Wiem ze pisano o problemach przy współpracy z wydawnictwem ale komentarze już maja ze dwa lata . po takim czasie wszystko już sie wyjaśniło ?
Fika
08.02.2026 20:49
Wyjaśnię ci modus operandi działania tego wydawnictwa. Po podpisaniu umowy z autorem czy zawarciem umowy np. z grafikiem nagle zrywał się kontakt. Nie zostały zrealizowane punkty z umowy np. wysłanie książek do recenzji, nigdy nie otrzymałam rozliczenia i sprawozdania że sprzedaży itd. Osoby które oczekiwały na płatność za np. grafiki jej nie otrzymaly i w któryms momencie ktoś nawet zbierał poszkodowanych i chciał coś z tym zrobić. Niewiele osiągnięto bo drobnego oszusta najtrudniej dopaść. A czy ty będziesz po 10 latach biegać po sądach żeby walczyć o niezapłacone 300, 500 może 800 zł? To już wycieczka do sądu w Warszawie tu i z powrotem wyjdzie cię nieraz drożej. Oszukano cię, straciłeś pieniądze ale nieduże, bo książki i grafiki nie były szczególnie promowane, nakłady były niższe niż 1000 sztuk. Wszelkie podejmowane próby kontaktu z wydawnictwem - cisza. Medialne to są przypadki gdy autorka bestsellerowej książki "Chłopki" która się sprzedała w ponad 100k sztuk walczy z wydawnictwem, że za mało dostała. Tu chodzi o sześciocyfrowe sumy i głośno sprawę o nie o 20 osób oszukanych na 300-800 zł przez osobę unikającą wszelkich kontaktów. A jeszcze po dekadzie wyjdzie że matactwa się przedawniły, kwoty były małe, nawet nie wiem czy na skrzynce mailowej znajdę maile sprzed lat wymieniane przez nas w tej sprawie. Jakby ktoś chciał się zajmować taką sprawą pro Bono to zawsze tu pewnie ileś poszkodowanych się zaktywizuje. Dopóki właścicielką wydawnictwa jest Joanna Cz. to polecam omijać szerokim łukiem. Może gdyby firma była sprzedana komuś innemu i było to już inne miejsce pod tym samym szyldem to dla szukających pracy to by to robiło różnicę. Mnie się nie udało rozwiązać tej sprawy, ale póki komentarze nie zostaną tu skasowane to ostrzegam, bo tyle mogę.
Autorka
28.02.2026 01:28
Nic się nie wyjaśniło, z wydawnictwa Alegoria pieniądze trzeba po prostu wyszarpywać. Dostałam zaliczkę za książkę, ale otrzymanie rozliczenia ze sprzedaży graniczy z cudem. Co może pomóc? Wysyłanie dziesiątek maili na wszystkie adresy e-mail Alegorii czy zamieszczanie komentarzy pod wpisami Alegorii w mediach społecznościowych. Pani właścicielka Was zablokuje, ale jest szansa, że ujrzycie należne Wam pieniądze (albo chociaż jakąś ich część).
Julita
25.02.2018 14:37
Gdyby było tak jak piszecie to forum by wrzało!!!
Tina
12.04.2025 12:18
Bo wrzało. Moja sprawa jest z 2015 roku. Po co pisać komentarze jak mnóstwo zostało usuniętych?
Emila
03.06.2024 06:57
Mam nadzieje ze w trakcie pracy nie ma takich problemów z kontaktem jak ktoś tu przytoczył wcześniej bo to jednak irytujące a nie lubię sie o wszystko prosić. Chce tu jednak złożyć dokumenty więc napisze mi ktoś czy warto?
Ula
03.06.2024 11:10
Oni do dziś udają przed oszukanymi autorami i ilustratorami że ich nie ma i głuchy telefon. Naprawdę potrzeba ci do szczęścia pracy z oszustami, którzy może nawet ci nie zapłacą za pracę i inne nieprzyjemności? Szkoda nerwów. Uwaga - komentarz szybko zostanie usunięty, więc polecam się zastanowić póki go nie usuną.
Zdecydowanie nie polecam współpracy z wydawnictwem, szkoda czasu i nerwów. Nieprofesjonalne zachowania właścicielki, nagle przestaje odpowiadać na maile.
Joanna
18.03.2021 22:30
Potwierdzam: wydawnictwo wydało moją książkę, a później... zerwało kontakt. Nie odbierali tel, maili, ani na mediach społecznościowych. Nigdy nie zobaczyłam przez 5 lat trwania umowy żadnego rozliczenia sprzedaży ani tym bardziej żadnego honorarium. To niestety (usunięte przez administratora) bo inaczej tego nazwać nie można.
