Timken Polska Sp. z o.o.
3 166 6 1

Opinie o Timken Polska Sp. z o.o.

Trololo

i jeszcze, zaskakuje mnie chciwość i wyrachowanie, możnych tej firmy. Chcą szkłem pupę utrzeć, rządają niemożliwego. Ilość i jakość! jak?! 40 letni park maszynowy, w żaden sposób nie modernizowany ani nie powiększany ilościowo. Stare maszyny które mają taki rozrzut na wymiarach, że żadna maszyna nie robi w tolerancjach wymiarowych, ciągłe awarie, wszystko robione na patencie albo na trytytkach. Normy na maszynach to czysta teoria. Ilość sztuk, zrobionych w minutę x 60 x 8. Kierownik idiota, który zatrzymuje produkcję bo wymiar jest o jedną setkę przekroczony (jakby umiał mierzyć na innych czujnikach, nie tylko na tym od średnicy zewnętrznej chyba by musiał się powiesić bo cała produkcja na każdej maszynie powinna być zatrzymana). Ludzie dosłownie biegający po liniach wiją się jak w ukropie, walczą o każdą sztukę, a wysoki pan, w okularkach i pulowerku w paski, o aparycji przeciętnego żula przychodzi i pyta "dlaczego tak mało?!" albo pyta "co się działo panu na linii, że tak mało" - a nic siedziałem se i dłubałem w nosie, nie wiedziałem, że ta linia to jest zrobiona po to, żeby produkowała.

Trololo

Swoją drogą jestem w głębokim szoku, że nagle kogoś zaczęło interesować co się dzieje w firmie. Rotacja jest gigantyczna, firma nie jest konkurencyjna jeżeli chodzi o zarobki, ktoś przychodzi i wie, że jeżeli firma nie przejdzie okresu próbnego (tak nastały czasy, że to firma jest na okresie próbnym, nie pracownik) te pieniądze które tutaj zarobi, dostanie wszędzie. Kiedy w końcu do was dotrze, że w pracy chodzi, o pieniądze a nie o częściowy wolontariat, czy czerpanie przyjemności z jej wykonywania. To jest firma w której nawet ukrainiec nie chce pracować. Co to za firma która, daje ogłoszenia o prace w komunikacji miejskiej, bo już kończą się pomysły jak pozyskać pracownika!

trololo

firma nie godna polecenia. (usunięte przez administratora) za marne pieniądze Moje sugestie dla Timken Polska Sp. z o.o.: - minimalna stawka dla początkującego operatora 3250 zł brutto - system premii i dodatków - zmiana kierownika z tokarskiej, na osobę z wiedza praktyczna nie teoretyczną - co najmniej 20 minutowa przerwa w okresie letnim Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: napisałem w sugestiach

anonim

(usunięte przez administratora)

Cyrkiel

(usunięte przez administratora) uczyli już dawno degustować pod Kielcami

agu

Do nowych pracowników. 2k spokojnie zarobicie na start z czterema nadgodzinami w miesiącu - zależy od działu, bo są działy gdzie lepiej płacą. Co roku stawka będzie wam rosła. Nadgodziny możecie robić w wekendy jak chcecie, jak nie to trudno. (Omijać jedynie wydział S7 - wszędzie indziej będziecie mieć dobrze) - Nie kierujcie się opiniami ludzi, którzy na wszystko narzekają - w większości są to mocno podkolorowane wypowiedzi pisane przez leserów) Socjalne 2x po 800 złotych. Plus jakieś pieniądze na wyprawki zimowe, wycieczki letnie, wszystkiego około 400 złotych (czyli w sumie 13 pensja). Plus "premia roczna" - 700+ złotych Kolonie dla dzieci za małą dopłatą w tym roku polskie morze lub do Hiszpanii. Teraz dodatkowo jest program rekrutacyjny, że jak się kogoś ściągnie do pracy to można dodatkowo otrzymać 600 złotych. Jeżeli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem, lub załatwię pracę w zamian za polecenie.

Monia
@agu 29.03.2018 11:43

Podoba mi się twoja wypowiedź, ale czemu tak źle piszesz o S7.

