Opinie o Skoda Auto

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Skoda Auto

ja

Plichta, to ten sam co z Amber Gold?

adan
@ja 08.12.2016 19:03
Plichta, to ten sam co z Amber Gold?

Nie Marcin PLichta z domu Stefański. https://pl.wikipedia.org/wiki/Marcin_Plichta Przyjąl naziwsko żony i to nie jest ta rodzina. Tu wszyscy z Wejherowa. Sprawdzałem i popytalem.

wojtek
@ja 08.12.2016 19:03
Plichta, to ten sam co z Amber Gold?

ten sam, ale już z "wypranymi milionami" ;)

Paulina

Skoda Auto poszukuje wiele pracowników, więc osoby dobrze znające się na branży samochodowej znajdą coś dla siebie https://www.gowork.pl/skoda-auto,80047/pracuj_z_nami Kierownik Salonu opisuje swój przypadek awansu, więc chyba jednak można liczyć na rekrutacje wewnętrzne. Czy komuś jeszcze udało się awansować dzięki swojej, ciężkiej pracy?

Paulina

@teraz lepiej mam czyli uważasz, że firma nie stosuje rekrutacji wewnętrznych? Piszesz, że firma 'wykorzystuje' innych. Co masz dokładnie na myśli? Co według Ciebie to oznacza? Uargumentuj swoją wypowiedź.

aga

mam pytanko. czy po okresie próbnym, oferują wyższe pieniądze? bo nie będę ukrywał, to co mi zaproponowali jakiś czas temu na okres próbny to delikatnie mówiąc żenada. i do tego 2 soboty w misiącu. żadnego urlopu. nieźle sobie to wymyślili, oszczędności niezłe. ciekawe ile na analogicznych stanowiskach zarabiają w niemczech. 4x więcej? czy 6x więcej?

Adil
@aga 26.11.2016 10:21
mam pytanko. czy po okresie próbnym, oferują wyższe pieniądze? bo nie będę ukrywał, to co mi zaproponowali jakiś czas temu na o...

Zawsze możesz wyjechać... Mają 20 dni urlopu i ktoś o tym pisał. Na każdym stanowisku jest premia zadaniowa a 2000 to kwota zagwarantowana. Możesz zarobić 3 razy więcej jak np. sprzedaż dużo usług, czy produktów. Też byłem teraz na rozmowie z kierownikiem. Jest umowa zlecenie na 3 miesiące, a potem działalność + zwracają opłaty co miesiąc. Zawsze jest plan i jak go realizujesz to zarabiasz więcej.

aga
@Adil 30.11.2016 16:02
Zawsze możesz wyjechać... Mają 20 dni urlopu i ktoś o tym pisał. Na każdym stanowisku jest premia zadaniowa a 2000 to kwota...

to, że ktoś pisał, to widziałam. ale jak to wygląda, skoro na działalności nie ma urlopów? a wyjeżdżać nie chce. chce mieszkać pl, ale nie pracować za grosze. mi trochę naobiecywano w przyszłości, a raz już się na takich obiecankach przejechałam. a kolejne pytanie, to jak wygląda kwestia awansu w plichcie?

mikko69

wiesz wiele jednak moim zdaniem zalezy od twoich wyników i osobistego zaangażowania w wykonywane obowiązki, ci co się starają na pewno zrobią większą karierę

teraz lepiej mam

rozwój zawodowy to szkolenia, nikt tam nie awansuje... Właściciele to rodzina, która wykorzystuje wszystkich. Nie polecam, bo pracowałem kilka miesięcy za podstawę.

Felly

Pracownicy są ok, znam kilku, ale właściciele nie. Nie polecam. Praca na tygodniu niby na zmiany do 19 i w soboty. Najniższe stawki i to na działalności - żenada. Wykorzystują ludzi. Nie podjąłem współpracy - nie wierze w rozwój - szkolenia, awans, zarobki prowizyjne. Szkoda czasu. Działalność mają tam wszyscy, więc dyrektor zarabia.

polkj

@ zadowolony to w sumie naprawde fajny sprawdzian czy ktoś sie inetresuje i przyjmuja właściwe osoby

anonim

(usunięte przez administratora)

delli

pewnie szkolenia - jak można się rozwijać w tej branży? tylko szkolenia np. z nowych modeli, czy usług

anonim

(usunięte przez administratora)

stefan

tak 5 pytań i dostałem odpowiedz ,ze mam czekac na odp. czy mają mnie w d.., czy nie :)

Adam

Hej, Mam pytanie byłem na rozmowie i wszystko jest ok, tylko zastanawia mnie ta podstawa 2000 zł czy od tego jeszcze muszę odprowadzić podatek czy to już jest po wszystkim i czy firma zwraca za księgową?

