Promont
5 532 6 1

Opinie o Promont

Pluszak

Kiedy jakieś podwyżki ile można tyrać za taką jałmużnę??????

Ioooll
@Pluszak 13.01.2019 06:54

Jak z 10 osób Jeszcze da wypowiedzenia to może Coś się ruszy. Ewentualnie przyjmna z 10 takich Antosi i będzie gitara. A Ludzie dalej ślepi że ich stary komuch w du....e Ru.....ha.

Ano
@Pluszak 13.01.2019 06:54

Ludzi nie ma, sprzętu nie ma , pieniędzy nie będzie. Oranie ludźmi jak szmatami, za to jest :)

Haha
@Pluszak 13.01.2019 06:54

Idź zapytaj Siwego

Rydz

Strona główna Miasto Jakość powietrza w Tychach dzisiaj tragiczna. Kiepski początek tygodnia Miasto Jakość powietrza w Tychach dzisiaj tragiczna. Kiepski początek tygodnia AM Grudzień 17, 2018 Mgła w Tychach / fot. Tychy24.net Jakość powietrza w Tychach dzisiaj tragiczna. Kiepski początek tygodnia zapowiada nam się w Tychach. Żeby wyczuć swąd w powietrzu wystarczy wyjść na ulice miasta, niestety czujniki jakości powietrza potwierdzają to, co czują nasze nosy. Jakość powietrza w Tychach jest dzisiaj zła lub bardzo zła (stan na godzinę 9.30). Według czujników jakości powietrza najgorzej jest w rejonie Parkowej, Myśliwskiej, al. Piłsudskiego, Zgrzebnioka i Tołstoja. We wszystkich tych lokalizacjach jakość powietrza jest „bardzo zła” – przekroczenia pyłu PM 2,5 pokazują nawet 500 procent. W pozostałych lokalizacjach jakość powietrza jest zła z przekroczeniami na poziomie ponad 300 i 400 procent. PM 2,5 jest odpowiedzialny m.in. za wywoływanie raka krtani i gardła. Przed wyjściem z domu warto założyć specjalną maskę z filtrem, dodatkowo zaleca się nieprzebywanie długo na zewnątrz. Zwłaszcza w przypadku dzieci, osób starszych i kobiet w ciąży. Komentarze komentarz TAGI5pm 10pm 2smogsmródtychy Poprzedni artykuł Koniec z bieganiem od okienka do okienka na dworcu. Powstał Wspólny Bilet Następny artykuł Kompletnie pijany dachował samochodem w Tychach POWIĄZANE ARTYKUŁY Koniec z bieganiem od okienka do okienka na dworcu. Powstał Wspólny Bilet MIASTO Grudzień 16, 2018 Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok w Tychach. Jak będzie funkcjonowała komunikacja miejska w Tychach? MIASTO Grudzień 14, 2018 Braki prądu w Tychach. Dzisiaj i w kolejnych dniach (lista ulic) MIASTO Grudzień 10, 2018 Dzisiaj ruszają plenerowe lodowiska w Tychach. Niestety, nie wszystkie MIASTO Grudzień 8, 2018 Setki ton soli i piasku czeka w Tychach na zimę. Ma nie zaskoczyć drogowców MIASTO Grudzień 4, 2018 Przyjedzie do Tychów i może uratować życie. Zawczasu wykryty nowotwór da się wyleczyć MIASTO Grudzień 3, 2018 O NAS Chcesz nas o czymś ciekawym poinformować? To warto do nas napisać. Skontaktuj się z nami: redakcja@tychy24.net PODĄŻAJ ZA NAMI © Wszelkie prawa zastrzeżone Tychy24.net

Rydz

"Toruński łącznik" zdradza, dlaczego na prawicy powstaje nowa partia Jest blisko dyrektora Radia Maryja, jak żaden inny polski polityk. Choć Andrzej Jaworski, gość "Gabinetu cieni" odżegnuje się od tego, że tworzy tzw. "partię Rydzyka", to mówi, co spowodowało, że z PiS jest mu obecnie nie po drodze. Słowa "zdrada wartości chrześcijańskich" nie padnie z jego ust, ale lista grzechów partii Kaczyńskiego jest długa. 1h temu WP Wybrane dla Ciebie "Zwycięzca" naszego rankingu może zaskakiwać Koszyk WP. Gdzie zrobisz najtańsze świąteczne zakupy? Hipermarkety górą, dyskonty daleko w tyle Korea Północna zmienia front. Kim Dzong Un grozi USA Korea Północna zmienia front. Kim Dzong Un grozi USA Colin Kroll Nie żyje Colin Kroll. Ciało odkryto w mieszkaniu na Manhattanie Komornik przeznaczył przywłaszczone pieniądze m.in. na zakup luksusowych aut. Komornik z Poznania idzie do więzienia Jennifer Lawrence i Harvey Weinstein w 2013 r. Harvey Weinstein obiecywał karierę za seks. Przykładem była 23-latka z Oscarem Mała wpadka na zdjęciu Przetakiewicz. Odbicie w lustrze na zdjęciu Joanny Przetakiewicz zwróciło uwagę fanów ReklamaO nasPrywatnośćRegulamin

Rydz

"Toruński łącznik" zdradza, dlaczego na prawicy powstaje nowa partia Jest blisko dyrektora Radia Maryja, jak żaden inny polski polityk. Choć Andrzej Jaworski, gość "Gabinetu cieni" odżegnuje się od tego, że tworzy tzw. "partię Rydzyka", to mówi, co spowodowało, że z PiS jest mu obecnie nie po drodze. Słowa "zdrada wartości chrześcijańskich" nie padnie z jego ust, ale lista grzechów partii Kaczyńskiego jest długa. 1h temu WP Wybrane dla Ciebie "Zwycięzca" naszego rankingu może zaskakiwać Koszyk WP. Gdzie zrobisz najtańsze świąteczne zakupy? Hipermarkety górą, dyskonty daleko w tyle Korea Północna zmienia front. Kim Dzong Un grozi USA Korea Północna zmienia front. Kim Dzong Un grozi USA Colin Kroll Nie żyje Colin Kroll. Ciało odkryto w mieszkaniu na Manhattanie Komornik przeznaczył przywłaszczone pieniądze m.in. na zakup luksusowych aut. Komornik z Poznania idzie do więzienia Jennifer Lawrence i Harvey Weinstein w 2013 r. Harvey Weinstein obiecywał karierę za seks. Przykładem była 23-latka z Oscarem Mała wpadka na zdjęciu Przetakiewicz. Odbicie w lustrze na zdjęciu Joanny Przetakiewicz zwróciło uwagę fanów ReklamaO nasPrywatnośćRegulamin

??

WUJEK GOOGLE.. To się zwolnij jak ci nie pasuje, nic tam nie zdzialacie pisząc na forum co cię boli.. Idź wyżej

Bibin

Macie tam jakieś fajne laski??

Ukrainiec
@Bibin 13.12.2018 11:00

Tak, Ukrainki

Wujek Google

No Ukraincy jeżdżą bez uprawnień wozkami widlowymi. Głupota czy szaleństwo? Źle sie tam dzieje ! Roboty dochodzi . a kasa jak byla marna tak nic nie zapowiada sie na lepsze. Ino więcej pracy . Trzeba sie tylko cieszyć ze firma prospeuje itd.. Ale My pracownicy tez chcemy jakies korzyści z tego powodu. Moze by Tak jakies zmiany w sposobie premii? Chociaz nie zabierajcie dodatku za 1 dzien urlopu. Patrząc na inme firmy jak to działa to to jest żenada....

Bibin
@Wujek Google 12.12.2018 19:40

Ile będzie premii na święta?

Ioooll
@Bibin 13.12.2018 10:59

Dwóch Ukraińców i paczke kamieni

Kluska

sd Przeskocz do treści Jak Po Maśle Szukaj Menu Strona główna / Jak zrobić kluski śląskie – krok po kroku Jak zrobić kluski śląskie – krok po kroku 27/08/2012 przez Paula Andrzejewska Za ziemniakami „z wody” czy pure nie przepadam. Co innego frytki czy kluski śląskie! Są tak proste w wykonaniu składają się tylko z ziemniaków. Składniki: ziemniaki – dowolna ilość skrobia ziemniaczana 1 jajo sól Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki należy wymieszać ze skrobią w stosunku 3: 1 czyli na każde trzy części ziemniaków przypada 1 część skrobi. Dla początkujących proponuje posłużyć się miską. 1. Ziemniaki równo uklepać w misce. 2. Nożem podzielić masę na 4 równe części. Wyjąć jeden kawałek i wyłożyć go na pozostałe 3 części i wyrównać. Dzięki temu otrzymujemy 3 równe części rozdrobnionych ziemniaków. 3. W pustą część wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Tak otrzymaliśmy proporcje w stosunku 3:1. Jeśli już odmierzyliśmy odpowiednią część skrobi, dodajemy jajko i możemy zagnieść ziemniaki na gładką masę. Wodę zagotować w garnku. Kluski wrzucać na wrzątek i gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Przepis bierze udział w akcji: Polecamy zupa szczawiowaProsta zupa szczawiowa ciabata kanapka na ciepłoKanapka z domową szynką czyli ciabatta Tarta z malinami i jagodami Kategorie Ciasta, Kuchnia, Nowości Zobacz wpisy Babeczki z konfiturą jagodową Cukier z prawdziwą wanilią 2 komentarze do wpisu „Tarta z malinami i jagodami” Pola 13/07/2016 o 17:02 | Odpowiedz Ile najlepiej dać jajek i cukru? Kuchenny bałagan 23/07/2012 o 18:08 | Odpowiedz Jest po prostu cudowna! :) Dodaj komentarz Komentarz Podpis Podpis * E-mail E-mail * Strona internetowa Strona internetowa Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki. Najnowsze wpisy Dieta wątrobowa: placki twarogowe bez dodatku tłuszczu Dieta wątrobowa: placki twarogowe bez dodatku tłuszczu 24/08/2018 Kawiarniane rewolucje? Testujemy La Cafe! Kawiarniane rewolucje? Testujemy La Cafe! 16/08/2018 Mapa świata na ścianie – oryginalna dekoracja, którą Cię zaskoczy Mapa świata na ścianie – oryginalna dekoracja, którą Cię zaskoczy 22/03/2018 Fototapety w kwiaty – pozwól, by Twoje mieszkanie rozkwitło na wiosnę! Fototapety w kwiaty – pozwól, by Twoje mieszkanie rozkwitło na wiosnę! 19/03/2018 przepisy kulinarne Smaczneblogi.pl Wspieramy Dostałeś sądowy nakaz zapłaty z powództwa firmy windykacyjnej? Dowiedz się, jak wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym. A może komornik zajął Twoje konto w banku lub wynagrodzenie za pracę? Komornika można zatrzymać, a pieniądze odzyskać! Skorzystaj z darmowej pomocy prawnej Fundacji. sprzeciw od nakazu zapłaty – darmowyprawnik.eu Widget w stopce Zastąp zawartość tego widgetu przechodząc do Wygląd / Widgety i przeciągając widgety do tego obszaru widgetu. To remove or choose the number of footer widgets, go to Appearance / Customize / Layout / Footer Widgets. © 2018 Jak Po Maśle • Powered by GeneratePress

