Drogie koleżanki, Drodzy koledzy,
Jak już pewnie wiecie, w ramach działań proekologicznych zarządu oraz po skrupulatnej analizie codziennych nawyków zauważono, że korzystanie z papierowych ręczników w kuchniach i toaletach stało się nadmierne. Taki wniosek o nadmiernym wykorzystaniu, nie powinien być zaskoczeniem zwłaszcza, że w ostatnim czasie widok ręczników papierowych raczej trudno jest uraczyć. To skandaliczne, że mimo dostępności ręczników materiałowych, są one bardzo rzadko używane, pomimo tego, że mogłyby one wpaść w ręce wspaniałej Pani od konserwacji powierzchni płaskich, która szybciej od mówienia wyciera nimi wszystko co znajduje się w otoczeniu. Wręcz śmiemy wątpić, żeby tak niskie nimi zainteresowanie miało z tym cokolwiek wspólnego. Nawet w przypadku drobnych czynności (np. wytarcia małej łyżeczki) automatycznie sięga się po ręcznik papierowy. To wręcz nieludzkie, żeby wykorzystywać takie środki do wycierania jakichkolwiek przyborów kuchennych skoro można to zrobić szmatą, która miała już kontakt z podłogą kilkadziesiąt razy. Nie martwcie się tym gdyż, po dodatkowej równie jakościowej analizie zwyczajów i dziwnych decyzji zarządu oraz metod budowania atmosfery i kultury pracy nasza firma w zasadzie poziom podłogi. Podjęte przez nas działania w kwestii ręczników stoją w korelacji z brakiem dbania o higienę osobistą wśród niektórych pracowników. Mamy głęboką nadzieję, że nieprzyjemny zapach od waszych koleżanek/kolegów, który utrudnia niekiedy skupienie się na codziennych zadaniach nie będzie już stanowił dla was zaskoczenia.
Zatem przypominamy:
W trosce o środowisko informujemy, że od 01/01/2026 papierowe ręczniki nie
będą już dostępne w kuchniach ani w toaletach.
Dlaczego taka decyzja ?
- Produkcja papierowych ręczników wymaga wycinania dużej liczby drzew; do wyprodukowania jednej tony papieru potrzeba nawet kilkunastu-kilkudziesięciu drzew. Towarzyszą również temu wysokie koszty energii i transportu. Dlatego właśnie zdecydowaliśmy się utrzymać tradycję informowania o naszej ofercie produktowej poprzez inwestowanie milionów PLN w opracowywanie i druk papierowych katalogów liczących dziesiątki stron. Obecny trend na tzw. "digitalizację" dokumentacji stoi w sprzeczności z misją naszej firmy jaką jest "eko-hipokryzja" Pana Michele. Mamy nadzieję, że mimo uśmiercania setek ton drzew chociaż te kilkanaście roślinek dozna ulgi.
- Zużyte ręczniki papierowe nie są poddawane recyklingowi. Trafiają one bezpośrednio do odpadów zmieszanych. Nie łudźmy się, że wynika to z braku zapewnienia odpowiedniej ilości pojemników na osobne kategorie odpadów (to znaczący koszt dla firmy, która już działa ponad 30 lat na rynku i osiąga przecietne roczne zyski netto na poziomie dziesiątek milionów PLN)
- Taka nadmierna konsumpcja stoi również w sprzeczności z naszymi wartościami tj: opowiedzialnością za dbanie o własne ego (tzw. "widzi mi się"), autorytarny brak szacunku do waszego zdania na jakikolwiek temat oraz wykastrowany wręcz poziom zdrowego rozsądku.
Jakie są alternatywy ?
- Każdy pracownik proszony jest o używanie własnego ręcznika materiałowego
do codziennych potrzeb. W celu optymalizacji kosztów proponujemy materiałowe ręczniki koedukacyjne. Nasze nowe motto brzmi: "Jeden dział - jeden ręcznik"
- ręczniki materiałowe zbiorowe nadal będą dostępne w przestrzeniach
wspólnych - troskę o ich świeżość i czystość pozostawiamy wam
- Suszarka do rąk - obecnie dostępna wiedza poparta licznymi badaniami naukowymi, na temat higieniczności korzystania z tego typu urządzeń w naszym przekonaniu stanowi wyłącznie pretekst do szerzenia niezdrowej propagandy.
Salmonella?
Gronkowiec złocisty?
E. coli (tzw. pałeczki okrężnicy)?
Rotawirusy?
To tylko hasła wprowadzające niepotrzebny niepokój, często wręcz brzmiące jak źli bohaterowie z universum Marvela. Pamiętajcie rówież, że urządzenia te wymagają zasilania a prąd po prostu bierze się... z gniazdka
- Papier toaletowy powinien być używany wyłącznie zgodnie ze swoim przeznaczeniem i nie może zastępować ręczników papierowych, zaś nie dotyczy to ręczników oraz innych materiałów do wielokrotnego użytku. Wytarcie sztućców, podłogi, przetarcie kurzy i na koniec ponowne przetarcie sztućcy tym samym ręcznikiem absolutie mieści się w społecznych normach dbania o higienę w cywilizowanym nowoczesnym środowisku.
Mamy nadzieję, że ten obszerny komunikat rozjaśnił wam jakie mamy podejście do kwestii, które są dla Was cenne i w zasadzie ogólnie do was jako pracowników. Wszystko po to, aby utrzymać w Was motywację i zaangażowanie w codziennej pracy.
Liczymy na Wasze zrozumienie i zaangażowanie (z wyłączeniem wyrażania jakielkolwiek opinii sprzeczej z naszą), aby wspólnie ograniczyć nasz wpływ na środowisko i promować bardziej odpowiedzialne zachowania (wydaje się nam, że w pełni rozumiemy to stwierdzenie) w firmie.
Dziękujemy za współpracę (nie z naszej strony).
Podpisano
Brak zdrowego rozsądku w tej firmie