!!!
@Adam 26.07.2016 13:20
Hej, Mam pytanie byłem na rozmowie i wszystko jest ok, tylko zastanawia mnie ta podstawa 2000 zł czy od tego jeszcze muszę odp...

zawsze płacą podstawę, premię jak wykonasz plan - łatwo policzyć, opłaty skarbowe oraz duży Zus. Sam się rozliczasz, musisz mieć swoją księgową lub robić sam. W okresie próbnym masz umowę zlecenie. Po tym okresie przechodzisz na działalność. Ja po 3 miesiącach. Podpisują umowę o współpracę na czas nieokreślony, masz urlop i wszystko ok. Pracuję ponad pół roku w serwisie, znam dużo osób z handlowego. Wiele pracuje po kilka lat. W serwisie też 5, 3lata. Nie zarobiłem mniej niż 3000 plus różnica z Zusu ok 3500zł. Dla mnie to dużo. Pracuję 8h dziennie i co drugą sobotę. Nie miałem doświadczenia. Atmosfera ok. Każdy straszy, chyba konkurencja. Samemu się warto przekonać.

gravity

Każdy mechanik ma swoją szafkę narzędziową Facom. Podnośników / stanowisk też jest tyle co mechaników. Narzędzia specjalistyczne są wspólne.

martwi

podobno każdy ma swoją szafke. Tak mi znajomy mówił bynjamniej. A mnie ciekawi czy sa jakies aktualne oferty pracy do Skody Auto? Słyszałam że sa całkiem dobre warunki, stąd moje zainteresowanie tym tematem ...

???

A jak jest z narzedziami w vw na szadolkach? Kazdy ma swoja szafke? Jest np migomat?

hul

@gravity a jaka atmosfera panuje wśród pracowników?

gravity
@hul 10.05.2016 09:51
@gravity a jaka atmosfera panuje wśród pracowników?

Atmosfera nie zależy od samej firmy tylko od Kierownika/Dyrektora, zarządzającego działem oraz ludzi tworzących dział. Wg mnie atmosfera jest OK. Pracownicy mają dużą swobodę wyrażania opinii i wpływania na swój dział - oczywiście w miarę możliwości.

deyn
@gravity 11.05.2016 23:42
Atmosfera nie zależy od samej firmy tylko od Kierownika/Dyrektora, zarządzającego działem oraz ludzi tworzących dział. Wg mnie...

Kiedyś byłem Klientem i ze względu na atmosferę wysłałem cv. Teraz pracuję i jest super. Działalność wykorzystuję też prywatnie. Płacą duży Zus. Same plusy. Jak się chce to się zarobi. Ja kocham motoryzacje.

gravity

Pracuję u Plichty. Na umowie każdy ma kwotę minimum , która zawsze jest wypłacana i nie zarobisz mniej. Jest to dla mechaników 2000 - 2500 na rękę zależy od doświadczenia. Płacą "duży" ZUS. Jak masz świeżą działalność to jesteś ok 500 na +. Pracownicy w serwisie są na prowizji. Mechanicy za przepracowane godziny, Doradcy za sprzedane usługi i części. Dodatki za jakość i wyniki ponadnormatywne. Przy dobrych wynikach mechanik zarabia 3500-4000 na rękę. Doradca 3000-4000 na rękę. Co kwartał premia za jakość. P.S Nie pracowałeś w tej firmie - nie komentuj. Tylko coś słyszałeś - nie komentuj. Jesteś ciekawy oferty - zapytaj.

stefan
@gravity 28.04.2016 20:12
Pracuję u Plichty. Na umowie każdy ma kwotę minimum , która zawsze jest wypłacana i nie zarobisz mniej. Jest to dla mechaników...

gravity jakiś kontakt priv do Ciebie bo jestem na 2 etapie i dostałem 5 pytan do przesłania,czy to normalne?czy oni tak robią, jak miałeś?

zadowolony
@stefan 09.08.2016 00:02
gravity jakiś kontakt priv do Ciebie bo jestem na 2 etapie i dostałem 5 pytan do przesłania,czy to normalne?czy oni tak robią,...

