Witaj Adko. Jakie są moje rady? W sumie jedna - niech zastanowi się, czy warto CV składać :D
Nie jestem jedynym przypadkiem, z zasłyszanych informacji wiem, że kolejny pracownik z długoletnim stażem został w niedawnym czasie potraktowany w niezbyt elegancki sposób - mówiąc delikatnie. Chłopaczyna miał ponad 5 letni staż i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że był dobrym i wydajnym pracownikiem, chodził na nadgodziny itd. Z tego co mi wiadomo, wypowiedzenie motywowane było m.in udaniem się na L4 oraz rzekomym spadkiem sprzedaży w stosunku do roku poprzedniego. Nie odkryję jednak Ameryki gdy napiszę, że magazynierzy nie są odpowiedzialni za dział sprzedaży, a z tego co wiem, inne osoby, z innych działów, nie dostały wypowiedzeń w związku z rzekomym pogorszeniem sytuacji ekonomicznej firmy. Czemu do zwolnienia został wytypowany pracownik z umową na czas nieokreślony, gdy zatrudnieni są inni magazynierzy, z krótszym stażem i umowami czasowymi? Za trzytygodniowe chorobowe w sytuacji, gdy niektórzy magazynierzy potrafią co roku przez 2-3 miesiące ''siedzieć'' na L4? Nie wiem, nie pytaj, może nie spoufalał się z tymi co trzeba...
Pytałaś o kasę - na start nie wiem ile obecnie dają, tak jak wspominałem w poprzedniej wypowiedzi, płaca była zawsze na czas, natomiast jak również zauważył kolega Juri, przychodząc do pracy musisz się zrzec prawa do tworzenia związków zawodowych - nie możesz liczyć na jakieś dodatkowe benefity, wczasy pod gruszą itp - niby duża firma, ale funkcjonowanie jak u prywaciarza. Trzeba również podpisać papierek o poufności dotyczącej wynagrodzenia więc nie wiesz kto ile zarabia i jakie podwyżki dostaje za tą samą pracę, nie mogę więc udzielić miarodajnej odpowiedzi na pytanie jak płaca. Na pewno dużo zależy od tego czy ktoś zostanie ''polubiony'' przez kierownika (:
Odnośnie papierów - tak, papiery są już uporządkowane. Dzięki mojej interwencji w Sądzie, tryb zwolnienia zmienił się z ''dyscyplinarnego'' na ''za porozumieniem stron'' - podczas rozmów o pracę już nie mam pytań, dlaczego dostałem dyscyplinarkę :DDD
I jeszcze pozostając w temacie papierów, postanowień itd. to chciałbym zauważyć, iż mimo, że mamy piękny, słoneczny wrzesień, to nieuchronnie zbliża się zima, w związku z czym mam nadzieję, że ZGODNIE Z POSTANOWIENIEM PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI PRACY, PRACODAWCA RÓWNIEŻ TEJ ZIMY, JAK I KAŻDEJ KOLEJNEJ ZAPEWNI PRACOWNIKOM TEMPERATURĘ W WYSOKOŚCI MIN. 14 C NA HALI MAGAZYNOWEJ I MAGAZYNIERZY NIE BĘDĄ JUŻ NIGDY W TEJ FIRMIE MARZNĄĆ.
poZDRawiam