Konsbud Audio

• Realizacje
  • Pracownia projektowa

Realizacje

Pracownia projektowa

5. Opinie o Konsbud Audio Sp. z o.o.

Opinie o Konsbud Audio Warszawa

Nie przegap nowości o Konsbud Audio Sp. z o.o.!

Wywiadu udzielił/aAgnieszka Pyrich

07.11.2023 17:36

Co jest głównym filarem Państwa biznesu?

Zgodnie z naszym hasłem działamy na styku sztuki i nowoczesnych technologii już od blisko 35 lat! Nasze dwa główne filary działalności to dystrybucja sprzętu audio oraz audio-video, w większości przeznaczonego dla odbiorców profesjonalnych, jak również integracja szeroko pojętych technologii scenicznych w obiektach kultury oraz dostarczanie kompleksowych rozwiązań dla rozgłośni radiowych i stacji telewizyjnych. Efekty naszych prac w zakresie integracji systemów można zobaczyć i usłyszeć w takich miejscach jak: Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia w Katowicach, Tauron Arena, Teatr Narodowy w Warszawie, Europejskie Centrum Solidarności, Państwowa Szkoła Muzyczna „Nowa Miodowa” w Warszawie, Centrum Kulturalno-Kongresowe Jordanki w Toruniu, Gdański Teatr Szekspirowski, rozgłośnie radiowe i stacje telewizyjne w całym kraju i wiele innych.

Jak duża jest Państwa firma?

Obecnie zatrudniamy już ponad 60 osób, ale do dziś firma ma charakter rodzinny.

Jak wyglądały początki firmy?

Początki firmy sięgają 1989 roku, kiedy jej założyciele – Włodzimierz Pospiech i Magdalena Krzysztofowicz-Pospiech, od lat związani z dźwiękiem i muzyką – rozpoczęli współpracę z firmą Konsbud, która budowała m.in. takie obiekty jak instytucje kultury i poszukiwała kogoś, kto zajmie się instalacjami dźwiękowymi w tych miejscach. Wówczas powstał oddział Audio firmy Konsbud, który po niecałych dwóch latach przekształcił się w samodzielną spółkę z o.o. – Konsbud Audio. Początki firmy to również sprzedaż instrumentów muzycznych we własnym salonie przy ul. Belwederskiej w Warszawie. Z czasem firma coraz bardziej skupiała się na rynku profesjonalnego sprzętu audio i podejmowała współpracę z wieloma topowymi producentami, którzy poszukiwali w Polsce swoich przedstawicieli. W 2000 roku pojawił się pomysł integracji systemów dźwiękowych w obiektach kultury oraz w tzw. broadcaście, czym Konsbud Audio zajmuje się z wielkim sukcesem do dziś. Jesteśmy wyłącznym dystrybutorem w Polsce blisko dwudziestu marek renomowanych producentów sprzętu audio i AV. Wykonaliśmy też setki integracji i instalacji kompleksowych systemów w całym kraju.

Jak wygląda struktura Państwa firmy?

Struktura organizacyjna w Konsbud Audio nie zawiera wielostopniowej hierarchii zarządzania. W ramach struktury na jednym szczeblu zarządzania mamy działy sprzedażowe podzielone według kategorii klienta, którego obsługujemy i produktów, które mamy w dystrybucji oraz działy wspierające: logistykę, wsparcie techniczne, serwis, administrację, marketing, księgowość. Niezależnie od struktury, staramy się reagować na wymagania rynku i często pracujemy wówczas na zasadzie zespołów projektowych – korzystając z połączenia umiejętności i doświadczeń z różnych obszarów.

Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie?

Proces rekrutacji składa się zwykle z dwóch spotkań, w tym przynajmniej jedno z nich powinno być osobiste. Na spotkaniu próbujemy poznać kandydata/kandydatkę, rozmawiamy w swobodnej atmosferze, chcemy dowiedzieć się jak najwięcej o dotychczasowym doświadczeniu i umiejętnościach, opowiadamy o miejscu pracy i stanowisku, na które rekrutujemy. Przy okazji stanowisk specjalistycznych może zdarzyć się potrzeba rozwiązania kilku krótkich zadań lub przygotowania jakiegoś tekstu/zadania związanego z danym obszarem. Do drugiego spotkania zapraszamy kandydatów, których oceniliśmy najwyżej. Kolejne spotkanie zwykle jest decydujące.

