Rsm Kzws Audit Tax & Consulting S.A.

Poznań

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 55 ocen.

Rsm Kzws Audit Tax & Consulting S.A.
3 55

Opinie o Rsm Kzws Audit Tax & Consulting S.A.

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Rsm Kzws Audit Tax & Consulting S.A.

Administrator

Możecie opisać aktualną sytuację Rsm Kzws Audit Tax & Consulting S.A.? Przyda się to wielu użytkownikom zainteresowanym pracą tam.

Olek

Podpowiedzcie czy firma prowadzi aktualnie rekrutację? Sporo dobrego słyszałem.

Dział HR
@Olek 24.04.2018 23:58

Tak, obecnie prowadzimy kilka procesów rekrutacyjnych w Warszawie, Szczecinie oraz Poznaniu, m.in. do działów księgowości oraz kadr i płac. Poszukujemy kandydatów o różnym poziomie doświadczenia, dlatego serdecznie zapraszamy do aplikowania oraz śledzenia naszych ofert pracy na stronie http://www.rsmpoland.pl/pl/job-posts.

porażka

Pracy bezsensownej bardzo dużo, stąd mało jest czasu na merytoryczne sprawy. Organizacja pracy pożal się Boże...Natomiast wymagania co do dyspozycyjności, wiedzy zupełnie nie adekwatne do zarobków. Nadgodziny do odebrania... tylko kiedy? Gorąco odradzam i przestrzegam, żeby nie dać się nabić w balona...

Miss Jackson

Interview dość typowe. Może trochę za długie bo poza wieloma pytaniami na rozmowie, dają jeszcze testy z zadaniami i językowe, niektóre dość trudne i bez sensu. To co mnie zdziwiło to, że na rozmowie wszyscy starali się mnie zniechęcić, wciąż pytali czy zdaję sobie sprawę jak to trudna praca, że nadgodziny, stres i nie każdy daje radę. Trochę dziwne.

taka

Z tego co słyszałam od znajomych tam pracujących, niewiele się tam zmieniło wbrew zapewnieniom działu marketingu, który jak widać mocno się tutaj udziela. I nie chodzi tylko o zarobki, które są mierne na tle konkurencji. To co największym stopniu charakteryzuje tę firmę to pernamentny chaos i autokratyzm osób zarządzających- partnerów. Managerowie nie mają tam nic do gadania, zresztą co to managerowie, skoro kompletnie nic od nich nie zależy i boja się podjąć jakąkolwiek decyzję. Nie ważne czy ktoś ma obiektywnie rację czy nie - liczy się wyłącznie arbitralne zdanie partnerów i prezesa. Ich żadne reguły i zasady nie obowiązują. Zresztą jakie tam reguły i zasady.......wszystko jest niedookreślone i mętne. I chyba własnie o to chodzi aby nikt nic nie wiedział, aby każdego można było zastarszyć i pokazać, iż nie ma racji. Kto się wychyli natychmiast jest sekowany, a najlepsze jest to, że i tak nie ma szans aby dowiedziec się o co chodziło. Są tylko plotki i niedomówienia.To zwykła firma rodzinna, kancelaria jakich wiele, udająca korpo. Jesli chcecie pracować w księgowości nie polecam. Szkoda nerwów na użeranie się, kasa niewielka, a wbrew temu co piszą w ogłoszeniu z angielskiego niewiele korzystasz, a jeśli masz jakiś problem to nie ma ci kto pomóc.

meki
@taka 04.02.2018 12:42

mi na rozmowie z manger powiedziano, ze zaliczki stanowia przychod podatkowy, takze tego...

Wiewiórka

Skoro mowa o niekompetencjach managerów to chyba najbardziej dotyczy to Szczecina. Pani dyrektor o sposobie zarzadzania i odnoszenia się do pracowników na poziomie sklepowej z wiejskiego sklepu.

Mavrik

Po rozmowie kwalifikacyjnej w RSM zaczynam się zastanawiać, czy aby na pewno pracują tam tacy specjaliści, jak napisano na ich stronie... Chyba, że specjalistą można nazwać kogoś, kto wyszukuje informacji w google i powtarza błędy internetu...

