Co tu mowic, nie polecam. Dzis, jesli programista chce pracowac z posrednikiem, to tak naprawde wyswiadcza mu przysluge. Zwlaszcza w duzym miescie. Dopasowanie z klientem lezy, zakres obowiazkow lezy, widelki placowe okazuja sie inne od obiecanych, a projekt to nie nowa platforma tylko stara utrzymaniowka. Proponuje zaczac szanowac deva, bo to ja place Wasze rachunki. Przydaloby sie takze podszkolic pracownikow i moze zrezygnowac z klientow, ktorzy maja do zaoferowania wylacznie starocie za kiepski pieniadz? Rekruter/rekruterka po mojej odmowie mial/miala porozmawiac jeszcze ze swoim managerem. Dostalem telefon, gdzie lamiacym glosem proszono mnie o przemyslenie decyzji "bo to fajny projekt jest". No nie jest, a widzimisie kogos na gorze tego nie zmieni. Jesli kultura zarzadzania stoi tam na takim poziomie, jak mi sie wydaje to postoje. Na kasie w biedronce moze byc milej.
były pracownik g-force
22.11.2019 09:55
firmą kierują(usunięte przez administratora) szefowie (usunięte przez administratora), w której jakiś czas temu pracowałam. Wątpię, że zmiana firmy wpłynała na zarządzanie tych osób. Jeśli ktoś się zastanawia nad pracą w Modis to z czystym sumieniem mogę odradzić taką decyzje - biorąc pod uwagę wspomnienia z(usunięte przez administratora), (usunięte przez administratora)
Przychody i zysk Modis Polska
3,1 tys
2019
2020
2021
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Przychody firmy w roku 2021 wyniosły 5 mln 83 tys. zł. Różnica roczna to spadek o 37%. W danym okresie wypracowany zysk netto to 8 tys. zł.
Co o tym myślicie? Jak spadek przychodów wpływa na Waszą codzienną pracę?
ericson
17.02.2026 10:15
zysk maciupeńki a spadek przychodu może dlatego ze jakiś projekt sie zakończył. to nie musiało na nic wpływać o ile rozpoczynali później coś nowego 🤨
pac pac
16.08.2016 19:42
no jak najbardziej się temuś komuś coś totalnie pomyliło, ta firma to rzeczywiście globalna marka wspierająca utalentowanych kandydatów z branży IT w poszukiwaniu nowych wyzwań u wiodących dostawców i masz rację jak najbardziej co do wymienionych typowych poszukiwanych stanowiskach tutaj
Konsultant ds. Mody? Przecież modis zatrudnia w branży it programistów, javowców itp. To chyba Tobie kolego coś pomyliły się fora. Jeśli chodzi o jakiekolwiek związane z branżą it stanowiska, to owszem, można znaleźć oferty z innych miast, ale tak czy inaczej Modis dziala bardziej jako agencja rekrutacyjna - ich zadanie jest znalezienie odpowiedniego kandydata na dane stanowisko, który zostaje zatrudniony przez klienta, a nie ich samych. Ich outsoursing jest marny. A rekrutują tylko z krakowa.
16.08.2016 19:40
02.07.2016 15:21
16.08.2016 07:28
To ciekawe co piszesz, bo będąc tam nie poznałem żadnej osoby, której przedłużyli staż w przeciągu roku. Co więcej, modis to typowo żeński zespół, a facetem byłem tam jedynym, no chyba, że mówisz o mocno zamierzchłych czasach. A tak poza tym, niby gdzie tych ludzi przyjmują, skoro ostatnie biuro jakie im zostało to Kraków, a tam już ma kto pracować.
02.07.2016 15:19
Nie polecam stażu w modis, nikomu nie przedłużają i nawet nie informują o tym, że nie przedłużą. Problemem jest także dla nich wystawienie zaświadczenia o bezpłatnym stażu. Nie podpisują umów. Tragedia
tomek
11.02.2015 14:25
no jasne, ze tak, należy się tyko uodpornić na takie komentarze, które są tylko hejtem tak naprawdę, a nie wnoszą nic do rozmowy tak naprawdę. Czekam jeszcze na komentarze ale na takie, które faktycznie coś wnoszą tutaj do dyskusji, a w sklepie takim jak modis to można różne rzeczy usłuszeć tak naprawde.
nemak
30.11.2014 14:39
Czy warto w ogóle wierzyć w wiekszośc tutejszych komentarzy? bo jednak nie oszukujmy sie, ale narzekają głównie ci, którym z różnych przyczyn praca w Modis nie wychodziła i najprawdopodobniej nie sprawdzili sie w szeregach firmy. Sa tez ludzie, którzy wytrwale pracują, prawda? Oni sa zadowoleni, czy to wysokość wynagrodzenia trzyma ich w firmie?
ex-Modis2
11.02.2015 16:14
Warto wierzyć! Ne odeszli ludzie, którym nie szło tylko tacy którzy znają swoją wartość i nie chcą być oszukiwani i traktowani jak "trybiki" zapełniające statystyki w tabelkach! Tłumaczenie, że im nie szło jest nieprawdziwe i jest typowym dla szefa, szukającego usprawiedliwienia. Niestety, ale większość komentarzy jest prawdą. Nie mając wiedzy na temat rekrutacji IT, nie można skutecznie i z sukcesem prowadzić zespołu. Do tego dochodzi brak inteligencji emocjonalnej i umiejętności managerskich. Firma z potencjałem, jednak kompletnie niewykorzystanym. Nie polecam!
