ONDO sp. z o.o

Kraków

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 10 ocen.

ONDO sp. z o.o
3 10 6 1

Opinie o ONDO sp. z o.o

Yilja

O tym czy dana firma jest dobrym czy złym pracodawcą świadczy rotacja pracowników, a ta w Ondo jest duża. No i macie odpowiedź na pytanie o firmę Ondo. Wiadomo, że może się trafić zły pracownik, ale jeśli jest duża rotacja to znaczy, że jest cośnie tak z Ondo, a nie z pracownikami. Więc do ludzi poszukujących pracy - patrzcie na rotację pracowników, bo ta świadczy o tym czy mamy do czynienia z firmą na poziomie, czy z wariactwem.

HR Partner Ondo
@Yilja 07.10.2018 15:40

Dziękuję za wypowiedź. Czerpiąc ze swojego ponad 18 letniego doświadczenia w HR dzielę się wnioskiem, że na rotację pracowników w firmie składa się wiele przyczyn np. zmiana miejsca zamieszkania, niemożliwość wykonywania dalszej pracy na danym stanowisku, itp. Jest oczywiście wśród nich również chęć zmiany. Jeśli pojawia się chęć zmiany, akceptacja i działanie, wówczas nawet bardzo dobry i renomowany Pracodawca nie zmieni podjętej przez Pracownika decyzji o odejściu. Szanujmy siebie wzajemnie, szanujmy nasze decyzje. Patrząc na rotację w ONDO /rok 2018/ i odnosząc się do informacji podanych w tym poście nie są one prawdziwe. Zainteresowane osoby uzyskaniem informacji o firmie, pracy, itp zapraszam bezpośrednio do Pracodawcy.

Majka

Jak jesteś znajomkiem "rodzinki" to idź tam i dostaniesz awans. Nawet jeśli jesteś furjatem. Wszyscy w Ondo wiedzą o co chodzi.

HR Partner Ondo
@Majka 04.10.2018 23:13

Dziękuję za wypowiedź. Firma Ondo Sp. z o.o. istnieje na rynku od ponad 20 lat. W ramach struktur firmy można awansować. Jest miejsce na rozwój i bogacenie swojego doświadczenia, nabywania nowych umiejętności. Awans jest możliwy . Liczą się wiedza, kompetencje i inne ważne dla stanowiska kwestie wynikające bezpośrednio z charakteru stanowiska.

Koralka

Nie polecam jeśli chodzi o pracę handlowca. Układy i układziki to normalka w Ondo. Za wszystko chcą obciążać. Jest to fima która nie buduje żadnych relacji z pracownikami i klientami. Mają to gdzieś. Działają według zasady jak jest jakiś problem to zwalić na pracownika, byleby tylko firma nie musiała się martwić. Żyją w przekonaniu, że 2,5 tys. zł plus kilka stówek premii to super wypłata i za takie pieniądze chcą mieć specjalistów.

Administrator

Jak aktualnie przedstawia się sytuacja ONDO sp. z o.o na tle innych przedsiębiorstw? Przekazane przez Ciebie informacje mogą okazać się ważną wskazówką dla osób mieszkających w Kraków i okolicach oraz będących w trakcie poszukiwania zatrudnienia.