Kluska

sd Przeskocz do treści Jak Po Maśle Szukaj Menu Strona główna / Jak zrobić kluski śląskie – krok po kroku Jak zrobić kluski śląskie – krok po kroku 27/08/2012 przez Paula Andrzejewska Za ziemniakami „z wody” czy pure nie przepadam. Co innego frytki czy kluski śląskie! Są tak proste w wykonaniu składają się tylko z ziemniaków. Składniki: ziemniaki – dowolna ilość skrobia ziemniaczana 1 jajo sól Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki należy wymieszać ze skrobią w stosunku 3: 1 czyli na każde trzy części ziemniaków przypada 1 część skrobi. Dla początkujących proponuje posłużyć się miską. 1. Ziemniaki równo uklepać w misce. 2. Nożem podzielić masę na 4 równe części. Wyjąć jeden kawałek i wyłożyć go na pozostałe 3 części i wyrównać. Dzięki temu otrzymujemy 3 równe części rozdrobnionych ziemniaków. 3. W pustą część wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Tak otrzymaliśmy proporcje w stosunku 3:1. Jeśli już odmierzyliśmy odpowiednią część skrobi, dodajemy jajko i możemy zagnieść ziemniaki na gładką masę. Wodę zagotować w garnku. Kluski wrzucać na wrzątek i gotować 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Przepis bierze udział w akcji: Polecamy zupa szczawiowaProsta zupa szczawiowa ciabata kanapka na ciepłoKanapka z domową szynką czyli ciabatta Tarta z malinami i jagodami Kategorie Ciasta, Kuchnia, Nowości Zobacz wpisy Babeczki z konfiturą jagodową Cukier z prawdziwą wanilią 2 komentarze do wpisu „Tarta z malinami i jagodami” Pola 13/07/2016 o 17:02 | Odpowiedz Ile najlepiej dać jajek i cukru? Kuchenny bałagan 23/07/2012 o 18:08 | Odpowiedz Jest po prostu cudowna! :) Dodaj komentarz Komentarz Podpis Podpis * E-mail E-mail * Strona internetowa Strona internetowa Cześć! Nazywam się Paula Andrzejewska i jestem technologiem żywności (magister inżynier). Wiem z czego się składa i co zawiera (z chemii właśnie!). Pracowałam również w kilku zakładach produkujących żywność: w laboratorium i na stanowiskach kierowniczych/managerskich. Chcę pokazać Ci w jaki sposób producenci żywności obchodzą prawo, które produkty to prawdziwe perełki, a które totalne porażki. Najnowsze wpisy Dieta wątrobowa: placki twarogowe bez dodatku tłuszczu Dieta wątrobowa: placki twarogowe bez dodatku tłuszczu 24/08/2018 Kawiarniane rewolucje? Testujemy La Cafe! Kawiarniane rewolucje? Testujemy La Cafe! 16/08/2018 Mapa świata na ścianie – oryginalna dekoracja, którą Cię zaskoczy Mapa świata na ścianie – oryginalna dekoracja, którą Cię zaskoczy 22/03/2018 Fototapety w kwiaty – pozwól, by Twoje mieszkanie rozkwitło na wiosnę! Fototapety w kwiaty – pozwól, by Twoje mieszkanie rozkwitło na wiosnę! 19/03/2018 przepisy kulinarne Smaczneblogi.pl Wspieramy Dostałeś sądowy nakaz zapłaty z powództwa firmy windykacyjnej? Dowiedz się, jak wnieść sprzeciw od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym. A może komornik zajął Twoje konto w banku lub wynagrodzenie za pracę? Komornika można zatrzymać, a pieniądze odzyskać! Skorzystaj z darmowej pomocy prawnej Fundacji. sprzeciw od nakazu zapłaty – darmowyprawnik.eu Widget w stopce Zastąp zawartość tego widgetu przechodząc do Wygląd / Widgety i przeciągając widgety do tego obszaru widgetu. To remove or choose the number of footer widgets, go to Appearance / Customize / Layout / Footer Widgets.

Sebastian Gruby

(usunięte przez administratora)3 strony aż, już po 1ej mam dość czytania, mało konkretów w temacie więcej bzdur pisanych przez jakiś umysłowych impotentów i ograniczonych umysłowo (usunięte przez administratora) jednym słowem to ujmę ZIEBA fest!!!

anonim

(usunięte przez administratora)

Podekscytowana

Hahahaha japiepsze ????

Kokainowy baron
@Podekscytowana 25.11.2018 16:36

Bieres do rzici potem w usta

Auto_rytet

Wybierając pierwszy pojazd musimy poczynić pewne kompromisy. Zazwyczaj zależy nam na tym, aby był to sprawny, tani samochód, który nie będzie często się psuł, a części do niego znajdziemy w atrakcyjnej cenie. Wielkość pierwszego samochodu zależy od własnych oczekiwań – mniejszy model będzie bardziej poręczny i łatwiej będzie go zaparkować. Jednak pojazdy w stylu kombi pozwolą nam więcej przewozić. 1. Volkswagen Golf III – prawdziwy klasyk wśród pierwszych samochodów. Jest on solidny i dobrze wyposażony, a co najważniejsze – dostępny na każdą kieszeń. 2. Ford Focus – pewny, sprawdzony, a przy tym relatywnie tani. Należy jednak uważać na modele wyprodukowane do 2001 roku, gdyż posiadają one pewne wady, a do tego rdzewieją szybciej niż następcy. Jaki silnik? Zdecydowanie benzynowy 1.6, 1.8 lub 2.0. Diesel nie jest ani oszczędny, ani dyskretny. 3. Nissan Micra – niewielki, o dużej zwrotności, wyposażony w precyzyjny układ biegów – również wysoko w rankingu pt. „Mój pierwszy samochód”. Do tego osiąga wysokie noty w testach związanych z bezawaryjnością. Jedynym, na co trzeba uważać jest pasek rozrządu i jego regularne wymiany. 4. Ford Mondeo 2.5 V6 – kolejny samochód marki Ford w naszym zestawieniu. Atrakcyjna cena łączy się w nim z ciekawym wyglądem i dobrym wyposażeniem. Należy jedynie uważać na to, aby samochodu nie zaatakowała rdza. 5. Skoda Fabia 1.4 – Ten model wyróżnia się wysoką jakością wykonania. Do tego uchodzi za dość zwinne auto, które sprawdza się w każdej sytuacji. W bonusie zyskujemy dużą przestronność. 6. Honda Civic VI – oszczędny pojazd, którego osiągi mogą nas zaskoczyć. Warto wybrać model trzydrzwiowy. Warto wybrać model z silnikiem benzynowym. 7. Citroen Xsara – idealny model dla tych, którzy obawiają się rdzy. Do tego posiada wytrzymały silnik i ciekawy design. W dobrej cenie i w dobrym stanie dostępne są roczniki 1997-2004. Polecamy silnik benzynowy 1.6 90 KM lub diesel 2.0 HDi. 8. Opel Astra G – kompaktowy pojazd, który przez użytkowników jest oceniany jako tani i dobry. Prowadzi się go pewnie. 9. Daewoo Lanos 1.5 8V – uczucia co do tego pojazdu są mieszane. Jedno jest pewne – utrzymanie tego samochodu nie będzie kosztowało nas wiele. 10. Honda Accord 2.0 – tutaj zdecydowanie polecamy model z silnikiem benzynowym.

Auto_rytet
@Podekscytowana 25.11.2018 16:36

Wybierając pierwszy pojazd musimy poczynić pewne kompromisy. Zazwyczaj zależy nam na tym, aby był to sprawny, tani samochód, który nie będzie często się psuł, a części do niego znajdziemy w atrakcyjnej cenie. Wielkość pierwszego samochodu zależy od własnych oczekiwań – mniejszy model będzie bardziej poręczny i łatwiej będzie go zaparkować. Jednak pojazdy w stylu kombi pozwolą nam więcej przewozić. 1. Volkswagen Golf III – prawdziwy klasyk wśród pierwszych samochodów. Jest on solidny i dobrze wyposażony, a co najważniejsze – dostępny na każdą kieszeń. 2. Ford Focus – pewny, sprawdzony, a przy tym relatywnie tani. Należy jednak uważać na modele wyprodukowane do 2001 roku, gdyż posiadają one pewne wady, a do tego rdzewieją szybciej niż następcy. Jaki silnik? Zdecydowanie benzynowy 1.6, 1.8 lub 2.0. Diesel nie jest ani oszczędny, ani dyskretny. 3. Nissan Micra – niewielki, o dużej zwrotności, wyposażony w precyzyjny układ biegów – również wysoko w rankingu pt. „Mój pierwszy samochód”. Do tego osiąga wysokie noty w testach związanych z bezawaryjnością. Jedynym, na co trzeba uważać jest pasek rozrządu i jego regularne wymiany. 4. Ford Mondeo 2.5 V6 – kolejny samochód marki Ford w naszym zestawieniu. Atrakcyjna cena łączy się w nim z ciekawym wyglądem i dobrym wyposażeniem. Należy jedynie uważać na to, aby samochodu nie zaatakowała rdza. 5. Skoda Fabia 1.4 – Ten model wyróżnia się wysoką jakością wykonania. Do tego uchodzi za dość zwinne auto, które sprawdza się w każdej sytuacji. W bonusie zyskujemy dużą przestronność. 6. Honda Civic VI – oszczędny pojazd, którego osiągi mogą nas zaskoczyć. Warto wybrać model trzydrzwiowy. Warto wybrać model z silnikiem benzynowym. 7. Citroen Xsara – idealny model dla tych, którzy obawiają się rdzy. Do tego posiada wytrzymały silnik i ciekawy design. W dobrej cenie i w dobrym stanie dostępne są roczniki 1997-2004. Polecamy silnik benzynowy 1.6 90 KM lub diesel 2.0 HDi. 8. Opel Astra G – kompaktowy pojazd, który przez użytkowników jest oceniany jako tani i dobry. Prowadzi się go pewnie. 9. Daewoo Lanos 1.5 8V – uczucia co do tego pojazdu są mieszane. Jedno jest pewne – utrzymanie tego samochodu nie będzie kosztowało nas wiele. 10. Honda Accord 2.0 – tutaj zdecydowanie polecamy model z silnikiem benzynowym.

