Ematech

Mysłowice

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 59 ocen.

Opinie o Ematech

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Ematech

jolo

automatyka jest dobrze platna branża a jeszcze oni zajmuja sie sytemami oswietlaniem.

Jasiek

Cadesigner z Myslowic przejął i Mestaco, wpierw przejeli pracowników później reszte.Tak wiec tam szukajcie pracy, bo podobno płacą wynagrodzenia i mają dużo zleceń.

Johan

małpka90 co ty za glupoty wygadujesz??? gdzie ty do szkoły chodziłas? ematechu juz dawno nie ma pozatym jakie rozwiazania dla domu i inteligentne budownictwo. To Firma produkująca konstrukcje styalowe i el maszyn zreszta w upadlosci. Obecnie została przejęta przez CadEsigner Mysłowice

Znający temat

@bodi Akurat tam wszystkie środki bardzo ładnie zostały spieniężone :)

urlopowicz

Czy ktoś ma info,co z wypłatą reszty kasy od syndyka Wolańskiego?

wigry

mi jest szkoda bo tam pracowałem, tzn nie tyle firmy co miejsca pracy

ziom

a komu szkoda firmy ematech? swidnica i swiebodzice?

ziom

a czy ktoś sie oriętuje czy te pity co przyszły z ematech w upadłosci likwidacyjnej to juz wszystko i mozna sie rozliczac czy jeszcze cos przyjdzieodnosnie tej kasy co dostalismy z funduszu? czy to jest juz uwzglednione w tym picie bo mi sie cos wydaje ze za mało mam tam wpisane kwote brutto z góry dzieki za odp

urlopowicz
@ziom 11.03.2015 20:50
a czy ktoś sie oriętuje czy te pity co przyszły z ematech w upadłosci likwidacyjnej to juz wszystko i mozna sie rozliczac czy j...

Kasę z funduszu dostałeś w styczniu,więc logicznie myśląc będziesz musiał się z niej rozliczyć w przyszłym roku.Czyli dostaniesz jeszcze jednego pit-a,ale za rok.

Waldek

Mam prośbę czy mógł by ktoś podać numer telefonu do syndyka w Katowicach bo ja nie dostałem PITu 11 a podobno wszyscy już soastali w tamtym tygodniu

PIT

Przyszły PITy z Ematechu !!!

makak

łobuzy oddajcie kase;/

ja

Zbliża się koniec terminu wystawiania PIT 11 za 2014 r. Do tej pory nie ma pitów i chyba już ich nie będzie. Syndyk Wolański nie odpowiedział na moje pismo. Po rozmowie telefonicznej kieruje mnie do Syndyka Osadowskiego. Chyba czas zgłosić sprawę do PIP- o nierozwiązane umowy pracy i brak świadectw pracy. Następny krok to pismo do US- może oni się tym zajmą. Ręce opadają na polskie prawo :( Niech nie myślą, że są bezkarni...Macie jakieś informacje od adwokata?

ja

królik- zapytaj adwokata ;) a tak na poważnie, jesteśmy w ( usunięte przez administratora ) syndyk Ematechu twierdzi, że wysłał wszystkie teczki pracownicze ( zatrudnieni niby w Świdnicy) do syndyka Morawskiego. Morawski twierdzi, że nie ma teczek i nie ma pod sobą pracowników. Na pytanie" kto wystawi Pit?" między syndykami jest spychologia. urząd skarbowy wymaga rozliczenia w terminie. Jeśli nie dostaniemy Pitów, musimy oszacować swoje dochody i wypełnić papiery. Adwokat wziął kasę i nic nie robi. dziwi mnie, ze nie złożył do sądu wniosku o ustalenie pracodawcy. Wówczas można by było działać. Jeśli będziemy tak siedzieć bezczynnie, to wszystko nam przepadnie, nikt się nami nie zainteresuje. ja chcę w pierwszej kolejności odzyskać świadectwo pracy, pity, a potem kasa :)

królik

A co z ludzmi z Świdnicy? Syndyk twierdzi ze przejol zakład a nie pracowników. Sa wogole jakieś szanse na odzyskanie kasy.

kasa

jest kasa, ale niestety nie wszystko jak na fiszkach napisali brakuje ok 800 zl wie ktos o co chodzi?