Tak robią np. do działów handlowych, żeby sprawdzić czy w ogóle się interesujesz motoryzacją, wiesz gdzie szukać. Potem prezentujesz odp.na spotkaniu z Kierownikiem/Dyrektorem. Ja tak miałem dawno i dostałem pracę. Są plany, szkolenia, kierownik pomocny. Okres próbny 3miesiące, a potem działalność (płacą dodatkowo zus i opłaty do skarbówki ). Ok. wynagrodzenie z premią za sprzedaż. Stałe ekipy. Atmosfera najlepsza jaką miałem, a to moja 3praca. Teraz 4 salon Skody przy obwodnicy jest i też szukają Pracowników. Poza tym SEAT w Gdańsku i Audi w Gdyni powstają dlatego ciągle szukają ludzi.

kryształowa

Czy tzw. "specjaliści ds. sprzedaży internetowej samochodów nowych" także pracują na własnej działalności?

anonim

(usunięte przez administratora)

service advisor

Ciekawe jak chcesz wyjść na prostą, jak po 2 latach przejdziesz na wyższy ZUS.

222

Nie do końca znalazłem tego co szukam wiec zapytam wprost. Dostałem ofertę pracy na stanowisku mechanika z umową o pracę na własną działalność umowa jest na 4 lata z początkowym wynagrodzeniem na najniższej stawce krajowej, i dodatkowi na opłatę ZUS, czy jest to dobra oferta czy raczej się na tym przejadę? Czy jest tu jakiś mechanik który tam pracuje lub pracował?

service advisor
@222 10.03.2016 21:15
Nie do końca znalazłem tego co szukam wiec zapytam wprost. Dostałem ofertę pracy na stanowisku mechanika z umową o pracę na wła...

Jest to tragicznie słaba oferta, ponieważ nawet początkujący mechanicy w trójmieście zarabiają ok. 2000 zł netto. Dla mechanika z doświadczeniem odpowiednia stawka powinna oscylować wokół 3000 zł netto, więc ta oferta jest żenująca, zwłaszcza że będziesz pracował ponadnormatywną ilość godzin w miesiącu. No chyba, że będą wypłacać dobre prowizje od przerobu, ale z tym to zwykle słabo tam było.

Obecny robol
@222 10.03.2016 21:15
Nie do końca znalazłem tego co szukam wiec zapytam wprost. Dostałem ofertę pracy na stanowisku mechanika z umową o pracę na wła...

Jak sobie flaki wyprujesz to zarobisz pracuje w tej firmie

anonim

(usunięte przez administratora)

Nikuś

hehe, nie nie wierzcie im. :) mówię wam to ja - miałem zarabiać na ludzie 4k, a niecałe 2 to był już luksus.

observer

To rynek decyduje o tym kto ile powinien zarabiać, a nie twoje widzimisię. I tak się składa, że rynek wycenia handlowców lepiej niż monterów. To zresztą logiczne i uzasadnione, skoro handlowiec potrafi załatwić kontrakt na dostawę maszyny, której jakiś fragment monter ma złożyć. A to, że ciężko pracuje, nie jest żadnym argumentem do wyceny jego pracy, zwłaszcza że monter wróci do domu, naje się, weźmie prysznic, zdrzemnie i ma spokój, a handlowiec często idzie spać z myślą o tym, czy da radę wyrobić plan sprzedaży - co oczywiście też nie jest żadnym argumentem do wyceny jego pracy. Liczy się tylko na ile się przyczynia do wypracowania zysku dla firmy.

odpowiedz dla observer

akurat monter na stoczni to ma fach w ręku i ciężko pracuje, więc powinien więcej zarabiać od lalusiowatego sprzedawcy lub recepcjonistki witającej gości.

