HomeGlobal
3 11 6 1

Opinie o HomeGlobal

Grzegorz

@stary pracownik BPO / Homeglob Niestety, ale jesteś w błędzie - tu działa to nieco inaczej. Proponuję jednocześnie, żebyś raczej trzymał się ściśle głównego tematu niniejszego wątku, czyli opiniowania HomeGlobal jako pracodawcy. @Ciekawy Proszę - przestrzegaj zasad spisanych w regulaminie Gowork i wypowiadaj się w sposób bardziej kulturalny. Próbowałeś tam aplikować w ostatnim czasie?

Ciekawy

Stara śpiewka. Call center znajduje się na pierwszym albo na drugim piętrze przy ul. Marszałkowskiej 89. Nie da się tam normalnie dostać - nie znasz nazwiska (usunięte przez administratora)rekruterki, która ma z tobą rozmawiać - recepcjonistki cię nie wpuszczą. (usunięte przez administratora). (usunięte przez administratora)

Ewelina

Pani rekruterka w Home Global jest nieprofesjonalna - nie udziela feedback'u po przeprowadzonej rekrutacji. (usunięte przez administratora)

Ciekawy
@Ewelina 10.04.2017 21:23

Gdzie mieści się siedziba tej firmy?

Agulka
@Ciekawy 18.04.2017 21:20

Lublin

stary idiota ktury tam pracowa
@Ciekawy 18.04.2017 21:20

warszawa, kruczkowskiego 2

anonymous
@stary idiota ktury tam pracowa 08.01.2018 14:47

teraz na marszalkowskiej 89

Someone
@anonymous 10.09.2018 09:49

A wcześniej na Łuckiej 15

Grzegorz

@Someone Zapewniam Cię, jeśli zauważyłeś, że jakieś komentarze zostały usunięto, to na pewno w jakiś sposób naruszały regulamin serwisu Gowork. Jesteś zatrudniony w HomeGlobal? Jeśli tak, to w jakim charakterze? @Obiektywnie Dziękuję Ci za Twój wkład w dyskusję. Na jakie stanowisko aplikowałeś? I może zdradzisz nam, jakie konkretnie pytania zadawała Ci Pani od rekrutacji?

stary pracownik BPO / Homeglob
@Grzegorz 17.09.2018 16:22

@ Grzegorzu, wystarczy, że pracodawca napisze maila, żeby usunąć komentarz i go usuwacie po 48 godz.. Wiem, bo tak robiliśmy w innej firmie. Przecież sam wiesz jak jest

Obiektywnie

Odbyłem rozmowę kwalifikacyjną na odległość z jedną Panią i czułem się jak na przesłuchaniu. Łapanie za słówka (co konkretnie kandydat do pracy ma na myśli i podnosząca ciśnienie mantra, żeby odpowiedzieć na pytanie, mimo udzielonej obszernie odpowiedzi) jakby to decydowało czy człowiek (notabene z 3-letnim doświadczeniem w danej branży) potrafi wykręcać numery, obsługiwać komputer i ewentualnie wpisywać do Excela, chociaż nie mogę osądzać, skoro tam nie pracowałem, ale praca w każdym innym call center mniej więcej na tym polega. Przykro mi, ale moja otwarta opinia na ich temat jest taka, że są odpychający i butni.

Someone

Czy jakiś korposzczur dostał "etat" w postaci umowy o dzieło+zlecenie i usuwa opinie? Obrzydliwa, chamska cenzura. Ta firma sama sobie wystawia świadectwo.

Grzegorz

@Nikt ważny Bardzo serdecznie dziękuję Ci za tę wyczerpującą i bez dwóch zdań merytoryczną ocenę pracy w Homeglobal.com. Jestem pewny, iż z pewnością pomożesz nią wielu użytkownikom forum, którzy są zainteresowani aplikowaniem do nich. Z Twojej wypowiedzi jasno wynika, że warto tam aplikować - może zatem wiesz, czy obcenie prowadzą rekrutacje i na jakie stanowiska? @Someone A jesteś pracownikiem w tej firmie?