Wujek dobra rada
@kasa 09.01.2015 18:58
jest kasa, ale niestety nie wszystko jak na fiszkach napisali brakuje ok 800 zl wie ktos o co chodzi?

Pieniądze które otrzymaliśmy od Syndyka pochodzą z FGŚP który zgodnie z ustawą wypłaca maksymalnie 3 miesięczną pensję od daty ustania stosunku pracy/ bądź daty upadłości + ewentualną odprawę. Pensja w skali miesiąca liczona jest maksymalnie od średniej krajowej (około 3900 brutto). Zatem jeżeli miałeś na fiszce 5000zł to FGŚP wypłaci Ci wynagrodzenie tylko do wysokości około 3900 brutto, stąd też może coś brakować. Co z resztą - trzeba zapytać Syndyka masy upadłościowej Ematech.

urlopowicz
@Wujek dobra rada 09.01.2015 19:38
Pieniądze które otrzymaliśmy od Syndyka pochodzą z FGŚP który zgodnie z ustawą wypłaca maksymalnie 3 miesięczną pensję od daty...

Dzwoniłem wczoraj do syndyka,ponieważ wielu osobom brakuje-mniej lub więcej.Syndyk powiedział mi,żeby uzbroić się w cierpliwość.Brakującą kasę wypłaci on w miarę upłynniania majątku EMATECHU.To co dostaliśmy,to jest to co zatwierdził i wypłacił FGŚP.

manio

dzwonilem dzisiaj do funduszu i fakt przelewy do syndyka poszy 30 grudnia 2014 roku a on ma siedem dni roboczych na rozliczenie sie z nami wiec kasa juz niedlugo powinna byc:-)

ja

FGŚP przesłał już pieniądze do syndyka Ematechu... Czy ktoś się orientuje, gdzie obecnie znajdują się teczki osobowe pracowników Ematechu ze Świdnicy?

spawacz mig

a jo od tygodnia dłubia w nosie hehe bo momy przerwa , więc spoko majonez

mały ze świdnicy

słuchajcie ino - były wMysłowicach jakies paczki albo bony na święta?

Wujek dobra rada

Wedle informacji z FGŚP w Katowicach w dniu 18 grudnia wszystkie dokumenty zostały wysłane do dyrektora FGŚP w celu podpisu, co oznacza tyle, że wniosek o wypłatę środków z funduszu został zaakceptowany. Wszystkie osoby zgłoszone przez Syndyka do FGŚP najprawdopodobniej w przeciągu 2-3 tygodni otrzymają zaległe pieniądze na konta bankowe.

manio

a i jak ktos chce wiedziec czy jest na liscie ktora zostala przeslana do funduszu powinien dzwonic do syndyka milosza wolanskiego na necie mozna nr jego kancelari znalesc bo z tego co wiem to sa tam napewno osoby ze swiebodzic i mozliwe ze czesc swidnicy i i myslowic

manio

rozmawialm z funduszem w katowicach i sa na etapie sprawdzania wnioskow i kasa bedzie moze jeszcze nie w tym roku ale w styczniu napewno i mowie o pracownikach swiebodzic, a ze swiebodzic wszystko wywoza z rozkazu syndyka wiem bo byleml i widzialem, a hale podobna sa sprzedane jakiiejs wloskiej firmie ale jeszcze nie wiem jakiej

manio

rozmawialm z funduszem w katowicach i sa na etapie sprawdzania wnioskow i kasa bedzie moze jeszcze nie w tym roku ale w styczniu napewno i mowie o pracownikach swiebodzic, a ze swiebodzic wszystko wywoza z rozkazu syndyka wiem bo byleml i widzialem, a hale podobna sa sprzedane jakiiejs wloskiej firmie ale jeszcze nie wiem jakiej