Jak przebiega proces wdrożenia nowego pracownika w Państwa firmie?

Proces wdrożenia opiera się na spotkaniach z współpracownikami odpowiedzialnymi za poszczególne obszary i stopniowym zapoznawaniu się nowej osoby z zadaniami i zasadami funkcjonującymi w naszej firmie. Pierwszy dzień to załatwienie spraw formalnych oraz przedstawienie nowej osoby w zespole, zapoznanie się z procedurami oraz mniej formalnymi zasadami obowiązującymi w każdej organizacji. Zawsze przeprowadzamy też szkolenie z obsługi systemu i innych narzędzi informatycznych, wspierających naszą pracę. Dalszy tryb wdrożenia jest uzależniony od specyfiki stanowiska i działu, w którym nowa osoba zaczyna pracę. Każda nowa osoba dostaje od nas wiedzę, którą się chętnie dzielimy i czas na spokojne wdrożenie się. Jesteśmy otwarci na pytania i świeże spojrzenie nowych członków zespołu.

Jakie plany związane z zatrudnieniem macie Państwo w najbliższym czasie?

Plany zatrudnienia na kolejny rok są zdeterminowane rozwojem konkretnych marek i producentów, z którymi współpracujemy. Zawsze mile widziani są u nas specjaliści z branży PRO audio czy Audio Video.

W jaki sposób dbacie Państwo o rozwój pracowników?

Firma w pierwszej kolejności promuje szkolenia merytoryczne, związane z produktami/usługami, które są w naszej dystrybucji. Jeśli ktoś tego potrzebuje, może liczyć również na szkolenia z kompetencji miękkich. W ramach naszej struktury sami również organizujemy szkolenia dla klientów, w których nasi pracownicy również mogą uczestniczyć. Jesteśmy firmą z branży technologicznej, która musi dbać o poziom kompetencji współpracowników, aby nadążać za rozwojem branży i rynku. Od kilku lat w relacjach z współpracownikami kierujemy się dewizą work life balance, czyli równowagą między życiem prywatnym a zawodowym. Ma to przełożenie na konkretne działania zwracające uwagę na: optymalne wykorzystywanie czasu pracy, właściwy odpoczynek, aktywność fizyczną, zdrowe odżywianie. Powyższą dewizę realizujemy poprzez np. okresowe zapewnianie owoców w biurze, organizowanie wyjazdów narciarskich lub górskich pieszych wędrówek, coroczne spotkania podsumowujące rok oraz spotkania integracyjne w stylu „party w ogrodzie”. Zależy nam, aby nasi pracownicy czuli satysfakcję i radość ze współpracy oraz realizacji ciekawych projektów.

Artur

14.12.2016 09:18

Pracowałem tam prawie rok. Odszedłem ze względu na odległość od miejsca zamieszkania. Była to najciekawsza praca w moim życiu (20 lat stażu pracy). Co do zarobków; najpierw trzeba coś sobą reprezentować żeby dobrze zarabiać!!! Szefostwo bardzo profesjonalne, charyzmatyczne, wymagające-ale wystarczy dorosnąć, żeby z nimi konie kraść. Mam pracę bliżej, zarabiam nie najgorsze pieniądze, ale moje serce zostało w Konsbudzie. Pozdrawiam i polecam (ale tylko ludziom, którzy poważnie podchodzą do pracy, wiedzą po co do niej przychodzą i wiedzą czego chcą. Pozdrawiam.
    prof

27.06.2016 10:29

Brałam udział w rekrutacji w tej firmie. Rekrutacja bardzo profesjonalna, przyjazna kandydatom, bez zbędnych ceregieli, konkretna. Mi się akurat nie udało ale otrzymałam odpowiedź po rekrutacji i wszystkie potrzebne podczas rekrutacji informacje.Nie zwracajcie uwagi na opinie frustratów:)
    ~`

30.04.2014 14:01

Pracuja fajni ludzie, atmosfera jest ok. Pracy duzo, ale jest ciekawie, duzo sie dzieje. Mozna się sporo nauczyc

