Pracownik02.02.2026 18:52
Funkcjonowanie firmy Groda można określić jako trwale nieuporządkowane. Brak organizacji widoczny jest dosłownie na każdym etapie współpracy, od pierwszego kontaktu, przez codzienne obowiązki, aż po sposób zarządzania zespołem. W firmie nie obowiązują spójne procedury ani standardy, a działania podejmowane są doraźnie, bez planowania i konsekwencji. Improwizacja i gaszenie pożarów, dosłownie. W rezultacie pracownicy nie mają jasno określonych zakresów odpowiedzialności, nie otrzymują rzetelnych informacji i zmuszeni są funkcjonować samodzielnie w warunkach permanentnego chaosu.
Taki model pracy bezpośrednio przekłada się na bardzo wysoką, wręcz systemową rotację pracowników. Proces rekrutacji prowadzony jest nieustannie, jednak znaczna część nowo zatrudnionych osób odchodzi po kilku tygodniach. Przyczyną są wyjątkowo trudne warunki pracy, skrajnie toksyczne relacje interpersonalne oraz wynagrodzenie nieadekwatne do rzeczywistego zakresu obowiązków i obciążenia. Zamiast podejmować działania naprawcze, porządkować strukturę organizacyjną czy eliminować źródła problemów, kierownictwo konsekwentnie wybiera najprostsze rozwiązanie, zastępowanie odchodzących pracowników kolejnymi, bez wprowadzania jakichkolwiek zmian w sposobie funkcjonowania firmy.
Dodatkowym obciążeniem jest praca magazynowa, do której okresowo kierowani są również pracownicy biurowi (!!!). Praca ta często odbywa się w ramach wielogodzinnych zmian, pozbawionych realnego nadzoru, planowania oraz wsparcia organizacyjnego. Powszechne stosowanie niestabilnych form zatrudnienia sprawia wrażenie celowego ograniczania odpowiedzialności po stronie pracodawcy oraz mechanizmu sprzyjającego utrzymywaniu wysokiej rotacji. Naruszanie granic prywatności pracowników jest normą, kontakt ze strony przełożonych w późnych godzinach nocnych, również w weekendy, należy do codziennych praktyk.
Centralną rolę w pogłębianiu opisanych problemów odgrywa (usunięte przez administratora)firmy. Choć prezentuje się jako osoba przekonana o własnych kompetencjach menedżerskich, jej decyzje oraz sposób komunikacji jednoznacznie wskazują na brak przygotowania do zarządzania zespołem.(usunięte przez administratora) Styl zarządzania oparty na presji, impulsywności oraz braku szacunku skutecznie niweczy wszelkie próby stworzenia zdrowego środowiska pracy.
Na etapie rekrutacji firma kreuje wizerunek miejsca stabilnego i przyjaznego, posługując się narracją „rodzinnej” atmosfery oraz troski o pracowników. Wizerunek ten bardzo szybko zostaje jednak zweryfikowany. Nowo zatrudnione osoby otrzymują niestabilne umowy, umożliwiające natychmiastowe zakończenie współpracy w momencie, gdy przestaną odpowiadać szefowej, co, jak pokazuje praktyka, prędzej czy później dotyka niemal każdego pracownika.
W efekcie długotrwałe funkcjonowanie w tej firmie odbywa się w warunkach ciągłej niepewności, dezorganizacji oraz silnie toksycznej atmosfery, co ma jednoznacznie destrukcyjny wpływ na zdrowie psychiczne pracowników.