Szczęsliwie były pracownik 19.07.2021 20:45
pracowałam w Warszawie, w dziale "Customs Advisory" na stanowisku customs specialist (przepraszam za ponglisz, jednak używam go specjalnie, aby wyszukiwarka google złapała mój komentarz.). stanowisko w ogłoszeniach rożnie się teraz nazywa: customs proffesional, trade compliance excellence, customs advisor, customs specialist. ten sam zespół inna nazwa :) zacznę od plusów: benefity, standardowe, ale są. i wynagrodzenie można wynegocjować przyzwoite - byli otwarci. Rozmowa kwalifikacyjna w świetnej atmosferze. Byłam bardzo zadowolona, jak na drugi dzień dostałam odpowiedź pozytywną. Ale niestety już w pierwszym tygodniu, rzeczywistość okazała się zupełnie przeciwna. Przepracowałam kilka miesięcy, tylko i aż (początek pandemii). Oczywiście moja opinia jest subiektywna, ale niewiele mam pozytywnych wrażeń. Mam też porównanie względem innych miejsc pracy i tym samym mam też oczekiwania. Natomiast nie polecam z wielu względów:
- umowa po okresie próbnym inna niż w ofercie zatrudnienia
- konieczność pracy w czasie urlopu bez zbilansowania tego czasu
- próba ściągnięcia mnie do biura w czasie zwolnienia lekarskiego
- nierówne traktowanie pracowników
- propozycja awansu, ale bez podwyżki pensji
- Przełożeni (dyrektor z |Anglii, kiero z Polski)- nic pozytywnego nie mogę powiedzieć. nie wzbudzili zaufania, ani szacunku: ich styl to kontrola, rozliczanie, brak umiejętności organizacyjnych, polowanie na czarownice, połączone z podejściem "rób i nie zadawaj pytań”
- Wypieranie się ustaleń dokonanych w trakcie rozmów na skypie (pomogły notatki, które wysyłałam mailem) i to nawet było "przekręcane" gdy niewygodne
- ogłoszenia dotyczące zmian w zespole (np. zakresu odpowiedzialności, nowy projekt) przekazywane były wg hierarchii stanowisk... zatem gdy miałam pytanie - musiałam stosować się do "ścieżki komunikacyjnej" i czekać na odpowiedź... albo i tak działać nawet przy szczątkowych informacjach, bo termin był krótki...
Powyższe to są ogólniki, mam mnóstwo przykładów konkretnych sytuacji, ale wniosek jest jeden: nie polecam osobom, dla których komfort pracy jest ważny.