Someone

Firma przede wszystkim sprzedaje(usunięte przez administratora) kremy na zmarszczki czy tabletki, jakieś pasty itp. na odchudzanie. Także podobno kursy do nauki języków w ultra szybkim, ekspresowym wręcz tempie. Nigdy mnie to aż tak bardzo nie interesowało. Nawet kiedyś mnie przyjęli do pracy jak jeszcze nie przenieśli się z ul. Łuckiej 15 i siedzieli wszyscy na drugim piętrze. Co ciekawe podobno reszta firmy siedziała też w tym samym budynku, ale pod innym adresem(usunięte przez administratora)

Grzegorz

@Nikt ważny Dziękuję Ci serdecznie za tak szczegółową opinię. Szczególnie negatywy współpracy z Homeglobal.com, opisane tak dokładnie, będą niezwykle pomocne dla każdego, kto będzie chciał złożyć swoją aplikację do tego właśnie pracodawcy. Plusy oczywiście są również ważne, jednak wiadomo, że atmosfera w miejscu pracy oraz traktowanie podwładnych jest istotnym czynnikiem motywującym, tak jak premie. Może chciałbyś jeszcze dodać co nieco na temat wynagrodzenia, jakie jest oferowane nowym pracownikom?

Nikt ważny
@Grzegorz 18.06.2018 21:42

Pewnie Grzegorz, chętnie odpowiem. Co do wynagrodzenia, muszę przyznać, że jest godne. Nawet bardzo godne. Masz płacone za każdą przepracowaną godzinę. Jest to stała kwota, której nie wolno podawać, gdyż jest zależna od rynku na którym pracujesz. Mogę powiedzieć, że jest to dobra kwota. Ja jestem zadowolony. Dodatkowo masz prowizję od sprzedaży. To już wg Twoich wyników i wewnętrznych zasad. Muszę przyznać, że wszystko potrafi się zamknąć w sporej kwocie. Nawet kwota 9.600 pln, o której wspomniał jeden z wcześniej wypowiadających się Panów jest realna. Moje zarobki są z reguły dużo niższe, aczkolwiek nie mam prawa narzekać. Co do zarobków na innych stanowiskach, nie potrafię się wypowiedzieć, gdyż nigdy z nikim nie rozmawiałem na ten temat. Proszę nie zrozumieć źle mojej poprzedniej wypowiedzi. Absolutnie nie miałem na celu zniechęcać kogoś do tej pracy. Chciałem jedynie rzetelnie przedstawić sytuację oraz odnieść się do wypowiedzi jednej z Pań. Jak wszystko inne, Firma ma dobre i złe strony. Przykładowo: -umowa zlecenie= elastyczny grafik, nieco większa kwota na rękę, ale mniejszy pakiet socjalny. Chociaż może się coś zmieniło, gdyż były zmiany przepisów. Na plus dla firmy, że zgodziła się pokryć koszty obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnych (o ile dobrze pamiętam). Kwota netto de facto się nie zmieniła a okres pracy wlicza się do stażu. Z drugiej zaś strony, kiedy jest się chorym nie przysługuje płatne zwolnienie lekarskie. Chociaż możliwe, że i tu się coś zmieniło. Nie zagłębiałem się w to. W trakcie choroby, nie proszę Pani Doktor o wystawienie zwolnienia, gdyż ono jest honorowane tylko w przypadku umów o pracę (chyba). Przy tym typie umowy, nie przysługuje również płatny urlop, także w tej firmie trzeba się liczyć z tym, że kiedy chcemy podróżować, bądź zachorowaliśmy odbije się to na kondycji naszego portfela. Także przed podjęciem pracy warto by rozważyć, co jest dla nas w danym momencie najlepsze. Moim skromnym zdaniem, jest to fajna opcja dla studentów. Nieco gorsza dla osób po studiach, które potrzebują większej stabilizacji. Co do sytuacji przez mnie opisanych one faktycznie mi się przytrafiły. Byłoby jednak nieuczciwym mówienie, że zdarzają się one codziennie. Chociaż faktycznie dominuje korporacyjny sposób podejścia do człowieka. Mówiąc szczerze, potrafi być to stresujące. Warto nad tym pomyśleć przed podjęciem pracy. - System premiowy. Tutaj sytuacja jest analogiczna. Z jednej strony, motywuje do pracy. Im więcej się uda sprzedać, tym więcej zarobimy. Z drugiej strony istnieje wiele czynników, które na wysokość premii mogą wpływać ujemnie, co równie skutecznie potrafi zdemotywować. System ten był również kilkukrotnie zmieniany. To również warto mieć na uwadze. Muszę uczciwie powiedzieć, że osoba mająca talent do sprzedaży zarabiała bardzo dużo bez względu na kształt owego systemu. -Awanse. Tak jak wcześniej wsppmniałem. Na kierowniczych stanowiskach są osoby, nie będące adekwatnymi na te stanowiska, aczkolwiek zdarzyło mi się poznać kilka osób (kierowników), którzy byli bardzo otwarci i sprawiedliwi. Tutaj naprawdę nie ma chyba reguły. Z moich obserwacji wynika jednak, że do tej drugiej grupy należą jednak tzw. "Perełki" a niestety przeważa pierwsza grupa. Podsumowując: Zarobki są godne. Potrafią być wysokie. System premiowy stanowi fajny dodatek do pensji, aczkolwiek jest on bardzo zmienny i wpływa na niego wiele czynników. Cały czas mówię o moim stanowisku, które jest najniższym w firmie. Jest to wypowiedź z perspektywy szeregowego pracownika. W odniesieniu do innych, bardziej odpowiedzialnych stanowisk kompletnie się nie odnosi. Przepraszam wszystkich za tak długi wpis. Mam nadzieję, że moja opinia będzie stanowiła dobry punkt odniesienia przy podejmowaniu decyzji o podjęciu pracy w wyżej wspomnianej firmie. Generalnie, nie ma czego się bać :). Zawsze może być gorzej

