Opinie o Kancelaria Doradców Podatkowych Poznań
13.03.2025 14:28
Wywiadu udzielił/aAgata Śmidowicz-Puziak
Prezes Zarządu
20.09.2023 10:25
Czym zajmuje się Państwa firma?
Zajmujemy się doradztwem podatkowym oraz usługami: księgowymi, rachunkowymi, płacowymi i kadrowymi. To co nas wyróżnia od innych biur rachunkowych, to uzupełnienie standardowej obsługi księgowej firm o opiekę doradców podatkowych. Zakres naszej działalności nie ogranicza się do współpracy księgowej. Dbamy także o to, aby nasi klienci podejmowali najkorzystniejsze – z punktu widzenia ich działalności – decyzje podatkowe.
Jak wyglądały początki firmy?
Firma powstała w 1991 roku i początkowo działała pod nazwą: Bilans Kancelaria Doradcy Podatkowego Ryszard Śmidowicz. Stopniowo – od prawie 5 lat – opiekę nad biznesem przejmuje córka Pana Ryszarda, która wstępnie prowadziła jednoosobową działalność gospodarczą pod nazwą: Bilans Kancelaria Doradcy Podatkowego Agata Śmidowicz-Puziak. W grudniu 2021 roku pani Agata przekształciła swoją jednoosobową działalność gospodarczą w spółkę z o.o., która funkcjonuje pod dzisiejszą nazwą: Bilans Kancelaria Doradców Podatkowych sp. z o.o. „Bilans”, bo tak w skrócie określamy naszą Kancelarię, to firma z ponad 30-letnim doświadczeniem.
Nazywacie się Państwo “firmą rodzinną”. Czy ma to związek wyłącznie z historią firmy?
Mówimy o sobie firma rodzinna, nie tylko z oczywistych względów – jakimi jest rodzina założycielska Państwa Śmidowiczów – ale także ze względu na podejście do pracy. W codziennej pracy kierujemy się trzema wartościami. Jedną z nich jest właśnie firma rodzinna, choć lubimy mówić o sobie jak o rodzinie firmowej – bardzo ważne jest dla nas wzajemne zaufanie i wsparcie w dążeniu do osiągnięcia wspólnych celów. Po drugie, czego się dzisiaj nauczyłaś/eś. Dbamy o naszych pracowników, traktujemy ich indywidualnie i umożliwiamy im rozwój, dostosowany do ich potrzeb i oczekiwań. Samodoskonalenie i zdobywanie wiedzy jest nieodzownym elementem naszego planu. Po trzecie, problem naszego klienta to nasz problem. Podchodzimy do klienta indywidualnie, mając na uwadze jego szczególne potrzeby.
Jak prezentuje się Państwa otoczenie biznesowe?
Obsługujemy kontrahentów z bardzo szerokiego zakresu działalności. Są to m.in. firmy: informatyczne, produkcyjne, medyczne, handlowe, związane z branżą nieruchomości i deweloperskie. Jedna czwarta podmiotów, które obsługujemy, ma kapitał zagraniczny. Stałym elementem obsługi naszych partnerów jest kontakt z firmami-matkami/córkami w celu zapewnienia płynnego przepływu informacji w ramach grupy. Obsługujemy kontrahentów na terenie: Finlandii, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Norwegii, Szwecji, Danii, Stanów Zjednoczonych, Czech, Belgii i Szwajcarii.
Jak wygląda struktura Państwa firmy?
Wyróżniamy działy: Księgowy, Kadrowo-Płacowy i Administracyjny. Pracujemy w oparciu o zespoły – teamy – których pracę koordynują Team Leaderzy, a nadzór nad całokształtem ma właściciel – Prezes firmy. Obecnie mamy cztery teamy księgowe (łącznie jest to 15 osób) i jeden Dział kadrowy – 3 osoby. Dział kadrowy jest działem najmłodszym – został utworzony w zeszłym roku. Początkowo księgowe zajmowały się kompleksową obsługą firmy, czyli były zarówno księgową, jak i kadrową danej firmy. W związku z dużym rozwojem Kancelarii, zauważyliśmy konieczność wydzielenia tych funkcji i dalszego wyspecjalizowania pracowników w konkretnym zakresie.
Jak przebiega rekrutacja w Państwa firmie?
Kandydatów zapraszamy na rozmowę rekrutacyjną, odbywającą się w naszej siedzibie. Zdarzały nam się również rozmowy zdalne – ze względu na COVID lub zainteresowanie kandydatów z innych miast. Rozmowę przeprowadza przedstawiciel działu HR lub właściciel firmy w towarzystwie Team Leadera zespołu, do którego dana osoba jest rekrutowana. Podczas rozmowy pytamy o poprzednie doświadczenia kandydata i jego kulturę pracy. Sprawdzamy też wiedzę merytoryczną. Na koniec zadajemy pytania, które pomogą nam poznać osobowość kandydata. Rekrutacja w naszej firmie to z reguły jeden etap.
