wszyscy zostali zwolnieni11.09.2025 12:22
W maju 2025 szefowie zwolnili wszystkich pracowników, tłumacząc, że zawieszają działalność. Na stronie ciągle wiszą nasze nazwiska, a media społecznościowe próbują stwarzać pozory sukcesu pracowni dlatego chcę przestrzec wszystkich potencjalnych kandydatów przed podejmowaniem pracy/stażu w tym miejscu.
1. W Projekcie Praga nie ma co liczyć na umowę o pracę. Mimo, że charakter naszej pracy ma zdecydowanie formę, która powinna być objęta UoP pracowaliśmy na umowach zlecenie+dzieło.
2. Nie ma jasnych zasad współpracy, nie ma ustalonego zakresu obowiązków, brak ustalonej formy odbierania nadgodzin ( których z resztą każdy z nas miał setki).
3. Toksyczna atmosfera dyktowana humorem szefowej. Wszyscy siedzieliśmy na szpilkach oczekując na kolejną krytykę.
4. Niezliczona liczba wariantów, które musisz z siebie wyprodukować i muszą być one narysowane w jeden słuszny sposób - taki jak to lubią szefowie. Dotyczy to też własnych notatek, które są sprawdzane i zmieniane przez szefową.
5. Brak oświetlenia w biurze, dosłownie brak światła nad biurkami. Co przy robieniu nadgodzin w nocy staje się absudrem.
6. Brak klimatyzacji. Temperatura w lato osiągała 38 stopni... Szefowie chowali wtedy termometr i zaproponowali nam przeniesienie się do piwnicy.
Żeby nie być zupełnie krytycznym zdarzały się też miłe i zabawne momenty. Projekty były ciekawe i bardzo dopracowane, jednak koszt jaki musieliśmy ponieść żeby takie były jest zupełnie niewspółmierny do szkód zdrowotnych i psychicznych.
Trudnych historii związanych z PP jest jeszcze wiele. Praktycznie każdy z nas miał na koniec swoją własną, smutną historię zakończenia współpracy, ciągnące się koszmary i zniszczone poczucie własnej wartości. Dlatego zdecydowanie nie polecam tego pracodawcy.