OSI POLAND FOODWORKS Sp. z o.o.

2.7 Dodaj merytoryczną opinię
Nasza oferta

Choć Polska nie należy do krajów z bogatymi tradycjami w hodowli bydła i spożywania wołowiny, jak Brazylia, Argentyna, czy Stany Zjednoczone, to polska wołowina zaczyna być ceniona na świecie. I to mimo, że w strukturze polskich hodowli bydła przeważa bydło mleczne lub krzyżówki mięsne.

  • elementy i podroby wołowe (m.in. kark, rozbratel, grzebień, zrazowa górna, ligawa, krzyżowa, skrzydło, serca, lica, świeca, żołądek, wątroba, przepona), z kością oraz bez kości, o różnej formie obróbki (z łojem, bez łoju) przeznaczone dla kanału B2B.

Do wzrostu popularności polskiej wołowiny za granicą przyczynia się również jej sprzedaż przez OSI POLAND FOODWORKS w ramach globalnej sieci dystrybucji OSI GROUP, a także aktywne działania marketingowe, w tym m.in. uczestnictwo w prestiżowym konkursie World Steak Challenge.

Podczas ostatniej edycji konkursu złote medale otrzymały polędwica oraz antrykot, pochodzące z jałówki (krzyżówka mięsna), a także antrykot z krowy rasy polskiej czarno-białej, holsztyńsko-fryzyjskiej. Wyróżniono ponadto rostbef z jałówki (krzyżówka mięsna), antrykot z byka (krzyżówka bezmięsna), polędwica i rostbef z krowy (rasa polska czarno-biała, holsztyńsko- fryzyjska), a także polędwica z byka (krzyżówka mięsna).

Ze względu na strukturę i tradycje hodowli bydła w Polsce, w skupie bydła OSI POLAND FOODOWORKS dominują rasy mleczne: Holsztyńsko-Fryzyjska, Limousine, Charolaise, Siementaler. W ostatnich latach zauważalnie wzrósł jednak skup bydła mięsnego, ras mieszanych oraz czystorasowych (Siementaler, Angus, Hereford, BB Belgijska Błękitno-Biała, Piemiontese, Limousine, Charolaise).

Poza rasą, duże znaczenie dla końcowej jakości wołowiny ma system utrzymania bydła, żywienia, wreszcie proces uboju, rozbioru oraz uszlachetniania pozyskanej wołowiny np. poprzez proces dojrzewania. W OSI POLAND FOODWORKS przykładamy do tych etapów bardzo dużą wagę. Niezależnie od spełniania standardów renomowanych systemów jakości jak IFS, czy ISO2200, [czytaj więcej Jakość] wdrożyliśmy własne systemy obejmujące swoim zakresem etap hodowli bydła [czytaj więcej Hodowla Bydła CULTIVATE] oraz produkcji w ubojni [czytaj więcej System Produkcji BQS].

To dzięki temu polska wołowina, produkowana przez ubojnię OSI POLAND FOODWORKS, trafia na stoły w całej Europie oraz Azji. A steki wołowe podbijają gusta klientów w najbardziej renomowanych restauracjach.

 
OSI POLAND FOODWORKS Sp. z o.o.