Żart29.11.2023 16:49
Generalnie albo jest to szukanie jelenia albo nieprofesjonalizm i marnowanie czyjegoś czasu. Nie wiem które gorsze.
Ogłoszenie: pracownik administracyjny-asystent sprzedaży.
Obowiązki? Wspieranie działu sprzedaży, obsługa korespondencji, kompleksowa obsługa biura, zamawianie materiałów biurowych?
Oczekiwane: obsługa komputera, znajomość pakietu office!
Co z tego wnioskujemy? Pracownik administracyjny obsługujący biuro, korespondencje, zamawiający artykuły biurowe i pracujący poprzez komputer i office.
Na rozmowie (pół etatu), już jako pierwsze miejsce prowadzi się mnie do piwnicy gdzie pakowane są paczki i ciężary.
Palety, kilkadziesiąt kilo, podawane są mi paczki, żebym zobaczył ile to waży i czy to udźwignę. Ok myslę, może 10-20% trzeba poświęcić na te pakowanie i noszenie ciężarów/palet, pracy szukam, więc to przełknę. No ale właśnie. Praca pół etatu (4h dziennie) co słyszę? Pakowanie, tachanie tych ciężarów, palety i wożenie wózkiem to około 3 godziny dziennie! Co to nam daje +75% czasu poświęcone na pracę fizyczną!
Nieświadomy drugi (kierownik działu finalizujący rozmowe rekrutacyjną?), że ten pierwszy się "wygadał". Mówi, że te paczki to mały procent pracy.
Co mówił pierwszy jeszcze? Pracownik będzie odśnieżał podwórko i jeździł po zakupy do sklepu. Odśnieżał ponieważ jest "najniższy rangą". Drugi (szef działu finalizujący rozmowę?) wspomina coś o odsniezaniu i ze się każdy zmienia (nie wiedzial, ze pierwszy powiedzial, ze osoba na tym stanowisku bedzie to wylacznie robic bo "najnizsza rangą").
Generalnie wyczuwam, że to szukanie jelenia. W treści oferty TYPOWO biurowo-administracyjnej z komputerem/officem, okazuje się, że 75+% czasu pakujemy przesyłki i transportujemy ciężary, wozimy je paletami, a jeszcze pozostały procent to odśnieżanie. Ani JEDNEGO słowa o tym, co zajmuje przeważający czas pracy! (a moze 100% po zatrudnieniu?)
Albo to celowa próba zmanipulowania kogoś fałszywą ofertą albo niepoważna oferta niezawierająca NAJWAŻNIEJSZYCH obowiązków i aspektów pracy (paczki, ciężary, palety, wożenie wózkiem, odśnieżanie).