To ja05.02.2014 16:34
ECO-VITAL olsztyn opinie - 2014-02-05 09:06:57 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0) Podczas jednego z wykładów na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie studenci dostali ofertę pracy w Szwecji. Potem się okazało, że chodzi o budzącą kontrowersję sprzedaż drogich garnków. Na uczelni wybuchł skandal i nikt się nie chce teraz przyznać, że wydał zgodę na tę rekrutację
Ofertę pracy w nowo powstałej filii polskiej firmy w Szwecji przedstawiła studentom jedna z wykładowczyń. Nauczycielka weszła na zajęcia innego wykładowcy i rozdała ankiety. Zainteresowani mieli podać numer telefonu oraz stopień znajomości języka angielskiego. - Powiedziała, że jakaś firma, nie podała jej nazwy, szuka kandydatów na różne stanowiska: od przedstawicieli handlowych po asystentów dyrektora włącznie - relacjonuje student, który był na tych zajęciach.
- Zachęta wyglądała wiarygodnie, więc liczyłem na poważną ofertę pracy - mówi inny.
Kilka osób zostawiło swoje dane.
Wkrótce okazało się, że to była oferta Eco-Vital. To firma, o której ostatnio w Polsce jest głośno. Specjalizuje się w sprzedaży naczyń kuchennych czy noży. Tyle że garnki, reklamowane jako cudowne, oszczędzające energię i zdrowie, są potwornie drogie. Jeden kosztuje nawet kilka, a komplet kilkanaście tysięcy złotych. Media nieraz opisywały, że ofiarami sprzedawców tych naczyń są osoby starsze, które nie potrafią się obronić i odmówić handlowcom, stosującym agresywne metody sprzedaży.
Dziekan wydziału mówi: - Już sam fakt, że coś takiego miało miejsce na zajęciach, jest dla mnie bulwersujący.
Ale nikt się nie przyznał, że wydał zgodę na rekrutację.
Więcej w piątek w Gazecie Wyborczej Olsztyn