Grom
@agu 29.03.2018 11:43

Napisałaś: "2k spokojnie zarobicie na start z czterema nadgodzinami w miesiącu". Mam nadzieję, że to był błąd i miało być 3k? A w jaki sposób mogłabyś załatwić pracę? Bo poważnie się zastanawiam nad zatrudnieniem w Timkenie.

siwa
@Grom 01.04.2018 08:15

wejdz se na stronę tinkena i tam wszystko masz jak na dłoni

agu.
@agu 29.03.2018 11:43

Ja pamiętam jeszcze parę lat temu jak tam pracowałem,jak się było trudno było dostać,rozmowy ,jakieś testy się wypełniało,zasuwałem kilka lat za najniższą,po prostu totalna jazda i niemoc, musiałeś zarobić na wszystkich nierobów i ludzi od niczego którzy jeszcze na ciebie donosili,stawy od maszyny odpadały.Tak,tak.A teraz o proszę ,program rekrutacyjny 600+,to teraz naprawdę musi być bajkowo,bez jaj.W wielu pracach zaczyna się przez agencję,a tu proszę takie frykasy,albo nie ma kto robić.AGU ty mi tu nie pitol o pieniądzach,zmieniło się i to jeszcze pewnie na lepsze,tak ,oczywiście,ttaaaak .Trzeba było myśleć wcześniej i dać wtedy te parę złotych,to teraz ekipa by była zwarta i gotowa i nikt by się nie wyłamał bo by mu zależało.A tak to tonący nawet się cegły złapie,no nie.Po prostu bajka.

ciekawy_pracy
@agu 29.03.2018 11:43

Witam. Jak wyglada w tej pracy kwestia ręcznego dźwigania ?. Pytam się bo mam przeciwskazania do dźwigania powyzej 10 - 14 kg . Czy jest to problem w podjęciu tam pracy.

anonymous
@Grom 01.04.2018 08:15

2k bez nadgodzin mam na poczatek

ona
@agu 29.03.2018 11:43

jak można się z Tobą skontaktować agu ? chodzi mi o stanowiska dla kobiet

iwka
@agu 29.03.2018 11:43

agu jak można się z Tobą skontaktować w sprawie pracy w timken

DD
@agu 29.03.2018 11:43

agu ja myślałam o pracy w timken na stanowisku dla kobiety prosze o kontakt iwonkab@poczta.onet.eu

XD
@agu. 07.04.2018 01:27

Idż do lekarza,najlepiej psychiatry,wiem co tam było bo robiłem tam prawie 10 lat.Nawet umowy poprawnej nie potrafili dać,wodogłowie po wumlu(wyższa szkoła marksizmu i leninizmu),tak,tak i ich wafelki od wafelków.Stracony czas z nimi,kasa ,zus i podobne.Są inne miejsca i firmy w których jak jesteś normalny to cię docenią i dadzą umowę zgodną z tym co robisz a nie stawkę w dół.A moją mogę ci pokazać.Niech nieroby teraz na siebie samę zarobią,za dużo tam pawii i cwaniaczków z kozą w nosie.

XD
@XD 04.06.2018 18:54

Po drugie,przede wszystkim zdrowie w całej gamie tego znaczeniu,wszystkie te oleje,chłodziwa i opary są rakotwórcze jak prawie cała chemia.Do tego obrabiarki i nerwy.Tam powinna być piątka na łape wzwyż i tyle.A jak nie to cześć.

anonymous
@agu 29.03.2018 11:43

chętnie bym skorzystał z Twojego polecenia aktualnie szukam stabilnej pracy to mój mail: jamal89@wp.pl

anonimus
@agu 29.03.2018 11:43

Jakie premie teraz zabrali i nic nie ma . A na dobra wypłatę trzeba się materac jak wół żeby w pocie czoła zarobić 3tys. Bardzo małe podwyżki co roku . Są lepsze zakłady co lepiej płacą mimo takiego zapie.....u. Jest coraz gorzej. Ci Co mają dobra stawka godz. to może te 5tys zarobia. Najgorsze wydziały to S7 S5 i Tokarska.

ABC
@agu 29.03.2018 11:43

Witam jestem zajnteresowany. Jak mogę się z tobom kontaktować. Agus.

Kulfon

Mała kasa zapraszam do brembo na początek 2600 netto

Grom
@Kulfon 21.03.2018 13:29

A jak jest z nadgodzinami? Są w weekendy, czy zostaje się w tygodniu po 12 godzin? Można jako nowy pracownik wyciągnąć z nadgodzinami 3000 zł netto?

Trololo
@Grom 27.03.2018 20:43

jako nowy nie możesz robić nadgodzin. Chyba, że masz chody. Możesz robić w tyg. po 12 godz. Zeby zarobić 3000 netto musisz walić 5 dni pod rząd po 12 godz. z popołudnia na noc (100% płatne) plus 4 soboty z rzędu w miesiącu. Co jest wysoce mało prawdopodobne. Ale w takiej owocnej sekwencji byłbyś w stanie zarobić około 3200zł.

