Porsche Inter Auto Polska

Warszawa

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 21 ocen.

Porsche Inter Auto Polska
2 21 6 1

Opinie o Porsche Inter Auto Polska

BYŁY PRACOWNIK

Witam was wszystkich, Zaczynałem prace jeszcze za czasów KPI zanim Porsche Inter Auto przejęła tą spółkę i mogę powiedzieć, że po tej zmianie zrobiło się gorzej o 180". Za czasów KPI pracownicy mieli stabilizację pracy, pracowali po kilkanaście lat i byli zadowolenie pod kątem warunków jak i zarobków. Bardzo ciężko było się dostać do tej firmy ponieważ selekcje która prowadziła Pani Mariola powodowała, że byli wybierani naprawdę najlepsi i przez to każdy chciał w niej pracować. Za rządów KPI wszystkie salony robiły najlepsze wyniki w Polsce pod względem sprzedaży, jakości, klient był najważniejszy i przez to pracownicy bardzo dobrze zarabiali. Poprzez zmianę na Porsche Inter Auto większość czołowych pracowników została zwolniona ponieważ PIA zaczęła robić tzw. czystki i przez to jakość i zarobki spadły. Firma nie jest najlepsza na rynku, klienci się odwracają często i wolą przejść do innej firmy. Firma prowadzi wewnętrzną grę zastraszając i narzucając chore procedury po to aby nie zarobić za dużo, wola zatrudnić 5 handlowców nie efektywnych niż jednego dobrego efektywnego. Jak już jesteś dobry zaraz Cię kierownictwo hamuje i robi podchody aby Cię (usunięte przez administratora) Ludzie dziś w tej firmie są wredni i zazdrośni o wszystko. NIE POLECAM TEJ FIRMY PONIEWAŻ NIE LICZĄ SIĘ Z CZŁOWIEKIEM KTÓRY NA NICH PRACUJĘ, BĘDZIESZ KOLEJNYM TZW. ROBOLEM U AUSTRIAKA.

Arek
@BYŁY PRACOWNIK 18.01.2018 10:19

Ciekawe jak można pracować w KPI kilkanaście lat skoro firma istniała lat bodajże 3 ( jeśli nie 2). Szkoda że nikt z komentujących negatywnie nie podpisuje się imieniem i nazwiskiem....

anonymous
@Arek 20.02.2018 00:49

odpowiedź jest prosta, PIAP jest firmą mściwą i potrafi używać nie konwencjonalnych metod robienia pracownikowi problemów w firmie do której poszedł. KPI, Auto Viva to zasadzie ta sama firma która działała od dawna i zapewne Pan to dobrze wie i osoby zainteresowane.

Arek
@anonymous 09.03.2018 14:07

Nie bardzo wiem jak się można "zemścić' na pracowniku... Auto VIva była ładnych kilka lat ale KPI bardzo krotko. Więc kto wie powinien pisać tak jak było a nie ściemniać o wieloletniej pracy w KPI. Zawsze jest tak że jak komuś nie pasuje to może iść gdzieś indziej. Wolny kraj i wolny rynek :-)

Aktualny pracownik
@BYŁY PRACOWNIK 18.01.2018 10:19

Nie wiem skąd takie bzdury, od sierpnia jest nowy kierownik, który ogarnia całą firmę, stara się jak może, owszem wymienił część kadry ale to bardziej ze względów toksycznych, bo albo mieli podejście to ja jestem królem tego podwórka i klient ma czekać (mechanicy często tak robili i facet z myjni), albo gwarantowali średnio dokładną usługę, bo robili to co w zleceniu podał klient nie sprawdzając czy wszystko działa i niejednokrotnie nie odstawiając nawet samochodu na myjnie. Aktualnie wiem, że ciężej mają w biurze, bo brakuje ludzi, ale też kadra jest dobierana i poszerzana systematycznie o tyle, o ile pozwala dyrekcja, bo pamiętać trzeba, że to jest korporacja międzynarodowa a nie ASO u Zenka. A co do płac to po pierwsze wyższe są już na samym starcie w porównaniu z innymi salonami, a po drugie są na czas. Atmosfera jest bardzo fajna, chyba że ktoś ma kołek w (usunięte przez administratora) Ludzie tutaj są mili, mnie załoga dobrze przyjęła i nie miałem problemów z aklimatyzacją. Dodatkowo można się rozwijać, gdyż po przejściu na pełny etat i podpisaniu umowy o pracę pojawiają się oferty wyjazdu do siedziby porsche na szkolenia. W dodatku nie powiedziałbym, że to czołowi pracownicy byli zwalniani tylko raczej osoby, które owszem miały spore kompetencje, ale wypracowały sobie taką, a nie inną reputację, bądź próbowały odstawiać fuszerkę.