Biały Rycerz

Średnia płaca w audycie po 4,5 roku pracy: 2.900 brutto (stanowiska od Junior Assistant do Semi Senior), ciągle jakieś lojalki podkładali za szkolenia, rozliczenie delegacji z dużym opóźnieniem, kart firmowych nie było, jak nie zdążyłeś z zaliczką - musiałeś wykładać ze swoich, wieczny debet na koncie - jak tylko zmieniłem robotę przy podobnych pieniądzach - od razu pieniądz zaczął zostawać na koncie - to nie była kwestia wpływów tylko przepływów

dziwne
@Biały Rycerz 11.02.2018 19:09

dziwne... pracuję drugi rok jako starszy as i mam 4 brutto, więc @b rycerzu chyba z innej bajki (firmy) przygalopowałeś...

quwerty

Z tym super to bym nie przesadzała. Wszytko zależy w jakim zespole się pracuje i, w którym biurze, ponieważ managerowi są naprawdę różni. Niektórzy nadają się do zarządzania, a inni chociaż merytorycznie nieźli, są do niczego. Widać , że niektórych ich funkcja po prostu przerasta. Ale tragedii tez nie ma, atmosfera jest na plus, ludzie się czasem obgadują, podśmiewają jak w każdej firmie gdzie pracuje sporo osób. Szkolenia są, sama korzystałam, co do podwyżek to rzeczywiście różnie bywa, ale zarobki na tle konkurencji są OK. I rzeczywiście można się dużo nauczyć i szlifować angielski

Stępień
@quwerty 04.04.2018 12:57

Angielski to trzeba mieć dobry na starcie żeby się tam nadawać do pracy. Poza tym zajęcia z angielskiego odbywające się w godzinach pracy trzeba potem odpracować.

Irek

Może firma nie idealna ale z całą pewnością jest dobra. Jak ktos dobrze pracuje to ma super.

anonymous
@Irek 23.03.2018 18:31

Hahaha

Nick

Mam podobne doświadczenia jak wielu, którzy się wypowiadali. 1. Straszny chaos. 2. Relacje z innymi pracownikami najlepiej opisała E. i zgadzam się z tym w 100%. 3. Atmosfera bardzo "sztywna". 4. Duża rotacja. Dwa smaczki. Kiedy odchodziłem po okresie próbnym manager był na mnie zły i obrażony, że jak ja w ogóle śmiem odchodzić :), z czasem gniew przerodził się w próby szantażu. I druga sprawa miałem wrażenie, że do drzwi pewnego partnera ludzie bali się nawet pukać. Myślę, że te dwie sytuację dobrze obrazują to z czym się spotkałem w RSM. Tak jak ktoś napisał to jest polska firma rodzinna. Nie żadne międzynarodowe korpo. Pracowałem i pracuje w międzynarodowym korpo i to jest przepaść w podejścu do pracowniak możliwości awansu, szans na rozwój itp. o której nie chce mi się nawet rozpisywać.

Szukająca
@SOS 08.03.2018 14:50

Dzięki SOS :) Ogólnie chciałabym wiedzieć, jak to wygląda w takich firmach, chociaż najbardziej interesuje mnie Poznań. A jak się przychodzi na 9, to o której wychodzi się oficjalnie, a o której nieoficjalnie?

PKP

W firmie pracują różni ludzie, o różnych charakterach i wrażliwościach. Oczywiście zdarzają nieporozumienia: ktoś na kogoś krzywo spojrzy, zdawkowo odpowie na pytanie, użyje ostrego tonu w wypowiedzi. Nie sądzę jednak aby takich sytuacji było w RSM więcej niż w jakichkolwiek innych firmach. Nie twierdzę, że jest różowo - bywa różnie, szkoda tylko, iż osoby tutaj się wypowiadające nie zgłaszają swoich zastrzeżeń od razu, nawet anonimowo, tylko wylewają swoje żale na forum. Nie każdemu da się "dogodzić" zwłaszcza gdy nie raczy nawet wyartykułować co go boli lub co i co takiego dokładnie mu przeszkadza. Co do poziomu wynagrodzeń, to skoro firma się rozrasta i rocznie zatrudnia po kilkanaście nowych osób na stanowiska specjalistyczne to najwidoczniej wcale nie jest z nimi tak źle. Może warto mieć świadomość, że zarabiamy tyle ile jesteśmy warci na rynku i oczekiwanie 4000 - 5000 netto posiadając 2 letnie doświadczenie w księgowości czy audycie jest mało poważne. Generalnie jak komuś tak firmowa kawa nie smakuje, że aż musi o tym napisać w necie to o czym tu mówić - wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