K
@Administrator 12.05.2018 10:55

Pracowałam w Ondo w Trzebini w laboratorium. Myślę, że wystarczająco długo, żeby podzielić się swoją opinią. Godziny pracy ok, równo o 15 się wychodzi, nie ma żadnego wychodzenia później. Ale z kolei rano trzeba przyjść na 6:45 (żeby przerwa trwała 30 min). Raz się zaśpi i wbiega się zdyszanym na styk - problem i krzywe spojrzenia. Zgadzam się z "Bahama mama", z ust mi to wyjęła :) Oprócz tego obowiązki nie są sprecyzowane, jednego dnia wymaga się, żeby pytać o wszystko jak tylko jest jakiś najmniejszy problem (w pierwszym miesiącu pracy, w którym dostaje się zapytania z produkcji o to ile dodać poszczególnych surowców, także nie takie błahe pytania - od mojej decyzji zależy jakość kilkunastu litrów produktu). Jak się zapytasz to jest wtedy czemu pytasz się o takie pierdoły. Radź sobie sama, powinnaś to wiedzieć. Kiedy następnym razem stwierdzasz, dobra nie będę pytać, wtedy komentarz, że trzeba było zapytać. Jest się pozostawionym samym sobie generalnie, przełożona zamiast wdrażać nowego pracownika mało co się nim interesuje, a przecież na początku należałoby pokazać nowej osobie WSZYSTKIE rzeczy, którymi będzie się zajmować pod nieobecność poprzedniczki... choćby po to, żeby się przekonać na ile ogarnia, takie jest moje zdanie :) Jak chodzi o wynagrodzenie... chcesz podjąć pracę tam to idź, żeby zdobyć doświadczenie, z tego czego słuchałam od współpracowników szefostwo nie szaleje z podwyżkami. Socjal... bawią się w korporację dając pomarańczę i jabłko/ banana raz w tygodniu. Większość osób (szczególnie tych długo pracujących) wolałaby dostać wyższą pensję. Multisport się pojawił w tym roku - z niewielkim dofinansowaniem. Z dobrych rzeczy to ludzie na produkcji bardzo mili, pomocni, ich można o wszystko zapytać, atmosfera jest fajna :) wiele osób naprawdę się zna na tym co robi, pracuje od kilkunastu lat w firmie. Szkoda tylko, że nikt ich nie docenia, nie słucha ich potrzeb i np. każe ręcznie nakładać kołpaki na aerozole od czego pojawiają się bolące odciski (nie od wszystkich, ale niestety się zdarza). Osobiście nakładałam, także wiem co piszę :) a, i czasem się zdarza, że trzeba na produkcji pomóc, nie ma w tym nic złego moim zdaniem, bo nie zawsze miałam dużo swoich rzeczy i mogę ponaklejać etykiety lub coś spakować, ale był np cały tydzień taki, albo usłyszałam komentarz od przełożonej, żebym pracowała szybciej (a to nie był zakres moich obowiązków w żadnym stopniu). Parę dni później z kolei usłyszałam komentarz, że powinnam czegoś tam (nie pamiętam już o co chodziło) pilnować i że ode mnie się więcej wymaga bo nie jestem zatrudniona na produkcji... Duży problem z obiektywną oceną sytuacji, nie jest się traktowanym jak współpracownik tylko jako "malutki człowieczek" gdzieś tam na końcu łańcucha pokarmowego, któremu mało co się należy. Ogólnie rzecz ujmując - brak profesjonalizmu, jak to często bywa w polskich firmach. I nie jest to subiektywna opinia i wylewanie żalów. Mam porównanie, bo pracowałam z wieloma ludźmi, w paru firmach gdzie obowiązywały zasady partnerstwa. Serdecznie pozdrawiam produkcję :)

K
@K 22.06.2018 13:58

Zapomniałam dodać - herbatę trzeba przynosić we własnym zakresie, a o kawę się prosić z niby ekspresu, na który zresztą złożyło się kilku pracowników. Produkcja przynosi sobie takie rzeczy sama :) Woda mineralna jest do dyspozycji w sezonie letnim.

Anonim
@K 22.06.2018 14:02

Szanowna Pani K., Z tego co kojarzę fakty, pracowala Pani w Ondo niecale 1.5 miesiąca, po tym czasie została Pani zwolniona.. Po pierwsze, jako pracownik na umowe próbną nie wypada spóźniac sie do pracy "bo zaspalam". Świadczy to tylko i wyłącznie o Pani i o Pani 'profesjonaliźmie' :). Do obowiązków pracodawcy nie należy zapewnianie pracownikowi owoców, takze bardzo dobrze to świadczy o tej firmie, że raz na tydzień pracownicy dostają świeże owoce. Nie bawią się w żadną korporację, tak jak to Pani wspomniała. Przychodząc do pracy do laboratorium, jednocześnie mając ukończone studia, wypadałoby wiedzieć jak oblicza sie gęstość.. Cudów nie wymagali. Generalnie Pani wypowiedź jest na zasadzie "znowu w życiu mi nie wyszło" ;) Ja jestem bardzo zadowolona z pracy w tej firmie. Pozdrawiam i życzę powodzenia w życiu :)