Zastanawiającasię
@Aktualny pracownik 27.03.2018 11:08

Czy wiesz może jak się zarabia na stanowisku Recepcji do serwisu?

Moniak-73
@BYŁY PRACOWNIK 18.01.2018 10:19

Powiedz cos prosze jak jest w księgowości jesli wiesz cokolwiek w tym temacie.

Nickowa
@Moniak-73 09.06.2018 12:19

Sprostowanie/szczepionka Poprzedni mój wpis był bardzo dosadny ale miał być krótkim i zauważalnym „sygnałem” wysłanym w górę. Aby był krótkotrwały był niezgodny z regulaminem i zawierał podstawę do szybkiego usunięcia przez Moderatora - tak też się stało. Teraz przepraszam GK i Wszystkich urażonych bezpośrednio czy pośrednio za jego formę tj. nieobiektywne i niektóre nie aktualne już stwierdzenia, wywołane nerwy, utracone zdrowie, braki w śnie i inne dobra osobiste które mogły zostać naruszone oraz za uszczypliwość epitetami i przyznaje momentami nieprzemyślanym nietaktem podyktowanym emocjami. Celem wpisu było tak naprawdę zwrócenie uwagi konkretnym osobom na pewne zachowania, panującą sytuację, przyjrzenie się własnym działaniom i zastanowienie się nad ich konsekwencjami. Każdy kryzys jest szansą na pozytywną zmianę i widać że szansa zostaje wykorzystywana. Okazuje się, że relatywnie krótki okres czasu może zmienić wiele i zadziałać na korzyść dla Wszystkich pod warunkiem zrozumienia sprawy a także zaangażowaniu się kolejnych osób. Nie sposób nie docenić podjętych chwalebnych działań integracyjnych i sięgnięcie zarówno po te materialne jak i niematerialne narzędzia motywowania pracowników. Taka metamorfoza i reakcja świadczy o dojrzałości organizacji i o tym, że można we właściwy sposób zareagować na doniesienia i panujące nastroje. Nie bez znaczenia jest fakt że inicjatywa musi płynąć zarówno ze strony kadry kierowniczej pracodawcy jak i samych pracowników. Wspólnie te dwie grupy tworzą środowisko codziennej pracy od którego zależy przecież skuteczność i efektywność podejmowanych działań jak i własne zdrowie. Rozpoczyna się miesiąc kończący sezon urlopowy i aby utrzymać dobry trend trzeba docenić wzajemne starania. Mam najdzie że ten wpis zostanie tu na zawsze i będzie przypominał o ciągłym odnajdywaniu na nowo sensu konsekwentnej i długotrwałej pracy nie tylko nad wyznaczonymi zadaniami prześcigając się w ich realizacji ale przede wszystkim nad właściwymi wzajemnymi relacjami i ideą WLB. Firma się rozwija i pewnie będzie rozwijała się dalej dlatego należy ciągle budować swoje środowisko pracy i nie przewartościowywać oczekiwań zarówno ze strony pracownika jak i pracodawcy. Wtedy dopiero praca w tym dziale PIA będzie pracą marzeń zarówno dla obecnej jak i przyszłej kadry.

Patryk

Czy jest jakiś powód, że tak sporadycznie piszecie na forum? Miałem nadzieję na jakieś informacje bezpośrednio od pracowników.

Kuba

Może wiecie coś o ofercie pracy w firmie? Jakieś wskazówki o zarobkach czy dodatkach do pensji?

Iwona

@Moniak-73 jesteś zainteresowana pracę w tym dziale, a może otrzymałaś już ofertę pracy? Widzę, że od Twojego pytania na temat tego działu minęło już kilka dni - jeśli udało Ci się zdobyć jakieś szczegółowe informacje właśnie w tym temacie, to podziel się z nimi na forum. Przydadzą się one innym osobom, które jak Ty w przyszłości będą poszukiwały wiarygodnych informacji na temat pracy w Porsche Inter Auto Polska.

norekk37

opinia negatywna jest niestety w 100% prawdziwa,,,dla kogoś z poza zakładu może się to wydać niemożliwe, ale takie są realia. W życiu nie pracowałem w miejscu w którym tylu ludzi zamiast pracować szukałoby jak na ciebie donieść, a gdyby nic nie mogło znaleźć to wymyślają żeby kierownictwo był szczęśliwy i "doceniał" takie zachowania. Dzięki temu nadal mają swoje stołki, ale kiedyś i ich ktoś rozliczy zamiast budować sieją strach bo tu nie znasz ani dnia aani godziny jak cię człowieku wywalą! Kto może niech trzyma się od tego pracodawcy jak najdalej dla dobra własnego zdrowia psychicznego ci co przychodzą piorunem odchodzą stątszkoda czasu na rekrutacje tu, a kasa marna tylko na bogato salony wygladaja w srodku smutni zamknieci w sobie pracownicy, ja tez już mam dosyć i uciekam.

