Firma sprzedaje produkt pod marką Workai. Produkt to intranet dla firm. Jakość kodu? Tragedia,
Frontend to stary Angular 1, jQuery i widoki templatkowe na C#. Kod spaghetti. Brak standardów. Każdy dorabia coś, aby wykonać taska po czym odchodzi. Do tego brak dokumentacji. Dodatkowa appka napisana w Vue 2 w wersji web-components, której nawet nie można nazwać spaghetti, bo to jest węzeł rybacki. Dramat. Dług technologiczny rośnie i nikt nie jest w stanie operować na tak starym kodzie. Kto przychodzi do firmy od razu się zwalnia. Typowy Januszex. Mało płacić, niech robotę wykonają juniorzy lub studenci, a szef narzeka, że za mała sprzedaż. Z Białegostoku najwyraźniej daleko do Warszawy.
Patrząc na jakość rynku IT, no to Frontend w Workai jest na technologicznym dnie. Backend stoi na .NET i całej infrastrukturze od Microsofta czyli Azure. Ze strone BE to już wedle upodobań, ale nie jest to najprzyjemniejsza konfiguracja do pracy. Dług technologiczny pożera czas i oddala firmę od rynku pracy. Jedyny ratunek, to zebrać duże fundusze, zatrudnić seniorów i przepisać appke na nowy stack technologiczny.
Uciekajcie do dużych międzynarodowych firm, nie traćcie ani jednego dnia na tę podlaską kuźnię Januszy.
dev006
13.04.2022 21:29
Wydaje mi się że @dev008 jest trochę odklejony jeżeli chodzi o opinię. W ostatnim czasie z zespołu front-endowego "odeszła" jedna osoba i to tylko i wyłącznie przez kompletny brak swoich kompetencji programistycznych. Wystarczy popatrzeć na kawałek opinii "... appka napisana w Vue 2 w wersji web-components" i trzeba się zapytać czy dana osoba wie co pisze. Powyższy developer nie był nigdy w Januszexie i to widać. Jeszcze długa droga z przed programistą w poznawaniu zakątków prawdziwego braku standardów, kodu spaghetti, długu technologicznego i niskich płac. "Szef narzeka, że za mała sprzedaż", skąd takie informacje nie wiadomo, ale który pracodawca nie chciałby mieć większej ilości klientów? Nikt nie szuka na siłę juniorów i stażystów. Ci, którzy się wykażą swoimi umiejętnościami i kompetencjami mają szansę na ROZWÓJ i co raz to wyższe zarobki, lecz nie wszystkim to się udaje. Krótki komentarz o .NET i Azure jest kompletnie pozbawiony sensu bo ewidentnie widać że dana osoba wydaje swoje opinie bez najmniejszej wiedzy na temat danych platform i usług. Widać również odklejenie przy okazji: "Jedyny ratunek to zebrać duże fundusze, zatrudnić seniorów i przepisać appke na nowy stack technologiczny", co pokazuje brak jakiejkolwiek wiedzy na temat rynku IT pod względem zatrudniania pracowników jak oraz brak wiedzy dotyczącej kosztów, przychodów, dofinansowań i czasu jaki idzie na tworzenie aplikacji jakimi zajmuje się ta firma.
papryk
13.10.2022 11:28
@dev007 jeżeli chodzi o stack technologiczny - starszy projekt - jak tłumaczyłem używa starszych technologii,
nowsze projekty stoją na Vue 2 z migracją do 3.x bądz na Vue 3.
Abyś nie musiał się zagłębiąć w starsze technologie dostawałeś zadania gdzie był potrzebny czysty JS, ewentualnie zadania z Vue, a nawet czasem jedynie CSS, jak one szły dobrze wiemy.
Główny projekt ma helpa - gdzie są opinane funkcjonalności,
mamy dokumentacje developerskie ważniejszych funkcji,
każde api ma dokumentację developerską,
każda nowa osoba jest wdrażana uprzednio do produktu,
oraz każda nowa osoba ma kogoś do kogo może kierować większość pytań czy zagwostek.
Więc każdy ma powoli dawkowaną wiedze o produkcie, sprint jest tak prowadzony by każdy wiedział co się w nim dzieje oraz każdy ma dostęp do dokumentacji - wystarczy umieć to wykorzystać.
To wszystko jasno było Ci przedstawione :P
Marcin
01.12.2018 16:25
Firma zdobywa co i raz jakieś nagrody w dziedzinie start-upów ale niestety rzeczywistość pracy tej firmie kolorowa nie jest.
Plusy:
- bardzo fajna atmosfera pracy, ale to nie zasługa szefostwa tylko pracowników
- dobry sprzęt na którym się pracuje
Minusy:
- szefostwo, szefostwo, szefostwo...ale o tym w następnych punktach
- oszczędzanie na czym się tylko da w tym na umowach o pracę (których NIE MA) oraz konfiguracji azure na której programiści pracują (wszystko działa strasznie wolno)
- szefostwo ma gdzieś umowy o pracę i ubezpieczenie pracownika, albo więc jest się studentem i pracuje się na umowę o dzieło, albo ma się własną działalność albo...nie ma się ubezpieczenia i pracuje się na umowie o dzieło (szok jak na XXI wiek i branżę którą się firma zajmuje)
- ze względu na oszczędności zdecydowana większość pracowników to studenci
- bardzo niskie stawki wynagrodzenia
Piotrek
17.01.2019 21:03
Trafnie! Bardzo niski poziom rekrutacji, ewidentnie brak organizacji. Oczywiście zlecenie lub B2B. W 2019 normalna umowa powinna być normą, w tym przypadku duży problem. Nie polecam, nie tworzą filarów w firmie tylko liczą na studentów, którzy w końcu przejrzą na oczy, zdobędą być może doświadczenie i ich zostawią. Zaburzone priorytety w firmie, a tyle nagród...
Przychody i zysk Elastic Cloud Solutions
1,3 mln
2021
2022
2023
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Zostaw merytoryczną opinię o Elastic Cloud Solutions Sp. z o.o.