Po rada

20 nawyków, które pomogą ... zmądrzeć Każdy chce być mądrzejszy, wiedzieć więcej i być na bieżąco. Rzeczywistość jest jednak bardzo wymagająca. Co więc robić, żeby zmądrzeć? . Olli Henze/Flickr CC by 2.0 W POLITYCE przytaczaliśmy niedawno mało optymistyczne dane: otóż jesteśmy wtórnymi analfabetami. Wierzymy w przesądy, nie znamy ważniejszych dat w historii naszego kraju, nie do końca wiemy, kto napisał polski hymn, nie umiemy rozwinąć skrótu PRL. Poziom naszej wiedzy ogólnej jest na poziomie, eufemistycznie mówiąc, zawstydzającym. A jednocześnie zanika w nas pasja uczenia się, zdobywania nowej wiedzy. Czy da się ten stan rzeczy zmienić, poprawić? Dużą popularnością cieszy się termin „samorozwój”. Bo jeśli państwo (choćby na poziomie szkolnictwa) nie dokłada starań, żeby jego obywatele mieli ciekawość świata, to może warto popracować nad sobą samodzielnie? Powiada się, że wystarczy wyrobić w sobie szereg nawyków, które w efekcie zdyscyplinują nas i uczynią nieco mądrzejszymi. Wtem! Oto 20 czynności, które warto wprowadzić do codziennego życia: 1. Przeczytaj gazetę Może to być gazeta codzienna, tygodnik lub jakikolwiek inny magazyn. Czytanie o bieżących wydarzeniach uczy wyrabiania własnych poglądów, logicznego myślenia i umiejętności łączenia faktów w ciąg przyczynowo-skutkowy. Dostarcza też tematów do dyskusji z innymi ludźmi. Ważne, by nauczyć się czytać krytycznie, refleksyjnie, zadawać tekstom pytania i na własną rękę poszukiwać odpowiedzi, nie zdając się wyłącznie na autorów. Sam nawyk codziennej lektury otwiera głowę na świat – i nieco podwyższy nasze czytelnicze statystyki. 2. Wymyśl rozwiązania 10 problemów Może to być pomysł na rozwiązanie problemu głodu na świecie czy usprawnienie systemu podatkowego. Na scenariusz filmowy albo urządzenie mieszkania. Od sprawy, której poświęcimy uwagę, istotniejsze jest samo ćwiczenie – które usprawni wyobraźnię i zmusi nas do wysiłku (choćby tylko umysłowego – na dobry początek). Nie musimy stawać od razu za kamerą, wystarczy, że nieco przemeblujemy nasz pokój. To dużo produktywniejsze niż śledzenie portali społecznościowych. 3. Przeczytaj rozdział książki science-fiction i literatury faktu Jeżdżąc komunikacją miejską, można zauważyć, że moda na wykorzystanie każdej wolnej chwili na czytanie zatacza coraz szersze kręgi. I dobrze, bo czytanie rozwija pod każdym względem. Przy tej okazji warto zarezerwować czas na książki science-fiction i literaturę faktu, przez niektórych odrzucane dla zasady. Te pierwsze wprowadzają do naszego myślenia nowe znaki i perspektywy, te drugie poruszają nieznane tematy i kształtują nowe obszary zainteresowań, otwierają oczy na inne rzeczywistości, obyczaje, regiony świata. Wszak nie jesteśmy sami na świecie (a może i we Wszechświecie?). 4. Subskrybuj ciekawe kanały Nie chodzi o programy ze zwierzętami w roli głównych bohaterów, ale takie, z których można się czegoś sensownego dowiedzieć. Równie dobrze możemy też zacząć obserwować ciekawe osoby (na Twitterze czy Facebooku) albo zapisać się do newslettera jakiejś instytucji czy strony. Dzięki temu niemal zawsze będziemy na bieżąco. 5. Zamiast oglądać telewizję – oglądaj filmy edukacyjne i dokumentalne W internecie można znaleźć naprawdę dużo tego typu programów. Oglądanie treści wideo jest lepiej przyswajalne, a odpowiednia, ambitna tematyka może przynieść sporo korzyści. Mówi się, że tradycyjna ramówka telewizyjna traci na popularności – ale przed telewizorami wciąż spędzamy sporo czasu, zdając się na czyjś wybór i nie zawsze warte naszego czasu programy. Czasem lepiej poszukać na własną rękę – a jest w czym wybierać. 6. Zrób dwie listy zadań „do wykonania” Chodzi o cele, które możemy zrealizować w krótkim i długim okresie. Na tę pierwszą listę możemy wpisać na przykład cele zawodowe. Choćby takie: nauczę się nowej techniki albo zapoznam się z najnowszym raportem na jakiś temat. Na drugą listę niech trafią czynności wymagające więcej czasu, np. nauka języka obcego. Najważniejsze żeby określić dokładną perspektywę czasową. To motywuje. 7. Zrób listę „Zrobione” Na koniec każdego dnia warto przygotować listę rzeczy i planów, z którymi się uporaliśmy. To poprawia humor i pokazuje, że da się zrealizować swoje zamiary. Dlaczego jutro miałoby się nie udać? 8. Pozbądź się złych przyzwyczajeń Oglądanie zabawnych filmów w internecie albo bezcelowe chodzenie po galerii handlowej nie przynosi zazwyczaj nic pożytecznego. Świadomość, ile czasu marnujemy na bezsensowne przyzwyczajenia, pozwoli lepiej go zagospodarować. Z pożytkiem dla nas i często również dla naszych bliskich.

Ha ha ha
@Kokainowy baron 25.11.2018 17:42

Bardzo łatwo wbrew pozorom będzie ustalić kto i co wypisywl. Niestety to trochę potrwa ale wszystko jest tylko kwestią czasu. :) do zobaczenia :)

Podekscytowana
@Kokainowy baron 25.11.2018 17:42

Żebyś wiedzioł stary luju

Lelum polelum

Dyrekcja tyskiej fabryki Fiat Chrysler Automobiles (FCA) poinformowała, że wypłacana w grudniu 2018r premia z okazji Świąt Bożego Narodzenia wyniesie 2000 zł brutto. Wanda Stróżyk - Przewodnicząca MOZ NSZZ Solidarność FCA Poland. I co Da Sie? A wy sie Cieszcie Z 300 zl. ????????

Kumpel był sadysta

A Wojtek i tadzio całe piwo z nadstanu maja w garażu

Lip

Dlaczego warto?Załóż kontoLogowaniePakiet (0) START BIBLIOTECZKA ZNAJOMI GRUPY Wybierz kategorię Dodaj książkę Konkursy Gadżety Top 100 Książka Roku 2017 Wpisz tytuł lub autora książki lub frazę... Szukaj Home / Książki / Półki / Literatura polska CZYTELNICY KSIĄŻKI Literatura polska (13994) DziadyDziady Autor: Adam Mickiewicz Seria: Kolorowa Klasyka Dziady Adama Mickiewicza to jeden z najbardziej znanych utworów w literaturze polskiej i jednocześnie jedno z dzieł najbardziej reprezentatywnych dla polskiego romantyzmu. Od lat regularnie wy... Kup książkę czytelników: 287 | opinie: 789 | ocena: 6,06 (21519 głosów) | inne wydania: 42 LalkaLalka Autor: Bolesław Prus Seria: 50 na 50 Polska powieść wszech czasów. Izabela Łęcka i Stanisław Wokulski to jedna z budzących najgorętsze emocje par literatury polskiej. Ale Lalka jest nie tylko powieścią o nieszczęśliwej miłości nowobogac... Kup książkę czytelników: 271 | opinie: 1459 | ocena: 7,01 (28250 głosów) | inne wydania: 58 FerdydurkeFerdydurke Autor: Witold Gombrowicz Wyjątkowe, jubileuszowe wydanie z okazji 75-lecia jednej z najważniejszych powieści polskiej XX wieku. Kup książkę czytelników: 215 | opinie: 818 | ocena: 6,55 (17546 głosów) | inne wydania: 12 Pan TadeuszPan Tadeusz Autor: Adam Mickiewicz Seria: Kolorowa Klasyka Pan Tadeusz w serii Kolorowa Klasyka to najpiękniejsze kolorowe wydanie tej powieści na rynku! Książka zawiera wspaniałe, barwne ilustracje, jej atutem jest duża, ułatwiająca szybkie czytanie czcionk... Kup książkę czytelników: 213 | opinie: 993 | ocena: 6,46 (21162 głosy) | inne wydania: 64 W pustyni i w puszczyW pustyni i w puszczy Autor: Henryk Sienkiewicz Seria: Wielka kolekcja dzieł Henryka Sienkiewicza Kolekcja dzieł wybitnego polskiego pisarza Henryka Sienkiewicza – klasyka literatury i mistrza plastycznych opisów, który zdobył w 1905 roku literacką Nagrodę Nobla za całokształt swojej twórczośc... Kup książkę czytelników: 203 | opinie: 1152 | ocena: 5,85 (23789 głosów) | inne wydania: 51 Kamienie na szaniecKamienie na szaniec Autor: Aleksander Kamiński Opowieść o Bohaterach Szarych Szeregów – Rudym, Alku, Zośce, zilustrowana ponad osiemdziesięcioma zdjęciami ze wszystkich epok Ich życia – od gniazda rodzinnego, poprzez czas harcerstwa, miłości, walk... Kup książkę czytelników: 201 | opinie: 1560 | ocena: 7,34 (28214 głosów) | inne wydania: 9 PrzedwiośniePrzedwiośnie Autor: Stefan Żeromski Seria: Lektura z opracowaniem Książka zawiera: starannie przygotowany tekst utworu, opatrzony na marginesach ojaśnieniami i komentarzami (oznaczony symbolami garficznymi), życiorys autora, streszczenie lektury, dokładne omówienie. Kup książkę czytelników: 189 | opinie: 550 | ocena: 6,09 (15751 głosów) | inne wydania: 29 WeseleWesele Autor: Stanisław Wyspiański Seria: Biblioteka Narodowa: Seria I Kup książkę czytelników: 180 | opinie: 467 | ocena: 5,82 (13938 głosów) | inne wydania: 25 BalladynaBalladyna Autor: Juliusz Słowacki Seria: Lektura z opracowaniem Jeden z najbardziej znanych dramatów Juliusza Słowackiego - opowieść o dwóch siostrach, Alinie i Balladynie, które, by rozstrzygnąć spór o rękę księcia Kirkora postanawiają nazbierać w lesie malin. Je... Kup książkę czytelników: 176 | opinie: 494 | ocena: 5,89 (15233 głosy) | inne wydania: 20 Inny światInny świat Autor: Gustaw Herling-Grudziński Lekcja literatury z Gustawem Herlingiem-Grudzińskim i Włodzimierzem Boleckim. Wydane po raz pierwszy w 1953 roku w Londynie i wznawiane wielokrotnie wspomnienia Gustawa Herlinga - Grudzińskiego z so... Kup książkę czytelników: 173 | opinie: 554 | ocena: 7,42 (15336 głosów) | inne wydania: 8 KamizelkaKamizelka Autor: Bolesław Prus Seria: Lektura z opracowaniem Co zrobić gdy ma umrzeć ukochana osoba. Okłamywać ją czy jej o tym powiedzieć. Żadne rozwiązanie nie będzie idealne, ale na coś trzeba się zdecydować. Krótka nowela mówi nam o sile uczuć i o nieuchron... Kup książkę czytelników: 173 | opinie: 454 | ocena: 6,21 (13906 głosów) | inne wydania: 3 KordianKordian Autor: Juliusz Słowacki Seria: Lektura z opracowaniem Polska pod jarzmem cara - zbrodniarza. Patrioci planują na niego zamach. Jeden z nich, tajemniczy młodzieniec w masce, podejmuje się zabić znienawidzonego tyrana. Wpisuje się tym samym w krąg dział... Kup książkę czytelników: 171 | opinie: 364 | ocena: 5,3 (12138 głosów) | inne wydania: 17 Ludzie bezdomniLudzie bezdomni Autor: Stefan Żeromski Ludzie bezdomni to opowieść o losach lekarza – Tomasza Judyma – wywodzącego się z nizin społecznych, który dzięki ciężkiej pracy i uporowi zdobył wykształcenie i zaangażował się w pomoc ubogim. Droga,... Kup książkę czytelników: 167 | opinie: 409 | ocena: 5,61 (13299 głosów) | inne wydania: 28 TangoTango Autor: Sławomir Mrożek Wydając Tango w nowej szacie graficznej chcieliśmy przypomnieć, że ten dramat to nie tylko bardziej lub mniej lubiana lektura szkolna, ale najbardziej znany i najważniejszy utwór Sławomira Mrożka o sp... Kup książkę czytelników: 167 | opinie: 433 | ocen

Lip

Otwórz menu główne Wikipedia Szukaj EdytujObserwujPrzeczytaj w innym języku Literatura polska Walenty Wańkowicz, Portret Adama Mickiewicza na Judahu skale, 1827–1828[1] Literatura polska – literatura piękna spisana w języku polskim i jego dialektach na ziemiach polskich od średniowiecza, choć zalicza się tu także teksty pisane w innych językach (przede wszystkim w łacinie). Do literatury polskiej zaliczane są również dzieła powstałe poza terytorium współczesnej Polski przez literatów posługujących się językiem polskim. Średniowiecze Renesans (Odrodzenie) Barok Oświecenie Późniejsze epoki Przypisy Zobacz też Bibliografia Linki zewnętrzne Ostatnio zmodyfikowano miesiąc temu przez użytkownika PawełMM POWIĄZANE STRONY Literatura polska – średniowiecze Literatura polska – renesans Literatura polska – oświecenie Wikipedia Treść udostępniana na licencji CC BY-SA 3.0, jeśli nie podano inaczej. Polityka prywatnościWersja standardowa

Dziewczynka

Witam, jak wyglada praca na stanowisku kontroler jakości dostaw i wydań albo praca w biurze (podobno szukają ludzi)?jakie wynagrodzenie, socjal, czy pracuje się w weekendy?czy ciezko dostać się do was do pracy np do biura? Czy wiek 45+ a raczej bardziej 50tka jest przeszkodą?