mendez
@norekk37 02.06.2014 14:21

plotki , donosy wyssane z palca , głównie kobiety tam pracujące , atmosfera fatalna , zanim zrobiła się korporacja to była swietna firma

Moniak-73
@norekk37 02.06.2014 14:21

Powiedz cos prosze jak jest w księgowości jesli wiesz cokolwiek w tym temacie.

Iwona

Nie otrzymałam odpowiedzi od @pretendującej, może wtedy wiedziałybyśmy więcej @moniak-73, ale może jeszcze ktoś się w temacie warunków pracy wypowie. Co do księgowości, to na stronie Porsche Inter Auto Polska widziałam ogłoszenia tylko do sprzedaży, serwisu, administracji i na staż.

moniak-73

Czy ktoś ma wiedzę jak pracuje się w dziale księgowości? Warto aplikować?

Iwona

@Pretendująca wiele osób wskazuje, że dobrym handlowcem jest osoba, która ma do tego predyspozycję. Niekoniecznie ma to związek z płcią pracownika. A pracowałaś już na tym stanowisku, czy praca w Porsche Inter Auto Polska to byłby początek Twojej kariery w sprzedaży?

Pretendująca

Obecnie szukają do pracy na recepcji i jako dealer. Czy warto aplikować? Czy kobieta ma szansę w pracy na stanowisku handlowca?

Henryk

Tak dobrze się pracuje, że ciszę macie na forum?

Zuza

Czy firma potrenuje dobrego handlowca?

Filip

Jeśli komuś jest tak źle to niech zwolni miejsce a zaraz będą następni.

Iwona

@James, prowizja jest wypłacana dopiero po 6 miesiącach? Nie można dogadać się z Porsche Inter Auto Polska, tak żeby osiągnięta premia była wypłacana, np. w ratach? Jest to dość długi czas oczekiwania na to co wypracowaliśmy sobie w danym miesiącu rozliczeniowym.

@zadowolony
@Iwona 09.09.2017 10:47

@James, premia wypłacana jest po zamknięciu i rozliczeniu transakcji sprzedaży od razu - kwestia tego samego mc a nie po 6 mc... wiem z doświadczenia

Kasia
@Iwona 09.09.2017 10:47

Co to za straszna bzdura? ???? Nigdy, pracując w firmie nie otrzymałam wypłaty za oddaną teczkę po 6miesiacach.. coś mi sie wydaje ze kolega wyżej nie z własnej woli pożegnał sie z firmą, - teraz wystawia - wyssane z palca opinie...

Roman
@Kasia 29.09.2017 22:07

problem w tej firmie to czas który zapełniają papiery. Handlowiec nie powinien szukać zleceń serwisowych, chodzić i się o wszystko prosić. Pensja powinna być liczona przez kierowników którzy siedzą i nic nie robią a tylko dyrygują co masz robić. Problem jest od prowadzenia CRM, teczek i durnych wymogów papierowych. Najlepsze jest to że przez to klienci (usunięte przez administratora) bo nie ma dla nich czasu.

Esmeralda

Jak pracuje się w dziale księgowości? Warto aplikować?

Michał

Dzień dobry, chciałbym zapytać o jakieś informacje na temat AudiSosnowiec czy to podlega pod ta sama firmę PIAP czy inaczej to wyglada bo mam się tam zatrudnić i chciałabym wiedzieć coś więcej

Michał
@Michał 26.02.2018 10:59

Stanowisko: Handlowiec

Marchew

11lat pracuje w tej firmie, w pia od początku. Owszem za kpi było lepiej, ale lepiej mieli tylko ci, którzy byli znajomymi kierowników. Nic nie robili, a zarobili. Reszta mogła się umeczyc, a zarobiła tyle samo co miesiąc wcześniej będąc na L 4. Na serwisie VW za czasów KPI nie dało się wyliczyć sobie wypłaty. Kadrowa, wyciągnięta chyba z PGR miała kłopoty w odpowiedzi na pytania odnośnie wypłat... Teraz pracuja w większości ci, którym się chce. Mają wtedy kasę- zawsze na czas, i św spokój. A obiboki cóż...

TUT

Witam, czy ktoś pracował w Porsche Inter Auto w salonie w Krakowie na J. Conrada? Jaka atmosfera?