Terrana
14.01.2023 23:51
Szczera prawda!
staryautor
01.08.2019 14:52
Wydawnictwo Alegoria po prostu nie płaci autorom oraz ilustratorom. Bywa,że na początku da parę złotych i na tym koniec. Podpisana umowa nie ma żadnego znaczenia. Nawet adres firmy podany na tej stronie jest fałszywy. Odradzam wszystkim kontakt z tą oszukańczą firmą.
ilustratorka
31.07.2019 19:25
Uwaga ilustratorzy! Wydawnictwo nie płaci za wykonane ilustracje. Niedawno znana i doceniana Dorota Wojciechowska-Danek umieściła post na facebooku z opisem, jak została perfidnie oszukana. Nie wypłacono jej honorarium za wykonanie ilustracji, a książka została wydana i promocja idzie pełną parą. OMIJAJCIE ALEGORIĘ. (Chyba, że pracujecie za wpis do CV)
03.05.2018 10:01
Atmosfera w miejscu pracy odgrywa istotną rolę. Czy tak samo jest w Wydawnictwo Alegoria Sp. z o.o.? Podzielcie się informacjami, wyrażając swoją opinię na ten temat!
Dominika
21.09.2018 10:49
Pracuje w Wydawnictwie Alegoria.
Jestem zadowolona, jak dotąd Pani Joanna jest najlepszym z szefów z jakimi miałam przyjemność pracować.
Jeżeli ktoś chciałby poznać więcej szczegółów czy wyjaśnić zaległe sprawy to zapraszam.
[email protected]
Aurora
02.04.2018 22:10
Tak jest. Na negatywne opinie wydawnictwo sobie zapracowało. Forum nie wrze, bo jaki jest rynek wydawniczy, każdy widzi. Ludzie godzą się na różne nieciekawe zagrania, ponieważ chyba już zdążyli uznać je za integralny element całości.
słówkowa
26.10.2017 01:36
Firma wciąż wydaje książki. I tak kolejne osoby są nabijane w butelkę. A pokrzywdzonych przybywa. Z każdym rokiem. Trzeba o tej nieuczciwości mówić, może w końcu ten proceder wykorzystywania autorów i autorek zostanie przerwany. Dodam, że w mediach społecznościowych wszystko wygląda pięknie i poprawnie.
fotograf
25.05.2017 23:58
Miałem to nieszczęście współpracować z wydawnictwem. Nigdy na swojej drodze zawodowej nie spotkałem osoby tak nie uczciwej jak właścicielka wydawnictwa.
teżautorka
07.12.2015 13:40
Potwierdzam wszystko. Nieprawdopodobne ego właścicielki połączone z totalnym brakiem solidności i zawalaniem wszystkiego. Naprawdę można stracić nerwy i zdrowie podczas takiej współpracy. Stawki bardzo marne, nie jestem do dziś pewna, czy Alegoria była tak nieudolna, że nie sprzedała prawie wcale ładnie wydanej książki mojego autorstwa, czy jednak właścicielka po prostu minęła się z prawdą i sprzedała więcej, niż twierdziła. I już się chyba nie dowiem, bo po przyjemnościach jakie mnie tam spotkały trzymam się z daleka...Czy tylko ja mam wrażenie, jakby właścicielka torpedowała sukces wydawanych książek?
21.01.2016 11:15
Dzień dobry, poszukuję autorów, którzy mieli nieprzyjemność współpracy z Alegorią. Wraz z innymi w podobnej sytuacji planujemy przestrzec świat wydawniczy i ewentualnych współpracujących. Kto chciałby się dołączyć lub dowiedzieć więcej, proszę o kontakt: katarzyna(małpa)nioska.com
Liczę, że uda nam się coś w tej sprawie wspólnie zdziałać.
Pozdrawiam,
Kasia Bogucka
J.
05.04.2017 10:40
Pani Kasiu, napisałam do Pani maila w tej sprawie. Mam też pytanie zasadnicze: czy w takiej sytuacji gdy wydawnictwo nie daje znaku życia, ani nie informuje od ponad roku czy sprzedała jakikolwiek egzemplarz ksiązki, mogę to uznać za złamanie umowy wydawniczej i de facto zaproponować powieść po przeróbkach oraz gdy stworzę kontynuację innemu wydawnictwu? Umowa z Alegorią trwa 5 lat, więc jeszcze mi trochę zostało.
tete
24.09.2015 01:59
Zgadzam sie z przedstawionymi tu opiniami. Wydawnictwo zalega z platnosciami, szefowa jest nieslowna i niesolidna. Takie traktowanie ludzi jest naganne. Przestrzegam przed wspolpraca z ta firma. Jesli sie jednak zdecydujesz, to twoje nerwy na tym ucierpia. Lepiej sobie znalezc innego wydawce.
xx
10.07.2015 09:15
Oszuści! Nie płacą, zawalają terminy, gdy im wygodnie nie odpisują na maile.
Polecam unikać.
autorka
07.05.2015 19:58
Odradzam. Wydawnictwo zwleka z płatnościami za sprzedaż książek jak najdłużej może, trzeba się wielokrotnie dopominać, skutkuje (albo i nie) dopiero wysłanie maili do wszystkich pracowników firmy... Alegoria nie przestrzega warunków umowy, a nawet potrafi przesłać rozliczenie z błędami (oczywiście na niekorzyść autora). W tej chwili zalega z pieniędzmi.
frajerka
09.07.2015 09:50
Zgadzam się całkowicie - umowa to fikcja, a o każdą płatność trzeba się upominać wiele razy.
Przestrzegam.
Zostaw merytoryczną opinię o Wydawnictwo Alegoria Sp. z o.o.