Niewidomy masazysta
@Dziewczynka 27.10.2018 18:44

Radze Ci poszukać innej pracy wiem co mowie. Żadnego socjalu nie ma i mobing pracownikow, w takim wieku bedzie ciezko lepiej spokojnej pracy poszukac.Pozdrawiam

Dziewczynka
@Niewidomy masazysta 27.10.2018 20:37

"W takim wieku bedzie ciężko" tzn w wieku 48 lat będzie ciężko się dostać do was do pracy?

Promont-Nie!
@Dziewczynka 27.10.2018 21:16

Do biur preferują ludzi tak do 35 lat max, musisz mieć wyższe wykształcenie albo średnie ale doświadczenie w obsłudze systemie SAP i Optima. No chyba, że masz grupę inwalidzka, wtedy mozesz byc nawet po 50tce, wtedy Cię wezma nawet bez doświadczenia. Ale baby z biur sa wredne i zostawia Cię samą sobie, nie beda cie chcialy szkolić z systemów, ktorych troche jest. Grupa najważniejsza, bo kasa za Ciebie jest. Ale musisz wiedzieć, że nawet jeśli jakimś cudem dostaniesz się do biura to gdy ktorys z pracowników magazynu zachoruje czy pojdzie na urlop, będziesz musiała przyjść na magazyn do pracy a to będzie czesto się zdarzać, bo nie ma ludzi do pracy. Szczerze odradzam. No chyba ze chcesz pracować 7 dni w tygodniu po 12 h- pan B zmusza do nadgodzin, jak nie przyjdziesz to cie zwolni, jak zwolnil mnie i dlatego kazdemu bede odradzac ten (usunięte przez administratora) zwany promont. No i co najważniejsze, czesto zwalniają albo nie przedłużają umowy, stad ciagla rotacja. Pracowałam w tym bajzlu kilka miesięcy i to byla najgorsza praca w moim życiu.

Franek
@Dziewczynka 27.10.2018 18:44

Niech Pani nie słucha poniższych opinii to są totalne bzdury!!! Zawsze jest 3 miesieczny okres próbny w ktorym można sie przekonać czy praca jest odpowiednia dla siebie. Jeżeli jest Pani zainteresowana proszę złożyć CV.

Odradzam
@Promont-Nie! 27.10.2018 23:15

Niestety to prawda. Praca w Promoncie to praca dla ludzi młodych, na magazynie ciezka praca, trzeba dużo dźwigać. Osoba ok 50tki fizycznie może nie dac rady. Co do biura, to tutaj też szukają młodych ludzi i nie mozesz mieć nadwagi i musisz mieć ładny tyłek i buzię, tutaj wygląd i wiek ma znaczenie. Co do kobiet w biurze to są faktycznie wredne i gnebia nowe osoby, dobrze ze nie robie w biurze. Socjalu nie ma, na święta nic nie dostaniesz, premię za wszystko ucinaja, co chwilę obciążenia za wszystko, zmuszanie do nadgodzin, mobbing na każdym kroku. A kolega Franek poniżej to pewnie siwy albo ktoś z kadr, nie klamcie, kolezanka Promont-Nie i niewidomy masazysta i inni piszą prawdę

Kinga
@Odradzam 28.10.2018 09:56

Bzdury piszesz

Kinga
@Promont-Nie! 27.10.2018 23:15

Spamujesz to forum. Widać że nigdy nie pracowałeś w Promoncie bo tam się na Optimie nie pracuje !!!!!!!! Ile płacą Ci za złe opinie w goworku??

Kamila
@Dziewczynka 27.10.2018 18:44

U Nas pracują ludzie w każdym wieku, ważniejsze są kwestie czy potrafisz obsługiwać komputer i jaki masz stosunk do pracy.

Dobrze godom
@Dziewczynka 27.10.2018 21:16

Chodzi o nerwy które beda codziennie wystawiane na probe

Wege
@Promont-Nie! 27.10.2018 23:15

Nieprawda?? Haha Ale Cyrk!! To Cała Prawda!!! Święta Racja!!! Jesli jest tak niby kolorowo To gdzie Ci Ludzie? Wozkowi ? Itd...? No Pytam sie?? Nikt tu niechce charowac za marne 2700 brutto ! I z nedznym dodatkiem 300 brutto gdy wezmiesz 1 dzien wolnego papa premioo!! Bez nadgodzin ledwo 2tysiace zarobisz . WOKÓŁ (usunięte przez administratora) BRUD ITD.. ZAKLAD Zatrudnia ponad 100 ludzi i mawet zakichanego socjalu niema !! Brak wody do picia bo sie nie nalezy!brak cieplych napojow i posilkow , bo sie noe nalezy! Kij z tym ze w niektórych miejscach kontrolerki i wozkowi jak pracuja w sezonie zimowym. To sie wytrzymac nie da! Na magazynzch tak zimno ze ludzie co chwile na L4 siedza. BHP to tylko z znazwy tam jest !! Ogolem Pracodawca Ma Cie Gdzies!! Idz rob! nie zadawaj pytan, nie pros o podwyżkę , charuj po 12h 7 dni w tygodniu , Bo prezes Sknera Patrzy, a jak nie on To Cie Wojtuś (usunięte przez administratora) . Zaklad mlekiem i miodem płynący !! Nawet Ukraińcy juz STAD Uciekają. Ludzie tak sie tu pchaja do roboty ze az kolejka jest u bram Promontu az po samego fiata , taki super zakład. Jeden drugiemu nóż by w plecy za Premie sprzedał. Brak Jakiej kolwiek organizacji i jedności .

Albin
@Wege 28.10.2018 20:28

Po co sam z sobą prowadzisz monolog?

Dziewczynka
@Wege 28.10.2018 20:28

A czy kontroler jakości dostaw i wydań musi dźwigać, czy ta praca wymaga dzwigania? Czy na magazynie/ w biurze pracuje się w weekendy, święta itd?

Libido
@Dziewczynka 29.10.2018 10:16

No przekladki na palety trzeba rzucać . takie plyty osb 800x 1200 . jest nieporeczne. W zime jest zimno na magazynach. Brak ogrzewania. Terminal pracuje 24h na dobe 7 dni. W tygodniu. Wekkendy i święta na zapisy. A jak sie nie zapiszesz to krzywo patrzą

Dziewczynka
@Libido 29.10.2018 16:46

Najchętniej to chciałabym pracować u was w biurze, bo kiedyś sto lat temu byłam referentem. Ale czy przyjmą mnie bez znajomości SAP, doświadczenia w logistyce do was do biura?bo nie wiem, czy jeśli złożę cv to czy się nie osmiesze nie majac tych umiejętności.

Dziewczynka
@Dziewczynka 29.10.2018 18:35

I jak wyglada rozmowa kwalifikacyjna? Jakies testy, pytaja z czegos? Ciężko dostać się do was do pracy w biurze?

Robol
@Dziewczynka 30.10.2018 03:52

Odpuść sobie. Nie ma ludzi do pracy na magazynach, więc pewnie pojdziesz na magazyn do pracy a w biurze będziesz tylko z doskoku.

Odradzam
@Robol 30.10.2018 14:15

Popieram Robol, będziesz na magazynie (usunięte przez administratora) a nie w biurze

Gnom
@Dziewczynka 30.10.2018 03:52

D a j se spokój z tym promontem. Nawet w Sistema Poland lepiej płacą, jest socjal i lepsza atmosfera

Mareczek
@Gnom 02.11.2018 08:06

Lear i Żaba też przyjmują

Dziewczynka
@Mareczek 05.11.2018 08:22

Odpuscilam sobie. Dostalam pracę na produkcji co prawda, ale kasa sporo lepsza i socjal jest

Ania
@Dziewczynka 29.10.2018 18:35

Nie ośmieszysz się, pracowałam w tym biurze przez wiele lat, nie musisz mieć specjalnej wiedzy żeby tam pracować, wystarczą podstawy obsługi komputera, poziom wiedzy jest tam bardzo mały.

Auto_rytet
@Dziewczynka 27.10.2018 18:44

Wybierając pierwszy pojazd musimy poczynić pewne kompromisy. Zazwyczaj zależy nam na tym, aby był to sprawny, tani samochód, który nie będzie często się psuł, a części do niego znajdziemy w atrakcyjnej cenie. Wielkość pierwszego samochodu zależy od własnych oczekiwań – mniejszy model będzie bardziej poręczny i łatwiej będzie go zaparkować. Jednak pojazdy w stylu kombi pozwolą nam więcej przewozić. 1. Volkswagen Golf III – prawdziwy klasyk wśród pierwszych samochodów. Jest on solidny i dobrze wyposażony, a co najważniejsze – dostępny na każdą kieszeń. 2. Ford Focus – pewny, sprawdzony, a przy tym relatywnie tani. Należy jednak uważać na modele wyprodukowane do 2001 roku, gdyż posiadają one pewne wady, a do tego rdzewieją szybciej niż następcy. Jaki silnik? Zdecydowanie benzynowy 1.6, 1.8 lub 2.0. Diesel nie jest ani oszczędny, ani dyskretny. 3. Nissan Micra – niewielki, o dużej zwrotności, wyposażony w precyzyjny układ biegów – również wysoko w rankingu pt. „Mój pierwszy samochód”. Do tego osiąga wysokie noty w testach związanych z bezawaryjnością. Jedynym, na co trzeba uważać jest pasek rozrządu i jego regularne wymiany. 4. Ford Mondeo 2.5 V6 – kolejny samochód marki Ford w naszym zestawieniu. Atrakcyjna cena łączy się w nim z ciekawym wyglądem i dobrym wyposażeniem. Należy jedynie uważać na to, aby samochodu nie zaatakowała rdza. 5. Skoda Fabia 1.4 – Ten model wyróżnia się wysoką jakością wykonania. Do tego uchodzi za dość zwinne auto, które sprawdza się w każdej sytuacji. W bonusie zyskujemy dużą przestronność. 6. Honda Civic VI – oszczędny pojazd, którego osiągi mogą nas zaskoczyć. Warto wybrać model trzydrzwiowy. Warto wybrać model z silnikiem benzynowym. 7. Citroen Xsara – idealny model dla tych, którzy obawiają się rdzy. Do tego posiada wytrzymały silnik i ciekawy design. W dobrej cenie i w dobrym stanie dostępne są roczniki 1997-2004. Polecamy silnik benzynowy 1.6 90 KM lub diesel 2.0 HDi. 8. Opel Astra G – kompaktowy pojazd, który przez użytkowników jest oceniany jako tani i dobry. Prowadzi się go pewnie. 9. Daewoo Lanos 1.5 8V – uczucia co do tego pojazdu są mieszane. Jedno jest pewne – utrzymanie tego samochodu nie będzie kosztowało nas wiele. 10. Honda Accord 2.0 – tutaj zdecydowanie polecamy model z silnikiem benzynowym.

Zainteresowana30

Hej, latwo sie dostać do biura?albo na kontrolera jakosci dostaw?albo na wozkowego?kolega u was jest wozkowym i mowi, że osoby z grupą inwalidzka maja pierwszeństwo przy zatrudnieniu

Kamil
@Zainteresowana30 19.10.2018 09:07

Na KDW pewnie tak, bo nie ma ludzi. Wozkowi tez . Ale do biura trzeba miec doświadczenie w logistyce, pewnie wyższe wykształcenie. Do biura z tego co wiem nie zatrudniają niepelnosprawnych, bo trzeba miec kontakt z kierowcami a do tego konieczna mila aparycja i prezencja.

Ewa
@Kamil 19.10.2018 13:18

A co ma prezencja I aparycja wspolnego z kontaktem z kierowcami? Przeciez tylko sie im z tego co wiem dokumenty wystawia a do tego urody nie potrzeba

Podekscytowana
@Kamil 19.10.2018 13:18

Ale głupoty. Znam tam dziewczynę która jest niepełnosprawna, pracuje w biurze i chodzi na magazyn na kontrolę jeśli trzeba.