observer

Chyba Ci się pomyliły firmy. Temat dotyczy salonu Skody w Gdyni, gdzie nikt nie pracuje na umowie o pracę, tylko na działalności, a zarobki 4 tys. netto na szeregowych stanowiskach to rzadkość, chyba że brutto...

ex-kiero

Tak, rzeczywiście kierownicy pracują długo - ok. 11 godzin dziennie...

pracownik

Firma Plichta jest najszybciej rozwijającą się firmą z branży w regionie. Faktycznie 99% pracowników pracuje na własnej działalności. Firma dopłaca do wynagrodzenia kwotę na opłatę ZUS (min).Ma to swoje wady - ograniczenie świadczeń emerytalnych w przyszłości. Ale chyba nikt nie liczy na wys. emeryturę z ZUS. Wystarczy zawrzeć umowę z funduszem emerytalnym i za połowę kwoty jaką wpłacałby pracodawca zatrudniający nas na umowę o pracę masz normalną emeryturę. Działalność to też profity. Możesz robić zakupy z odzyskaniem kosztów ,paliwo , koszty eksploatacji itd. Firma Plichta zatrudnia FACHOWCÓW i ci zarabiają dobrze. Jeżeli umawiasz się na konkretny rezultat twojej pracy i go realizujesz to zarabiasz konkretnie. Jeżeli jesteś superfachowcem na rozmowie kwalifikacyjnej ,a nie ma efektów twojej pracy przez kilka miesięcy to znaczy że zatrudniłeś się do nauki i wtedy zarabiasz min. lub tobie dziękują. Idź rozdawać gratisy do sklepu i uczyć się handlu. Nie ukrywam, że pracuję w tej firmie bardzo długo i mnóstwo osób się "przewinęło" tzw. fachowców ale też bardzo dużo ludzi pracuje całymi latami m.in kadra kierownicza.

znawca
@pracownik 08.02.2015 11:30
Firma Plichta jest najszybciej rozwijającą się firmą z branży w regionie. Faktycznie 99% pracowników pracuje na własnej działal...

Dawno większego bełkotu nie czytałem. Spójrzcie na salony Skody w Wejherowie, Gdyni i Gdańsku 5 lat temu i teraz. Prawie wszyscy fachowcy odeszli, a wraz z nimi dobra jakość usług. Nic dziwnego, skoro firma praktykuje politykę bezwzględnego oszczędzania na pensjach. Szkoda nerwów. Dobrze to tam było, ale do ok. 2005 roku, zarówno dla pracowników jak i klientów. Od tamtego czasu był, jest i będzie dramat.

niewolnik sadysta

Plichta buduje w Gdańsku salon AUDI , szuka doradców za 2 000 zł mechaników za 1 800 zł są chętni

pytek
@niewolnik sadysta 19.01.2015 23:23
Plichta buduje w Gdańsku salon AUDI , szuka doradców za 2 000 zł mechaników za 1 800 zł są chętni

Gdzie dokładnie buduje ten salon Audi?

jan
@niewolnik sadysta 19.01.2015 23:23
Plichta buduje w Gdańsku salon AUDI , szuka doradców za 2 000 zł mechaników za 1 800 zł są chętni

Jestes pewny ze 1800zl dla mechanika??:)

Zainteresowana

Jak to wygląda z recepcja??

Misiek

Działalność gospodarcze. Gdybyś pracował na etacie to miałbyś 26 dni urlopu a nie 20 (wynika to z umowy cywilnoprawnej), no i za prace w soboty dostałbyś dodatkowe wynagrodzenie (nadgodziny), a tak pracujesz ku chwale Plichty. Podsumowując tracisz 6 dni urlopu i przychodzisz dodatkowe 26 dni w roku do pracy. Obóz pracy Plichta

prawda

Zgadza się, firma zatrudnia samych "przedsiębiorców" :)

ciekawy

Czy to prawda, że w całej firmie nie ma ani jednej osoby na umowie o pracę?