24.10.2023 15:21

Proces rekrutacji składa się zwykle z 2 spotkań, w tym przynajmniej jedno jest osobiste. Na spotkaniu próbujemy poznać kandydata/kandydatkę, chcemy dowiedzieć się jak najwięcej o dotychczasowym doświadczeniu i umiejętnościach, opowiadamy o miejscu pracy i stanowisku, na które rekrutujemy. Rozmawiamy w swobodnej atmosferze. Wystarczy być sobą, pokonać stres związany z tego rodzaju sytuacjami. Podczas spotkania zależy nam, aby obie strony miały pewność, że jest nam ze sobą po drodze. Stawiamy na osoby samodzielne, komunikatywne, chętne do współpracy z zespołem. Praca zdalna jest możliwa, ale zależy to oczywiście od specyfiki i rodzaju stanowiska, na które rekrutujemy lub na którym pracujemy.

25.08.2020 10:44

Czy w Konsbud Audio Sp. z o.o. są szkolenia zewnętrzne?
    Odpowiadam

15.09.2020 22:05

Hej. Pracowałem jakiś czas temu i nie wiem czy coś się zmieniło, ale jeśli chcesz jakiś szkoleń itp to musisz się przypominać bo nie chodzą i nie ogłaszają że będzie jakieś szkolenie tylko trzeba samemu wykazać trochę zainteresowania. Sami natomiast organizują szkolenia dla całej polski w których też można brać udział.

24.10.2023 15:09

Firma w pierwszej kolejności promuje szkolenia merytoryczne, związane z produktami/usługami, które są w naszej dystrybucji. Jeśli ktoś tego potrzebuje, może liczyć również na szkolenia z kompetencji miękkich. W ramach naszej struktury sami również organizujemy szkolenia dla naszych klientów, w których nasi pracownicy również mogą ( a czasem nawet muszą) uczestniczyć. Firma z branży technologicznej ( a taką jesteśmy) musi dbać o poziom kompetencji współpracowników, aby nadążać za rozwojem branży i rynku.

21.01.2020 10:24

Jak wygląda ścieżka awansu w Konsbud Audio Sp. z o.o.?
    Odpowiadam

15.09.2020 22:06

Zależy w jakim dziale. Firma jest nieduża, to nie korpo gdzie pniesz się po szczeblach kariery, ale podwyżki itp to rekompensują, a jak jesteś handlowcem to na prowizji możesz wyrobić więcej niż na samej wypłacie, jeśli oczywiście dobrze wywiązujesz się ze swojej pracy.

24.10.2023 15:03

Awans lub zmiana miejsca pracy w ramach naszej struktury organizacyjnej jest jak najbardziej możliwa, najczęściej w postaci rozwoju kompetencji, czasem również w postaci rozwoju pionowego. Firma nie ma rozbudowanej i hierarchicznej struktury, gdzie jest mnóstwo stanowisk kierowniczych/managerskich. Stawiamy na rozwój kompetencyjny, komunikację i relacje. Nie jesteśmy korporacją co ma wiele plusów: stawiamy na działanie, które ma skutecznie realizować nasze cele. Nikt nie jest u nas anonimowy, jest większa szansa na indywidualne podejście i ustalenia. Pracownicy mają bardzo duży wpływ na procesy w firmie.

12.09.2023 13:29

Czy firma Konsbud Audio Sp. z o.o. udziela pożyczek pracowniczych? Na jakie dodatkowe wsparcie może liczyć pracownik?

24.10.2023 14:56

Jeżeli pracownik jest w trudnej sytuacji życiowej, losowej i zgłosi się z potrzebą wsparcia, firma udziela wszelkiej pomocy - może to być zaliczka na poczet wynagrodzenia, pożyczka, wsparcie również innego rodzaju, w zależności od sytuacji.

17.03.2021 11:23

Jakie wartości są cenione w Konsbud Audio Sp. z o.o.?
    Nick'olas

11.02.2022 12:55

Wartość firmy poznaje się m.in. po tym, jak pracodawca obchodzi się z pracownikami w trudnych czasach. A zdaje się, że mamy bardzo "zwariowany" czas, odkąd pewien Chińczyk zjadł nietoperza. Firma była bardziej niż fair wobec swoich pracowników w tym mocny niepewnym okresie. (usunięte przez administratora)

Oferty pracy - Konsbud Audio Sp. z o.o.