Wywiadu udzielił/aArtur Gerwel
08.09.2014 15:56
Jakie są standardy przebiegu rekrutacji w Państwa firmie?
Proces rekrutacji w naszej firmie, składa się z trzech etapów:
Pierwszy etap to to zmowa telefoniczna z kandydatem, w celu potwierdzenia i zweryfikowania dalszego zainteresowania pracą, zebranie wstępnych informacji o kandydacie oraz umówienie i zaproszenie na spotkanie kwalifikacyjne.
Drugi etap to rozmowa kwalifikacyjna z managerem zespołu rekrutacyjnego. Czasami po rozmowie kwalifikacyjnej przeprowadzamy assessment center, czyli centrum oceny kwalifikacji i osobowości kandydata.
Trzecim i ostatnim etapem rekrutacji jest spotkanie ze mną. Podczas krótkiego briefu przedstawiam kandydatom zakres obowiązków i model na jakim będą pracować. Poznaję osobiście kandydata i ostatecznie akceptuje.
Czasami z wybranymi kandydatami spotyka się również mój przełożony.
Czy jesteście Państwo widoczni na targach pracy? A co za tym idzie- zatrudnienie w Państwa firmie znajdzie student?
Uczestniczymy w targach pracy organizowane przez różne podmioty z branży IT. Przygotowujemy się do organizowania cyklicznych dni otwartych, jest to spójne z obecnie wprowadzaną strategią i wizją firmy.
Oczywiście jak najbardziej zatrudniamy studentów umożliwiając im start w karierze. Przede wszystkim zatrudniamy studentów ostatnich lat zarówno studiów licencjackich jak i magisterskich. Prowadzimy system praktyk i staży zawodowych dla studentów i absolwentów. Zwykle po stażu i praktykach pracownicy zostają u nas zatrudnieni na stałe. Otrzymują umowę o pracę i stają się pełnoprawnymi pracownikami Modis.
Czy stosujecie Państwo outsourcing?
Specyficzne pytanie, ale odpowiedź też będzie niestandardowa. Jesteśmy w pewnym sensie firmą outsourcingową, gdyż to my wyszukujemy specjalistów z branży IT i outsourcujemy do pracy u naszych klientów. Sami też jednak korzystamy z usług freelancerów..
W Państwa branży chyba też śmiało można powiedzieć o możliwości współpracy zdalnej- prawda?
Oczywiście jest możliwa praca zdalna z innego miasta. Ostatnio jedna z naszych rekruterek z powodów osobistych przeprowadzała się z Krakowa do Gdańska. Był to bardzo dobry pracownik, któremu w pełni ufaliśmy dlatego umożliwiliśmy Jej pracę zdalną w 100%.
Kogo Modis Polska szuka najczęściej?
Musimy wyróżnić dwa typy rekrutacji:
Jeśli chodzi o wewnętrzną rekrutacje w naszej firmie to przede wszystkim poszukujemy rekruterów w branży IT oraz biznes menadżerów do pozyskiwania i obsługi klientów.
Natomiast w rekrutacji zewnętrznej dla naszych klientów poszukujemy specjalistów IT.
Kilka przykładowych cech idealnego pracownika Państwa firmy?
Przede wszystkim ważną cechą wśród naszych pracowników i potencjalnych kandydatów jest entuzjazm i empatia. Potrzebujemy osób, które będą wręcz „zarażać” entuzjazmem. Nasi pracownicy muszą być bardzo komunikatywni. Komunikacja interpersonalna to podstawa w naszej firmie. Nasi pracownicy przede wszystkim spotykają się z ludźmi, bądź to z klientami bądź z kandydatami. Zależy nam na przebojowych osobach. Zatrudniamy stosunkowo młode osoby. Jesteśmy firmą usługową, dlatego konieczne jest podejście biznesowe. Naszych pracowników wyróżnia szybkość działania oraz efektywność wykonywania zadań. Obecnie większość naszego personelu stanowią kobiety, jednak jest to zupełny przypadek. Przy wyborze kandydata podczas rekrutacji, najważniejsze są umiejętności interpersonalne oraz wiedza merytoryczna,.