Auto_rytet
@Podekscytowana 25.11.2018 16:47

Wybierając pierwszy pojazd musimy poczynić pewne kompromisy. Zazwyczaj zależy nam na tym, aby był to sprawny, tani samochód, który nie będzie często się psuł, a części do niego znajdziemy w atrakcyjnej cenie. Wielkość pierwszego samochodu zależy od własnych oczekiwań – mniejszy model będzie bardziej poręczny i łatwiej będzie go zaparkować. Jednak pojazdy w stylu kombi pozwolą nam więcej przewozić. 1. Volkswagen Golf III – prawdziwy klasyk wśród pierwszych samochodów. Jest on solidny i dobrze wyposażony, a co najważniejsze – dostępny na każdą kieszeń. 2. Ford Focus – pewny, sprawdzony, a przy tym relatywnie tani. Należy jednak uważać na modele wyprodukowane do 2001 roku, gdyż posiadają one pewne wady, a do tego rdzewieją szybciej niż następcy. Jaki silnik? Zdecydowanie benzynowy 1.6, 1.8 lub 2.0. Diesel nie jest ani oszczędny, ani dyskretny. 3. Nissan Micra – niewielki, o dużej zwrotności, wyposażony w precyzyjny układ biegów – również wysoko w rankingu pt. „Mój pierwszy samochód”. Do tego osiąga wysokie noty w testach związanych z bezawaryjnością. Jedynym, na co trzeba uważać jest pasek rozrządu i jego regularne wymiany. 4. Ford Mondeo 2.5 V6 – kolejny samochód marki Ford w naszym zestawieniu. Atrakcyjna cena łączy się w nim z ciekawym wyglądem i dobrym wyposażeniem. Należy jedynie uważać na to, aby samochodu nie zaatakowała rdza. 5. Skoda Fabia 1.4 – Ten model wyróżnia się wysoką jakością wykonania. Do tego uchodzi za dość zwinne auto, które sprawdza się w każdej sytuacji. W bonusie zyskujemy dużą przestronność. 6. Honda Civic VI – oszczędny pojazd, którego osiągi mogą nas zaskoczyć. Warto wybrać model trzydrzwiowy. Warto wybrać model z silnikiem benzynowym. 7. Citroen Xsara – idealny model dla tych, którzy obawiają się rdzy. Do tego posiada wytrzymały silnik i ciekawy design. W dobrej cenie i w dobrym stanie dostępne są roczniki 1997-2004. Polecamy silnik benzynowy 1.6 90 KM lub diesel 2.0 HDi. 8. Opel Astra G – kompaktowy pojazd, który przez użytkowników jest oceniany jako tani i dobry. Prowadzi się go pewnie. 9. Daewoo Lanos 1.5 8V – uczucia co do tego pojazdu są mieszane. Jedno jest pewne – utrzymanie tego samochodu nie będzie kosztowało nas wiele. 10. Honda Accord 2.0 – tutaj zdecydowanie polecamy model z silnikiem benzynowym.

Kontrola

He he Póki rządzić Będzie W.W. to nic sie nie zmieni!! Najwyżej juz nie długo go zamkną jak wejdzie prokurator. Tak panie W... Jeszcze sie bardzo zdziwisz.

Podekscytowana
@Kontrola 25.10.2018 21:08

I co zamykają go już? =D

Masohista

Jak walczyć z dyskryminacją w pracy W ostateczności pracownik czujący, że jest dyskryminowany, może złożyć przeciw pracodawcy pozew w sądzie pracy. Stawia to pracodawcę w dość trudnej sytuacji, gdyż w tym wypadku to on będzie musiał udowodnić, że do dyskryminacji nie doszło. Pozytywny wyrok sądu dla pracownika będzie oznaczał wypłatę odszkodowania, a w niektórych sytuacjach nawet przywrócenie do pracy. Gdy sprawa trafia do sądu, zwykle towarzyszy jej postępowanie prowadzone przez inspektorów Państwowej Inspekcji Pracy. Jeśli w toku postępowania wyjaśniającego PIP potwierdzi nieprawidłowości, na pracodawcę zostanie nałożona kara, zwykle sięgająca kilku tysięcy złotych lub więcej.

Pracownik
@Masohista 15.11.2018 18:58

Kopiuj wklej. Jak sie komus nie podoba praca, zarobki to niech sie zwolni, dookola pelno ofert z lepsza kasa... dlaczego tego nie zrobi? tylko wylewa tu jeden za drugim gorzkie zale... bo albo wie ze w innej robocie sobie nie poradzi, nie przystosuje... albo po prostu nigdzie nie bedzie mial takiego lajtu! zrobi co trzeba... jest papieros jest kawka, sa pogaduchy. nie raz kierownik czy dyro Wojtek idzie na reke, jesli costo trzeba zalatwic, opieprzy ale i pogada jak z czlowiekiem... przepustka nie ma sprawy, z urlopem ciezej ale wsYstko zalezy od sezonu... narzekajcie dalej... jak nie pasuje to sie zwolnij a nie gadaj ze nie zrobisz czegos bo cie stawka nie puszcza. co do Siwego...no coz tubsie zgodze, gosciu nie docenia ze to co ma to stworzyli ludzie,szaraki dla niego, ale kiedys los sie odwroci..PIP... tu postrasza a pod stolem gruba koperta i sprawy nie bylo.

Masohista
@Pracownik 16.11.2018 17:54

W normalnym zakladzie sa zwiazki i ludzie potrafią Walczyc o swoje racje zgrywajac sie wspolnie! A To Ze Ty lubisz byc ruchanym w Tylek i Zyc z dnia na dzien bez jakich kolwiek ambicji To juz twoj Problem !! Przez Takich jak Ty Nic nie idzie wywalczyć !! Wystarczy ze Ci sie obieca 300 zl za plecami reszty współpracowników i juz jak pies z jezorem po kase Lecisz!! Troche godnosci !

Pracownik
@Masohista 16.11.2018 20:33

To moze zaloz zwiazki, wyglos super (usunięte przez administratora) przemowienie moze ludzie pojda za toba, to co masz do powiedzenia idz i powiedz wprost dyrowi albo siwemu a nie piszesz zale, bo nie masz z kim w robocie pogadac. Jal komus robota odpowiada to siedzi, jak nie to nara. Gadasz o minusach, a innym moze odpowiadaja warunki bo swoje dostali. wypowiedz sie za wszystkich, nie za siebie

Mam duze moszna

Ci Kierownicy to Jacyś dziwni są. Młody Marcin żre kwasa i ma zrytą banie, Marysia jak to Marysia tu postoi tam postoi itd.. A jak nie to zawsze popisze plotki ploteczki.... No i Tadziu nam został na koniec, cuż dziennie coś nowego ;-) zawsze potrafi urozmaicić misjami czas lub zamiesza jak betoniarka. A na Koniec Pan Dyrektorek. Co to Tymi oto pacynkami za sznureczki pociąga . Tu zjebka tam zjebka. I czas Leci . Na Promoncie Fajno JEST ????

Qwerty

Открыть главное меню Викиверситет Найти Добро пожаловать в Викиверситет, где каждый может учиться и создавать свободные интерактивные обучающие материалы, сейчас 4648 статей. Принять участие · Отделения Викиверситета · О Викиверситете · Справка · Правила Greek wikiversity banner.jpg Викиверситет ‒ это проект Фонда Викимедиа, посвящённый обучающим ресурсам и исследовательским проектам. Обучение охватывает все уровни, от дошкольного до высшего, включая специальные (профессиональные) и неформальные навыки. Мы приглашаем учителей, студентов и исследователей присоединяться и создавать вместе с нами открытые образовательные ресурсы. Факультеты викиверситета Исследования и обучение для взрослых, но с поддержкой отдельных курсов детского обучения Гуманитарные науки Филология • Философия • Лингвистика • Искусствоведение • Теология Иностранные языки (Немецкий язык • Английский язык) Общественные науки История • Психология • Социология • Политология • Экономика • Юриспруденция • Информационные технологии • Архитектура • Журналистика Естественные науки Физика • Химия • Биология • География • Астрономия и астрофизика Технические науки Компьютерные технологии • Робототехника • Электроника • Энергетика • Биотехнологии Точные науки Математика • Информатика • Теоретическая физика Прикладные науки Медицина • Изобразительные искусства • Строительство • Военная наука Междисциплинарные науки Кибернетика • Логика • Биоинформатика • Искусственный интеллект • Космонавтика Институты (проф. образование, кружки по интересам, хобби, досуг) Спорт • Музыка • Туризм • Настольные игры • Хобби Викишкола (Портал викишколы) Природоведение (Начальная школа) Природоведение (Продвинутый курс) Изучение микромира под микроскопом Творчество М. Ю. Лермонтова Начальная школа: Программа 1-го класса Программа 2-го класса Программа 3-го класса Программа 4-го класса Основная школа: Программа 5-го класса Программа 6-го класса Программа 7-го класса Программа 8-го класса Программа 9-го класса Средняя школа: Программа 10-го класса Программа 11-го класса Программа 12-го класса Дошкольное обучение (материал ориентирован на детей до 7 лет) Природоведение (Начальная школа) Новости Октябрь 2018 Wikiversity-logo.svg01 : Открылся курс визуального программирования App Inventor для школьников. Сентябрь 2018 Wikiversity-logo.svg09 : Крижановский Андрей выступил с докладом «Зарезать ОРИСС нельзя оставить: думы о Викиверситете» на Вики-конференции 2018 с предложением по ограничению оригинальных исследований в проекте. Февраль 2018 Wikiversity-logo.svg22 : Первые студенты государственного вуза и Викиверситета получили сертификаты. Октябрь 2017 Wikiversity-logo.svg09 : Крижановский Андрей представил доклад «Зачем нам нужен Викиверситет?» на Вики-конференции 2017. Сентябрь 2016 Wikiversity-logo.svg20 : Запущены два новых курса для студентов ПетрГУ и всех желающих: «Программирование Викиданных» и «Работа в вики-среде (с упражнениями)». Май 2013 Wikiversity-logo.svg18 : Участник Alexander Mikhalenko стал лауреатом вики-премии 2012. Март 2012 Wikiversity-logo.svg09 : Участнику SSJ вручили вики-премию 2011, он сделал короткое сообщение. Ноябрь 2010 Wikiversity-logo.svg01 : Викиверситет подводит итоги первого года работы. Ноябрь 2009 Wikiversity-logo.svg12 : Открыта русская секция Викиверситета (http://ru.wikiversity.org) ! Архив · Править Новости викиверситета · следить Викиверситету отвечают на вопросы Известные ученные и специалисты дают интервью Викиверситету. М. М. Горбунов-Посадов - доктор физико-математических наук, заведующий отделом в Институте прикладной математики им.М.В.Келдыша РАН Н. Н. Горькавый - астрофизик, доктор физико-математических наук, работает в НАСА Викиверситет анализирует научные статьи Важная часть работы исследователя — умение анализировать научные статьи. Мы приглашаем вас принять в этом участие или просто ознакомиться с достижениями науки. Анализ статьи: Автоматизированное предсказание de novo нативной РНК третичной структуры Анализ статьи: Целенаправленный поиск в задаче сворачивания третичной структуры РНК Родственные проекты commons: Викисклад Хранилище медиафайлов wikt: Викисловарь Словарь и тезаурус s: Викитека Оригинальные тексты q: Викицитатник Коллекция цитат n: Викиновости Новости b: Викиучебник Учебники и руководства w: Википедия Энциклопедия wikispecies: Викивиды Биологические виды m: Мета-вики Вики о проектах Викимедиа Викиданные База знаний Викигид Путеводитель m:incubator: Инкубатор Викимедиа Новые языковые разделы Читать на другом языке Посмотреть историю изменений этой страницы. Викиверситет Содержание доступно по лицензии CC BY-SA 3.0 (если не указано иное). КонфиденциальностьНастольная версия