Elefant
@Trololo 29.03.2018 08:41

3200 to się ma po 1,5 roku. Z trzema sobotami plus 20 nadgodzin 50% wyszedlem piątkę z przodu

XD
@Elefant 18.06.2018 14:20

Tak piątkę,aaacha,a dają 600zł za złapanego jelenia żeby tylko robił,bo pewnie nie ma kto.Chłopcze zmień leki.

Trololo
@Elefant 18.06.2018 14:20

Przyjacielu, jeżeli wyszedłeś takie pieniążki (5000zł) w miesiąc z 3 sobotami i 20 nadgodzinami płatnymi 50% i to jeszcze po 1,5 roku pracy to pełne gratulacje i szczerze Ci zazdroszczę. Ja pracuje tam trochę dłużej. I jeżeli zrobię 16 nadgodzin płatnych 100% i 3 soboty zarobię to co ty masz podstawy :) czyli 3200. Oczywiście mniemam, że najzwyklej w świecie kłamiesz jak z nut.

julcia_it
@XD 29.06.2018 10:44

tylko 600 za nowego pracownika? Ale sknery

Bugaj

Jadwiga oddaj piniondze które pozyczałaś na gorzołę

Ali

Ktos wie jak wyglada rekrutacja

Nick
@Ali 21.09.2018 09:33

Normalnie

greggreg

czy może mi ktoś powiedzieć o dziale S4 jak się tam pracuje ??? i jak wyglądają badania wstępnych w katowicach .. z góry dziękuję

Daria

Czy macie jakiś powód, że tak rzadko tu zaglądacie? Czyżby wakacje odciągnęły od pisania na forum?

Trololo
@Daria 24.08.2018 13:24

po prostu, chyba wszystko zostało powiedziane. Ci zadowoleni, są zadowoleni i będą zadowoleni. Ci niezadowoleni są niezadowoleni i będą niezadowoleni.

Bolec
@Daria 24.08.2018 13:24

Cenzura zrobiła swoje!!!

Jasiek

Są różne zdania na temat firmy. Wiem, że to dobry pracodawca natomiast opinia zależy od tego jak się pracuje!

Marta

@XD Chciałabym Cię prosić, abyś przestał obrażać innych użytkowników, którzy się tutaj wypowiadają. Przed umieszczeniem wpisu, zaakceptowałeś regulamin, więc przestrzegaj go, proszę. Zanim umieścisz kolejny wpis, zapoznaj się z regulaminem - https://www.gowork.pl/regulamin Jak już to zrobisz, to zachęcam Cię do napisania merytorycznej oraz kulturalnej wypowiedzi na temat pracy w firmie Timken. Z góry dziękuję.

XD
@Marta 15.07.2018 16:26

Nie rozumie o co ci chodzi,nie użyłem wulgaryzmów,nazwisk,dat ani ksywek a mogłem (bo ja taki nie jestem,jak...),a jak by było tam tak dobrze to ludzie by się tam pchali .Nigdy tu więcej,takie jest moje prywatne zdanie,bo wolno mi je mieć.

Miron

Jakieś wskazówki przed rekrutacją możecie napisać?

Gogol

Zapomnieliście dodać, że firma jest dobrym pracodawcą?

saska

czy ktoś może załatwić pracę w zamian za polecenie?

iwona
@saska 02.06.2018 10:55

A co to za dział s7

saska
@iwona 03.06.2018 20:13

nie mam pojęcia. wiem tylko że moja koleżanka tam kiedyś pracowała i była zadowolona

Martyna

Czy podpowiecie jaka jest atmosfera w pracy? Chciałabym aplikować.

anonymous
@Martyna 24.05.2018 17:30

Normalna. Raz lepiej się pracuje, raz gorzej. Jak w każdym chyba większym zakładzie gdzie jest zatrudnionych kilkaset osób.

Voyager

Witam. Czy mógłby ktoś napisać jakie są zarobki na rękę dla nowego pracownika i po okresie próbnym jako operator produkcji?

Sosnowiczanin
@Voyager 22.05.2018 10:46

Było, poczytaj wcześniejsze posty.

Toja1

Proszę o informację jak wygląda praca w dziale zakupów?

Marta

@tomi dzielmy się swoimi przemyśleniami, pamiętając o wzajemnym szacunku i poszanowaniu. Obrażając inną osobę lub firmę musisz być świadom, że Twój wpis administrator może usunąć. @XD rozumiem, że nie jesteś zadowolona z warunków w firmie Timken Polska. Ale czy to powód żeby w takich słowach wypowiadać się o osobach tam pracujących? Pamiętaj, że wypowiedzi, które zawierają obraźliwe epitety będą kasowane zgodnie z regulaminem.

tomi
@Marta 09.05.2018 14:48

Marta Dziwi Mnie Twoja odpowiedź. Stanąłem w obronie kobiet. A czy administrator usunie mój wpis to drugorzędny temat. Mogę podejrzewać, że "Marta" to jeden z tych, którzy chcieliby jednak usłyszeć odpowiedź(i) o możliwości "pukania" w firmie kogokolwiek, bo taka uwaga z ust kobiety???

