Marta
05.06.2025 20:52
Dzień dobry, czy firma w swojej ofercie ma również pracę dla par?
Pozdrawiam!
JL
15.01.2025 16:04
Jestem zadowolony po 2 miesiącach pracy - warunki bytowe przyzwoite ( pokój jednoosobowy z toaletą i prysznicem, telewizorem, wifi - sprzątany raz w tygodniu), praca odpowiadająca moim kwalifikacją ( monter fasad alu glas i vhf ), obsługa Pani Kingi Otrembiak bez zarzutu.
Polecam wszystkim Austrię ale tylko tym ze znajomością języka niemieckiego i rzeczywistymi kwalifikacjami.
Wywiadu udzielił/aMariusz
16.03.2023 15:29
Chcemy Cię lepiej poznać. Napisz proszę jaką historią chcesz się z nami podzielić?
Skorzystałem z oferty pracy na stanowisku elektryka, oferowanej przez firmę Hogo w Austrii, pośredniczącej w zatrudnianiu ludzi. Na początku wszystko było wiarygodne jak diament, dostałem umowę, warunki itd. Przyjechałem do Austrii 6.03.2023 i pojechałem pod wskazany adres mieszkania, miałem mieć pokój numer 7, nie było takiego pokoju. Na drugi dzień miał być pokój 4. Na prośbę rekruterki miałem go otworzyć i zrobić zdjęcia jak wygląda pokój. Zrobiłem zdjęcia: nie było tam wentylacji i szafy. Czuć było smród, nie było tam czym oddychać, tak jakbym wszedł do worka foliowego. Na jedną łazienkę i kuchnię było kilkanaście ludzi, kolejki do toalety były długie, w pokoju nie było żadnego zabezpieczenia - również na osobiste rzeczy. Dodatkowo z mieszkania do miejsca pracy miałem 25 km, to było dla mnie za dużo. Warunki też nie były za dobre, nie da się zasnąć przy braku powietrza. Zrezygnowałem z tego pokoju, miałem nazajutrz dostać inne mieszkanie, bliżej zakładu pracy. Nocowałem tego dnia w samochodzie, zmarzłem, było niewygodnie i bez dostępu do sanitariatów. Mówiono mi, że na drugi dzień wszystko będzie na pewno dogadane. Na drugi dzień przychodzę do pracy i przyjął mnie Pan (imię usunięte przez Redakcję), pracownik fabryki Donausage Rumplmayr w mieście Enns, w której miałem podjąć pracę. Powiedział, że mam się skonsultować z szefem firmy Hogo, panem (imię usunięte przez Redakcję), w sprawie pracy. Zadzwoniłem do pani od rekrutacji z firmy Hogo, Polki mieszkającej w Wiedniu, która prowadziła całą rekrutację i kierowała sprawą, byłem z nią w stałym kontakcie. Dostałem informację, że pracy jednak dla mnie nie będzie, tak samo mieszkania. Zostało to anulowane. Co ciekawe oferta nadal była aktualna, tylko nie dla mnie. Jednak nikt nawet przez chwilę nie pozwolił mi się wykazać, nie sprawdzono, jakim jestem pracownikiem. W ten oto sposób zmarnowałem dwa dni, spałem w zimnym samochodzie, przez co czułem się nieposzanowany. Zapytałem, co z kosztami tej podróży, w odpowiedzi usłyszałem, że koszty są po mojej stronie. Poniosłem koszt około 1500 zł, które wydałem na: benzynę, winiety z autostrady, jakieś jedzenie. Później napisali do mnie, że nie spełniam wymogów związanych z pracą, choć wcześniej udostępniłem wszelkie niezbędne dokumenty i przeszedłem pozytywnie rekrutację. Czuję się oszukany przez firmę Hogo. Takie coś nie powinno mieć miejsca i więcej nie skorzystam z żadnej oferty pracy w Austrii. Była spisana umowa, adresy wiarygodne, wszystko wyglądało poprawnie, a jednak było to niezgodne ze stanem faktycznym. Człowiek szuka pracy, aby zarobić trochę grosza, bo sytuacja wiadomo jaka jest. Nawet nie wiedziałem, że w Austrii prawo funkcjonuje w taki sposób, że nie wiadomo gdzie szukać pomocy. Jestem teraz bardzo nieufny, dzwonią do mnie inne firmy, ale już boję się im zaufać. Czuję się oszukany i odhumanizowany przez takie spanie w samochodzie, przez dwa dni, bez dostępu do sanitariatów. Nie radziłbym nikomu tego, co przeszedłem. Masakryczne, przykre doświadczenia. Aż łza kręci się w oku.
Na jakie stanowisko aplikowałeś/aś?
Elektryk.
Jak przebiega/przebiegała rekrutacja – kto Cię rekrutował (HR czy bezpośredni przełożony)?
Rekrutacja przebiegała telefonicznie. Wszystko było dobrze. Później były przedstawiane i wysyłane umowy. Wszystko było bardzo wiarygodne. Otrzymałem informację drogą smsową, potwierdzającą pracę i mieszkanie. Miałem miesięczną umowę na okres próbny, podpisaną przez firmę i odesłaną z podpisem również przeze mnie. Przekazałem również wszystkie niezbędne dokumenty, a było ich bardzo dużo do wypełnienia. Nie było cienia wątpliwości, że coś może pójść nie tak. Wszystko było wiarygodne. Jednak na miejscu nie było dla mnie pracy. Gdybym przepracował chociaż tydzień i firma zobaczyłaby jakim jestem pracownikiem i nie byłaby zadowolona, to rozumiem oczywiście zwolnienie. Tu jednak nie było żadnej takiej inicjatywy ze strony rekruterki, czy firmy Hogo, byłem po prostu zwodzony.
Ile etapów obejmowała rekrutacja?