Qwerty

Открыть главное меню Викиверситет Найти Добро пожаловать в Викиверситет, где каждый может учиться и создавать свободные интерактивные обучающие материалы, сейчас 4648 статей. Принять участие · Отделения Викиверситета · О Викиверситете · Справка · Правила Greek wikiversity banner.jpg Викиверситет ‒ это проект Фонда Викимедиа, посвящённый обучающим ресурсам и исследовательским проектам. Обучение охватывает все уровни, от дошкольного до высшего, включая специальные (профессиональные) и неформальные навыки. Мы приглашаем учителей, студентов и исследователей присоединяться и создавать вместе с нами открытые образовательные ресурсы. Факультеты викиверситета Исследования и обучение для взрослых, но с поддержкой отдельных курсов детского обучения Гуманитарные науки Филология • Философия • Лингвистика • Искусствоведение • Теология Иностранные языки (Немецкий язык • Английский язык) Общественные науки История • Психология • Социология • Политология • Экономика • Юриспруденция • Информационные технологии • Архитектура • Журналистика Естественные науки Физика • Химия • Биология • География • Астрономия и астрофизика Технические науки Компьютерные технологии • Робототехника • Электроника • Энергетика • Биотехнологии Точные науки Математика • Информатика • Теоретическая физика Прикладные науки Медицина • Изобразительные искусства • Строительство • Военная наука Междисциплинарные науки Кибернетика • Логика • Биоинформатика • Искусственный интеллект • Космонавтика Институты (проф. образование, кружки по интересам, хобби, досуг) Спорт • Музыка • Туризм • Настольные игры • Хобби Викишкола (Портал викишколы) Природоведение (Начальная школа) Природоведение (Продвинутый курс) Изучение микромира под микроскопом Творчество М. Ю. Лермонтова Начальная школа: Программа 1-го класса Программа 2-го класса Программа 3-го класса Программа 4-го класса Основная школа: Программа 5-го класса Программа 6-го класса Программа 7-го класса Программа 8-го класса Программа 9-го класса Средняя школа: Программа 10-го класса Программа 11-го класса Программа 12-го класса Дошкольное обучение (материал ориентирован на детей до 7 лет) Природоведение (Начальная школа) Новости Октябрь 2018 Wikiversity-logo.svg01 : Открылся курс визуального программирования App Inventor для школьников. Сентябрь 2018 Wikiversity-logo.svg09 : Крижановский Андрей выступил с докладом «Зарезать ОРИСС нельзя оставить: думы о Викиверситете» на Вики-конференции 2018 с предложением по ограничению оригинальных исследований в проекте. Февраль 2018 Wikiversity-logo.svg22 : Первые студенты государственного вуза и Викиверситета получили сертификаты. Октябрь 2017 Wikiversity-logo.svg09 : Крижановский Андрей представил доклад «Зачем нам нужен Викиверситет?» на Вики-конференции 2017. Сентябрь 2016 Wikiversity-logo.svg20 : Запущены два новых курса для студентов ПетрГУ и всех желающих: «Программирование Викиданных» и «Работа в вики-среде (с упражнениями)». Май 2013 Wikiversity-logo.svg18 : Участник Alexander Mikhalenko стал лауреатом вики-премии 2012. Март 2012 Wikiversity-logo.svg09 : Участнику SSJ вручили вики-премию 2011, он сделал короткое сообщение. Ноябрь 2010 Wikiversity-logo.svg01 : Викиверситет подводит итоги первого года работы. Ноябрь 2009 Wikiversity-logo.svg12 : Открыта русская секция Викиверситета (http://ru.wikiversity.org) ! Архив · Править Новости викиверситета · следить Викиверситету отвечают на вопросы Известные ученные и специалисты дают интервью Викиверситету. М. М. Горбунов-Посадов - доктор физико-математических наук, заведующий отделом в Институте прикладной математики им.М.В.Келдыша РАН Н. Н. Горькавый - астрофизик, доктор физико-математических наук, работает в НАСА Викиверситет анализирует научные статьи Важная часть работы исследователя — умение анализировать научные статьи. Мы приглашаем вас принять в этом участие или просто ознакомиться с достижениями науки. Анализ статьи: Автоматизированное предсказание de novo нативной РНК третичной структуры Анализ статьи: Целенаправленный поиск в задаче сворачивания третичной структуры РНК Родственные проекты commons: Викисклад Хранилище медиафайлов wikt: Викисловарь Словарь и тезаурус s: Викитека Оригинальные тексты q: Викицитатник Коллекция цитат n: Викиновости Новости b: Викиучебник Учебники и руководства w: Википедия Энциклопедия wikispecies: Викивиды Биологические виды m: Мета-вики Вики о проектах Викимедиа Викиданные База знаний Викигид Путеводитель m:incubator: Инкубатор Викимедиа Новые языковые разделы Читать на другом языке Посмотреть историю изменений этой страницы. Викиверситет Содержание доступно по лицензии CC BY-SA 3.0 (если не указано иное). КонфиденциальностьНастольная версия

Masohista

Druga twarz dyskryminacji w pracy Nie ta bezpośrednia, wyrażana wprost, ale polegająca na szykanowaniu czy mobbowaniu pracowników, a w najlepszym razie, dyskryminowania ich ze względu na płace, premie czy dostęp do kursów i szkoleń. Nowelizacja Kodeksu Pracy z roku 2009 rozszerzyła katalog czynności, które można uznać za dyskryminujące pośrednio, a więc – zakazane. Wśród nich dostęp do awansu. zawodowego i szkoleń zawodowych znajduje się na eksponowanym miejscu. Z Koleji Mobbing-- Mobbing z kolei rozumiany jest jako długotrwałe i uporczywe szykanowanie pracownika w miejscu pracy, a także ośmieszanie, podważanie kompetencji czy izolacja pracownika. Mobbing ma fatalne skutki dla pracownika. Nie tylko powodować może u niego rozstrój zdrowia i depresję, ale także wpływa na samoocenę i postrzeganie siebie jako pracownika. O ile wiele spraw z zarzutami o mobbing trafia do PIP i do sądów pracy, to tylko kilka procent przypadków zostaje udowodnionych. Nie dlatego, że zarzuty zostały zmyślone przez pracowników, ale przez to, że aby mówić o mobbingu, wszystkie jego znamiona muszą wystąpić łącznie i trwać przez dłuższy czas. W dodatku – odwrotnie niż ma to miejsce w czasie procesów o dyskryminację przed sądem pracy – tym razem to pracownik musi udowodnić, że do (usunięte przez administratora)dochodziło

Kumpel był sadysta

Firma porażka pod każdym względem mobbing pracowników a zarobki tyle co kot naplakal, ludzie się cieszą jak zarobią 3500-4000 ale co z tego skoro robią 2miesiace w miesiąc. Gdzie tu czas dla siebie i rodziny. Prezes straszna sknera ludzie się proszą o podwyżki i normalne traktowanie ale nic z tego, żadnego socjalu karty sportowej nic. A o dyrektorze i kierownikach zmiany to naprawdę szkoda słów powiem tylko że to pracownicy robią cała robotę i myślą jak ogarnąć problem bo kierownictwo z tym siwyn kłamca i oszustem co ma gabinecie na pieterku jest siebie warte. Pozdrawiam i odradzam :)

Masohista
@Kumpel był sadysta 15.11.2018 11:20

Szczera prawda. Ludzie jak niewolnicy sa traktowani! Najlepiej jakby kazdy robił tam po 24 h na dobe , nie żądając niczego w zamian. W Tej firmie nie liczy się to ze ktos ma dom rodzine itd.. Nie! Masz cały swoj czas, Poświęcać promontowi ! To jest Chore !! Patologia ze masakra! Jesli Ktos nie wierzy w te opinie co tu ludzie pisza , to prosze bardzo ,możecie sie zatrudnić i kazdy sie przekona jak jest na prawde!! Ale jak ma byc normalnie skoro pseudo dyrektor razem z Żona ktora jest pseudo BHP!I to ma byc normalne? Kazdy kto tam robi to wie o co chodzi!! A ludzie jak debile boją sie nawet postawić ! Kazdy mocny w gębie , a tak na prawde nikt Niema Jaj zeby zrobic porządek. Niestety sa jednostki które chcialy by cos zmienic , ale sama jednostka nic nie zrobi!!

Artiom

Witam jab być z Ukraina czy możn u was zarobić na początku ok 3300 ? Ja pytać o praca w uber jazda autem tam dostać ok 3800 na początek ale praca w soboty . U was praca od poniedziałku do piątek? Gdzie złożyć cv? Czy od poniedziałek do piątek zarobić 3300 ? Bez większych godzin ?

Sid
@Artiom 07.11.2018 11:29

Jak będziesz pracować od poniedziałku do piątku po 12 godzin to zarobisz może z 2800 na ponad 3 to musisz soboty i niedziele robić nie ma zmiłuj się no i nie zapomnij padać na kolana jak widzisz prezesika sknerę albo ojca dyrektora to może pozwolą jeszcze więcej godzin pracować. Idź na Uber dobrze radzę