100 % VAT
@PKP 20.02.2018 11:06

Popieram

miks

Mnie też nie wszytko się podoba. Zdarzają się spięcia, zwłaszcza gdy pracy sporo, a terminy gonią. Dla tych co marudzą, że u sąsiada trawa bardziej zielona, radzę poczytać opinie o innych firmach. Tam dopiero są kwiatki. Zresztą gdy ktoś na serio bierze opinie zawarte na tego typu portalach jak gowork to współczuję, przecież oni żyją z obrzucania błotem aby potem zaproponować "moderowanie opinii".

Ona

Pracuję w RSM od kilku lat i sobie chwalę. Nie wszystko mi się podoba, ale niektóre komentarze, które tu widzę to lekka przesada. Atmosferę i ład organizacyjny tworzą ludzie na każdym stanowisku, nie tylko zarząd. Z tego co obserwuję, to akurat on jest cały czas otwarty na nowe pomysły i usprawnianie pracy, więc partnerów bym się nie czepiała. Zarobki marne? Co do zasady idąc do pracy chyba ustalacie z pracodawcą wspólnie stawkę i albo się godzisz na nią, albo nie - narzekanie więc na to po fakcie jest dziwne. Jeśli jesteś takim wartościowym pracownikiem, zatrudnij się gdzieś, gdzie będziesz zarabiał więcej ;) Kto Ci broni geniuszu? Trzymam kciuki za to! ;p Dementuję też pomówienie o braku możliwości awansów - awanse, premie stażowe oraz podwyżki są praktykowane w tej firmie. Może ktoś był kiepskim pracownikiem, że go nie dostał? ;)

Ona
@Wilq 19.02.2018 14:45

Jedni menadżerowie są mniej, drudzy bardziej otwarci, ale chyba jak wszędzie. Jestem zwykłym szeregowym pracownikiem na niższym stanowisku (nie menadżerem), ale współpracuję z wieloma menadżerami w tej firmie. Nie zauważyłam tendencji braku partnerstwa z ich strony, ale każdy ma inne doświadczenia i prawo do swojej opinii.

Flaga

Jak widać wystarczyła iskra i ludzie zaczęli się rozpisywać. Jedno jest pewne, a często juz tutaj opisywane: atmosfera jest tam fatalna, może dlatego rotacja jest spora. Ludzie nie wytrzymują, chyba nikt nie lubi pracować w strachu na dodatek bez możliwości awansu i rozwou. W zasadzie wszystko to bardzo smutne jest: pracownicy żalą się na forum ponieważ w firmie trudno ten temat poruszyć w obawie przed fochem partnerów

Stępień
@Flaga 13.02.2018 08:55

W firmie nie ma z kim poruszyć tematu - jak ktoś tutaj już wspomniał, brakuje ewaluacji oddolnej. Aby mówić do "góry'" jesteś za cienki a supervisor zatrzyma ewentualne uwagi dla siebie.

Szczęśliwy

Odkąd odeszłem, moje życie stało się piękniejsze. Polecam. Życie jest za krótkie na takie traktowanie.

Sialalala
@Szczęśliwy 13.02.2018 19:37

Na JAKIE traktowanie?

accountant

Firma stara się być światowa. Jednak chyba zmierza w złym kierunku za bardzo na wschód z tą jakością jeśli chodzi o zatrudnienie. Spółka rzekomo doradztwa podatkowego a jak wewnątrz jest jakaś kwestia sporna dotycząca podatków to doradcy w niczym nie pomogą, wręcz odgórnie mają zakaz pomagania i trzeba sobie radzić w inny sposób, samemu. W ogłoszeniach o pracę są informację,że zapewniają szkolenia.... OK szkolenia jedno kiedyś było ale zdalnie (aby zaoszczędzić szkoleniowiec jest jeden w Poznaniu a pozostałe oddziały Szczecin i Warszawa łączą się zdalnie), podczas szkolenia nie ma możliwości zadawania pytań ani czynnie uczestniczyć, dodatkowo niejednokrotnie połączenie się zrywa i trzeba czekać 30 min na wznowienie. No ale 1500zł zaoszczędzone w skali firmy na pewno jest to znacząca kwota... Dodatkowo brak wsparcia technicznego!!!!! Jak jest problem z programem to piszesz maila do ZARZĄDU i albo ci odpiszą w przeciągu pół roku albo nie. A tak to radź sobie sam. Manager bardzo często nie ma zielonego pojęcia o działaniu programu. Na koniec wisienka na torcie, można dostać podwyżkę w czasie ocen rocznych. Zazwyczaj ok 100-200zł (to nie tylko moje doświadczenie) nie więcej i podczas ostatniej prezentacji prezes był dumny, że podwyżki w poprzednim roku były średnio na poziomie 15% wynagrodzenia, nie muszę chyba wyliczać ile w takim razie wynoszą te wynagrodzenia skoro 200zł to 15%.

