Brałem udział w kursie księgowości, który w całości został przeprowadzony bardzo profesjonalnie.
Pani prowadząca część teoretyczną dotyczącą podstaw księgowości miała sporą wiedzę, doświadczenie i umiejętność przekazywania wiedzy. Materiału do omówienia było sporo a tempo pracy dosyć intensywne, ale prowadząca w każdej chwili była gotowa zatrzymać się i rozwiać pojawiające się wątpliwości, dzięki czemu nauka szła bardzo sprawnie. W dodatku atmosfera na zajęciach była świetna, co też bardzo pomagało.
Jeśli chodzi o efekty szkolenia, to również są niezłe – przed kursem nic nie wiedziałem o księgowości, po kursie wiedziałem już wystarczająco dużo, żeby całkiem bezboleśnie zaliczyć test, jaki dostałem do rozwiązania na rozmowie o pracę w pewnym biurze rachunkowym. Bardzo dobry efekt jak na kurs trwający nieco ponad miesiąc.
Część praktyczna poświęcona pracy z programami księgowymi została zorganizowana w Stowarzyszeniu Księgowych; panie ze stowarzyszenia również stanęły na wysokości zadania, w bardzo miłej atmosferze pokazywały, jak wykorzystać wiedzę z części teoretycznej do księgowania operacji gospodarczych na komputerze. Przydatne, nawet jeśli później w pracy będzie się korzystać z innych programów. Pewne elementy programów księgowych są bardzo podobne i jak się trochę poklika w jednym z nich na kursie, to potem będzie łatwiej opanować inne w pracy.
Oprócz tego były też zajęcia z psychologiem, warsztaty z doradcą zawodowym i warsztaty z podstaw korzystania z komputera (Internet/Word/Excel). Warsztaty z doradcą zawodowym na plus, omówiono sporo praktycznych kwestii, takich jak pisanie dobrego CV, jak szukać pracy, rozmowa kwalifikacyjna, jak radzić sobie z dziwnymi pytaniami na takiej rozmowie. Sam konkret.
Zajęcia z postaw komputera były ok, ale bez szału. Na pewno świetne dla kogoś, kto nigdy z pakietem Office nie miał do czynienia, ale jak ktoś już pisał coś w Wordzie albo liczył w Excelu, to raczej powtórzy sobie podstawy niż nauczy się czegoś nowego. Po tych zajęciach jest też oficjalny egzamin ECDL, po którym dostaje się zaświadczenie o ukończeniu takiego minikursu komputerowego, co potem można elegancko wyeksponować w CV.
Jeśli chodzi o kwestie czysto formalne, to przede wszystkim kontakt z koordynatorkami z biura przebiegał bardzo sprawnie: pani Beata i pani Malwina szybko i skutecznie pomagały w rozwiązywaniu problemów i ogarnianiu papierologii, można było się z nimi dogadać i zawsze starały się pomóc, doradzić i wesprzeć; pomogły mi też znaleźć niezły staż po kursie. Stypendium za kurs oraz późniejsze stypendium stażowe zawsze miałem na koncie na czas i w tej wysokości, jaka była w umowie.
Podsumowując: nie wiem, jak inne kursy, ale ten z księgowości był naprawdę dobry i szczerze go polecam. Solidny kurs, solidna firma.