Rekrutacja obejmowała dwa etapy. Pierwszy etap polegał na przesłaniu swoich kwalifikacji zawodowych. Drugi etap polegał na sprawdzeniu znajomości języka niemieckiego i kwalifikacji. Wyszczególniono mi wszystkie obowiązki, odpowiadano też na moje pytania. Następnie przesłano mi stawki umowy i adresy firmy oraz mieszkania. Jednak nic z tego nie wyniknęło, to było niezgodne ze stanem faktycznym.
Czy rekrutowano Cię zdalnie czy stacjonarnie?
Zdalnie, przez telefon.
Czy proces obejmował jakieś zadania rekrutacyjne – jakie? W jaki sposób przekazano Ci ocenę zadania?
Tak, jasno przedstawiono mi stanowisko pracy, miałem być w dziale utrzymania ruchu, w fabryce produkcji drzewnej. Przedstawiono mi jasno zakres obowiązków. Zgodziłem się, bo w Polsce już miałem takie doświadczenie, mam niezbędną wiedzę - naprawiałem maszyny. Zrekrutowali mnie i zaprosili do Austrii.
Jak oceniasz atmosferę podczas rekrutacji? Jak myślisz, z czego to wynika?
Atmosfera była bardzo miła. Odpowiedziano mi na każde pytanie, wszystko było bardzo wiarygodne. Biorę pod uwagę taką opcję, że agencja być może dostaje pieniądze od każdej zrekrutowanej osoby i nieważne, czy ten pracownik będzie pracować, czy nie. Najgorsze, że był to stracony czas i wysokie koszty z tym związane.
Czy komunikacja z rekruterem była/jest sprawna? Co jest/ było dobre a co złe w tej komunikacji?
Tak, komunikacja była sprawna i wszystko wydawało się wiarygodne. Okazało się jednak nieprawdziwe.
W jaki sposób dowiedziałeś/aś się, jakie warunki pracy oferuje pracodawca oraz jakie ma oczekiwania względem oferowanego stanowiska? Jeżeli pracodawca nie udzielił takiej informacji, czy zapytałeś go o warunki i jaka była reakcja pracodawcy? Jeżeli pomimo Twojego zapytania, nie przekazano Ci takich informacji, jak myślisz, z czego to wynika?
Agencja w pełni odpowiedziała na moje pytania związane z pracą.
W jaki sposób przekazano Ci informację zwrotną odnośnie rekrutacji? W przypadku informacji o niezłożeniu Ci oferty pracy, czy wyjaśniono Ci dlaczego nie zostałeś wybrany/a na to stanowisko?
Komunikacja odbywała się przez aplikację Whatsapp. Firma Hogo po nieprawdziwych obietnicach w sprawie pracy i mieszkania stwierdziła, że pracodawca mnie nie chce wśród swoich pracowników. A oferta pracy na to stanowisko jest dalej aktualna.
Czy poleciłbyś/ poleciłabyś rekrutację w tej firmie znajomym i dlaczego?
Na pewno nie, bo też mogłyby być takie kłopoty jak u mnie. Dodatkowo ktoś inny też mógłby ponieść straty finansowe. Nie polecałbym innym Polakom, by jechali do pracy oferowanej przez agencję Hogo. Najbardziej przykre jest to, że austriacki właściciel firmy zatrudnia rekruterów z Polski, które zatrudniają pseudo pracowników, tak to można nazwać, ponieważ później nie ma tej pracy. Widziałem też podobne opinie.
29.12.2024 15:40
Dziękuję za opisanie Twojej historii.
Wpadłem na nią przypadkiem przy okazji przeglądania ofert pracy tego biura....również jako elektryk przemysłowy.
Tak myślę,że agencje pracy to twór który wyginie niedługo,a rekrutacje będą odbywać się w wiekszosci na zasadzie poleceń....Agencje same wbijają sobie gwożdzie do trumny przez takie traktowanie jak Ciebie....Pozdrawiam
27.02.2024 09:33
Czy HOGO GmbH organizuje swoim pracownikom szkolenia podnoszące ich kompetencje?
Witam, z tego roku nie widzę jeszcze żadnej opinii a interesują mnie ewentualne oferty pracy. na stronie widnieją jakieś, ale są przy nich nieaktualne daty. Czy ich warunki są niezmienne? chyba, że jeszcze gdzieś indziej można uzyskać dostęp do bieżących ofert?
26.02.2024 09:00
Witam,
Warunki pracy są u nas niezmienne, aktualne oferty zamieszczane są na naszej stronie https://www.hogo.cc/de
Kinga Otrembiak
Jakub/Sebek/Kondzio
25.11.2023 01:37
Dobry wieczór ,
Chcielibyśmy skontaktować się pilnie z Panią Polikseną.
Potrzebujemy pracy ,a mieliśmy okazję z nią współpracować. Uczciwa,szczera i kochana kobieta.Czy byłaby możliwość prosić o jej Nr.prywatny.
Dziękujemy i mamy nadzieje że Państwo pomogą.
Pozdrawiamy
Ekipa trockenbau ????
Makadamia
30.01.2023 08:59
Nie polecam! Kontakt to tragedia! Panie nie odpowiadają na maile ani wiadomości (usunięte przez administratora) Informacje przez telefon też niekompletne! Praca załatwiana dla znajomych i krewnych - co jest żenujące
Bardzo podoba mi się co Pani napisała, mogę prosić o kontakt?
0048 695684196 (usunięte przez administratora)
0049 15215796671
[email protected]
live:.cid.57628ff41fc64608
Z Paniami Polikseną i Pania Kingą całkiem przyjemnie się rozmawia, była jeszcze jedna Pani Austryjaczka z nią to mi się najlepiej rozmawiało ale niestety nie zapytałem o imię.
Teoretycznie byłbym zainteresowany współpracą ale miałbym kilka pytań do szefa, właściciela firmy, cała reszta została mi już bardzo dokładnie wyjaśniona.