Wiktor

Czy jest jakiś powód, że od dawna nikt nie pisał?

taka sobie

Hej. A ja polecam dużo się tam nauczyłam i . A przeszłam dalej za kasą. A ludzie jak to ludzie różni....zależy od działu,ale generalnie większość jest spoko.

matematyk

Firma całkiem w porządku. Płacą całkiem nieźle, no chyba, że ktoś chce od razu na Asystenta 4000 na rękę. Można awansować, wiem, że parę osób tam nieźle awansowało. A o sytuacji, że kogoś wyrzucili w ciągu 5 minut , nie słyszałem.

Była pracownica

Ehhh.... Kolejny frustrat, któremu nie podoba się,że do pracy nie mógł przychodzić w klapkach i krótkich spodenkach. Pracowałam tam przez kilka lat i jak to miedzy ludźmi zdarzają się nieporozumienia, ale nie ma co przesadzać. Atmosfera jest w porządku - wszyscy odnoszą się do siebie z szacunkiem. Co do wynagrodzenia to znacznie się polepszyło. Sama odeszłam bo wyprowadzałam się za mężem na drugi koniec Polski, ale firmę wspominam bardzo dobrze.

Tragedia

Tragiczne miejsce pracy, jak wspomniano wcześniej jaskinia lizusów i donosicieli. Pracownicy sztywni i dwulicowi, "zarząd" (to zdecydowanie za duże słowo) to banda buraków. Nie ma to jak garnitur w letnie upały, w biurze do które nigdy nie widziało żadnego klienta ("dres kod"). Wynagrodzenie delikatnie to ujmując marne.

E.

Zacznę od atmosfery panującej w firmie. Niby każdy jest na "Ty", ale tak naprawdę trzeba znać i to bardzo dobrze miejsce w szeregu, żeby nie mieć np. wypomniane, że odpisało się szybciej na wiadomość asystenta niż kogoś wyżej . Nigdzie nie spotkałem się też z taką powierzchownością. Ludzie wydaje się mili, ale powszechne jest donoszenie o czyiś błędach do przełożonych, oczywiście bez informowania samego zainteresowanego. Ale spokojnie - dowie się na rozmowie ewaluacyjnej. Dlatego naprawdę należy uważać co się mówi i do kogo. To powoduje dodatkowy stres. Ciężko o jakikolwiek awans, częste nadgodziny. BeOffice, dress code - jego stosowanie jest uzasadnione, jedynie początki mogą być trudne. Wynagrodzenie - na stanowisku asystenta można dostać ok. 2 5 tys. netto. Podsumowując firma jest nastawiona na wyniki. Nie liczą się tutaj ludzie, są tylko trybikami w ogromnej machinie, które łatwo zastąpić. Nawet pracownicy, który pracowali tam po kilka lat i w których wyszkolenie firma zainwestowała, odchodzą nie mając szans awansu, czy podwyżki. Rotacja jest bardzo duża. Tą firmę można polecić jedynie komuś na studiach bądź świeżo po nich, żeby nabyć trochę doświadczenia a potem uciekać stamtąd jak najdalej.

Weronika

Pracę w RSM rozpoczęłam w dziale księgowości w Poznaniu, rozpoczynając od praktyk. To nie jest prawda, że ludzie pozostawieni są sami sobie. Być może trafiłam w taki zespół, ale każde zadanie czy administracyjne czy księgowe starannie mi wyjaśniano. W razie pytań służono pomocą. Co do ubioru to faktycznie trzeba być ubranym elegancko. Ale czy to jest takie dziwne, no nie sądzę. Pracownik to wizytówka firmy. Kolejna poruszana kwestia to wynagrodzenie. Wydaje mi się, że większość tutaj osób jest nastawionych na "nie" i chciała by zarabiać kokosy nic nie robiąc bo przecież uzupełnianie beeoffice'a to zło konieczne. Osobiście oceniam tą firmę na 9/10. Pozdrawiam.

