Bel Polska Sp. z o.o.

2.4 Dodaj merytoryczną opinię

Grupa Bel

Od ponad 100 lat tylko jedno rzemiosło: serowarstwo

Historia serów Bel sięga 1865 roku, kiedy to Jules Bel założył we Francji firmę zajmującą się dojrzewaniem i sprzedażą sera Comte. W roku 1921 jego syn Leon Bel, zbudował w Lons-Le-Saunier pierwszą wytwórnię sera topionego i zarejestrował markę La Vache Qui Rit (Krówka Śmieszka). Zanim minie dekada, marka przedostanie się na drugi brzeg kanału La Manche i zadomowi się w Wielkiej Brytanii. W 1933 roku Krówka Śmieszka podbije także Belgię.

Od 1959 roku rozwój spółki nabiera przyspieszenia. Powstają przedstawicielstwa w Niemczech, Hiszpanii, Maroku i Stanach Zjednoczonych. W latach 1985-86 obecność firmy rozszerza się na Hiszpanię, Portugalię i Włochy. Dzięki nowo utworzonym oraz nabytym firmom, koncern powiększa asortyment francuskich i międzynarodowych serów. W 1977 Bel przenosi swoją siedzibę do Paryża i debiutuje na giełdzie papierów wartościowych.

 Pod koniec lat 80-tych polityka zewnętrznego i wewnętrznego rozwoju prowadzona przez Bel w krajach europejskich o najwyższym spożyciu sera (Niemcy, Belgia, Hiszpania, Włochy i Portugalia) oraz w Stanach Zjednoczonych umożliwiła rozszerzenie asortymentu serów o szeroko rozpowszechnione, lokalne marki.

Obecnie Koncern Bel posiada 35 zakładów serowarskich, a produkty koncernu – sery Krówka Śmieszka, Kiri, Babybel, Mini Babybel, Apericube, Port Salut, Bonbel są znanymi, międzynarodowymi markami. Firma oferuje również wiele produktów lokalnych, specyficznych dla określonych krajów czy regionów.

Wszystkie marki koncernu Bel, niezależnie od kraju produkcji, gwarantują milionom konsumentów pewność, że spożywają ser o najwyższej jakości. Pozycja, jaką sery Bel od wielu lat zajmują na światowych rynkach, to wynik połączenia prawie 150 – letnich doświadczeń serowarskich z nowoczesnymi technologiami produkcyjnymi oraz dynamiczną strategią sprzedaży.


www.krowkasmieszka.pl

Bel Polska Sp. z o.o.