XD
@Marta 09.05.2018 14:48

Nie o wszystkich,bo jest tam wiele normalnych równych osób które szanuję ,ale o niektórych cwaniaczkach tak,jak najbardziej.W końcu wielu z nich wiedziało co robi,dziećmi nie byli.Jak im było wolno,to mnie też w końcu mamy demokrację.A oni są jej super przykładem,wiadomo czyj jest ten zakład.

anonim

(usunięte przez administratora)

XD

A tak między nami z czym kojarzy się słynny wuml bo mnie z wulkaniazcją ,czyli dmuchanie dętek,pachnące łatki na gorąco i wywarzanie kół od wózków ,hahaha.Co do kasy to ja pamiętam jeszcze wtedy powiedziano mi tak ,jak sobie tyle wywalczyłeś to masz tyle.I z tego co tu widzę po wypowiedziach nic się nie zmieniło i jak znam życie raczej nie zmieni.Polecam więc jak ktoś lubi klimaty prl uciąć sobie pogawędkę np. konwersacje z super towarzyszem zakładu, jakiś na pewno się znajdzie ,a póżniej wzorowo cię podkabluje do przełożonego,to taki nałóg jak dopalacze.

XD

Bo moim obowiązkiem było przyjść i sumiennie pracować i szybko ,a nie dostać takie coś.Po przeczytaniu układu zbiorowego ,po prostu odszedłem i wreszcie dowiedziałem się dlaczego nie działało.A tak po prostu wierzyłem innym,w końcu byli wyżsi rangą.

Sosnowiczanin

Ale chaotyczny post. Za cienki jestem żeby to ogarnąć o co chodzi.

XD
@Sosnowiczanin 09.05.2018 00:02

Ale jak znam życie to wyrabiasz normę za dwóch,ogarniesz ,spokojnie ,wszystko w swoim czasie.Lektura obowiązkowozwiązkowa ,,układ zbiorowy,,.

Elf

Mam pytanie odnośnie samej pracy tzn. czy każdy ma "swoją maszynę", na której pracuje się indywidualnie, czy jest to praca zespołowa po kilka osób na linii? Będę wdzięczny za info.

eh
@Elf 29.04.2018 18:11

Każdy ma swoją

nadal_trzeba _szukac

Witam Wyslałem CV na Operatora Produkcji. Mam pytanie do Was. Czy w tej pracy jest dźwiganie na każdym stanowisku (chodzi o wage powyzej ok 15 kg ) Ja mam pewien problem zdrowotny i nie mogę więcej .... dlatego to ważne. Chyba że i tak lekarz odrzuci

anonymous
@nadal_trzeba _szukac 10.04.2018 18:04

Tak. Jest dzwiganie pelnych koszybz pierscieniami i przesypanie ich do wielkiej palety metalowej. To tylko tyle

Cichy
@nadal_trzeba _szukac 10.04.2018 18:04

Na tokarskiej ok 20-30 kg morzesz dzwigac na szlifierskiej tez mozliwe ze podzwigasz zalezy na jaki dzial trafisz

Doprecyziwanie
@anonymous 11.04.2018 21:03

Która stoi obok. Raz na jakiś czas

anonymous
@nadal_trzeba _szukac 10.04.2018 18:04

Jest dźwiganie. Ale nie musisz przesypywać pełnego kosza. Ja przesypuje 1/3 bo sam mam problem z kręgosłupem i daje rade

Kura

Jestem operatorm cnc od 12lat i szukam fajnej pracy .mam pytanie jak zrobie cztery soboty to ile zarobie w timkenie?

biały murzyn
@Kura 30.03.2018 14:08

zarobić powinno się bez sobót,chyba że chcesz być beduinem...?

anonymous
@biały murzyn 01.04.2018 14:13

Na tokarskiej ok 2400 za limit. Wszystko powyzej 100% platne wiec latwo policzyc ze kazde dodatkowe 8h to ok 250zl

beduin
@anonymous 11.04.2018 21:06

Witam. Chciałem zapytać, czy na każdym dziale jest możliwość robienia nadgodzin? Z góry dzięki za odpowiedź.

anonymous
@beduin 13.04.2018 22:59

Na początku nie ma możliwości robienia nadgodzin

Marta

@beduin i jak, wiesz, czy jest możliwośc robienie nadgodzin w Timken Polska? Może udało Ci się zaaplikować do tej firmy i mógłbyś podzielić się swoimi najświeższymi wrażeniami? Ktoś z Was pracuje u tego pracodawcy i posiada wiedzę na temat aktualnych warunków pracy?