Pozdrawiam i do usłyszenia po weekendzie.
Sebastian Musiał
02.05.2023 09:12
Witam,
Panie Sebastianie,
Został Pan dokładnie poinformowany co należy zrobić. Mam nadzieję, że wkrótce otrzyma Pan wiadomość zwrotna z naszej Firmy.
Poliksena Zalewska
26.01.2023 09:37
Jak przebiega proces rekrutacji w firmie HOGO GmbH? Na GoWork.pl jest 11 maja kilka ogłoszeń.
01.02.2023 21:59
Prosze o podanie podstawy prawnej . Nie ma takiej możliwości ze wszystkie firmy (usunięte przez administratora) a tylko Pan się zna .
Łukasz
04.04.2023 19:46
Gość pisze ze jest Cieśla i się go przyjmuje potem też sam gość jest zdziwiony bo idzie na budowę z myślą że każdy sobie da radę. To kie wina rekrutacji. Napiszcie że może na pomocnika się nadacie... Bo potem wszyscy zdziwieni... A najgorzej mają cieśle bo robią swoją robotę i czyjąś... Pozdrawiam i powodzenia ????
PS jestem z hogo już prawie trzy lata i zero problemów! Chcieć robić, trochę się dogadać i tyle a przede wszystkim chcic robić i nie narzekajcie ???????? to trochę wstyd t
04.04.2023 07:00
Cześć,
Jak wyglądają mieszkania pracownicze ? Ile osób w mieszkaniu + odległość do pracy ?
Pracuś
28.01.2023 22:23
W roku 2023 dieta w Austri wynosi 57 euro doba. Hogo jak i inne agenturu jawnie ludzi (usunięte przez administratora) na wysokość diet. Nie dajcie sie robić w konia.
Sylwia
24.01.2023 14:37
Cześć, wiecie coś może na temat pracy w tej firmie w dziale HR? Nie chodzi mi o jakieś pośrednie oferty pracy. Chciałabym aplikować na stanowisko rekrutera, doświadczenie mam. Orientujecie się, czy firma potrzebuje dodatkowych rak do pracy? Warto w ogóle próbować tu swoich sił? ;))
25.01.2023 08:34
Proszę wysłać cv na [email protected]
Info pod numerem +4366488944160
Andrzej
24.01.2023 10:08
Wszystko ok kontakt z panią Agnieszką super konkretna jak powiedziała tak bylo
Baro
14.08.2022 18:42
Nie polecam!!!!.
Nawet pracy nie było później brak kwatery.
Arek
16.08.2022 22:33
Zgadzam się z tobą , również nie polecam Kingi O...
Nie polecam po przyjechaniu na miejsce okazało się że pracy nie ma, trudny kontakt.
11.08.2022 20:51
Jasne ze jest umwa ! Wysylana na meila , wrazie potrzeby można podjechać do firmy i bezpośrednio wydrukować i na miejscu podpisać . Ludzie jakie wy bzdury piszecie
Baro
14.08.2022 18:40
Tak jak u nas było dojechali my na miejsce nie było pracy ani mieszkania .
To znalezli nam na szybko coś ale znów było do jechania prawie 100km i czekanie na adres z brakiem pewności
Polando emigrante
26.08.2021 18:30
Nie dajcie sie oszukać na 13 i 14 wyplate. Należy sie. Czytam kłamstwa ze po roku przepracowanym płacą. Macie problem z wypłatami w Hogo. Odrazu umawiajcie sie na spotkanie w Arbeiterkammer. Mają polskich doradców.
Nie bać sie walczyć o swoje.
27.08.2021 08:42
Witam :) Tak to jest jak czlowiek jest nie do uczony albo nie do informowany :) Zapraszam do Arbetekammer . Zawsze wszystko jest wyplacane . Nie mamy powodu sie bac Arbetekammer
Zarówno w przypadku dodatku urlopowego Urlaubsgeld (inaczej Urlaubszuschuss, Urlaubsbeihilfe albo 14-stka) jak i dodatku świątecznego Weihnachtsgeld (13-stka) mowa o premiach. Co to dokładnie oznacza? Wyjaśniamy.
Osoby pracujące w Austrii mają prawo do premii, a więc obu dodatków jeśli ich wysokość i data wypłacenia są uwzględnione w zbiorowej umowie o pracę (Kollektivvertrag) lub umowie o pracę danej osoby. W tym miejscu należy dodać, że zbiorowa umowa o pracę musi być do wglądu pracowników danego zakładu pracy pod warunkiem, że w nim obowiązuje.
Jeśli tzw. Kollektivvertrag nie obowiązuje, a w umowie o pracę nie znalazły się żadne zapisy dotyczące 13-stki oraz 14-stki osoba pracująca w Austrii nie może rościć sobie prawa do otrzymania premii. Zgodnie z obowiązującym prawem w tym przypadku pracodawca nie jest prawnie zobowiązany do ich wypłaty.
Wysokość dodatków
Wysokość danej premii jest zależna od zbiorowej umowy o pracę, która ją reguluje. Zwykle jest to w przypadku dodatku urlopowego i świątecznego równowartość miesięcznej pensji. Warto jednak wspomnieć, że w Austrii istnieją branże, gdzie pracownicy otrzymują niższe sumy.
Warto pamiętać, że regularnie świadczone nadgodziny oraz otrzymane bonusy finansowe są uwzględniane przy określane wysokości dodatku świątecznego lub urlopowego, tylko wtedy, kiedy taki zapis znajdzie się w zbiorowej umowie o pracę.
W przypadku osób pracujących na niepełnym etacie, regularnie świadczone godziny nadliczbowe (nie nadgodziny!) muszą być zawsze brane pod uwagę przy okazji określania wysokości dodatków, jeśli tylko pracownik nie ma możliwości wybierania godzin.