Anonimowa
@Anonim 03.07.2018 15:28

Jak mam oceniać brak profesjonalizmu to była nim wypowiedz Anonima... Nie znam sytuacji, ale wypowiedź K była kulturalna, zwykła opinia, a ktoś wyciąga brudy niekoniecznie zgodne z prawdą....mialam aplikować do tej firmy, ale chyba sobie daruje. Dobrze piszą we wcześniejszych opiniach o fałszu i braku profesjonalizmu.

HR Partner Ondo
@K 22.06.2018 13:58

Pani K., Dziękujemy za wypowiedź. Jest ona bardzo subiektywna i odnosi się do Pani emocji. Być może była to reakcja na zwolnienie? Jak każda firma również i Ondo Sp. z o.o. ma swoje zasady. Jedne z ważniejszych : szanujmy siebie nawzajem, szanujmy ustalone wspólnie zasady / np. jesteśmy punktualni/ . dbamy o dobre relacje. Życzę Pani sukcesów w dalszej karierze zawodowej, doskonalenia kompetencji .

HR Partner Ondo
@Anonimowa 27.07.2018 16:12

Pani Anonimowa, Dziękuję za wypowiedź. Nie rozumiem na jakiej podstawie dokonała Pani oceny? Nie znając sytuacji. Problemu, itp. Patrząc z perspektywy swojego doświadczenia i wieku :) bardzo łatwo jest oceniać patrząc z boku. Też warto może zastanowić się czasem czym jest ocena, a czym opinia.

Karolina

Wy piszecie o Krakowie, a w Trzebini jest w porządku. Fajna atmosfera, zgrana ekipa, a sama praca nie jest ciężka. Zarobki są przyzwoite - ze statusem studenta zarabiałam 2000 netto. Ogólnie OK

Fifo
@Karolina 09.02.2017 11:19

Totalny porażka. Typowy polski pracodawca

:)
@Karolina 09.02.2017 11:19

Haha. Chyba jako technolog, gdzie na takim stanowisku zarobiłabyś 3 razy tyle.

Bahama mama
@:) 12.04.2018 04:45

Mały profesjonalizm.Atmosfera fajna na produkcji,pójdziesz 3kroki dalej do biura i spotykasz babska zawiść.Humorki raz ok,raz masakra,a potem dziwota że ich unikasz.Za to widać,że dyrektor chce cos osiagnąć i zależy mu na firmie.

Robert

Jak się komuś nie udała praca w firmie to teraz tak krytykuje firmę?

AGA
@Robert 22.02.2018 17:25

Robercie, udała mi się tam praca i pracowałam tam bardzo długo. Byłam szanowana bo wiedzę miałam większą od pm-ów. Ale pewnego dnia przyszła nieodpowiednia osoba na stanowisko kierownicze i wykopała wszystkich doświadczonych pracowników, oddanych firmie i nikt im za to nawet nie podziękował a niektórzy woleli sami odejść bo nie dało się z nim pracować.Nikt mi nie wmówi że teraz jest lepiej. Jest (usunięte przez administratora) jakiego jeszcze nigdy nie było.Do kwietnia zeszłego roku każdemu poleciła bym tam pracę. Pracowało się jak w rodzinie. Teraz z daleka zwłaszcza od MAGAZYNU

Hortyko

Nie polecam. Chyba ze tak jak inni pracownicy Ondo, (zwlaszcza Ci na górze) zalozyc sobie dzialalnosc i dorabiac na boku.

Ghhdkds

Jak chcesz pracowac jako handlowiec to polecam tylko dla mlodych ktorzy chca zlapac doswiadczenie. Jesli jestes juz specjalista to nie ma sensu tracic czasu na Ondo, poniewaz zarobki slabe a perpektywy rozwoju jeszcze mniejsze.

