Justice13.04.2011 22:28
Witam dn. 13.04.2011
ODRADZAM !!!!!
Pracuje w tej "dziwnej" rodzinnej firmie ok 9 msc. Nie przypadkowo użyłem słowa rodzinnej gdyż w zarządzie jest kilka osób o tak samo brzmiących nazwiskach.
Krótko:
1.Fatalny wewnętrzny system informatyczny wykonany tylko dla tej agencji ( często się zawiesza). Nieudane późniejsze modyfikacje utrudniające pracę. Odpowiedz na zapytanie klienta może potrwać kilka nawet dni !!!!! oraz przestarzały sprzęt komputerowy.
2. Brak firmowych laptopów z możliwością współpracy z odpowiednio sprawnym systemem pracy w każdym miejscu a tym samym szybkiego reagowania na potrzeby klienta.
3. Telefon służbowy( limit 200,- PLN) z łaski wszechmocnej pani prezes otrzymujesz po kilku miesiącach !!! + kaucja 100 PLN
2. Fatalna reklama w gazetach i na portalach internetowych( praktycznie nie istnieje) co skutkuje słabym zainteresowaniem potencjalnych klientów. Spotykamy się z zdziwieniem klientów: " Firma Drądowski słyszałem ale nie widziałem żadnych państwa rozpoznawalnych ogłoszeń i reklam:"
3. Prowizję (75 %) zjada AD Dragowski a ty dostaniesz ok 25 %, oczywiście te 25 % zostanie pomniejszone o podatek 19 % i VAT 23 % czyli zmniejszone o 42 % . Tyle dostaniesz na rękę.
4.Duża rotacja agentów( 1 msc. do 3 msc). Podobno związane jest to z dotacjami na szkolenia nowo zatrudnionych. Czysty pieniądz do kieszeni zarządu !!!!! a co się z ty wiąże również brak szacunku dla pracownika.( ten temat postaram się sprecyzować)
A teraz obliczanie zarobionych pieniędzy:
Np. mieszkanie w ofercie Drągowskiego, 2-pokojowe w cenie 300.000,,- PLN( brutto)
Wariant I:
Jest to mieszkanie innego agenta a więc twoja prowizja będzie od twojego kupca. Zakres od wartości : (2,0-2,9 % netto) +VAT(23%).
: np 300.000,- PLN(mieszkanie) *2,0%*(prowizja agencji netto) /23%(VAT) /19 %(podatek)*25%(twoja prowizja) = 1024,- PLN( na rękę)
Wariant II:
Jest to mieszkanie pozyskane przez ciebie a więc twoja prowizja będzie od twojego sprzedającego. Zakres od wartości: (2,0-2,9 %netto) +VAT(23%).
obliczanie j.w.
Wariant III:( "złoty strzał")
Jest to mieszkanie pozyskane przez ciebie i masz swojego klienta na kupno więc twoja prowizja będzie z dwóch stron.
Zakres od wartości: (2,0-2,9 % netto)* 2 (strony) +VAT(23%).
: np. 300.000,- PLN(mieszkanie) *2,0%*(prowizja agencji netto)* 2 (strony) /23%(VAT) /19 %(podatek)*25%(twoja prowizja) = 2048,-PLN( na rękę).