Dodatki nie przysługują za okres urlopu rodzicielskiego (Karenzurlaub) oraz służby cywilnej lub zastępczej.
Kiedy dodatki są wypłacane
Podobnie jak w innych kwestiach, również i w tym przypadku kwestia terminu otrzymania premii urlopowej lub świątecznej jest uregulowana w danej zbiorowej umowie o pracę. W większości przypadków dodatek świąteczny jest jednak wypłacany w listopadzie bądź w grudniu. Dodatek urlopowy z kolei najczęściej na przełomie czerwca i lipca.
Co ciekawe, często zdarza się, że dodatek urlopowy jest wypłacany dopiero po wykorzystaniu połowy dni urlopowych przez danego pracownika. W tym przypadku premia może trafić na konto nawet w styczniu albo dopiero na koniec roku.
Gdy staż w firmie nie przekracza roku
Dodatek urlopowy oraz świąteczny w pełnej wysokości można otrzymać tylko wtedy, gdy pracownik był zatrudniony w danym przedsiębiorstwie na przestrzeni pełnego roku kalendarzowego. W przypadku pracy w krótszym okresie, premie są wypłacane wprost proporcjonalnie do stażu pracy w danym roku w firmie.
Zwykle w zbiorowych umowach o pracę są zawarte zapisy mówiące o tym, że w przypadku uzasadnionego zwolnienia oraz nieuzasadnionego porzucenia pracy, pracownicy których ta umowa dotyczy nie mają prawa do dodatku urlopowego Urlaubsgeld oraz świątecznego Weihnachtsgeld. W tych przypadkach pracodawca może nawet zażądać zwrotu już wypłaconych premii. W przypadku pozostałych możliwości zakończenia stosunku pracy, pracownicy mają zasadniczo prawo do wypłaty części premii.
13.07.2022 13:26
Długo mnie tu nie było . Bzdury Pan pisze !!!Wystarczy wejść w gogle i sprawdzić na jakiej podstawie i zasadach jest naliczana 13 i 14 . Pan się do informuje i wtedy będziemy mogli porozmawiać.!!! I tak właśnie podawane są plotki i głupoty ! Zapraszam do AK napewno potwierdza moja wersje .
Patryk
16.06.2022 19:19
Witam mam zamiar wyjechać z tej firmy do pracy do austri i moje pytanie brzmi czy faktycznie tak jak inni piszą jest tak źle że np zajeżdża się na miejsce i pracy nie ma albo że są problemy z wypłatami tylko pytam osób pracujących tam bądź tych którzy pracowali. Mam zamiar wyjechać jako ślusarz
17.06.2022 08:13
Witam pyta Pan na zlej stronie . Prosze wejsc na FB HOGO Oferty Pracy na terenie Austrii (Pośrednictwo pracy) albo ogolnie na Fb . Tu dosc czesto pisza ludzie pod przykrywka nie podajac swoich danych , wiec nie wie pan czy ma Pan z zetelna opinaia do czynienia . Firma zatrudnia 2000 pracownikow na chwile obecna wiec gdyby bylo tak zle jak niektozy pisza dawno by ja zamkneli . Austriia jest Panstwem Prawa. A ze nasi Polacy nauczeni sa do przekretow to czasami maja ciezko w stycznosci z zeczywistoscia . Pozdrawiam Agnieszka w razie pytan zapraszam +4366488944160
Niezlomny
10.05.2022 18:19
Witam. Czy pracował ktoś już na produkcji ciastek lub tym podobne? Jak praca wygląda oraz jakie są realia z dojazdem oraz zakwaterowaniem?
Dawid
21.12.2021 11:07
Firma jest w porzadku.
Osobiscie bardziej polecam Pania POLIKSENA.
Zawsze usmiechnieta :)
Bardzo pozytywna i konkretna
Bartek
06.04.2022 14:20
Jasne polecam Poliksenke :)
Mateusz
30.03.2022 17:23
Witam. Pracuje ktoś na produkcji listewek z drewna w Austrii , Zell am Moos. Mamy za niedligo wyjechać i chciałbym się dowiedzieć czegoś jak praca, atmosfera itd :)
Osowski Adam
04.01.2022 21:21
Firma jak najbardziej ok.Problem nie leży w firmie czy w paniach tam pracujących , problem leży w was ludzie w waszych stałych roszczeniach , chamstwie i arogancji w stosunku do innych . Jak czytam te komentarze to się zastanawiam jakim debilem trzeba być żeby takie rzeczy pisać ? Obydwu Pracującym tam Paniom nie płaca za niańczenie dorosłych facetów ( ludzie ogarnijcie się ) . Jeżeli chodzi o Agnieszkę pracowałem z nią 7 lat w innej firmie i bardziej otwartej jak i kompetentnej osoby nie znam . One nie musza być dla was miłe maja być kompetentne . A ze większość z was woli słuchać matactw i obietnic to już wasza sprawa . Nie szanujecie osób które wam pomagają i doradzają bo to kobieta i ja mogę zrównać z błotem bo w języku ojczystym naturalnie łatwiej . A Jugolowi zrobili byście loda za 100 euro . Wstyd mi za was !!!
Lukasz
05.01.2022 09:02
Ojj prawdę mówisz
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w HOGO GmbH?
Patryk
27.11.2021 10:49
Polecam bardzo tą firmę
Pani Agnieszka bardzo pomocna i wie wszystko załatwić.Masz jakieś pytanie to z chęcią odpiszę albo zadzwoni i wyjaśni wszystko tak aby było wszystko zrozumiałe. Wynagrodzenie tak jak było mówione tak jest. Bardzo polecam firmę Hogo CC i polecam każdemu. Pozdrawiam ????
Jeremiarz
20.12.2021 18:51
Zrób se badania czy boleriozy nie dostales
Lukasz
21.12.2021 08:41
Jak robisz tyle zarobisz.
