Były pracownik209.05.2021 13:27
Podpisuje się pod poniższą opinią. Zdecydowania odradzam pracowania tutaj.
Po kolei:
-Nauka - zwykle usłyszysz zrób to tak i tak, ewentualnie zobacz to w poprzednim projekcie i skopiuj bez wytłumaczenia, dlaczego tak należy to robić. Praktycznie zero nauki na normach. Twoimi "mentorami" jest dwójka szefów, którzy zazwyczaj nie mają czasu, a jak już znajdziesz okienko czasowe to zwykle usłyszysz dość wymijająca odpowiedz. O wiele częściej nauczy i pokaże Ci coś współpracownik, który często ma minimalne doświadczenie. O ile przez pierwsze 3 miesiące jeszcze będą Ci pomagać to potem stajesz się SAMODZIELNYM i DOŚWIADCZONYM pracownikiem. Cytuje "Jeśli mam usiąść z Toba i Ci wytłumaczyć to raczej ty powinieneś mi płacić, a nie ja Tobie" (Cytat nie wyrwany z kontekstu i usłyszane w stronę różnych pracowników).
-Kursy - Nie licz na to.
-Współpracownicy - zwykle młodzi (gdyż tak jak poniżej rotacja jest jak w McDonald - w pół roku zwolniło się/zostało zwolnionych 5 pracowników), ale jedyne co mnie trzymało w tej pracy to właśnie oni. Praktycznie nigdy Ci nie odmówią pomocy, a rozmowa z nimi to była czysta przyjemność.
-Wypłaty - Zawsze w terminie.
-Nadgodziny - niepłatne, ale zapisujesz je w wewnętrznym kalendarzu co z nimi? Kto to wie. Czasem w ramach urlopu nie odejmą Ci dnia urlopowego, ale sam nigdy się nie dowiesz jak to działa.
-Wyjazdy na obiekty - Z tego co wiem to brak, ale praca w czasie Covidu nie pozwoliła mi potwierdzić tej informacji
-Atmosfera - Jak nie masz kontaktu z szefami to genialna.
-Premie - Za co i ile nigdy się nie dowiesz, ale na 100% nie będziesz wiedzieć dlaczego jej nie ma. Jeśli zapytasz to zwykle usłyszysz bardzo wymijająca odpowiedz. Jeśli masz "pecha" to stracisz premie za coś co robisz pierwszy raz w życiu i zrobiłeś to źle.
-Oprogramowanie - głównie bricscad, see electrical oraz dialux.
-Dodatki - darmowa kawa
-Czas pracy - 8h można wybrać o której się zaczyna między 7, a 8 (może 9 nie jestem już pewny). Wyjście po 8h z minutami (Przykładowo o 15:03-05) może się równać z rozmową, że kończysz "za szybko".
-Inne - W większości sytuacji nie masz po co tłumaczyć swojej decyzji i toku rozumowania, gdyż zostanie to "zlane" zdaniem "Nie mam czasu z tobą dyskutować". Zdarzało się, że szef ma czas przez 20minut komuś "tłumaczyć" jak bardzo złym pracownikiem jest, ale czasu na wytłumaczenie problemu nie znalazł.