starszy

to na tych prezesów nie ma bata? sa nietykalni? w Swidnicy i Swiebodzinie dzieja sie ludzkie tragedie a w Mysłowicach maja sie w najlepsze i sobie tylo nazwy zmieniaja

ja

Czy syndyk w końcu zajmie się też pracownikami ze Świdnicy? Ile można czekać na jakiekolwiek informacje? Pozdrawiam Mikołajkowo;)

urlopowicz

Wycieczka do sądu nić Ci nie da.Na wniosek syndyka wszelkie pozwy zostały zawieszone.Jeśli byłeś pracownikiem Świebodzic to dostaniesz kasę z fgśp.Wnioski do funduszu syndyk złożył w listopadzie.Pozostaje nam tylko czekać na pozytywną decyzję fgśp.

kimo

ja też poszedłem na bruk to są ludzie bez skrupułów idę do sądu pracy nie czekajcie na koniec syndyk jest a ci co zarządzają firmą nie poniosą odpowiedzialności i powstanie następna pseudo firma która wszystkich wyroluje ludzie opamiętajcie się !

arek

a ktos sie juz zwolnil?

emeryt

kaj je moja kasa??????????

jo
@emeryt 14.11.2014 14:52
kaj je moja kasa??????????

ni wim...zusu zapytej a nie blokuj roboty innym dziadek...

antyematech

A niech z tym mestaco ida w ( usunięte przez administratora ) Spózniają się z wypłatam ico mająbyć do 10-tego każdego miesiąca a za nadgodziny to za wrzesień jeszcze nie wypłacili.Podejrzewam że po nowym roku jeszcze kilka osób się z tego sufu zwolni

as3
@antyematech 14.11.2014 10:33
A niech z tym mestaco ida w ( usunięte przez administratora ) Spózniają się z wypłatam ico mająbyć do 10-tego każdego miesiąca...

a co nie kręci się IM biznes? przejmują firmy np. osadowskiego, później wyprowadzają pieniądze na nowo powstałą firmę i ogłaszają upadłość, przejmują swoich ludzi kadry, sekretariat, księgowość gdzie wszyscy są zamieszani w "te" interesy, ludzi mają gdzieś np. ze świdnicy a firma prosperuje dale i prezsik chodzi szczęśliwy.

janek

rozumiem ze "mestaco" to nic innego jak ematech tylko nazwa inna... miejsce pracy rozniez to samo...

as3

ludzie z mysłowic nie pracują już w firmie ematech tylko przeszli na 23' do firmy mestaco (administracja i produkcja)- otrzymują wypłaty z nowej firmy i biznes kręci się dalej

urlopowicz
@as3 13.11.2014 13:41
ludzie z mysłowic nie pracują już w firmie ematech tylko przeszli na 23' do firmy mestaco (administracja i produkcja)- otr...

Napisałeś "i biznes kręci się dalej" czyj biznes? Bo kilka firm po drodze,Ematech załatwił. Ze Świdnicy i Świebodzic 170 osób poszło na bruk, ci ludzie od lipca nie widzieli swoich wypłat.I TY TO NAZYWASZ BIZNESEM?

Luki
@as3 13.11.2014 13:41
ludzie z mysłowic nie pracują już w firmie ematech tylko przeszli na 23' do firmy mestaco (administracja i produkcja)- otr...

Witam.Odnośnie postu-jesteś ze Śląska.Możemy się skontaktować.Tel.694 102 343

Edi

no wlasnie zapomnialem dodac ze chodzi mi o zaklad myslowicki...

majer

niech ktos się wypowie o zakładzie w Mysłowicach, co obecnie się tam dzieje i czy kasa jest na bieżąco regulowana. pozdro

Edi

To w ematechu juz nie placa wynagrodzen? nie rozumiem , praca jest bo wkoncu ktos tam pracuje a wyplat nie robia....?

urlopowicz
@Edi 01.11.2014 17:05
To w ematechu juz nie placa wynagrodzen? nie rozumiem , praca jest bo wkoncu ktos tam pracuje a wyplat nie robia....?...