Dominik
01.09.2021 16:35
Osobiście polecam współpracę z tą firmą. Pracuję tu od 2 miesięcy i nie mam żadnego problemu z wypłatami, wszystko zgadza się co do godziny. Tak samo jeśli potrzebuję jakiej kolwiek pomocy to od razu ją dostaje.
Nie rozumiem skąd te negatywne opinie i oszczerstwa w stronę firmy.
06.09.2021 17:11
Nikt nie powiedział ze jesteśmy idealni . Co nie znaczy ze piszemy sami sobie opinie. Ja jestem Administratorem tego profilu ????. Niech mi pan pokaże idealna Firmę albo idealnego pracownika . Każdy popełnia błędy . pan się uważa za idealnego ????
Eweloona
31.08.2021 12:20
A ja z całego serduszka nie polecam nikomu tej agencji. Niejaka Pani K.O. dzwoniła codziennie, przedstawiała fajne oferty, człowiek na szybko pozałatwiał sprawy i był gotowy wyjechać, lecz niestety pierwszy wyjazd przełożył się o tydzień ( myślimy, no ok, poczekamy ). Kolejny tydzień, już mieliśmy otrzymać umowy ale nagle okazało się że wyjazd jest przełożony, bo nagle kontrahent ma komplet ludzi ( ok, zdarza się i tak ) więc zostały nam zaproponowane inne prace (choć tu zastanawiałam się czy nie jestem w jakiejś ukrytej kamerze, CV wysłałam w języku niemieckim gdzie jasno były wypisane stopnie języka, raz padła propozycja pracy z niemieckim komunikatywnym, a tydzień później ta sama oferta bez języka i tak było z przynajmniej 3nofertami), ok w końcu podjęliśmy decyzję o wyjeździe, dla pewności kobieta spytała czy napewno jedziemy, oczywiście napisaliśmy że tak. Dziś jest już 31 sierpnia a kobieta nie daje żadnego znaku .. człowiek stracił miesiąc czasu na użeranie się z kobietą która najwidoczniej nie powinna pracować w takim miejscu. Dodam, że jeśli zrezygnowali z przyjęcia nas jako potencjalnych kandydatów wystarczyło dać znać, człowiek pewnie by się podenerwował ale przynajmniej wiedziałby że nie ma czego szukać w danej firmie. Nie pozdrawiam
Aleksandra
29.07.2021 19:53
Pracuję przez agencję Hogo już po raz trzeci. Nie wiem ludzie co wy tak narzekacie na wszystko. Jestem zadowolona, pieniądze fajne, kwatera okej, jeśli chcesz iść na swoje mieszkanie agencja dopłaca.
19.05.2021 10:47
Witam byłem pracownikiem tej firmy 4 miesiące i nie polecam jej. Od samego początku był problem z SW. Firma co miesiąc miała problem z wypłatą tych pieniędzy bo twierdziła że nie ma adresu budowy, do godzin był do SH nie było. Wypłaty były wysyłane w ratach. Firma chciała żebym dojeżdżał 70km do pracy i mieszkał na firmowym mieszkaniu bo dla nich tak lepiej. Do kompetencji personelu też można mieć zastrzeżenia. Tak więc nie polecam tej firmy.
19.05.2021 16:19
Szanowny panie Piotrze
Ponizej wyslalam Przepisy dotyczace SV ( Zlej pogody) Na kartkach godzinowych ma pan odpowiednie rubryki w ktorych wpisuje pan dane
1) date
2) liosc godzin
3)Nazwe budowy
4)Dokladny adres ulica numer domu , kod pocztowy , nazwa miejscowosci
Nie wiem czy panu wiadomo za SV odpowiada BUAK
jezeli nie ma wszystkich danych to naturalnie sa problemy ,
To od pan zalezy a dokladnie od tego jak pan wypelni kartki godzinowe .Karty godzinowe powiny bic wysylane najpozniej do 5 kazdego miesiaca , Taka informacja jet tez zamieszczona w umowie o prace. Niech Jezeli sam pan nie dopilnuje wlasnych spraw to nikt tego za pana nie zrobi . Zakwaterowanie zmienial Pan kilka razy bo za kazdym razem , byl Pan nie zadowolony . Nigdy nie mial pan zakwaterowania odalonego o 70 km .Jezeli chodzi o kompetencje Prosze o sprawdzenie swoich (Poliksena skakala kolo Pana jak by byl pan jajkiem tylko dla tego ze zna pan jej brata )
19.05.2021 16:39
Odnosząc się do tego co państwo napisali proszę mnie nie oczerniać tylko sprawdzić gdzie miałem mieszkania i napisać sprostowanie. Bad Kreuze mając budowę w Ardagger Stift,oraz Oed mając budowę w Biberbach. Wtedy była mowa o mieszkaniu w Wels na mieszkaniu firmowym. Państwo mają kuchnie na mieszkaniu? Ja nie miałem i musiałem sobie radzić z tą sytuacją. Odnośnie moich kompetencji. Jestem operatorem żurawia i spełniałem je w 100% bez żadnych skarg, w
ręcz przeciwnie. Do pani Polikseny nie mam żadnych zarzutów. Ma bardzo dużo telefonów w pracy i rozumiem te sytuacje. Odnośnie SW. Do godzin są te same listy i nikt nie mówił że jest źle. I SW była co miesiąc przypominana aż w końcu 24.12 udało się państwu wypłacić. Dziwna sytuacja. Nie rozumiem czemu ktoś kryje się pod nickiem, a nie przedstawi się jak ja.