Jak wygląda proces wdrożenia nowego pracownika w Państwa firmie?
To jest proces, który wciąż jeszcze udoskonalamy. Pierwszy dzień-dwa są stricte administracyjne – szkolenia BHP, informacje o organizacji wewnętrznej, zapoznanie się z wewnętrznymi dokumentami, strukturą oraz organizacja dnia/miesiąca pracy. W aspekty te wprowadza Dział Administracyjny. Później Team Leader zapoznaje pracownika z bardziej merytorycznymi zagadnieniami oraz przedstawia zakres obowiązków. Wdrożenie jest uzależnione od poziomu znajomości programów, na których pracujemy, stąd może trwać od 3 dni do 2 tygodni. Staramy się oceniać potrzeby nowego pracownika na bieżąco, analizując jego postępy.
Jakie plany związane z zatrudnieniem macie Państwo w 2023 roku?
Nie mamy jasno określonego poziomu zatrudnienia, jaki chciałybyśmy uzyskać do końca 2023 roku. Tak naprawdę, wszystko zależy od kilku czynników – a przede wszystkim od liczby zawieranych umów – oraz od charakterystyki firm z jakimi będziemy te umowy zawierać. Koniec roku jest zawsze okresem, w którym zauważamy wzrost zapytań ofertowych. Przedsiębiorcom, tym bardziej tym, którzy aktywnie prowadzą swoją działalność przez cały rok, łatwiej jest zmienić obsługę księgową z nowym rokiem, niż w trakcie jego trwania. W tym czasie właśnie podpisujemy najwięcej nowych umów i powiększamy swój zespół.
W jaki sposób dbacie Państwo o rozwój pracowników?
Przełożeni dbają o to, żeby na bieżąco rozwiązywać ważne sprawy. Teamy spotykają się na krótkim, cyklicznym podsumowaniu prac z danego tygodnia, podczas którego weryfikują wykonane zadania oraz planują kolejny tydzień pracy – pod kątem nietypowych sytuacji, czy problematycznych zadań. Team Leader organizuje comiesięczne spotkania indywidualne ze wszystkimi członkami zespołu, a co kwartał w takich spotkaniach bierze udział również Prezes Zarządu. Te indywidualne spotkania dają pole do podzielenia się wszelkimi kwestiami, zarówno pozytywnymi, jak i negatywnymi i działa to oczywiście w dwie strony. Co roku, odbywa się rozmowa ewaluacyjna, w której bierze udział Prezes oraz Team Leader. Omawiany jest cały rok pracy pod względem osiągnięć, porażek, uwzględniając indywidualne odczucia. Kwestie merytoryczne raczej nie są tutaj poruszane – od tego mamy inne okazje.
Jakiego rodzaju szkolenia zapewniają Państwo swoim pracownikom?
Zapewniamy stałe szkolenia zewnętrzne. Dbamy również o kształcenie w ramach szkoleń wewnętrznych. Organizujemy tzw. Prasówki, podczas których podsumowujemy najważniejsze zmiany i doniesienia ze świata podatkowego. Ponadto, omawiamy co wydarzyło się w firmie, sytuacje nadzwyczajne, dzielimy się i wymieniamy doświadczeniami. Nasi pracownicy mają możliwość nieograniczonego zgłaszania potrzeb na szkolenia z jakiegokolwiek zakresu, w tym również z dziedziny rozwoju osobistego, czy umiejętności miękkich.
Jakie macie Państwo plany rozwojowe?
Na pewno planujemy dalszy rozwój Działu Kadr, czyli rozbudowanie zakresu obowiązków o „obsługę jednorazową firm”. Wówczas usługi, które świadczymy tylko podczas stałej obsługi klienta, będą dostępne również w przypadku jednorazowych zleceń. Zależy nam też na rozwoju firmy pod względem oferowanych usług i sposobu ich dystrybucji. Chcemy dzielić się wiedzą i wdrożyć sklep internetowy z poradnikami na ważne tematy, np. z zakresu zatrudniania cudzoziemców, czy na temat ulgi badawczo–rozwojowej.
02.08.2023 21:10

24.05.2023 09:16
27.05.2023 16:43
Czorsztyńska 2 60-474 Poznań
61 8256 726
*GoWork nie weryfikuje każdej opinii przed publikacją, jednak analizujemy zgłoszenia i usuwamy wszystkie treści naruszające regulamin.