Jan

Wenus i strefy jej wpływów JAN KOCHANOWSKI FRASZKI - WYBÓR WENUS I STREFY JEJ WPŁYWÓW RENESANSOWA RYCINA Z CYKLU PLANETY BIOGRAM Fraszki tym książkom dzieją; kto się puści na nie Uszczypliwym językiem, za fraszkę nie stanie. FRASZKI TYTUŁ INCIPIT FRASZKI PIERWSZE DO GOŚCIA Jesli darmo masz te książki, NA SWOJE KSIĘGI Nie dbają moje papiery... O ŻYWOCIE LUDZKIM Fraszki to wszytko, cokolwiek myślemy, NA STARĄ Teraz by ze mną zygrywać się chciała, SEN Uciekałem przez sen w nocy, RAKI Folgujmy paniom nie sobie, ma rada; NA NABOŻNĄ Jesli nie grzeszysz, jako mi powiadasz, NA NIESŁOWNĄ Miałem nadzieję, że mi zyścić miano, EPITAFIUM KOSOWI Z żalem i z płaczem, acz za twe nie stoi, NA BARBARĘ Jakoś mi już skaczesz słabo, Z ANAKREONTA Ciężko, kto nie miłuje, ciężko, kto miłuje, NA PODUSZKĘ Szlachetne płótno, na którym leżało... NA POSŁA PAPIESKIEGO Pośle papieski rzymskiego narodu, NA MATEMATYKA Ziemię pomierzył i głębokie morze, O KSIĘDZU Z wieczora na cześć księdza zaproszono, O GOSPODNIEJ Proszono jednej wielkimi prośbami, O CHŁOPCU Pan sobie kazał przywieść białągłowę, NA PANY Ciężko mi na te teraźniejsze pany: NA SOKALSKIE MOGIŁY Tusmy się mężnie prze ojczyznę bili... O DOKTORZE HISZPANIE "Nasz dobry doktor spać się od nas bierze, O ŚLACHCICU POLSKIM Jeden pan wielomożny niedawno powiedział: O FRASZKACH Najdziesz tu fraszkę dobrą, najdziesz złą i śrzednią, O ŚMIERCI Śmiesznie to rzekła jedna białagłowa DO PANIEJ Imię twe, pani, które rad mianuję, O ŻYWOCIE LUDZKIM Wieczna Myśli, któraś jest dalej niż od wieka, KSIĘGI WTÓRE KU MUZOM Panny, które na wielkim Parnazie mieszkacie, DO JADWIGI Wróć mi serce, Jadwigo, wróć mi, prze Boga, O ROZWODZIE Przyszedł chłop do biskupa chcąc się rozwieść z żoną. NA LIPĘ Gościu, siądź pod mym liściem, a odpoczni sobie! DO PETRYŁA Dawnoć nie stoi owa rzecz, Petryło, Z GRECKIEGO Nie znam się ku tym łupom: kto li to, szalony, DO PRZYJACIELA Nie frasuj sobie, przyjacielu, głowy, O KOŹLE Kozieł, kto go zna, piwszy do północy, DO JANA Janie, mój drużba, O KAPELANIE Królowa do mszej chciała, ale kapelana... O KAZNODZIEI Pytano kaznodzieje: "Czemu to, prałacie, EPITAFIUM ANDRZEJOWI BZICKIEMU, KASZTELANOWI CHEŁMSKIEMU Możem się nie owszejki skarżyć na te lata; DO DZIEWKI Daj, czegoć nie ubędzie, byś nawięcej dała... DO SNU Śnie, który uczysz umierać człowieka NA FRASZKI A cóż czynić? Pijaństwo zbytnie zdrowiu szkodzi; O PROPORCYJEJ Atoli patrząc na swe jajca silne, O STARYM Stary miał priapismum, nieukładną mękę... NA ZACHOWANIE Co bez przyjaciół za żywot? Więzienie, O ŁAZARZOWYCH KSIĘGACH Coć wymyślili ci heretykowie? DO JĘDRZEJA A cóż radzisz, Jędrzeju? (Wszak mogę w twe uszy... DO STANISŁAWA PORĘBSKIEGO Jesli co ważne jest świadectwo moje, O BEKWARKU By lutnia mówić umiała, O ALEKSANDRZECH Aleksander sławną Troję skaził, NAGROBEK OPIŁEJ BABIE "Czyj to grób?" - "Bodaj zdrów pił." - "Czyja to mogiła?" DO WENERY Wenus, nie odnawiaj mi już przeszłej nadzieje, NA HISTORYJĄ TROJAŃSKĄ Nie dopiero to wiedzą, że dobrze miłować... DO SWYCH RYMÓW Rymy głupie, rymy nieobaczne, DO ANNY Wczora, czekając na twe obietnice... DO ANDRZEJA TRZECIESKIEGO Bógżeć zapłać, Jędrzeju, żeś mię dziś upoił, O FRASZKACH Próżno mnie do dziewiąci lat swe fraszki chować, DO ANNY Królowi rówien, a jesli się godzi... O MIŁOŚCI Kto naprzód począł Miłość dziecięciem malować, O RZYMIE Jako wszytki narody Rzymowi służyły, DO MIKOŁAJA MIELECKIEGO Na swe złeś mię upoił, mój dobry starosta, NA MOST WARSZEWSKI Nieubłagana Wisło, próżno wstrząsasz rogi, NA TENŻE To jest on brzeg szczęśliwy, gdzie na czasy wieczne... NA TENŻE Nie woła dziś przewoźnik: "Wsiadaj, kto ma wsiadać! KSIĘGI TRZECIE DO GÓR I LASÓW Wysokie góry i odziane lasy! DO PANA Bóg tylko ludzkie myśli wiedzieć może... NA LIPĘ Uczony gościu! Jeśli sprawą mego cienia... DO MIŁOŚCI Długoż masz, o Miłości, frasować me lata? DO MIŁOŚCI Matko skrzydlatych Miłości, DO DZIEWKI Jesli to rada widzisz, a życzysz mi tego, DO POETÓW Jako Chiron, ze dwojej natury złożony, NA HERETYKI Po co wy, heretycy, w kościele bywacie, DO MAGDALENY Ukaż mi się, Magdaleno, ukaż twarz swoję, DO FRASZEK Fraszki nieprzepłacone, wdzięczne fraszki moje, DO MIŁOŚCI Jam przegrał, ja, Miłości! - Tyś plac otrzymała, NA DOM W CZARNOLESIE Panie, to moja praca, a zdarzenie Twoje; NAGROBEK STANISŁAWOWI STRUSIOWI Nie nowina to Strusom na wszelaką trwogę... NAGROBEK KOTOWI Pókiś ty, bury kocie, na myszach przestawał, EPITAFIUM JÓSTOWI GLACOWI Jóst Glac tu leży, szafarz wierny panu swemu, NA ZDROWIE Ślachetne zdrowie, MODLITWA O DESZCZ Wszego dobrego Dawca i Szafarzu wieczny, CZŁOWIEK BOŻE IGRZYSKO Nie rzekł jako żyw żaden więtszej prawdy z wieka, NAGROBEK GĄSCE Już nam, Gąska nieboże, nie będziesz błaznował, TEMUŻ Ośmdziesiąt lat (a to jest prawy wiek człowieczy)... DO DZIEWKI Nie uciekaj przede mną, dziewko urodziwa, MARCINOWA POWIEŚĆ Ba, jeszcze raz, Marcinie! - Więc powiem, tak było... O FLISIE Ze Gdańska f

Ewa

Firma nieprzyjazna osobom niepełnosprawnym, niby ich szukają ale najlepiej jak choroba jest niewidoczna. Przyjaciółka ma zespół Turnera, chciała być KDW a kierownictwo ja na rozmowie potraktowalo jak osobę uposledzona i olali.....czyli szukamy niepelnosprawnych do pracy, ale tylko tych po ktorych nie widac niepelnosprawnosci albo zdrowych z lewym orzeczeniem

Zuza
@Ewa 21.10.2018 01:12

@Ewa a może twoja kumpela po prostu nie ma predyspozycji do tej pracy? No akurat u nas nie można mieć niepelnosprawnosci widocznej ze względu na specyfikę pracy.

Gks
@Ewa 21.10.2018 01:12

Z tego co wiem kierownicy nie zajmują się przeprowadzeniem rozmów kwalifikacyjnych. Nie wierzę ze Twoja koleżanka została tak potraktowana. Moze poprostu jest zła ze nie została przyjęta i cos źle odebrała.

Ewa
@Zuza 21.10.2018 12:43

@zuza A jakie niby predyspozycje trzeba miec do takiej pracy? Przeciez nie ma tam kontaktu z klientem.

Ewa
@Ewa 22.10.2018 13:07

@GKS niby czemu osoba z zespolem Turnera nie moze byc KDW?do tej pracy kazdy sie nadaje, nie trzeba miec kwalifikacji

Robol
@Ewa 22.10.2018 16:18

A ja nie rozumiem jednego dlaczego niepelnosprawni szukaja pracy na stanowiskach dla ludzi zdrowych zamiast w zpchr czy w ochronie lub sprzataniu. Pozniej jak nie dostana pracy bo np brak predyspozycji albo kwalifikacji to zaraz pisza ze sa dyskryminowani...ale po kij np z turnerem, Tourettem, czy wadą wymowy lub inna widoczna niepelnosprawnoscia startuja do pracy zwiazanej z obsluga klienta skoro wiadomo ze maja do niej przeciwskazania???albo z chorym kregoslupem do sklepu?a pozniej zale na forum bo pracodawca ma prawo nie chciec zatrudnic kogos kto ma nienormalny wyglad tak jak zespol Turnera

Dominika
@Robol 23.10.2018 00:16

To po co w ogłoszeniach piszą "możliwość zatrudnienia osób z grupą inwalidzką" Jest jakaś "dobra" niepełnosprawność do pracy na magazynie? Przecież wiadomo że jak masz problemy z kręgosłupem to ani nie podniesiesz niczego ani na wózku nie wysiedzisz z innymi niepełnosprawnościami tak samo. Po co wypisywać takie głupoty w ofertach?

Robol
@Dominika 23.10.2018 16:32

Na magazynie osoba z np.depresją czy niedosluchem moze pracować, z zespolem Turnera tez o ile moze dźwigać na wozku tez (znam osoby z aparatami sluchowymi jezdzace wozkami). W biurze moze pracować większość niepełnosprawnych - do biura dyskwalifikuje moim zdaniem właśnie zespol Turnera, porażenie mózgowe i te wszystkie niepelnosprawnosci, gdzie wystepuje wada wymowy czy jakas innosc w wygladzie.

Ewa
@Dominika 23.10.2018 16:32

Większość pracodawców szuka tzw.zdrowych niepelnosprawnych czyli zdrowych osob z lewymi orzeczeniami albo faktycznie chorych ale z niewidoczna chorobą, tych po ktorych cos widać rzadko kiedy się zatrudnia a jesli juz to do sprzątania czy na ochronę. Jakos nigdy sie z tym nie spotkalam by zatrudniono w biurze kogoś z jakims widocznym schorzeniem.

Ewa
@Robol 23.10.2018 17:04

Robol ty to chyba z biura jestes i piszesz! Co ma wada wymowy np jakanie czy seplenienie do pracy w biurze? Co to znaczy innosc w wyglądzie?czy jak ktos ma przykurcz rąk, kuleje, jest na wozku, jakies np defekty twarzy, uszu itp to juz w biurze nie moze pracować, bo co? Firmy się boja ze niby klienta przestraszy?niech klienci tez widza, ze takie osoby istnieja a nie tylko kultywowac kult piękna. Mieszkalam w Danii i tam osoby z roznymi defektami normalnie pracuja jako sprzedawcy, pracownicy biurowi, ksiegowi. Ludzie z zespołem Downa sa pracownikami McDonalda czy innych fast food. Weszlam kiedys do sklepu z bizuteria i ekspedientka byla dziewczyna z jakims okropnym naczyniakiem czy czyms takim na twarzy a do tego seplenila i jakos nikomu to nie przeszkadza. A w Polsce masz glupi zespol Turnera i jestes niewidoczna dla pracodawców.

Piotrek
@Robol 23.10.2018 17:04

He he wózkowi z aparatami słuchowymi do tego brakuje jeszcze niedowidzących i cukrzyków. Wydaje mi się że ze względu na rodzaj pracy osoby z orzeczeniem nie powinny być zatrudniane do pracy fizycznej która wymaga utrzymania uwagi. Jak dziewczyna nie została zaakceptowana to trudno - to pracodawca decyduje kto mu najlepiej odpowiada do pracy na stanowisku. Potem tłumacz się przed KP że to nie nasza wina ale chcieliśmy dać szanse.

Ewa
@Piotrek 25.10.2018 14:27

Piotrek w firmie Romak niepelnosprawni normalnie na produkcji pracuja.W Johnson Controls w Bieruniu tez. Na 3 zmiany.

Zuza
@Ewa 24.10.2018 10:21

Ewa, ale osoby z widocznym schorzeniem czy defektem nie mogą w biurze pracować. Takie osoby nie mają predyspozycji do takiej pracy. Biuro to wizytówka firmy i nikt sobie nie strzeli w kolano wybierając takie osoby do pracy

Ewa
@Zuza 26.10.2018 21:56

Dziwne, że w krajach skandynawskich osoby z niepełnosprawnością pracują na roznych stanowiskach i nikt ich nie ukrywa w serwisach sprzatajacych czy na ochronie. Osoby-karzelki normalnie pracują w sklepie, biurze, banku przy obsłudze klienta a nawet jako przedstawiciele handlowi i jakoś nikt nie ma z tym problemu

Ola
@Ewa 27.10.2018 10:02

W każdym kraju jest inne prawo i tak porównywać nie wolno. Prawo musi być respektownane a w Pl prawo pracy to lata 60 / 70. Nie ma to znaczenia czy to Promont czy inna firma każdy musi je respektować.

Robol
@Ewa 27.10.2018 10:02

Ewa i uwazasz, ze to jest normalne?osoby zdeformowane w bezposrednim kontrakcie z klientem?albo tak jak w Carrefour głusi na kasach fiskalnych?czy niewidomi masazysci? Dla mnie to glupia poprawność polityczna i szukanie rownosci na siłę, tam gdzie jej nie ma.