Zapracowany
23.04.2021 22:38
Proponuję zarządzającym firmą sprawdzać pracowników na elewacjach. Duża ich większość pracuje na tzw. kacu, albo pod wpływem alkoholu. A to w dużej mierze świadczy o wykonywanej przez nich pracy, biorąc pod uwagę fakt, że pracują na wysokościach. Na niekorzyść firmy tym bardziej to wpływa. Zatrudniać ludzi po to by szybko zakończyć dany etap pracy, a oni robią sobie co chcą. Moje sugestie dla HOGO . Zacząć sprawdzać alkomatem pracowników przed rozpoczęciem pracy. Tyle na temat ,, świetnych fachowców ,, Pani Agnieszce współczuje tel. W godzinach nocnych bo papier toaletowy się skończył . To już nawet nie jest śmiesz . Ja osobiście nie mam problemu z Hogo . Wszystko jasne i klarowne od pierwszego dnia pracy. Pracuje piąty rok .
26.04.2021 13:59
Witam Serdecznie
Dziekuje za informacje , niestety nie mam takich mozliwosci sprawdzic kazdego pracownika . Nie jestesmy wstanie codzienie jezdzic do Graz z Alkomatem . Powinien to Majster na budowie zrobic i z dyscyplinarka do domu odeslac !!!Moze by sie w koncu nauczyli. Pozdrawiam Serdecznie
26.04.2021 20:12
,,Mężczyzna do końca pozostaje dzieckiem , tylko flaszka się zmienia ,, Tak troszkę humorystycznie. Bo niestety brakuje słów
Podjąłem współprace z ww. firma. Od pierwszego dnia żadnych problemów. Wszystko tak jak należy. Nie żałuje do tej pory podjecia pracy u nich. Moi koledzy rownież pracowali w tej firmie. Nigdy nie bylo problemow a jak sie jakies pojawiały bez problemu pani Agnieszka potrafiła to załatwic. Polecam jak najbardziej
22.04.2021 20:42
Niedługo podejmuję pracę w HOGO . Czytam Wasze komentarze i włos którego nie mam jeży mi się na głowie . Tylko proszę nie hejtujcie od razu że to piszą dziewczyny z biura . W HOGO jeszcze nie pracowałem , będzie to pierwszy raz , ale nie jestem nowicjuszem w Austrii . Pracowałem w kilku Lizing firmach . O żadnej nie wypowiem się żle . Ktoś tu wspomniał o Carpe Diem , wystawił złą opinię , pracowałem tam kilka lat , pracowało się na prawdę super , wszystko na wysoki plus , zero problemu z komunikacją , ja osobiście polecam Carpe Diem . Ale wracając do tematu , wszędzie gdzie pracowałem mówiłem czego oczekuję i tak było . W HOGO pracują moi koledzy już po kilka lat więc na pewno nie tańczą na brzytwie . Jak wspomniałem rozpoczynam pracę w HOGO jeśli nawalą to się z nimi rozstanę ale skoro moi koledzy pracują już po kilka lat to chyba nie tak do końca .uj na ludzi kładą . Jeśli ktoś ma pytania do mnie chętnie odpowiem . Pozdrawiam forowiczów .
Matt
21.04.2021 22:37
Bardzo dobra firma i za nie długo znów wybieram się ponownie pozdrawiam Agnieszkę
25.11.2019 22:05
Andrzej
06.04.2021 17:07
Witam .Czy znalazła by się praca dla montera konstrukcji budowlanych ? Na ogół pracowałem na stanach surowych ociepleniach dachach zbrojenia ostatnio .Przez 3 lata pracowalem na stacji benzynowej jako pracownik fizyczny hausmajster w tym czasie zrobiłem kurs A1.1 i A 1.2 ale cały czas się uczę po zjeździe do Polski .Sytuacja w Polsce zmusza mnie to powrotu do Austrii .Znalazłoby się coś dla mnie ?Pozdrawiam
06.04.2021 17:09
Prosze o tel +4366488944160
Paweł
07.03.2021 20:00
Odradzam bardzo firma która tak na prawdę nie ma dobrej opini wewnątrz Austrii, nie szanują pracownika i w ogóle
Nie stają po jego stronie. Przyjdą święta to dosraneisz wypowiedzenie a panie z biura powiedzą ze musisz mieć urlop żeby mieć umowę. Dlatego nigdy nie pojdedziszz na wakacje ani nigdy nie dostaniesz pełnej 13 i 14 a damy z biura nigdy nie maja na nic czasu 2 laski 1600 pracowników najważniejsze żebyś był w robocie i tyle reszta się nie liczy
08.03.2021 08:36
Witam . Niech mi Pan powie a jak sobie Pan to wyobraza ? urlop musi pan sobie wypracowac !! jezeli nie ma pan urlopu nikt Panu za darmo nie zaplaci. Bonus świąteczny i wakacyjny
Dodatek urlopowy (znany również jako dodatek wakacyjny lub dodatek urlopowy) i dodatek świąteczny (= dodatek świąteczny) to płatności specjalne. Niektóre układy zbiorowe określają te specjalne płatności również jako 13. i 14. pensję.
Uprawnienie, wysokość i termin płatności specjalnych płatności reguluje odpowiedni układ zbiorowy lub indywidualna umowa o pracę. Jeśli nie obowiązuje żaden układ zbiorowy i nie uzgodniono w umowie o pracę żadnych specjalnych płatności, takich jak urlopy i dodatki świąteczne, nie otrzymasz żadnej z tych specjalnych wypłat! Ponieważ nie ma ustawowego prawa do dodatków urlopowych i świątecznych w ramach prywatnego stosunku pracy.
Jeśli nie pracowałeś przez cały rok ...
Pełną premię urlopową / bożonarodzeniową otrzymasz, jeśli byłeś zatrudniony w firmie przez cały rok kalendarzowy. Jeśli nie byłeś zatrudniony w firmie przez cały rok, dodatek wakacyjny / świąteczny jest zwykle wypłacany proporcjonalnie.