Teraz coś więcej o firmie- jej strategii? Jak to ma wyglądać w ciągu najbliższych lat?
Jesteśmy w trakcie reorganizacji modelu marketingowego firmy. Chcemy budować społeczność wokół naszej marki. Jesteśmy przekonani, że utrzymywanie stałej relacji z kandydatami wpłynie na budowanie silnej pozycji marki Modis w Polsce. Jako część międzynarodowej grupy czerpiemy know-how m.in. z Francji, USA, czy Wielkiej Brytanii.
W ciągu najbliższych kilku lat będziemy koncentrować się na rozwoju dwóch głównych usług jakimi są rekrutacja IT oraz outsourcing specjalistów IT. Obecnie nasze oddziały zlokalizowane są w Krakowie i Wrocławiu. W najbliższych 2-3 latach planujemy otworzyć placówki we wszystkich największych miastach w Polsce.
Istnieje jakiś konkretny model wynagradzania pracownika?
Wynagrodzenie w Modis Polska jest wzorowane na modelu amerykańskim i brytyjskim. Poza podstawowym wynagrodzeniem, Integralną składową wynagrodzenia jest miesięczny bonus, w wysokości nawet kilka krotności podstawy. Takie wynagrodzenie jest atrakcyjne dla pracowników, a zarazem motywujące do uzyskiwania większych efektów.
Czy dbacie Państwo również o atmosferę poza murami biura- integracje, wspólne wyjazdy?
Oczywiście jak najbardziej organizujemy spotkania integracyjne ze wszystkimi pracownikami firmy. Pracownicy w demokratyczny sposób ustalają i wybierają formę takich spotkań. Do tej pory były to m.in. gokarty, kręgle czy wyjścia do pubu.
Na koniec- co udało się osiągnąć, jakie są powody do dumy jeśli chodzi o Państwa działalność?
Będąc częścią międzynarodowej grupy Modis jesteśmy w grupie największych potentatów rynkowych, możemy czerpać know-how z najlepszych rynków na Świecie. Posiadamy dużą bazę kandydatów, co umożliwia nam szybką reakcję i obsługę klienta. Jesteśmy w stanie szybko znaleźć dopasowanego kandydata do potrzeb naszych klientów. Rynek rekrutacji IT to „rynek kandydata”, tak więc kluczem do sukcesu jest szeroka baza zweryfikowanych kandydatów.
Realizujemy międzynarodowe wartości dostosowując je do polskiego rynku.
Modis Polska jest wiarygodną i zaufaną firmą dla klientów i kandydatów.
look
02.09.2014 16:13
@usain "Modis jest wiodącym dostawcą wykwalifikowanych specjalistów IT & Engineering w Europie, Wielkiej Brytanii i Ameryce Północnej"? haha skopiowałes to z ich kłamliwego opisu. Modis w UK konkuruje z Modids Polska.
ex-Modis
13.08.2014 13:10
Ta firma bardzo się zmieniła... na gorsze
Plusy:
specjalizacja
Minusy:
sposób zarządzania
polityka
stare sprzęty i programy
problemy z wewnętrzną bazą danych
To była świetna firma z super atmosferą i dobrym podejściem do rekrutacji IT. Niestety, wszystko zmieniło się kiedy nastały nowe 'rządy', osoby nie radzącej sobie z zarządzaniem zasobami ludzkimi. Działa po omacku i sprawia, że fluktuacja wynosi prawie 100 %. Ludzie 'uciekają' nawet już po miesiącu czy dwóch pracy (także stażyści) nie zwracając uwagi na to, jak to będzie wyglądać w ich CV. Z dnia na dzień podejmuje się decyzje o zakończeniu współpracy w niektórymi pracownikami... 'z zaskoczenia' bez wcześniejszej otwartej rozmowy o problemach i ewentualnych konsekwencjach. Firma została przejęta przez Adecco, co niesie za sobą wiele problemów ze względu na odmienne cele i sposób działania. Adecco jest firmą znaną z rekrutacji na tzw. "tymczasówki' oraz rekrutacji masowych a nie specjalistycznych, co tworzy atmosferę niezrozumienia i nerwowości.
19.10.2014 23:08
Firma dramat.. nigdy więcej takich pracodawców.. traktują ludzi fatalnie.. obiecują i nie dotrzymują słowa.
21.06.2014 15:50
oco
13.08.2014 13:14
@Norin: Wpisz sobie 'Modis" na linkedin lub goldenline i pooglądaj ile osób rozstało się z firmą w przeciągu ostatnich 6 miesięcy :)
Iza
10.06.2014 17:37
A na czym polega praca researchera w tej firmie? Można to faktycznie porównać do takiej HR-owej akwizycji? I jak to jest po zakończeniu stażu, faktycznie oferują lepsze pieniądze?
Pozdrawiam :)
Zostaw merytoryczną opinię o Modis Polska Sp. z o.o.