znudzony
@Marta 16.04.2018 12:14

nowo przyjęci (zatrudnieni) raczej nie robią nadgodzin na początku chyba że jeś coś pilnego i wtedy tak owszem

Djduuf
@Marta 16.04.2018 12:14

Jestem nowoprzyjety i dopóki nie jesteś samodzielnym pracownikiem to nie ma nadgodzin niestety. Premi to w ogóle nie ma żadnych

Chary

Pracował tam kiedys kierownik o nazwisku kowolik zna go ktos cos o nim moze napisac

Sosnowiczanin
@Chary 19.03.2018 22:02

Kowolik Piotr był kiedyś majstrem na S-7.Zajefajny gość.Mało już takich

Monia
@Chary 19.03.2018 22:02

Tak. Fajny gość był wtedy. Jaki jest teraz nwm.

Zenek

Timken Polska mając opinię dobrego pracodawcy może liczyć na pełną obsadę?

Trololo

A pozwolę sobie rozwiać wszelkie wątpliwości osób które chcą się zatrudnić i pytają o pieniążki i o atmosferę. Otóż zarobki dla nowo przyjętych to zakres od 2500 do 2800 zł brutto plus 15% dodatku czterobrygadowego od tej stawki. fundusz socjalny wypłacany raz 800 zł netto jako gruszka, lub jak pracownik sobie życzy kwota rozbita jest na dwa razy - 400 zł gruszka i 400 na święta. Każda nadgodzina w tym systemie płatna 100%. To koniec kwestii pieniężnych warunki pracy? cóż wygórowane normy (które czasami są do zrobienia) na maszynach które pracują od 40 lat, wyglądają i pracują jak stary fiat 125p, z zardzewiałą karoserią, i 750 tysięcznym przebiegiem bez remontu czegokolwiek. Brud, toksyczne opary (mgła olejowa w powietrzu - co sprawia że na nekrologach na bramie wejściowej rzadko kto przekracza 60 lat), dystans jaki pokonuje się na maszynach które nie chcą współpracować to 12 km (mierzone), wióry, częste skaleczenia, poparzenia bo rozgrzane wióry lubią wpaść do kieszeni lub za kołnierz, częste awarie, multum obowiązków na linii, które dla nowych pracowników są nie do pojęcia. Jest przerwa 15 minut. Ale jeżeli chcesz wykonać normę, przerwy tak na prawdę nie ma. Większość ludzi na przerwie pracuje. Ciągłe uczucie presji, doprowadza do tego, że pomimo wszelkich starań, wysiłków i pracy na przerwie niejednokrotnie na liczniku jest liczba która nie jest normą. I to pytanie lidera spisującego licznik pod koniec zmiany jest wyjątkowo frustrujące "dlaczego tak mało". O tyle frustrujące, że człowiek wypruwa sobie flaki żeby to szło, zostawia na linii serce a tu takie pytanie... morale zero. Na szczęście jest tylko jeden taki lider. Atmosfera? ludzie w większości są w porządku. Do reszty należy nie podchodzić. Są jedynie dwie osoby które niszczą atmosferę na tym dziale (tokarska). Kierownik który nie ma zielonego pojęcia o tej pracy (i za pewne dlatego jest kierownikiem. Brak pojęcia obliguje go do wymagań. Gdyby miał pojęcie nie wymagałby tego czego wymaga) oraz jeden z liderów, ambicjonalny człowiek który jest między młotem a kowadłem nie rozumie i nie szanuje kierownika ale w związku z tym, że musi go słuchać to nie rozumie i nie szanuje pracownika. To oczywiście po krótce, żeby wiedzieć co się tam dzieje trzeba przyjść i zobaczyć

tokarz
@Trololo 06.02.2018 19:27

Nie przesadzaj nie jest tak strasznie. Wiadomo na początku jak się człowiek przyjmie może wydawać się to wszystko straszne, ale po jakimś czasie, jak się wszystko ogarnie jest DUŻY luz i swoboda, niespotykany nigdzie indziej na innych produkcjach tego typu. Fakt, kierownik zupełnie nie ogarnia, ale też nie robi problemów, da się z nim dogadać jednak dość specyficznie (jak z małym dzieckiem) trzeba z nim rozmawiać i wszystko tłumaczyć. Idzie zawsze na rękę jak się chce coś załatwić więc tak bardzo bym na niego nie narzekał. Dość dziwnie się zachowuje, w pierwszym kontakcie można nawet odnieść wrażenie, że jest nienormalny, bo zadaje głupie pytania jakby tu pracował 1 dzień. Nie raz mi szczęka opadła (dosłownie) jak się mnie pytał o coś związanego z pracą. Trzeba się do tego przyzwyczaić.