Odradzam
@Robol 27.10.2018 14:23

Wyjątkowo zgadzam się z Robolem. Osoba z widocznym schorzeniem nie powinna pracować w biurze a tym bardziej przy obsłudze klienta

Przekaz

Szanowni włodarze Firmy Promont. Czy możecie w końcu zadbać o waszych pracowników? Polepszyć warunki pracy itd..? Kiedy W końcu do was dotrze ze to dzięki nam ten zakład jeszcze hula !? Widać gołym okiem ze nawet nowych pracowników jest bieda zatrudnić!! Stworzcie Socjal , jakies benefity itd.. Zróbcie tak zeby ten zaklad byl atrakcyjnym dla obecnych jak i przyszlych pracowników. Nie można wiecznie sie plecami do nas obracać i traktować nas jako "koszt" . W net Hala 6 bedzie gotowa. A Ludzi jak brakowało tak brakuje dalej. Wszędzie w wiekszosci firm Socjal to juz standard. Opieka medyczna czy karty multisport . Zrozumcie To w końcu ! Czy o tak wiele prosimy? Ludzie Pracują wekkendy i po 12 h. Zdało by sie im w końcu odwdzięczyć za ten trud. Wnet święta paczki dla. Pracowników lub dzieci moglibyscie zorganizować. Lub lepsza kasę. A Napewno wszyscy sie dobrze odwdzięcza lepsza praca i efektywnością. I każdy bedzie szanował swoje miejsce pracy i nie wypisywal durnych głupot na tym forum. Pozdrawiam w imieniu pracowników firmy promont.

ABi

Prześlij NTF NTF Teatr Tańca Małgorzaty Matuszewskiej NTF ▶ zarejestruj się Aktualności Kalendarz M. Matuszewska Teatr Tańca Kontakt Fundacja Kursy Tańca Polit. prywatności NOTATKI NOTATKI Strony: style flamenco taniec flamenco charakterystyka taniec flamenco cztery szkoły taniec flamenco - los complementos sevillanas Semana Santa taniec flamenco charakterystyka EL BAILE FLAMENCO Taniec Flamenco, w takiej formie którą podziwiamy współcześnie, krystalizował się w pierwszej połowie XIX wieku. Przechodził liczne przemiany, ale nawet dzisiaj nie jest to forma skostniała – taniec flamenco jest „żywy” i nieustannie rozwija się dzięki indywidualności poszczególnych wykonawców i kreatywności, którą ma wpisaną w charakter. Elementy tańca flamenco to charakterystyczne ruchy ciała, rąk i stóp : Ciało : dynamiczne zwroty – całego ciała lub tylko głowy; rozkołysane ruchy – w tym ruchy bioder w tańcu kobiecym; charakterystyczne „skręcone” pozycje, szczególnie widoczne w poszczególnych wersjach obrotów typowych dla tańca flamenco. Ręce : braceos – czyli praca rąk obejmująca wszystkie podstawowe pozycje i ich liczne warianty; ruchy dłoni – w tańcu mężczyzn oszczędne, wykonywane raczej całą dłonią – w tańcu kobiet niezwykle dekoracyjne, złożone z ruchów poszczególnych palców. Stopy : praca stóp to najbardziej charakterystyczny element tańca flamenco; zapateado – solowe popisy stepu tancerza flamenco; punteado – podkreślanie poszczególnymi uderzeniami warstwy muzycznej (gitary, śpiewu). Wspaniałe zdjęcia prezentujące taniec flamenco w wykonaniu Eva la Yerbabuena dostępne tutaj. Charakterystyka tańca flamenco : Indywidualny : przede wszystkim jest to taniec solowy, chociaż nie wyklucza się możliwości tańczenia pary czy grupy – szczególnie w jego nowoczesnej wersji tzw. „Ballet Flamenco”. Introwertyczny : podstawowym punktem wyjścia dla tańca flamenco jest świat wewnętrznych przeżyć i emocji. Improwizowany : tancerz ma ogromną swobodę w dobieraniu elementów ruchu jak i sposobu wykonywania poszczególnych elementów oraz kompozycji tańca. Improwizacja dotyczy zarówno warstwy ruchowej, dramatycznej jak i muzycznej. Jedynym stałym elementem jest rytm oraz charakter wybranego palo (stylu, rodzaju pieśni). Spontaniczny : zwłaszcza w swojej tradycyjnej wersji taniec flamenco jest spontaniczny, komponowany „na bieżąco”. Jednak nawet kiedy jest wcześniej ułożony i wykonywany w niezmienionej wersji- w wypadku profesjonalnych koncertów czy też teatru tańca -powinien być spontaniczny w swoim wyrazie. Wszelka rutyna jest zaprzeczeniem flamenco. Synkretyczny : taniec flamenco, poczynając od źródeł w których brał swój początek, jest fuzją kultur (hiszpańskiej, indyjskiej, arabskiej, żydowskiej, latynoskiej itd.). Współcześnie wywierają na niego wpływ coraz to nowe elementy, takie jak muzyka jazz’owa, taniec nowoczesny, taniec klasyczny itd. Zjawisko to jest ściśle powiązane zarówno z kolebką tańca flamenco – Andaluzją, jak i z poszukiwaniami i rozwojem twórczym kolejnych pokoleń oraz pracą wybitnych jednostek . © Materiał zredagowała Małgorzata Matuszewska według informacji zawartych na stronie didactica del flamenco Najświeższe wpisy 03.07 Taller de baile para los niños 02.07 Bolero de Ravel /Danza Espańola spektakl 19 lutego 2018 01.30 Lekcje Otwarte Taniec Hiszpański 14 lutego 2018 11.20 Premiera BOLERO 10.17 Curso de baile para los niños 07.13 Poezja F.G. Lorki w recitalu “Zmienność Róży” 23 czerwca 2017 06.28 Pokaz tańca meksykańskiego 06.12 WARSZTATY TAŃCA FLAMENCO 10-21 lipca 2017 06.12 Arte del Fandango warsztaty 06.12 Bolero Feel warsztaty Kategorie Carmen (7) NEWS (82) NTF Blog (2) STUDIO (28) TEATR (29) Bez kategorii (2) WARSZTATY (20) Archiwa March 2018 (1) February 2018 (1) January 2018 (1) November 2017 (1) October 2017 (1) July 2017 (1) June 2017 (4) April 2017 (1) February 2017 (1) November 2016 (2) October 2016 (2) April 2016 (1) Strony DANZA ESPAÑOLA FUNDACJA BOLERO PROJECT Taniec Hiszpański dla dzieci CST Warszawa KANTOR 2010-2015 Uczynić Możliwym Niemożliwe Miasto Syren / Nocny Pociąg La Danza Española Warsztaty z Cricot2 PROGRAM 45 wystawa charytatywna w Wilanowie RE-MEDIUM koncert dla domów dziecka Sprawozdania merytoryczne Statut Fundacji KALENDARZ Polityka Prywatności Warsztaty NTF Taniec Hiszpański dla dzieci Claves KALENDARZ - Claves Rutas del baile KALENDARZ - Rutas del Baile Taniec Flamenco - Podróż w czasie KALENDARZ: Taniec Flamenco - Podróż w Czasie Kastaniety od podstaw KALENDARZ: Kastaniety od podstaw Taniec w Warszawie NOTATKI FLAMENCO Historia Studio Tańca Małgorzaty Matuszewskiej Instytut Cervantesa Letnie Warsztaty Tańców Orientalnych Studio Tańca wykładowcy Siedziba studia Kalendarz Teatr Tańca TT NTF TT NTF BOLERO Danza MIASTO SYREN INFANTKA Carmen Concierto Spektakl KYOJO Spektakl Solo Compas Spektakl Al-Andalus Małgorzata Matuszewska Logo TTNTF Notki prasowe video NTF Blog Najświeższe wpisy Ogólne zasady i informacje Galeria Carmen Concierto VI 2008 Nie Tylko Fl

Kmicic

Hej, Chcecie wiedziec prawde o Promont? Juz pisze ;-) Praca sama w sobie jest fajna czy to wozkowy lub KDW . naprawdę ! Jest luźno itd... Niema tam jakiegos mega ciśnienia czy coś . Ludzie sa w miare spoko , jesli za duzo noe mówisz o sobie itd.. Wypłata zawsze z terminem i ogółem praca stabilna . No i tyle z plusów. A minusy? Brak równego traktowania w zatrudnieniu , duze dysproporcje stawek w zatrudnieniu . praktycznie wszyscy wykonują w swietle prawa te same obowiązki. Czy mlodzi czy starzy pracownicy , sa rozne stawki . Ogółem brak sprawiedliwości i wynagradzania. Jak ktoś wiecej porrafi itd.. To robi wszystko itd.. Za niższe pieniądze. I jest rzucany tu i tam . Zaś osoby jak np z Tyskiego z malymi wyjątkami np pani Kat.... P umi wszystko i takich ludzi sie ceni, mimo ze jest marudna czasem ale jest Wporzadku ! Reszta jak Pani N.... Gwiazda tego tam Bajzlu to Jakies nieporozumienie ! Uwaza sie za jakas Boginie Tyskiego a tak naprawde jest nic nie wartym smieciem który kasuje gruba kase za lizanie tylkow . chodzi ma inwentaryzację jak ma wszystko pod pysk przygotowane Taka mala pulchna wyszczekana . a Szkoda truć dalej o kims takim. Wózkowi ktorzy tam pracują uważają sie z nie wiadomo kogo , jakas mania wyższości ? Czy też uzupełniają tym samym swoje marne ego? Ale jak trza usiąść na sztaplarke i isc na hale 2 na wode to bron Boże ! Jak kara! Bo trza zapierda...... Prawda? On nie pójdzie i foch !!! Ja jezdze na Tyskim i jestem Ksieciunio bo ka zapier..... . ale jak cos rozwale to trxa płacić a siwy człowiek sie śmieje. I zaciera kolejne PLN-y . tak jest z reszta wszedzie ! Karanie pracowników to podstawa ! Za Byle pierdoly ! Do tego 300 zl premii ! Ale jak weźmie sie 1 dzień wolnego to pa pa premia . Brak socjalu ! Żałosne! Naklanianie ludzi by robili dziennie po 12 godzin. A zreszta bez pracy po 12h i wekkendow zarobisz ledow 2tysiace Marna kasa prawda? Warunki w zime spartanskie ! Lamanie jakich kolwiek standardów i praw. Wszystko na pograniczu . bezpieczeństwo to tylko slowo. Kierownicy Idioci ! Dyrektor jak gowniarz sie zachowuje ! Dramat.! Gdyby odpowiednie sluzby zajely sie tym zakładem na poważnie? To juz dawno zamknięty!!! Omijać szerokim łukiem!! No chyba ze jesteś w akcie desperacji !

Gks
@Kmicic 21.10.2018 00:23

Kmicic chyba sam jesteś w akcie desperacji skoro pracujesz w tak daremnej Twoim zdaniem firmie. Kim Ty wogole jesteś i jakim prawem wyzywasz kogos od smieci i idiotow. Chyba sam jesteś mało inteligentny o czym świadczy Twoja kultura pisania i wyslawiania się. Pierwsze słyszę żeby ktos zmuszał ludzi do pracy w nadgodzinach. Jeżeli jest tak Ci źle i nikt nie docenia Twojego EGO to zmien firmę pracy nie brakuje skoro jesteś taki wspaniały to w innym zakładzie zatrudnia Cie napewno z odpowiednia stawką a nie marnuj się w tak daremnej firmie. Daj innym pracować w spokoju i nie obrażaj ich bo na to nie zasługują.

Parówy promontowskie
@Kmicic 21.10.2018 00:23

ten gks to chyba kierownik albo wojtek, co ty chlopie bredzisz zdejmij te klapki z oczu firna porazka w przeciwieństwie do innych dawno sie zwolnilem i nie zaluje

Zostaw opinię o Promont - Tychy

 

Zostaw nam swoje dane kontaktowe.

Zachęcamy do podzielenia się swoimi pozytywnymi wrażeniami na temat pracodawcy.
Każda rekomendacja jest motywacją i wyróżnieniem dla firmy. Pamiętaj, że Twoja opinia ma znaczenie.

Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Promont