Główna Księgowa/ Główny Księgowy

Warszawa

WalletIcon

13000 - 15000 PLN / m

Natalia

21.10.2020 18:37

To prawda ze w firmie nie ma awansu?

22.10.2020 00:13

To nie korporacja. W firmie o bardzo płaskiej strukturze trudno o awanse.

23.08.2018 22:36

to ja

09.11.2018 13:35

Sorry, w tych wypowiedziach nie widzę nic konkretnego. Zwykły hejt. Co to znaczy beznadziejne warunki w pracy? Skoro pracowałas/łeś to możesz podać choć jeden przykład/konkret? Dla każdego skala "beznadziejności" jest zupełnie inna. Chciałam się czegoś tu dowiedzieć ale nikt kto myśli rozsądnie nie może z tego niczego wywnioskować oprócz hejtu.

11.08.2018 21:59

17.08.2018 18:02

Bardzo się cieszę, że taka osoba się pojawiła. Mam nadzieję że na portalu poza zadawaniem pytań moderator zajmuje się również selekcjonowaniem wartościowych i kulturalnych wypowiedzi, które mogą być pomocne, w przeciwieństwie do takich które zawierają jedynie wycieczki osobiste. Niestety jeżeli ktoś jest wymagający i nie toleruje obijania się w pracy nigdy nie będzie zbierał pozytywnych opinii od podwładnych. Pozdrawiam!

05.08.2018 22:40

@Still working, a czy jeśli ktoś prowadzi własną działalność gospodarczą i na jej podstawie współpracuje z Konsbud Audio, to może liczyć na jakieś na przykład wsparcie ze strony księgowości firmy? Dziękuję Ci za rozbudowaną wypowiedź na temat pracy w tym miejscu! @Zed, długo już pracujesz w Konsbud Audio? Chętnie dowiem się, czy pracownikom tej firmy przysługują jakieś dodatkowe benefity socjalne.

07.08.2018 19:08

W przypadku zatrudnienia jest trochę tak, że jak sobie wynegocjujesz, tak będziesz mieć. Myślę że spokojnie możesz liczyć na urlop w wymiarze podobnym do tego na etacie. Dużo zależy od działu do którego chciałbyś aplikować, bo w niektórych urlop w okresie wakacyjnym jest utrudniony, ze względu na nawał pracy. Jeśli chodzi o księgowość, to dostaniesz wyliczenie konkretnych kwot jakie masz wystawić na fakturze. Jeśli chodzi o obsługę księgową samej działalności, to wydaje mi się że większość jeśli nie wszyscy pracujący na umowach b2b posługują się jakimś zewnętrznym biurem. Przy kilku fakturach w miesiącu koszt takiej obsługi to około 50-150 PLN w zależności od formy opodatkowania i tego czy chcesz być płatnikiem VAT czy nie. Co do samego założenia działalności i formalności z tym związanych, to bez problemu pomoże Ci w tym ktoś z zespołu, kto już taką działalność prowadzi. To nie prawda, że najlepsi odeszli. Najlepsi dalej tam pracują :)

25.07.2018 00:39

@Młody, dziękuję za Twoją odpowiedź. Czy mógłbyś jeszcze dodać, na podstawie jakiej umowy pracuje się w Konsbud Audio? Czy ktoś z Was także pracuje w Konsbud Audio i chciałby podzielić się z nami swoją opinią na temat tego pracodawcy? Gorąco zachęcam! Każda Wasza wypowiedź będzie bardzo cenna z punktu widzenia osób zastanawiających się nad podjęciem pracy w tej firmie.