W układach zbiorowych pracowników często reguluje się, że nie otrzymują oni wynagrodzenia urlopowego / świątecznego po uzasadnionym zwolnieniu lub nieuzasadnionym przedwczesnym wyjeździe. Pracodawca może nawet odzyskać lub odliczyć już wypłacone premie wakacyjne / świąteczne. W przypadku innych rodzajów rozwiązań (np. Zwolnienie pracownika), pracownicy są zwykle uprawnieni do proporcjonalnego (= alikwota) dodatku urlopowego / świątecznego.
Jeżeli cały dodatek urlopowy / świąteczny został już opłacony, a stosunek pracy zostaje rozwiązany przez pracodawcę za wypowiedzeniem, niektóre układy zbiorowe przewidują cały dodatek urlopowy / świąteczny. Jednak wiele z nich przewiduje proporcjonalne obciążenie zwrotne. Pracownicy mają prawo do co najmniej równej części premii bożonarodzeniowej na każdy rodzaj rozwiązania. Dlatego zawsze sprawdzaj swoje prawo do specjalnych płatności na podstawie obowiązującego układu zbiorowego!
Ela
16.02.2021 18:57
Pani pośredniczka która w Polsce pomaga załatwić pracę Pani A. nie umie załatwić problemu z pracą zakwaterowaniem. Jak się zwraca do niej z pomocą olewa przyszłego pracownika. Jako koordynatorka powinna doradzić i uspokoić pracownika. Najpierw problemy na budowie potem z zakwaterowaniem .Jest XXI wiek a warunki mieszkaniowe tragiczne. A STWIERDZENIE MACIE DACH NAD GŁOWĄ TO POWINNO WYSTACZYĆ PORAŻKA.Może zacznie się szanowac pracowników jak nie bedzie Pani miała płacone bo jakby nie było PRACOWNICY ZWERBOWANI TO DLA PANI KASA .ale czytając komentrze to nie jesteśmy pierwsi i ostatni co wystawiają negatywny komentarz, Zostanie to zgłoszone napewno do gówlen siedzibmy
agnieszka
17.02.2021 15:24
Szanowna Pani nie wiem co Pani maz na opowiadal ale moge przyslac Pani zdjecia naszych rozmow . Pani przy tym nie bylo wiec prosze nie opowiadac glupot . Nie byla tez Pani swiadkiem tej rozmowy . Wszystko jest udokumentowane jak rowniez zgloszone do szefostwa . Jak i rozmowy pomiedzy mna i Panem B ...W tej pracy nauczylm sie jednego ,, zawsze trzeba sie zabezpieczac ,,Dziekuje Pozdrawiam
kandydat
16.02.2021 19:09
Firma porażka ale widzę nie jesteśmy jedyni tu co mają problem z firmą a najbardziej z pani pośrednik A.K. Masz problem prosisz o pomoc a tu nic. Jest XXI wiek a warunki mieszkaniowe okropne prosisz o zmianę cisza. A stwierdzenie MACIE DACH NAD GŁOWĄ O CO WAM CHODZI ??? MOŻNA PAŚC. Powinna Pani mieć potrącone z pensji za takie traktowanie ludzi. PORAŻKA
17.02.2021 08:37
Wie Pan z całym szacunkiem prawda wyglada trochę inaczej niż Pan napisał . Ma skriny naszych rozmów wiec mogę udostępnić . Po pierwsze w niedziele mi panowie dzwonią ze niemacie zrobionych testów ( i co teraz ? ) Trzeba było zgłosić , ze prawdo podobnie was nie będzie . Poniedziałek 9:32 tel.ze jednak jesteście a do pracy mieliście się zgłosić na 7:50 . Ok zgłosiłam . Poprosiłam żebyście pojechali na zakwaterowanie . Zdjęcia z zakwaterowania można poglądach na ADSA imobilien . Dostaje wiadomość ze zakwaterowanie nie Pasuje bo ,, kuchnia jest wspólna i nie ma mikrofalówki żeby sobie obiad odegrać ,, Zgłaszam dalej do osoby się tym zajmującej !! Dostaje odpowiedzc ze jest możliwość zmiany pokoju z własna kuchnia . Nie pasuje bo panowie musza dopłacić . Od Pana dostaje zdjęcie jakiegoś hotelu i tekst ze mam 30 minut na zmianę hotelu albo jedziecie do domu . Zgłaszam dalej opiekunowi . Ten próbuje się do pana dodzwonić i zero odzewu . Napisałam kilka wiadomości i wysłałam numer do opiekuna . Żeby mógł się pan z nim skotatowac . Wyjaśniłam Panu ze to nie ja jestem odpowiedzialna za zakwaterowania . I ze trzeba czekać . Jeszcze raz powtórz nie mam nic wspólnego z zakwaterowaniami !!!! Jeżeli pan myśli ze może mnie pan bezszczelnie oskarżać. To się pan myli .
11.11.2020 10:52
Jak wygląda ścieżka awansu w HOGO GmbH?
on40
12.02.2021 05:56
ścieżka awansu w Hugo dobre dobre
12.02.2021 08:14
ON 40 jestesmy firma posredniczaca , zatrudniamy ludzi w roznych branzach . O jaki awansach pan mowi , z szalunkowego na Polera ? no tu akurat bez odpowiedniej szkoly nie ma szans . Wewnatrz firmy jak najbardzie .