Nicky

Na jakie wynagrodzenie można liczyć w dziale audytu jako asystent? Warszawa

Bart

Gorąco odradzam ! :) Towarzystwo swą sztywnością dorównuje tylko temu które można spotkać zwykle w kostnicy (to naprawdę wysoko postawiona poprzeczka). Jeżeli nie jesteś miłośnikiem przesiadywania w garniturze w 30 stopniowym upale, to nie będziesz zachwycony (swoją drogę, jeśli jednak jesteś, to otrzymujesz coś na kształt seansu saunowego zupełnie gratis - multisport Ci nie potrzebny). Część poprzedników wspomina o "mocno średnich wynagrodzeniach", chciałbym uspokoić wszystkich zainteresowanych - wynagrodzenia w tej "firmie" nie są nawet zbliżone do średnich, co najwyżej do połowy średniego wynagrodzenia wg. GUS. Pozdrawiam, Bart

anonim

(usunięte przez administratora)

Agnieszka

Feedback staramy się przekazywać każdemu Kandydatowi, który wziął udział w testach lub w spotkaniu, mailowo lub poprzez nasz system rekrutacyjny. Jeśli tak się nie stało, to serdecznie przepraszamy, a jednocześnie dziękujemy za sygnał, dołożymy jeszcze większych starań, by kanały komunikacji z naszymi Kandydatami nie zawodziły.

nick

Praca z klientami zawsze będzie wymagająca, trudna i stresująca, niezależnie od firmy i logo na wizytówce. RSM od moich poprzednich pracodawców odróżnia jednak podejście firmy do pracownika, duża elastyczność oraz niesamowicie wspierający się zespół fajnych ludzi :) Fakt, sporo się zmieniło i nadal zmienia, ale to tylko świadczy o tym, że firma słucha ludzi i jest na te zmiany otwarta. Moim zdaniem warto.

Happy

Pracowałam przez 2 lata w RSM i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że WARTO! Widać, że firma się stara i stale (w tej chwili bardzo intensywnie) rozwija. Jakkolwiek by nie było, czy to zarobkowo czy pod kątem atmosfery, rozwojowo jest na pewno! Pracy jest dużo - i bardzo dobrze dla naszego doświadczenia! Sądzę, że te komentarze sprzed 2016 są już nieaktualne. Wiele się już zmieniło NA LEPSZE! Atrakcyjne benefity, szkolenia, wyjazdy integracyjne, pokoje relaksu itd. ;) Polecam!

Aleksandra C.

Z całego serca mogę polecić firmę RSM. Mimo, iż moja kariera w tej organizacji trwała zaledwie 1,5 roku to polecam oddział w Warszawie. Świetni ludzie, nastawieni przyjaźnie a do pracy idzie się z wielką chęcią. Są szkolenia, nauka języków i wszystko co sprzyja rozwojowi. Oczywiście jeśli trafi się pod managera, który na szkolenia wyrazi zgodę, bo niektórym nie zależało akurat na tym aspekcie, ale języki szkolić może każdy niezależnie od managera. Świetne wyjazdy integracyjne. Spółki obsługiwane były raczej z tych, w których można się dużo nauczyć. Fajnie, że kadra wyższa zarządzająca wychodziła z inicjatywą w stronę pracownika żeby polepszyć warunki i sprzyjać pracownikom. Wiadomo, że nie ma firm idealnych, wiec i w tej można znaleźć negatywy, ale porownujac miejsca, w ktorych pracowalam a nawet miejsce, w którym teraz pracuje wygrywa ranking na najbardziej przyjazna i rozwojowa.

Bartosz
@Aleksandra C. 30.08.2016 14:14

Dzięki Ola za szczerą (jak zawsze) ocenę. Pamiętaj, że jakbyś kiedyś się zdecydowała wrócić do Wawy to powitamy Cię z szeroko otwartymi ramionami ;) najlepszego! Pozdrawiam serdecznie.

Zostaw opinię o Rsm Kzws Audit Tax & Consulting S.A. - Poznań

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Rsm Kzws Audit Tax & Consulting S.A.