25.07.2018 09:29

Z tego co wiem większość osób jest zatrudniona na podstawie umów o pracę lub b2b, w zależności od tego co komu pasuje. Co do możliwości awansu - nie jest to duża firma ani żadne korpo, więc trudno spodziewać się że nagle w jej strukturach pojawi się 20 dyrektorów. Co do szkoleń, cześć jest organizowana wewnątrz firmy, cześć odbywa się w siedzibach producentów. Często jest tak, że osoba która została oddelegowana na szkolenie po sowim powrocie ma za zadanie zreferować nowo zdobytą wiedzę kolegom z firmy. Co do kwestii finansowych - są to rzeczy o których trzeba rozmawiać i umieć negocjować. Co do atmosfery panującej w firmie, jak w każdym skupisku ludzi zdarzają się lepsze i gorsze dni. Czasem trzeba dopiąć jakiś projekt na czas i robi się nerwowo. Był taki okres w którym dwie czy trzy osoby w mniej miły sposób rozstały się z firmą, co najmniej jedna przegrała sprawę w sądzie. Większość negatywnych komentarzy które tu znajdziesz pochodzi z tamtego okresu, co jak dla mnie rodzi podejrzenia, że mogą być autorstwa jednej i tej samej osoby. Napiszę jeszcze raz, coś co tu już pisałem, jeśli masz chęci do pracy i nauki tego co robimy na pewno odnajdziesz się w zespole. Z drugiej strony - tu odniosę się do komentarza Młodego - czy jeśli gdzieś jest słaba atmosfera i mało płacą, to pracuje się tam kilka albo kilkanaście lat?

Kontakt - Konsbud Audio Sp. z o.o.

Warszawa

NIP:5260202855

Branża główna: Elektronika, hardware i akcesoria

14.04.2018 09:10

Czy jesteście zadowoleni ze współpracy z firmą Konsbud Audio Sp. z o.o.? Co wpływa na Twoje postrzeganie tego przedsiębiorstwa?
    jędrek

27.06.2018 16:04

Tak, jesteśmy zadowoleni. Indywidualne podejście do współpracowników jak jesteś rzetelnym fachowcem i znasz się na swojej pracy - podstawa.

26.07.2017 10:48

@Yoga, celem forum jest zamieszczanie wpisów dotyczących ofert pracy czy informacji na temat zatrudnienia w firmie więc fajnie, że ktoś o tym wszystkim informuje. Tak jak pozostałe opinie @Artur, z których jasno wynika wszytko. Ty jesteś pracownikiem firmy? Może masz coś również do powiedzenia ważnego w tych kwestiach a nie tylko wpisy nic nie wnoszące w temat?
    kamila

03.08.2017 14:17

a Twój komentarz co wniósł w tej sprawie? rzetelna opinia to taka gdzie pojawiają się konkrety - tak jak np @artur - zgadzam się. Krytyka - ok ale merytoryczna. Co to znaczy "płacą słabo" - tzn na jakim stanowisku?, za jakie zadania? co to znaczy słabo? opinia typu "firma dramat" - mówi Ci to coś? skąd wiadomo, że ktoś kto pisze tu swoje opinie to osoba o jakimkolwiek autorytecie czy umiejętnościach oceny takich kwestii? A nie przyszło Wam do głowy, że zwyczajnie ktoś robi biznes na prowadzeniu takich miejsc wymiany "doświadczeń"? Niektóre firmy są w stanie zrobić wiele aby wygryźć konkurencje i jeśli jeszcze ktoś na tym może zarobić to wszystko się kręci. Nie ma to nic wspólnego z rzetelną oceną jakiejkolwiek firmy - nie tylko tej. Mam bardzo dobrą ocenę współpracy z tą firmą na gruncie zarówno jako klient oraz jako współpracownik. Relacje, ustalenia, podejście do realizacji zadań nawet w trudnych kwestiach - bez zarzutu.
    jolcia

19.09.2016 16:14

A czy to ważne ile osob pracuje w firmie? Pewnie wystarczająca ilośc na każde ze stanowisk, firma posiada prawie 30letnie doswiadczenie wiec podejrzewam,ze przy ich boku są rowniez pracownicy z podobnym stażem, doświadczeni i kompetentni przede wszytkim
    Marli

19.09.2016 15:26

a ktoś wie ile oósb jest zatrudnionych w firmie?

27.06.2016 14:26

prof

27.06.2016 15:41

Ale ja właśnie chwalę poziom rekrutacji w tej firmie pomimo tego że mi się nie udalo bo mam porównanie do innych. Pełna profeska:)
    NoNick

15.03.2016 08:52

No chyba nie jest aż tak fatalnie skoro są w firmie pracownicy ze kilkunasto- a nawet kilkudziesięcioletnim stażem :) Zakolegować się też da jak się chce (chociaż przecież nie to jest najważniejsze w pracy :)). Wszędzie są plusy i minusy. Faktycznie, rotacja mogłaby być mniejsza. Ale z drugiej strony - zostają najlepsi :)

Zostaw merytoryczną opinię o Konsbud Audio Sp. z o.o.