Nie wiem jak w Mysłowicach,pewnie im płacą skoro jeszcze ktoś tam pracuje.W Świdnicy i w Świebodzicach, wypłat nie ma już od lipca. I nie będzie,bo wszystkich zwolnili.

ja

Część pracowników Ematechu pracujących w zakładach w Świdnicy i w Świebodzicach nie otrzymało świadectw pracy. Firma twierdzi, że powinien nas przejąć syndyk Osadowskiego, a syndyk uważa, że nadal jesteśmy pracownikami Ematechu. Świadectwo pracy jest bardzo ważne- lata pracy, a Pit - chyba tłumaczyć nie muszę- Skarbówka. Jak się rozliczać będziemy w przyszłym roku- skoro nie mamy pracodawcy? Chory system:( Sprawdzałem w Krajowym Rejestrze Sądowym i nie ma wzmianki o upadłości likwidacyjnej Ematechu s.a. Strona aktualizowana 31.10.2014r. Skąd takie informacje?

urlopowicz
@ja 31.10.2014 14:42
Część pracowników Ematechu pracujących w zakładach w Świdnicy i w Świebodzicach nie otrzymało świadectw pracy. Firma twierdzi,...

Informacja pochodzi bezpośrednio z sądu gospodarczego w Katowicach.Sędzia przyznał upadłość 29 października,więc wpisu w krs oczywiście jeszcze być nie może.

Adam

Nie rozumiem, o co chodzi z tymi świadectwami pracy? Pracowałem w Ematechu kilkanaście miesięcy, otrzymałem świadectwo pracy, czy jest ono jednak wazne? I o co chodzi z PIT'ami? Proszę o wyjaśnienie.

ja

Rozpoczęły się przesłuchania świadków/ pracowników w sprawie łamania przez Ematech praw pracowniczych. (dawny Ematech Świdnica i Świebodzice) Mam nadzieję, że wkrótce sprawa się wyjaśni, odzyskamy pieniądze i co najważniejsze świadectwa pracy oraz Pity.

fizol

mówię szczerze ja dalej w nich wierzę

urlopowicz

Zwyczajnie,od syndyka albo z fgśp.

Adam

jak to wpłynie na odzyskanie naszych wynagrodzeń?

urlopowicz

Info dla zainteresowanych: Ematech ma przyznaną upadłość likwidacyjną.

hudy

I te pare osob na hali ma utrzymac caly zarzad. Kwestia miesiecy i znowu nowa nazwa firmy bedzie

matysiak

chyba jedynie większość emerytów zostało, co prawda pół roku mnie juz w firmie nie ma ale gadałem z chłopakami to spawacze tez sie juz zwalniają. na parkingu jedynie rano stoji sporo aut (biura, administracja) ale na zmianach to po parę samochodów jest na parkingu. Więc nie żałuję że się zwolniłem :))

Edziu

To jak w koncu...pracuje sie w tych myslowicach czy juz nie? duzo pracownikow jeszcze zostalo?

Anonim

Aha nowy prezesie.Czas pomyśleć nad jakimś rozwiązaniem żeby wszyscy pracownicy byli na równo traktowani i żeby mniej więcej tyle samo zarabiali

Antyematech

Ludzie sami z tamtąd pitają widząc co tam się dzieje,że też Panowie B.. dawni prezesi dali se tak na głowe wejść i wszystko się po... Zresztą nigdy tam kokosów ludzie nie zarabiali poza paroma osobami z hali..Osoby tam pracujace wiedzą o których ludzi mi chodzi.Dadzą zaroboć 2 brygadom osób a reszta grosze zarabia.Szkoda gadać!!!

hudy

edward gdzie masz tych 250 procownikow w ematechu , chyba dawno i nieprawda?

mały ze świdnicy

czy w mestaco Mysłowice(były ematech) są już zwolnienia? albo pracujecie pełna parą na 3 zmiany i o zwolnieniach nie ma mowy?

anonim

Teraz to się nazywa Mestaco,roboty nie ma i nic nie słychać żeby coś do przodu ruszyło.Niedługo to zamkną!!!

Zostaw opinię o Ematech - Mysłowice

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Ematech