Skoro już zawędrowałem na tą stronę to dodam swoją opinię o firmie Syncreon. Napiszę tutaj o Syncreon Apple w Waalwijku, o Dellu w Tilburgu nie będę sie wypowiadał bo nie znam tematu. W firmie jest kilka działów- najważniejsze to - ITD, shipping, receiving, GP, B2B, retail, dco,. ITD to pikowanie, shipping wiadomo - wysyłka, receiving - przyjęcie towaru, B2B przygotowanie towaru dla klientów biznesowych, retail - sklepy, dco - zamówienia internetowe. Jeżeli chodzi ogólnie o charakterystykę pracy to jest to zwykła praca magazynowa, która nie jest ciężka fizycznie na większości działów, być może z wyjątkiem B2B, ale też bez przesady. Firma bazuje na Polakach, którzy stanowią ok 90% siły roboczej. Firma nie ma zbyt dobrej opinii na miejscu, jest traktowana jako taki typowy "moloch" dla Polaków. Holendrzy tam się nie garną do pracy, chyba ze jako zarządzający. Teraz może dwa slowa o pieniądzach, czyli najważniejsze. Możliwości zarobkowe zależą od kilku czynników - od działu, pory roku, od jakości pracy i też troche od szczęścia. A więc w sezonie(kwiecień/maj - styczeń) najwięcej godzin można zrobić na ITD, podobnie shipping, pozostałe działy trosze słabiej, zdecydowanie odradzałbym GP. Syncreon stosuje czasami system pracy 12 godzinnej, trzeba to brać pod uwagę. Od niedawna firmę obsługują 2 agencje Manpower i Eurojob. Stawki jakie oferują to 9.18 i dla reacherów 9,64 bodajże. Na minus - przymusowe 12 godzinne zmiany, przedmiotowe traktowanie pracowników przez managerów (zwolnienia za drobne sprawy, jakieś nieumyslne błędy itp, tzw. pokazówki, brak zapewnionego wyżywienia na 12 godzinnych zmianach, brak stołówki z ciepłym jedzeniem, brak podwyżki po 6 miesiącach pracy, zbyt niska płaca!!!!!( większość firm logistycznych oferuje ok 9,5 na start, pomijając już najgorsze badziewie, którego nie będę wymieniał z nazwy a znajduje się całkiem blisko. Na plus - możliwość nadgodzin, praca w weekendy (to może być tez jako minus:), odbijanie się na clocku tylko na wejsciu i wyjściu a nie na przerwach, brak "sztywnych" targetów do wyrobienia. Mam nadzieje, że mój post ułatwi podjęcie decyzji - aplikowac czy nie bo taki jest jego cel.