Szm
@tokarz 13.02.2018 16:14

Czyli jak w każdym zakładzie. Jak ktoś nie rozumie specyfiki produkcji to niech się sam zatrudni wtedy zobaczy co to znaczy pracować żeby przeżyć. Ludzie są tylko albo aż ludźmi. Jak trafi swój na swego to ekipa się montuje, jak są zgrzyty to nigdy się nie da dogadać.. proste

trololo
@tokarz 13.02.2018 16:14

Dzięki, że przynajmniej w stosunku do Pana "jeden strzał z wielu dział" mamy podobne zdanie. W zasadzie takie same. Niemniej Tokarzu chciałbym wiedzieć w którym momencie przesadziłem? Jeżeli subiektywnie spojrzę na to co napisałem jestem w stanie zauważyć gdzie można było by mnie posądzić o przesadę. Ale już prostuję: - Płace - tutaj nie ma nic do komentowania, napisałem prawdę. Choć nie zgadzam się z tymi zarobkami. Bo gdzieś nieżj napisałem, że gdybym miał wycenić stosunek praca = płaca. To za tę pracę młody pracownik powinien dostać 2800 zł netto. Stary odpowiednio wyżej. Bo można znieść wiele uniedogodnień związanych z pracą ale za odpowiednie pieniądze. Piszesz nie mam racji? - nie będę prowadził na ten temat polemiki. Mówisz, że to nie realne? - wiem, piszę tylko, że tak powinno być. - Normy? Głupi karabin maszynowy ma szybkostrzelność praktyczną i teoretyczną. Na liniach są podane normy teoretyczne. Czyli czas wyprodukowania jednej sztuki. Czas pomnożony razy ilość i masz ile możesz wyprodukować w ciągu 8 godzin. To, że te normy są w ogóle robione to zasługa tego, że maszyny są wykręcone do 110% swoich możliwości i już nic się z nich więcej nie wyciśnie. Tak to powinno wyglądać? Może ze mną jest coś nie tak, ale chyba nie powinno to tak wyglądać. Takie normy powinny być wyliczane ze średniej wyprodukowanych sztuk z doby a nie tak jak jest teraz. - Wygląd maszyn? - przychodzi młody na pierwszą dniówkę i mówi przecież to jest złom. Nie trzeba być specjalistą, żeby to stwierdzić na pierwszy rzut oka. A to dlatego, że nie ma kiedy o nie zadbać - tylko je..ć, je..ć, je..ć. - brud i toksyczne opary, nekrologi? - fakt może przesadziłem bo nie mam pojęcia kim byli Ci ludzie na co umarli i dlaczego tak wcześnie. Połączyłem jedynie fakty. Na bramie wejściowej do timken, śmierć w wieku poniżej 60 roku życia, i to że te nekrologi pojawiają się często i gęsto rekord to 3 na raz nie może być przypadkiem. A jeżeli ktoś mi powie, że mgła olejowa i cały (usunięte przez administratora) który wzbija się w powietrze podczas obróbki pierścieni jest dla zdrowia całkowicie neutralny parsknę śmiechem który będzie trwał do przyszłego czwartku. - dystans do przejścia na linii? - proponuję na telefon ściągnąć krokomierz, włożyć telefon do kieszeni i wykonywać swoje obowiązki a następnie po zejściu ze zmiany rzucić okiem na ekranik i potwierdzić to co tutaj napisałem. Oczywiście 12 km to wynik zaniżony bo przecież nie robisz cały czas równych kroków. - obowiązki na linii - nie muszę tego tłumaczyć każdy kto pracuje ten wie co się dzieje. Nie chodzi mi o to, że jest ich dużo, bo nie jest aż tak źle, ale kultura pracy maszyny sprawia, że ich wykonanie jest skutecznie utrudniane i przerywane. - wióry, skaleczenia itp. - kto nie miał, niech pierwszy rzuci kamień - ps. w związku z ostatnią polityką firmy z młodymi pracownikami uważam, że to cud, że tylko jedna osoba straciła część palca. - przerwa - jest nie jest. Kwestia gustu, chcesz zrobić normę i mieć święty spokój? robisz na przerwie - oczywiście nawet praca na przerwie ci tego nie gwarantuje. Kłamię? 70 % ludzi tak robi. Wyjątkiem są ranki wtedy praca na przerwie nie wypada, żeby kierownictwo się nie przyczepiało bo przecież na przerwie nie wolno pracować. Coś by się stało? dlaczego Pan pracował na przerwie? - Atmosfera? jak wszędzie pracują tutaj ludzie mądrzy i głupi, normalni i poj...ńcy. Większości przypisałbym pozytywne cech charakteru. Atmosfera na płaszczyźnie międzyludzkiej poza niektórymi ELEMENTAMI jest całkiem w porządku.