Murarz tynkarz akrobata
07.12.2020 19:05
Krotko i na temat.OMIJAJCIE Z DALEKA.Przyjezdzasz na robotę meldujesz się z rana mówisz od kogo jestes facet galy wytrzeszcza i mówi spokojnym głosem. Panie ale my nikogo nie zamawialiśmy na budowę nic nie wiemy.Mowie jestem z Hogo a facet proszę pana z Hoge Wells firmy my juz nie korzystamy.No to co nawrot i na Polskę po co dzwonić do rekrutera żeby cie wywalił do Tyrolu 400km dalej.Albo glupa walił.Nie polecam
Richard
27.11.2020 17:04
Witam nie będę komentował wpisów byłych pracowników bo każdy ma indywidualne podejście do pracy za granicą.Znam firmę HOGO kilka lat,pracuję już przez nich czwarty raz i nie mam żadnych zastrzeżeń.Ostatnio przez kilka miesięcy pracowałem jako pomocnik elektryka po budowach i jak cygan na walizkach koniec budowy wyjazd na drugą i tak co tydzień.Pracę organizowała firma Carpe Diem(nie polecam ) i były to roboty krótkoterminowe.Firma płaciła mieszkanie w dni robocze,za weekend płaciłeś sam.Zadzwoniłem do Agnieszki i w ciągu paru godzin mam następną pracę.Co prawda na produkcji nie płacą dużo oraz nie ma diet ale mam mieszkanie tylko dla siebie Lącznie z garażem i nie obchodzą mnie opłaty za nie,do roboty 10 minut na nogach i praca w cieple.Nie będę cukrował ale Agnieszka jest chyba najbardziej osobą kompetentną w HOGO jeżeli chodzi o rekruterów i odwala robotę za innych co osobiście widziałem będąc kilka razy w HOGO.Telefony też odbiera chyba że nie może to potem oddzwania.Jeżeli znasz język,jesteś mobilny to robotę zawsze ci załatwią.Wiadomo że jeżeli ktoś się nastawi na wielkie pieniądze a nie konkretnego zawodu dobrze płatnego to lepiej jak to mówią lepiej jeść małą łyżką a częsciej niż wielką a krótko tym bardziej że teraz nie ma co wybrzydzać bo idzie zima a wirus szaleje.Pozdrawiam wszystkich a szczególnie Panią Agnieszkę.
Iwona Dariusz W.
27.11.2020 12:15
Nie rozumiem ludzi piszacych zle opinie jak dla nas firma na najwyzszym poziomie wszystko dopiete na przyslowiowy guzik praca super warunki mieszkaniowe doskonale a kontakt z Pania Pola wysmienity .Wzor do nasladowania dla innych firm
Kkk
23.11.2020 15:25
Witam. Właśnie wracam z wycieczki 2 dniowej do Austrii, wraz z kolegą, zorganizowanej przez biuro pracy zwane HOGO GmbH. Mam czas, by podzielić się z wszystkimi jak przebiegł wyjazd do pracy. Po otrzymaniu e-maila z umową o pracę, jak i sms-a zawierającego adres zakwaterowania oraz pracy niestety pojechaliśmy ???? Po przybyciu na miejsce zamieszkania, okazało się, że hostel jest w fatalnym stanie i trzeba dzielić jeden pokój z dwoma obcymi osobami. Postanowiliśmy opuścić to miejsce i znaleźć jakieś zakwaterowanie na swój koszt, ponieważ była to już godzina 23. Po próbach uzyskania kontaktu telefonicznego, dostaliśmy odpowiedź rano, abyśmy udali się do miejsca pracy. Po przybyciu w wyznaczone miejsce, zapytania osoby w recepcji budynku i przedstawienia dokumentów z nazwą Austryjackiego "Bossa" dowiedzieliśmy się, że nie są tutaj wykonywane żadne prace przez wymienioną firmę. Postanowiliśmy pozwiedzać Wiedeń i wracać do Polski. Firma bez jakichkolwiek kompetencji. Nie myśli o pracowniku, tylko stara się gdzieś kogoś wcisnąć. Gdybyśmy nie znaleźli hotelu na nocleg przez późną godzinę, zapewne spalibyśmy w aucie. Polecam wszystkim !!!
Radek
12.11.2020 17:09
Nie wiem co wy ludzie tak narzekacie :D Swoją drogą moge tylko powiedzieć że miałem swoje plany w polsce i nigdy bym nie wyjechał za granice pracowac bo nie miałem zamiaru, ale jednak zaryzykowałem i wyjechałem do niemiec przez 1,5 miesiąca miałem 5 prac 5 agencji każda mega (usunięte przez administratora) za przeproszeniem, udało mi się dostać do Austrii i jest na prawde spoko, Jeżeli chodzi o kobiety z agencji to sam czasem miałem problem zeby się dodzwonić ale ludzie ich jest ze 3 a pracowniów może z 300 i z tego co widze to połowa z was to chamy z budowy co wylewają swoje żale pewnie nieprzytomni i pijani juz po robocie hahaha, na drugi dzień od razu miałem telefon zwrotny więc nie widze na prawde problemu, pieniądze są spoko hotel też nie miałem problemu zeby dostać inny jak miałem problemy na tamtej lokaliacji, dalej żyjcie w bańce mydlanej ze będziecie zarabiać miliony i chodzić wiecznie najebani, I nie nie jestem fake kontem smiało moge podać swój numer albo porozmawiać z kimś twarzą w twarz o ile wyjdziecie za tej swojej klawiatury bo z tego co widze to mega pospinani jesteście w domach, przecież to nie jest (usunięte przez administratora) spakujcie się i idzcie dalej skoro tak świetnie znacie niemiecki i wszędzie wam będzie lepiej. Pozdrawiam :)
Bartosch
27.10.2020 20:06
A ja tak czytam te komentarze i włos dęba staje. Ludzie... Ktoś wam załatwia robotę, macie hotel oplacony, przyzwoitą stawke, możliwość zaliczek ubezpieczenie itp itd.. Ja pracuje drugi raz dla tej firmy. Prace znaleźli mi w jeden dzień zarówno za pierwszym jak i drugim razem. Póki co jest wszystko ok. Idealnie nigdzie nie ma. Nikt nikogo na sile nie trzyma.
Zostaw merytoryczną opinię o HOGO GmbH