Pierwszy McDonald's w Polsce otwarto 23 lata temu
Złota litera M nie była wówczas jeszcze symbolem niezdrowego stylu życia. Polacy zbyt dobrze pamiętali czasy pustych półek sklepowych za komuny. Garnęli się do nowego zjawiska, byli spragnieni kolorowego świata, a hamburger, podobnie jak Coca-Cola, pachniały Zachodem. Był 17 czerwca 1992 r. Przed kasami budynku doklejonego do Sezamu na rogu Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Warszawie ustawiły się tłumy Warszawiaków.
Skomentuj
Komentarze
8 slajdów
Foto: Iza Procyk-Lewandowska, Sławomir Kamiński / Agencja Gazeta
Podziel sięPrzypnij na Pinterest
Pierwsi goście pierwszego McDonalda ustawili się w ogromnych kolejkach, w eleganckie ubraniach. Otwarcie uświetniła obecność Jacka Kuronia (przecinał wstęgę), Agnieszki Osieckiej (zostawiła wpis w księdze pamiątkowej), Kazimierza Górskiego czy Zygmunta Broniarka. Policja pilnowała porządku jeszcze przez kilka dni.
Big Mac kosztował wtedy 25 tys. zł, frytki 10 tys. zł, a Coca-Cola 11 tys. zł. To ceny sprzed denominacji, dziś odpowiednio byłoby to 2,5 zł, 1 zł i 1,1 zł.
Kto nie zawitał w progach pierwszego McDonald'sa w kraju, ten już tego nigdy nie zrobi. 1 października legendarna placówka została zamknięta i przeznaczona do rozbiórki wraz z całym budynkiem Sezamu.
Zobacz galerię
Polub Onet Biznes
12 tys.
Autor: Iza Procyk-Lewandowska, Fotoedytor Źródło: Onet
Polecamy także
REKLAMA
Zobacz także
Priorytety nowego szefa ZDM: upłynnienie ruchu i otwarcie na dialog
Najdroższe miasta dla obcokrajowców
Wydatki firm technologicznych na badania i rozwój są niedoszacowane
Niższe stawki interchange i stopy procentowe przełożyły się na wyższe…
Tematy: Fotoreportaże, MCDONALDS, PRL, Warszawa
Komentarze
popularne najnowsze wątki moje
Brak zdjęcia
~zxc : Tsa... przed McDonalds kiedys byl MAX przy placu konstytucji....To byly czasy tyle nowego, tyle sie dzialo, ludzie pelni nadzieji na lepsze jutro. A teraz? Zacytuje naszego ministra uj, upa i kamieni k.upa.
6 minut temu | ocena: 66% odpowiedz oceń: -1 +1 Brak zdjęcia
~wiz : Po raz pierwszy w artykule o McDonald's nie użyto bezmyślnie słowa "restauracja". Brawo. W końcu jakiś postęp w onecie.
18 minut temu | ocena: 100% odpowiedz oceń: -1 +1 Brak zdjęcia
~ja : miejmy nadzieję, że niebawem padnie
8 minut temu | ocena: 100% odpowiedz oceń: -1 +1 Brak zdjęcia
~asd : naprawdę wam smakuje ten syf?
15 minut temu | ocena: 100% odpowiedz oceń: -1 +1 Brak zdjęcia
~SZS : Zanim zaproszę do "Restauracji" (sic!) - parę faktów.....
1. Shake - Do przygotowania tego pysznego deseru, używa się tajemniczej mikstury składającej się z ponad 50 związków chemicznych, m.in.
octanu, alkoholu fenetylowego oraz specjalnego rozpuszczalnika. Wszystko po to, by stworzyć "naturalny" ... rozwiń całość
3 minuty temu | ocena: 100% odpowiedz oceń: -1 +1 Brak zdjęcia
~JJJ do ~SIMON: CHYBA RACZEJ NIE. TAM SERWUJĄ "BIBLIJNĄ DIETĘ"- CZYLI WOŁOWINĘ
6 minut temu odpowiedz oceń: -1 +1 Brak zdjęcia
~Patriota : To była jedna z pierwszych franczyz, gdzie Polski przedsiębiorca mógł dostać gotowy biznes, już z odpowiednią marką i gotowymi produktami. Dziś większość Polaków prywatnych ludzi, którzy po 1990 roku otworzyli takowe bary dziś są milionerami. Tam są naprawdę wysokie obroty.
7 minut temu odpowiedz oceń: -1 +1 Brak zdjęcia
~SIMON : TYLKO ATEISTYCZNA CIEMNOTA JE W TAKICH BARACH.
13 minut temu | ocena: 100% | odpowiedzi: 1 odpowiedz oceń: -1 +1
PRZEJDŹ DO PROFILU
Szukaj
REKLAMY
Warsaw Innovation Days
Warsaw Innovation Days
Dowiedz się więcej >>
Buty męskie
Ręcznie szyte, klasyczne obuwie biznesowe - już od 560 zł, sprawdź nasza ofertę »
Polferries
Świnoujście – Ystad. Max. 5 osób + samochód osobowy od 580 zł. Sprawdź »
Koniec bloku reklamowego
Z OSTATNIEJ CHWILI