Nell

Wszystko co złe jest jak najbardziej trafne. Najbardziej podoba mi się teks o piszącym dobrze dziale HR, który sam sobie wystawie pozytywne opinie to jak najbardziej możliwe w tej firmie. ogólnie panujące zakłamanie to właśnie PIA. NIE POLECAM !!!

Piter

Jak komuś nie po drodze z dobra pracą w dobrej firmie to zawsze będzie narzekał!!!

Kowal

Nie Polecam :-( koszmar wszystko co napisali złego to prawda, to co dobre piszą Ci z działu PR za pieniądze :-(

Sddfff

Pracowałam i powiem jedno... dramat. Podobno zależy dużo od kierownika. Ten mój nie kierował tylko straszył, groził i wyzywać. Dziś już tam nie pracuję, ale chętnych do zatrudnienia mogę zapewnić, że nie będą wierzyć co tam się dzieje dopóki sami się nie przekonają.

BILIK

opinia na doradcę wewnętrznego umowę o pracę, TAK atrakcyjne wynagrodzenie, NIE stabilność zatrudnienia, NIE- CIĄGLE MÓWIĄ ŻE CIĘ ZWOLNIĄ szkolenia produktowe oraz możliwość rozwoju zawodowego, TO CHYBA ŻART pracę w doświadczonym zespole, POZDROWIENIA DLA H... ARTURA bezpłatną naukę języka angielskiego w siedzibie pracodawcy, NIE pakiet socjalny (prywatna opieka medyczna, Multisport, ubezpieczenie na życie). TAK TO OSZUSTWO- NIE POLECAM

ANETA

Atmosfera jest super, fajni ludzie, na który można liczyć. Pensja regularnie bez oszustw i jazdy wie ile dostanie bo są przejrzyste zasady premiowania. A narzekają Ci którzy chcieliby brać kasę za machanie nogą.....Pracodawca jest super!

Jolley

Witam, a ja w 100% polecam, chociaż zakończyłam juz współpracę w firmą Volkswagen. Nie jest to moja pierwsza praca w motoryzacji i bzdurą jest pisanie o korposzczurach.. jeśli nie kręcisz co chwile na boku to nie masz problemów. Nigdy nie miałam problemu aby policzyć swoją wypłatę, a o terminowości nie wspomnę. Nie wiem jak było kiedyś, ale atmosfera jest bardzo przyjazna, nigdy prosząc o pomoc nie uzyskałam odmowy... Gdyby nie przeprowadzka nadal byłabym pracownikiem tej Firmy. :)

Iwona

Czyli twierdzisz zupełnie inaczej @zadowolony, niż użytkownik @James. Może coś się w tej kwestii w polityce Porsche Inter Auto Polska zmieniło, albo wcześniej ktoś nie do końca pisał prawdę związaną z tymi premiami. Czy ktoś jeszcze ma na ten temat własne zdanie?

Kasia
@Iwona 22.09.2017 08:52

Zmieniło sie wszystko! To czy teczka zostanie rozliczona zależy tylko i wyłącznie od kompletu dokumentów wymaganych od HANDLOWCA! Jeśli handlowiec nie przygotował kompletu dokumentów (co jest jego obowiązkiem) teczka zostaje mu zawrócona, a sam moze ja zwrócić kiedy skompletuje ją w całości..

Iwona

To pewnie zależy od umiejętności i stażu pracy @wujek, może w takich firmach jak Porsche Inter Auto Polska, są lepsze warunki po przepracowaniu jakiego czas, niż u tego "przysłowiowego Mietka". Ktoś z bardziej doświadczonych pracowników może się do tego odnieść?

wujek

4 tyś??? Haha dobre :) ciekawe przy ilu godzinach.Ja już 10 lat naprawiam samochody u prywaciarza(u przysłowiowego pana Mietka) i mam na rękę 2800-3000 zł pracując 5 dni w tyg po 8h

Iwona

@wujek i jak to się ma do warunków na rynku pracy? Są zadowalające? Czy poza wynagrodzeniem pracownik może liczyć na dodatkowe benefity?

wujek

Kierownik jak mi oijentcyjnie obliczył 100 sprzedanych godzin,to miałbym na łape ok 3 tyś.Wygląda to tak że jak znajde jakieś usterki w samochodzie,który przyjedzie na przegląd,to wtedy wpadają mi te godziny,za które jestem puzniej rozliczyny

Iwona

@wujek w takim razie, czy mógłbyś dać znać innym ile mniej więcej wynoszą te sprzedane godziny? Na pewno dla osób, które rozważają zatrudnienie kwestia premii to dość ważna kwestia.

Zostaw opinię o Porsche Inter Auto Polska - Warszawa

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Porsche Inter Auto Polska