Trololo
@tokarz 13.02.2018 16:14

A jeszcze uprzedzając. Tekst jakiejś ameby społecznej "Jak ci nie pasuje to się zwolnij" - uprzedzam zwolnię się. I bynajmniej nie zrobię sobie na złość. Czekam jedynie na odpowiednią ofertę, bo nie jest sztuką iść po trawniku i z psiej kupy jedną nogą, wejść w drugą psią kupę drug nogą.

Tokarz
@trololo 15.02.2018 19:20

Ja Ci powiem gdzie przesadzasz - płace ok, mogłyby być większe, ale po kilku latach raczej się nie narzeka - Normy. Czy za niezrobienie normy ponosisz jakieś konsekwencje? No jasne, ze nie. Najwyżej usłyszysz "co tak mało" ale nikt cię nie zwolni bo nie robisz normy, więc te normy można sobie wsadzić wiadomo gdzie. Dlaczego starsi pracownicy potrafią zrobić normę i skończyć nawet 3 godziny wcześniej, ba nie tylko starzy? I tu jest tajemnicze rozwiązanie - Wygląd maszyn. Nie ma bardziej wydajnych maszyn na rynku, dlatego też ich nie zmieniają, bo pomimo że fatalnie wyglądają, to są najszybsze. - Brud toksyczne opary. Jak nie posprzątasz to będzie brudno. Z toksycznych jest mgła olejowa i krzemionka. Ludzie robią po 30 lat i raczej nie mają większych problemów ze zdrowiem, które mogłyby wynikać z tych toksyn. Po pewnym czasie organizm się przyzwyczaja i potrafi się oczyszczać. Więc, nie przesadzałbym. - Dystans. Tutaj fakt, dystansy są duże. Akurat tak się składa, że mam krokomierz, ale ruch to zdrowie :) Rekordowo zrobiłem 12k kroków, ale to już naprawdę chodziłem prawie całą dniówkę na pogawędki. - wióry. No nie róbmy z siebie delikatnych. Taka specyfika pracy i trzeba uważać. - Przerwa. Ci co palą chodzą co godzine na papierosa 6x6 minut równa się 36 minut a nieraz i po 10 minut siedzą na papierosie. Na przerwę schodzi się 5 minut wcześniej o równej to już każdy je. Podczas pracy większość młodych gra na telefonach. Starsi do 15 po rozpoczęciu pracy piją kawę. Ci ko skończą wcześniej chodzą i gadają po hali. Wymienić ci więcej przerw? Podkreślam, że to jest produkcja.

trololo
@Tokarz 17.02.2018 09:42

Witam! To jest mój ostatni wpis, nie widzę sensu, żebym dodawał cokolwiek więcej. Kolego Tokarzu sam pracuję na tym zakładzie kilka lat. Może nie 30, może nie 20. Ale kilka. I patrzę na to co napisałeś porównuję ze swoimi doświadczeniami na tm zakładzie i uważam, że kłamiesz w 90% przypadków. Co lepsze Ty sam wiesz, że kłamiesz. Każdy podpunkt na który odpisałeś, odpisałeś stylu "tak jest, ale" - na siłę obniżając rangę problemu jaki występuje. I tutaj, może żeby usprawiedliwić Twoje pozytywne podejście do tematu, i moje negatywne. Perspektywa? o może to słowo rozwieje wszelkie wątpliwości... Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia. Ja uważam, że większość pracowników ma podejście podobne do mojego. Reszta pracowników która się ze mną nie zgadza i pisze tutaj takie rzeczy jak Ty, uważam, że wchodząc na halę zakłada magiczne różowe okulary, i wchodząc a halę przenosi się do jakiegoś fantastycznego świata z podań i legend słowiańskich gdzie różnokolorowe miśki żelki wesoło próbują zaprzyjaźnić się z pulchnymi jednorożcami przy akompaniamencie wesołej muzyki i pojawiającej się tu i uwdzie tęczy. Może są optymistami a ja jestem pesymistą Bo ja widzę coś na wzór obozu, tylko brakuje zbyt szczupłych ludzi, drutu kolczastego. I "capo" z bronią palną. Tzn. capo są ale bez broni. Może wypowie się jakiś realista, wtedy będziemy mieli pełny wachlarz opcji :)

tokarz
@trololo 17.02.2018 11:27

Kiedy wygrywasz kłótnie argumentami zaczynają ciebie atakować zamiast temat rozmowy - i wszystko w temacie :) Jeszcze radzę sobie zadać pytanie - czy kiedykolwiek napracowałeś się na tokarskiej? Znasz odpowiedź :)