Stokrotka

Praca na produkcji w Trzebini. Jeśli jesteś kobietą całkiem normalna praca, jeśli jesteś mężczyzną nie polecam. Będziesz musiał: - biegać między paroma stanowiskami, wszytko na już albo najlepiej na wczoraj - mieszać chemikalia - przelewać kleje, do których w dobrym przypadku dostaniesz maskę, ale to że oczy są nie chronione to już nikogo nie interesuje - w międzyczasie rozładować/załadować dostawę będąc odrywanym od tej czynności sprawami produkcji - rozładowywać cysterny do których obsługi wymagane są uprawnienia TDT - praca bardzo brudna (wspomniana chemia, i duża liczba nieszczelności w urządzeniach) - ogólne wymaganie złota rączka oraz sztuki magiczne A to wszystko za tak atrakcyjne wynagrodzenie według kierownictwa (jak życie pokazało okoliczne firmy płacą lepiej za dużo normalniejszą pracę) oraz brak jakichkolwiek benefitów socjalnych Jedyne plusy to: - wynagrodzenie na czas - godziny pracy

anonymous
@Stokrotka 09.11.2017 15:00

Żeby pracować z dziewczynami w Trzebini trzeba być facetem z jajami. A faceta z jajami coraz trudniej znaleźć.

anonymous
@anonymous 13.11.2017 14:04

Raczej wam ciężko znaleźć jelenia który będzie robił 3 stanowiska na raz z wynagrodzeniem za jeden etat. Ale widzę że ciężko dociera do świadomości kierownictwa, więc pozostałe uwagi co do BHP oraz świadczeń które pracodawca ma wobec pracowników przekażę bezpośrednio do Państwowej Inspekcji Pracy.

POL9

NIE POLECAM TEJ FIRMY, BRAK JAKIEJKOLWIEK KULTURY I UMIEJĘTNOŚCI W ZARZĄDZANIU.

rtu

Pan market menager od olejów przemysłowych wymyślał cuda, by uprzykrzyć pracę swoim handlowcom, a teraz nie ma już żadnego więc musi sam tę biurokrację odwalać. Chciał się przypodobać K. to teraz ma. Powodzenia :)

Poiyuii

Zarządzanie pozostawia wiele do życzenia. Układy i układziki to całe Ondo. Nie polecam...

Tertyn

Firma po duzych przejsciach. Klienci zle reaguja gdy slysza VARIANT to zmienili nazwe na ONDO. Niestety taki zabieg na niewiele pomogl. Wszyscy juz wiedza ze to jest ten sam bałagan tylko pod inną nazwą.

Kumkum

Nie polecam. Praca dla studentow lub desperatow. Duza rotacja, slaba placa, brak mozliwosci rozwoju.

Wick

Dają dobre narzędzia pracy w handlu, szkolą, zarobki nie powalają, ale jak się pracuje i ma efekty, to pozwalają zarobić, wiem, bo pracuje znajomy i ja sam się zastanawiałem nad zatrudnieniem, tylko nie mieli oferty.

Tyngip
@Wick 11.07.2016 16:38

Narzedzia sa standardowe jak w kazdej firmie. Szkolen nie ma... to fikcja... Pracownicy szybciutko odchodza gdy widza ze nie ma mozliwosci zarobienia pieniedzy... Pensje sa tak wyliczane ze chocbys zrobil i 400% planu to i tak kokosow nie zarobisz... Perspektyw rozwoju tez nie ma wiec ludzie uciekaja...

Kos7
@Tyngip 11.07.2016 20:17

Szkolenia są raz na kwartał - więc kłamstwo obalone. Obowiązkowe więc o czym mowa? Auta wymieniane co 2 lata - handlowcy C klasa. Ci z dłuższym stażem (czyli 3 lata +)i wynikami w wersji combi. Umowa o pracę. Nie narzekam.

Daf

Wymagania sa jak wszedzie tylko zarobki mocno odbiegaja od realiow rynkowych ... na minus oczywiscie. Generalnie praca dla mlokosow swiezo po szkole.

Klnmut

Słabiutko. Nie polecam. Duza rotacja i słabe zarobki.

Zostaw opinię o ONDO sp. z o.o - Kraków

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ONDO sp. z o.o