Misiek

Firma się rozwija, bo sprzedaje samochody. To że firma sprzedaje samochody, to nie oznacza, że sprzedawca zarabia. Filozofia firmy jest taka, że zarząd zarabia, a zarabia jeszcze więcej jak pracownicy nie zarabiają. Proste. Firma zarabia bo sprzedaje Skody do Niemiec - w większości na marży minusowej. Sprzedawca nic na tym nie zarabia, bo jak może zarobić skoro sprzedał samochód poniżej ceny zakupu. Natomiast firma Plichta zarabia, bo dostaje bonus od importera. Firma zarabia, więc się rozwija! Firma zarabia bo sprzedaje Skody do klientów flotowych i tu znowu mamy marże na 0 lub na minus, czyli znowu sprzedawca nie zarabia. Mało tego, narobi się a nie zarobi. Znowu firma Plichta mam uśmiech od ucha do ucha - zarabia, więc się rozwija. W firmie jest też serwis, który zarabia, więc firma się rozwija. W firmie jest też dział samochodów używanych, który sprzedaje na mega wysokich marżach, więc firma się rozwija

observer

3-3,5k netto za 220h w miesiącu wg Kodeksu Pracy (9h dziennie + co druga sobota) to wychodzi 15 zł/h, czyli zdaje się mniej od montera w stoczni.

anonim

(usunięte przez administratora)

Misiek

jak nie wierzysz to wejdź do salony, zrób zdjęcie sprzedawców albo weź wizytówki i przyjdź za 3 miesiące

observer

I tak właśnie wygląda rzeczywistość pracy w tych skądinąd pięknych, lśniących salonach. To wszystko wygląda prześlicznie z zewnątrz, bo na marketing idzie spora kasa, a wewnątrz... cóż - patrz wyżej. Tak szybki rozwój niestety MUSI odbywać się kosztem wynagrodzeń pracowników - nie da się inaczej.

:)

:)Normalnie chyba nie macie co robić :) obserwatorzy anonimowi uczestnicy podtrzymywacze dobrego wizerunku :-D.... Trzeba zacząc pracować dla tej Firmy żeby nie mieć wątpliwości. Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana :)

anonim

(usunięte przez administratora)

observer

Tylko że warunki naliczania prowizji oraz plany można w każdej chwili zmienić na mniej korzystne dla pracowników, w razie jakby zaczęli za dużo zarabiać...

observer

Warunki pracy i płacy zasadniczo nie odbiegają od konkurencji (mechanicy niecałe 3k netto, doradcy ok. 3,5k), ale z uwagi na liczne inwestycje, tj. budowę VW/Seat w Gdyni i gruntowne remonty dwóch salonów Skody raczej spodziewałbym się nadchodzących oszczędności na płacach, tj. kombinacji z premiami.

ZAKRZESIA

Witam! Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak jest tam z pracą biurową w finansach? czy rzeczywiście płaci się za szkolenia,w przypadku zwolnienia oraz jak wyglądają kwestie urlopów? BARDZO PROSZĘ O POMOC!

wert

każde stanowisko - robisz cel jaki masz wpisany to masz zapłacone - nie ma górnej granicy zdarzają się kwoty 5 cyfrowe (głównie handlowy ). Wszyscy działalność - emerytura ??? czy jest jeszcze ktoś kto wierzy, że umowa o prace pomoże w dobrej emeryturze ( ja nie mam złudzeń - i tak sememu trzeba o nią zadbać - opłacasz dodatkowy fundusz- nie żaden filar - jest masa możliwości ZUS - NIKOMU NIE POMOŻE !!! )

wert

na chwilę obecną nie zarobisz nigdzie tak dobrze jak u Plichty - oczywiście jak masz wyniki- jak nie to idziesz do domu. Przełożeni są wszędzie lepsi gorsi wykonuj swoją robotę wystaw fakturę i do przodu

observer

Z tego co widzę po ogłoszeniach, to wciąż wszyscy pracują i będą pracować na działalności. O emeryturze mogą już zapomnieć...

Lila

Jestem przed rozmową, stanowisko biurowe...może ktoś wie więcej jak wygląda praca na tym stanowisku?

anonim

(usunięte przez administratora)

.