Grzegorz

@Janette Jaki jest konkretnie powód tego, że tak się wypowiadasz o pracy w firmie Homeglobal.com? Nie napisałaś za wiele szczegółów. Czy chodzi tylko o atmosferę? Ponadto, czy jesteś pewna, że nie da się napisać nic pozytywnego na temat pracy tutaj? Będę Ci wdzięczny za odpowiedź.

Nikt ważny
@Grzegorz 08.06.2018 17:17

@Grzegorz Pytanie nie jest skierowane do mnie, aczkolwiek potrafię Ci na nie odpowiedzieć. O tej firmie można powiedzieć o wiele więcej złego niż dobrego. Pani Współpracownik wspominała coś o pro-ludzkiej atmosferze... Uwierz mi, jeżeli jesteś szeregowym pracownikiem, nie będziesz traktowany jako równorzędny partner do czegokolwiek. Będziesz kontrolowany/oceniany pod dokładnie KAŻDYM aspektem. Czas pracy będzie Ci wyliczany co do sekundy. Ja miałem takie akcje, że aplikacja pokazywała, że zamiast przykładowo 8h, miałem przepracowane 7:52h. Każdemu zdarzy się spóźnienie itd. Każdy jest człowiekiem, natomiast wg mojej przełożonej nie byłem godzien takiego traktowania w związku z czym ten konkretny dzień policzyła mi jako 7,5h zamiast 8. Druga sprawa związana z czasem pracy. Aplikacja liczy Ci dokładnie wszystko. Oczywiście będzie Ci wypominana każda przerwa oraz każdy moment, w którym nie dzwonisz/rozmawiasz z klientami. Normy z miesiąca na miesiąc są coraz bardziej restrykcyjne. Ostatnio miałem jeszcze jedną ciekawą sytuację. Mianowicie zachorowałem i nie było mnie tydzień w pracy. Pomijam fakt, że firma nie płaci za zwolnienia chorobowe. Z tym się już pogodziłem. Reakcja mojego przełożonwgo była natomiast genialna. Otwarcie zapytał, kiedy mam zamiar NADROBIĆ ten czas, w którym byłem chory. To samo tyczy się urlopów. Przełożeni oczekują, że każdy urlop będziesz nadrabiał (przy umowie zlecenie/ o dzieło). Jest to kolejny przykład na to, że nie jesteś dla nich człowiekiem.(usunięte przez administratora) Kolejna kwestia. Będziesz oceniany za każde słowo w rozmowie z klientem. (usunięte przez administratora) . Pracownicy wyższego szczebla mają czas, żeby sobie spacerować z lewa do prawa po budynku. Ty natomiast zastanawiasz się, czy lepiej będzie zjeść czy pójść do łazienki, gdyż na obie czynności nie wystarczy Ci przerwy (przekroczenie dozwolonego % przerwy warunkuje obcięcie prowizji). Także sam oceń, czy Szanowna Pani Współpracownik mówi prawdę... Przejdę teraz do plusów tej firmy, gdyż takie też są: - Ludzie z różnych krajów. Ja, jako obcokrajowiec nie czułem się dzięki temu wyalienowany. Dodatkowo możesz zawrzeć fajne znajomości, ale to też nie ze wszystkimi, bo tzw. "Strzelanie z ucha" jest dość częstą praktyką - Pensja jest płacona na czas. -Niektórzy przełożeni znają Twój język ojczysty. Ja na początku nie potrsfiłem mówić po polsku. Moja na tamten czas szefowa mówiła w moim języku, dzięki czemu nie było bariery komunikacji. Ten punkt tyczy się tylko części pracowników wyższego szczebla. Część z nich mówi po polaku jeszcze gorzej ode mnie :D (taka malutka zlośliwość z mojej strony) Podsumowując. Nie jest to ani praca ani firma marzeń. Jeżeli masz możliwość, spróbuj poszukać czegoś innego. Natomiasta, kiedy tak jak ja, pochodzisz z innego, biednego kraju znajdziesz tu jako-taką stabilizację. Ja jak narazie muszę się pogodzić z tskim traktowaniem, stresem (z jednej stony klienci z drugiej ta korporacja) i relatywnie ciężką pracą. Nie ukrywam jednak, że gdyby pojawiła się możliwość podjęcia innej pracy, poważnie bym się nad nią zastanowił. Pozdrawiam Cię Grzegorz i wierzę, że weźmiesz moją wypowiedź pod uwagę. Co do osób związanych w jakikolwoek sposób z firmą, chcę tylko powiedzieć, że nie miałem na celu nikogo urazić. Chciałe tylko wyrazić swoją opinię i mój osobisty punkt widzenia.

