Altaterra Polska
Altaterra Polska
Wywiadu udzielił/aMałgorzata Kowalczyk
HR Generalist and Office Manager
23.05.2023 15:15
Czym zajmuje się Państwa firma?
Firma Altaterra zajmuje się produkcją oraz sprzedażą okien dachowych oraz akcesoriów do nich. Nasze produkty można kupić pod markami Dakea i RoofLITE+, a także pod jedną z ponad 35 marek własnych, które produkujemy dla naszych klientów w całej Europie.
Co jest Państwa misją?
Naszą misją jest uczynienie okien dachowych przystępnymi cenowo i zapewnienie jak największej liczbie rodzin dostępu do światła dziennego i świeżego powietrza, ponieważ wierzymy, że wpływa to korzystnie na dobre samopoczucie i zdrowsze życie. Naszą misję z powodzeniem realizujemy już od 20 lat sprzedając okna na 29 rynkach w całej Europie.
Ilu pracowników Państwo zatrudniacie?
Altaterra zatrudnia ponad 130 osób w dziewięciu krajach europejskich i jest częścią Grupy VELUX (ponad 11 tys. osób na świecie w 36 krajach), jednak działa jako niezależny podmiot biznesowy. Obie firmy mają uzupełniające się strategie i cele, które odpowiadają na potrzeby różnych segmentów rynku.
Jak wyglądały początki firmy?
Altaterra została założona w 2001 roku i jest częścią Grupy VELUX, ale działa jako autonomiczna jednostka. Sama Grupa VELUX jest własnością VKR, duńskiego holdingu i firmy inwestycyjnej. Grupa VKR została założona przez Villuma Kanna Rasmussena w 1941 roku i nadal jest własnością jego rodziny. Jest ona zarządzana w części przez VILLUM FONDEN – fundację, która zapewnia finansowanie projektów non-profit o charakterze naukowym, kulturowym, artystycznym, środowiskowym oraz społecznym. VELUX jest dobrze znaną marką okien dachowych, natomiast Altaterra została utworzona z myślą o udostępnianiu światła dziennego i świeżego powietrza każdemu, w przystępnej cenie, tak by więcej rodzin mogło się cieszyć dobrym samopoczuciem i zdrowiem we własnym domu.
Jak wygląda struktura Państwa firmy?
Altaterra jest międzynarodową firmą zatrudniającą pracowników z kilku krajów na całym kontynencie. Mniej więcej połowa naszego zespołu składa się z osób związanych ze sprzedażą w terenie, a druga połowa składa się z osób zajmujących się wsparciem oraz pełniących inne funkcje, takie jak: marketing, obsługa klienta, rozwój cyfrowy, logistyka, finanse. Osoby te pracują głównie w Polsce i na Węgrzech. Ze względu na podział geograficzny, większość osób pracujących w Altaterra Polska jest częścią działów takich, jak: sprzedaż, marketing, pricing i obsługa klienta lub podobnych stanowisk koncentrujących się na obsłudze klienta.
Jak wygląda praca w Państwa firmie?
Wszystko, czym się zajmujemy w Altaterra, robimy zgodnie z wyznawanymi przez nas głównymi wartościami, nazywamy je czterema filarami. Pierwszy filar naszej działalności stanowi otwartość i elastyczność (Open & flexible | #YouAreTrusted). Słuchamy siebie nawzajem i zwracamy się do innych z szacunkiem i zaufaniem. W naszej codziennej pracy pamiętamy także o tym, że jesteśmy mali, ale różnorodni (Small yet diverse | #PeopleMakeTheFifference). Jesteśmy firmą liczącą ponad 130 pracowników, reprezentowaną w 9 krajach europejskich, a mimo tego każdego pracownika traktujemy jako osobę wyjątkową. Trzeci filar naszej działalności stanowi przekonanie o tym, że jesteśmy stabilni i niezawodni (Stable & reliable | #CountOnUs). Altaterra to solidny i bezpieczny pracodawca o wysokich standardach etycznych, który staje po stronie pracownika, zwłaszcza w krytycznych sytuacjach życiowych. Dbamy o naszych kolegów, przyrodę i społeczność, pracujemy więc w sposób zrównoważony, nie naruszając równowagi ekologicznej. Ostatnia zasada, którą kierujemy się w naszej pracy odnosi się do przekonania, ze jesteśmy dynamiczni i ambitni (Dynamic & ambitious | Rise&Shine). Ambitne projekty utrzymują nas w ciągłej gotowości, dzięki czemu czujemy się istotną częścią naszej organizacji, w której stale się uczymy i dbamy o nasz rozwój.
W jaki sposób kandydaci mogą znaleźć ogłoszenia dotyczące pracy w Państwa firmie?
Nasz proces rekrutacyjny jest w pełni zgodny z wymogami ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych (RODO). Niezależnie od tego, jaką metodą aplikuje kandydat, zawsze przechowujemy CV i dane osobowe wyłącznie za jego wyraźną zgodą. Nasze oferty pracy ogłaszamy zazwyczaj za pośrednictwem lokalnych agencji rekrutacyjnych oraz LinkedIn, czasem również bezpośrednio. Niezależnie od metody ogłoszenia, robimy to zawsze w określonym kraju, w którym zlokalizowane jest dane stanowisko. Altaterra prowadzi internetowy system rejestracji kandydatów - niezależnie od kanału, przez który aplikuje kandydat, CV zawsze trafia do niego.
Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie?
Altaterra oferuje wakaty w wielu krajach, ale proces rekrutacji jest zazwyczaj prowadzony przez centralny dział HR. Aby odnieść sukces, kandydat musi odbyć co najmniej dwie, a zazwyczaj trzy, rozmowy kwalifikacyjne. Wszystko zależy od stanowiska, o które się ubiega. Proces odbywa się niemal wyłącznie online, głównie w formie rozmów wideo. Wierzymy jednak w wartość dodaną spotkania twarzą w twarz, które przynosi korzyści obu stronom, dlatego ostatnim etapem procesu jest rozmowa osobista (jeżeli jest to możliwe). Po uzyskaniu zgody kandydata, przeprowadzamy również testy profilujące oraz sprawdzające znajomość języka obcego.
W jaki sposób najłatwiej aplikować na stanowiska w Państwa firmie?
Jeśli kandydat chce ubiegać się o konkretną ofertę pracy, to powinien aplikować tam, gdzie jest ona udostępniona. Kandydaci zawsze mogą takżę wysyłać nam swoje CV w kontekście przyszłych rekrutacji na adres mailowy [email protected] Prosimy o przesłanie ustrukturyzowanego CV w języku angielskim, które odzwierciedla i przedstawia doświadczenie zawodowe oraz najważniejsze informacje o kandydacie.
Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika w Państwa firmie?
Wdrażanie nowych współpracowników jest dostosowane do konkretnego stanowiska, jednak zwykle procedura składa się z kilku standardowych elementów. Jednym z nich jest dostęp do odpowiednich treści naszego systemu zarządzania nauczaniem online. Odbywają się także spotkania ze współpracownikami z najbliższego i szerszego kręgu - zarówno online, jak i bezpośrednie Ważnym elementem są także szkolenia, zarówno teoretyczne jak i praktyczne. Oprócz bliskiego wsparcia menedżera, nowy pracownik otrzymuje również wsparcie w postaci mentora. Proces wdrożenia jest śledzony przez nasze narzędzia cyfrowe, aby zapewnić naszym nowym współpracownikom niezbędne szkolenia i wsparcie. Nowi współpracownicy otrzymują i mogą przekazywać informację zwrotną na temat swoich postępów zarówno w trakcie, jak i po zakończeniu okresu próbnego.
W jaki sposób dbacie Państwo o rozwój pracowników?
Ze względu na wielkość firmy i charakter działalności, Altaterra jest miejscem, w którym każdego dnia można uczyć się nowych rzeczy. Oprócz zapewniania szkoleń i kursów dla naszych kolegów, większość ról daje możliwość zaangażowania się w projekty międzyoddziałowe, w których mile widziane jest innowacyjne myślenie i chęć poszerzania wiedzy poza swoją konkretną dziedziną. Prowadzimy także ankietę pracowniczą w czasie rzeczywistym, dzięki której staramy się monitorować potrzeby naszych pracowników i stale ulepszać procesy.
Jakie rozwiązania stosuje Państwa firma w związku z ochroną środowiska?
Każdy pracownik ma możliwość dołączyć się do naszego zespołu WeCare, który jest odpowiedzialny za wsparcia zrównoważonego rozwoju zarówno w firmie jak i prywatnie. Dbamy o wpływ naszych działań na środowisko, a także o nasz ślad węglowy i naszą odpowiedzialność społeczną. Naszą intencją jest stworzenie zrównoważonego biznesu, który będzie #CarbonNeutral do 2030 roku (zakres 1&2). Zrobimy to w trzech głównych obszarach: naszych działaniach operacyjnych, naszych produktach i naszych praktykach biznesowych. Planujemy zrealizować to poprzez osadzenie naszej strategii zrównoważonego rozwoju na wszystkich poziomach firmy w ciągu najbliższych siedmiu lat. Działamy zgodnie z certyfikatem FSC, dotyczącym kontroli pochodzenia drewna używanego do produkcji, a pozostałe stosowane przez nas surowce są pozyskiwane i przetwarzane w zrównoważony sposób.
Jakie macie Państwo plany rozwojowe?
Celem biznesowym Altaterra, na najbliższą dekadę, jest podwojenie liczby sprzedawanych okien dachowych i potrojenie obrotów. Dążymy do tego, aby stać się najlepszą alternatywą do marki premium online, jednocześnie utrzymując pozycję lidera wśród marek własnych okien dachowych. Zrównoważony rozwój jest priorytetem, dlatego jesteśmy zaangażowani w osiągnięcie tych celów bez poświęcania naszej obietnicy #carbonneutral2030.
04.05.2026 10:46

03.10.2019 22:08
23.07.2019 15:00
11.03.2019 21:16
21.11.2018 09:59
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Altaterra Polska?
20.11.2018 22:24
20.11.2018 17:31