Toki
@trololo 17.02.2018 11:27

Trololo pisze prawdę i jestem pracownikiem tokarskiej i wiem o kim i o czym pisze. Dodam tylko że pan lider jest także przewodniczącym związków zawodowych Solidarność więc niema pomocy żadnej!

d
@Trololo 06.02.2018 19:27

Pamiętaj,nikt nie jest między młotem a kowadłem ,po prostu ma ambicje i jest o lata świetlne sprytniejszy od was wszystkich ,bo może na was dużo ugrać dla siebie, nawet jeśli wszystkich nie będzie lubił.To ktoś będzie go lubiał nie lubiąc.Rozumiesz.A ty będziesz zasuwał w tym grajdołku na jego i podobnych mu na ich leżenie plackiem,kase ,autka i zameczki,co wyjdą z czasem.Taki zawsze wypłynie a ty stracisz,bo nikt ci za to normalnie nie zapłaci.Przerabialiśmy na wałkach też i takich.Nie bądż taki naiwny.Za darmo by tego nie robił.Za darmo nikt nic nie robi,no nie? No.Musi mieć jakąś motywację.Nie ma dymu bez ognia.

Zainteresowany

Witam. Wszystkie opinie które tu przeczytałem, dotyczą działów produkcyjnych. Czy może ktoś wie coś na temat pracy w magazynie?- na ile zmian się pracuje, jaka płaca brutto, czy są premie, itp. Za rzetelne odpowiedzi z góry dziękuję.

Work

Jak jest z nadgodzinami ,czy w okresie próbnym łatwo sie do nich dopchać, czy są to tylko soboty czy można tez zrobić niedziele ,gdyz dostając 2800 zł brutto na początek jest jesżyczę jakas premia miesięczna czy tylko socjal?

biały murzyn
@Work 04.03.2018 15:39

chcesz robić po 12godzin?nadgodziny są dla frajerów.zarobić powinno się bez nadgodzin!!!

Trololo

A byłbym zapomniał. Urlop. Są dwa okresy urlopowe jeden we wrześniu kiedy jest postój, i drugi w święta Bożego Narodzenia. Poza tymi okresami należy nieomal sobie wybić z głowy wolne jedynie na rządanie lub l4. Są wolne święta zaznaczone w kalendarzu na czerwono i jeden weekend w miesiącu poprzedzony 7 dniowym maratonem pracy na rano.

tokarz
@Trololo 06.02.2018 19:40

W sierpniu jest postój, a nie we wrześniu i w grudniu. Urlopy się planuje do lutego. Chyba normalne jest że masz 4 na żądanie, a resztę urlopu się planuje, a nie bierze kiedy pasuje. Ja tam nigdy nie miałem problemu z wzięciem wolnego, oczywiście zawsze tydzień, dwa wcześniej informowałem.

timkenka
@tokarz 13.02.2018 16:19

Co Ty chlopie opowiadasz. Trololo pisze prawde. To ze w sierpniu urlop pewnie sie przejezyczył. Ja pracuje tu juz 10 lat i wiecznie to samo z urlopami. Nie dostaniesz nawet tego ktory muales planowany. Trzeba wziąć na żadanie. Ogolnie jest totalny (usunięte przez administratora) na tym zakładzie. Jest tyle problemow i wszystkie zamiata sie pod dywan. Liderki zastraszają, mają swoich przydupasow, ktorzy nie musza pracować. A Ty ??? Masz zapier.... aż pot po (usunięte przez administratora) kapie. na koniec Ci powiedzą słynne słowo : " co tak mało" rece opadaja. Kartki rzeczywiscie sa wyrzucane z wypisanymi problemami. Zresztą mozna tu tyle rzeczy wypisać, że strony by brakło. Same negatywy. Zero szacunku dla pracownika :-(

Małolat
@timkenka 22.02.2018 23:24

Jedyne co umiesz to żalić sie na forum? Nie pasuje ci to zmień tą prace nieudaczniku ...

ffff
@Małolat 02.03.2018 16:20

szkoda mi cię małolat,pewnie zatrzymałeś się w 10 roku a póżniej już tylko urosłeś.Jakieś porównanie, hhhmmmmm.....kaczka to max,kła,kła,kła.

Zostaw opinię o Timken Polska Sp. z o.o. - Sosnowiec

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Timken Polska Sp. z o.o.