Administrator

Coraz większa liczba firm zdaje sobie sprawę, jak ważne dla pracowników mogą być benefity pozapłacowe. Czy Homeglobal.com jest takim przedsiębiorstwem?

Administrator

Posiadasz bieżące informacje na temat wynagrodzenia w Homeglobal.com? Twoja opinia może być bardzo pomocna.

bob
@Administrator 24.02.2018 18:17

w drugim miesioncu pracy zarobilem razem z proviziom bez wysilku 9.600 pln netto. zprzedawalem na zagranicznym rynku. bob 514 706 316

Dghb

Czy ktos wie gdzie w Lublinie jest oddzial??

Współpracownik

Weszłam z ciekawości zobaczyć jakie opinie piszą o firmie w której pracuje. Otóż same bzdury. Aby rozwiać wszystkich wątpliwości wyjaśnię - siedziba firmy mieści się w Warszawie i to prawda, w Lublinie mieści się oddział firmy i nie widzę w tym nic złego - wiele firm posiada oddziały w różnych miastach i nie jest to oszustwo. Osobiście wszystkich którzy chcą pracować w luźnej, pro-ludzkiej atmosferze zachęcam do aplikowania . A Wy drodzy hejterzy jeżeli nie wiecie to się nie wypowiadajcie @Someone . Pozdro

Someone
@Współpracownik 08.11.2017 13:56

Koleżanko, nawet nie wiesz w jakim bagnie pracujesz. Brak umów o prace, zatajanie informacji w KRS, kilkanaście spółek w tym samym biznesie (usunięte przez administratora) Do tego kadra - jedna pani z HR przyszła z któregoś projektu ze słuchawki i powinna tam jak najszybciej wrócić, bo o rekrutacji nie ma zielonego pojecia a jest podobno HR business partnerem LOL. Szefostwo co najmniej podejrzane i cześci z nich nie ma na papierze w KRS. Lokalizacja w Warszawie oficjalnie jest tajna. Czego sie boicie?

Romeo

Wciskają różnego rodzaju suplementy na odchudzanie, na porost włosów, na przybranie mięśni w cenach 10x wyższych od rynkowych. Oszuści.

Adi

Ciekawe, że Lublin, choć na stronach nic nie podają?! Chyba to nie kolejni oszuści? Coś jak padłe Alma Mater....

Someone
@Adi 05.09.2017 22:57

(usunięte przez administratora) Siedziba firmy która zarządza "firmą" Homeglobal jest w Warszawie. W Lublinie nie uwidzisz.

Ciekawy

To jest odnoga firmy BPO Poland znanej też jako B.P.O. Poland. Właściwie to jest ta sama firma z tymi samymi właścicielami współdzieląca oferty pracy.

niepelnosprawny,org

co to za dziwny pracodawca zdalny - home office job zagraniczny...

Zostaw opinię o HomeGlobal - Warszawa

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie HomeGlobal