznałam się Na takich ludziach jak oni. Gdy człowiek potrzebował wolnego albo urlopu to oczywiście problem robili i gdzieś mieli to że ktoś potrzebował wolnego. Gdy nadchodziły święta nawet nie złożyli życzeń tylko uciekali bo się wstydzili. To są ludzie którzy nie maja odwagi nic powiedzieć? Brud (usunięte przez administratora) na korytarzach firmy a Kibel zostawial wiele do życzenia. Problem robili że ktoś na przerwę chciał pójść. Gdyby nie pracownicy to by dawno temu nie mieliby co do Gara wsadzić. Niedługo nadejdzie taki moment że nie będą mieli co wsadzić. Prawie wszyscy pracownicy nie otrzymali wynagrodzeniaZ kilku miesięcy. Zbankrutowały im już trzy firmy a następna będzie Marven. Pracodawcy tej firmy nie umieją zarządzać finansami ani firmą nawet klienci którzy kupowali od nich towary skarżyli się w Internecie że są opóźnienia pieniędzy i towarów. Ogólnie jedno wielkie zło nie radzę nawiązywać współpracy.

Ola
@Abc

skandal co oni wyczyniają

Nie daj się człowieku zrobić w jajo. Nie zapłacą ci hajsu, problemy robią ze wszystkim.

Ola
@Marcin

to już każdy wie i sam się przekonał jaka ta firma jest niewiarygodna

Alicja

Jestem zażenowana jak można tak traktować pracowników przede wszystkim bez szacunku. Jestem byłym pracownikiem i odeszłam stamtąd ponieważ traktowali mnie okropnie I do tego nie wypłacają pensji. Nie odbierają telefonów ode mnie nie odpisuja na maile no cóż skierowałam pismo do sądu. Ich zachowanie jest skandaliczne względem drugiej osoby. Ja ich traktowałam z szacunkiem a oni mnie potraktowali bez szacunku. Jest to kolejna ich firma którą otworzyli żeby zamydlić oczy ludziom. Ich poprzednie firmy to był totalny niewypał. Nowa firma nazywa się Marven sp z o.o . Uważajcie na nich nie podejmujcie z nim współpracy Ani nie realizujecie żadnych zakupów od tej firmy internetowo. Oszukują i kasy nigdy nie zwracają.

Mobbing nagrany

Pracowało się dość długo i musiało się odejść bo nie chcą nikomu płacić wynagrodzenia, idziesz na zwolnienie lekarskie albo urlop i ci nie chcą wypłacić pieniędzy bo nie było cię w firmie. Mobbing na całego w tej firmie , udało mi się to nagrac i nagranie trafilo do Sądu teraz to macie nasrane w gaciach! Nie wywiniecie się z tego w sądzie

...
@Mobbing nagrany

Potwierdzam mi powiedzieli że jak gdzieś ich zgłoszę to nie zobaczę wgl na oczy pieniędzy ale nagrałam to i mam dowód w sądzie.

Marta
@...

I prawidłowo że nagrane nie może być tak i nie jest zgodne to z prawem że oni tak szantażują pracownika

Zostaw merytoryczną opinię o Akiko Sp. z o.o. - Warszawa

Możesz oznaczyć pracodawcę w treści opinii wpisując znak @ np: @Pracodawca

łamie prawo polskie
ikona dobre praktyki
jest niezgodna z regulaminem serwisu GoWork.pl
jest wulgarnym komentarzem
jest niemerytoryczna

przebieg on-boardingu nowego pracownika
proponowane przez Pracodawcę wartości wynagrodzenia
ikona dobre praktyki
codzienna praca, również w relacji z przełożonymi
panująca atmosfera w pracy
#TwójGłosMaZnaczenie
Akiko Sp. z o.o.
  • Pory 78
    02-757 Warszawa
  • NIP: 5213759651 REGON: 366085783 KRS: 0000652537
gemius

Na podstawie badań Mediapanel prowadzonych przez Gemius w okresie od 1 marca do 31 marca 2024: wskaźniki "Real Users" platforma internet.

Ranking Użytkownicy
(real users)