Nie bądź naiwny, w każdym salonie Plichty są identyczne problemy. Obsługiwana marka nie ma tutaj absolutnie żadnego znaczenia, przecież to jest firma prywatna, a nie oddział importera.

pierpig

chciałem pracować w VW , w autoryzowanym serwisie ale jak się dowiedziałem że na swojej działalności to nie wiem . Niech napisze mechanik ile można tam zarobić ale poproszę tak realnie a nie jak jakiś plan i starszy młodszy mechanik premia nie wiem o co chodzi . Napiszcie ile mi na życie zostanie po tych opłatach zus i innych. Pozdrawiam

alo

Zostałam zaproszona na rozmowę w sprawie pracy po czym została ona przełożona na inny termin. Pan, który ze mną rozmawiał powiedział,że oddzwoni w następnym tygodniu. Pomyślałam,że może to być jakiegoś rodzaju unik,ale spodziewałam się chociaż telefonu z informacją typu "Przepraszamy,ale na razie nie możemy zaproponować Pani pracy". Jednak żadnej informacji nie otrzymałam. Zadzwoniłam, więc żeby tylko zapytać czy sprawa jest aktualna, jednak ów Pan,z którym wcześniej rozmawiałam przeprosił,gdyż był na spotkaniu i powiedział,że oddzwoni. Jak można się spodziewać do dziś nie oddzwonił i tak naprawdę nie wiem co się stało. Wiadomo zdarzają się różne sytuacje i nie miałabym żadnych pretensji, ale takie zachowanie to brak profesjonalizmu i chyba zasad dobrego wychowania. Brak słów.

piszejakjest

Plichta jest najlepiej rozwijajcym sie dilerem na pomorzu, plany rozwojowe firmy na najblizsze lata pokarza wręcz zdumiewającą przewage nad konkurencją. Mitsubishi Skoda Volkswagen Jeep Lancia Fiat Salony Skody, które znajdują się w Gdyni Gdańsku w przeciągu dwóch lat zostaną zmodernizowane do nowego wizerunku marki, Plichta jako jedyny w Polsce zgłosił własny projekt przebudowy który Skoda zaakceptowała pod koniec 2013, już w połowie tego roku pierwsze prace mają ruszyć w Gdańsku. Do tego w Gdyni kończy się już budowa nowego salonu Volkswagena na Cisowej. Zaledwie parę lat temu powstały dwa naprawdę duże i drogie salony w Gdańsku Szadółki. Działalności gospodarcze na które musieli przejść pracownicy, nie było spowodowane pazernością czy chęcią bogacenia się kosztem innych tylko ważna decyzją pozwalającą przetrwać Firmie w okresie kryzysu który najbardziej uderzył w sprzedaż nowych aut. Dilerzy tacy jak Królikowski, Groblewski nie przetrwali tego okresu. Prawie każdy pracownik ma działalność i sam opłaca swoje składki na które dodatkowo do wypłaty daje pan (usunięte przez administratora), plus pensje po tej zmianie zostały podniesione u wszystkich. Zatrudniany pracownik ma przedstawione jasne i czytelne oczekiwania co do swojej pracy i norm które musi spełniać. W dziale handlowym pensje na start to około 2,4tyś z tego co się orientuje, jesteś na sprawdzenie jeżeli się spiszesz, wykonasz założony Ci plan otrzymujesz więcej, automatyczna premia oraz możliwość zarobienia z ilości sprzedanych sztuk naprawdę dobrych pieniędzy co zarobisz to Twoje. Najlepszy sprzedawca potrafi wyciągać do 8tyś. To rzadkość ale się zdarza jeśli masz wiedzę umiejętności to w granicach 4-5 tyś można zarobić. Nawiążę do poruszonego tematu serwisu w Gdyni jego jakości i obsługi. W III kwartale serwis w Gdyni zajmował drugie oraz w IV czwarte miejsce w Polsce wśród serwisów Skody w kraju, ciągle utrzymując się w czołówce. Co ciekawe głównym wyznacznikiem klasyfikacji w rankingu jest opinia klientów ;)

....

to ile tam płaca faktycznie

.

A raczej 5000 + VAT na działalności, minus ZUS, CIT i księgowa = ~3300 zł na rękę za pracę po >9h dziennie i w soboty. Bez rewelacji.

alex

podobno u plichty sie zarabia po 5000 neto

Zostaw opinię o Skoda Auto - Gdynia

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Skoda Auto