POZYTON

Częstochowa

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 73 ocen.

Opinie o POZYTON

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie POZYTON

qaws

Ciekawi mnie jednak jakich średnich zarobków można się teraz spodziewać jako specjalista ds. zakupów usług.

wojtek

Nawiązuję do komentarza pelikan 2016-03-31 23:20:21. Informacje zawarte w Twoim komentarzu zachęciły mnie do bliższego przyjrzenia się osobie Zbigniewa P. Wszystkie zamieszczone poniżej informacje są ogólnodostępne i pochodzą wyłącznie z Internetu, a źródła zamieszczam poniżej. Do rzeczy. Inż. Zbigniew P. urodził się w 1952 roku [1] na Dolnym Śląsku [2]. W wieku 3 lat przeprowadził się do Sosnowca, gdzie prawdopodobnie również ukończył technikum elektryczne [2]. Karierę zawodową zaczął w 1977 roku jako kierownik wydziału (nie wiadomo jakiego) w Zakładzie Energetycznym w Częstochowie [3]. Jak nietrudno policzyć, został kierownikiem w państwowym zakładzie w wieku 25 lat (powstrzymam się od komentarza - może w tych czasach to była norma). Po objęciu tego stanowiska podjął studia na wieczorowym studium zawodowym na Wydziale Elektrycznym Politechniki Częstochowskiej - kierunek elektrotechnika. Wieczorowe studium zawodowe ukończył w 1981 roku [4] z dyplomem inżyniera. Powszechnie wiadomo, że pod koniec 1981 roku w Polsce wprowadzony został stan wojenny. Nie przeszkodziło to Zbigniewowi P. w rozwoju dalszej kariery - wręcz przeciwnie! W 1982 roku rozpoczyna pracę w Biurze Handlu Zagranicznego METRONEX [3]. Jak zaszczytnego stanowiska dostąpił opisał już wcześniej pelikan. Polecam w tej chwili zapoznać się z artykułem [5]. Warto podkreślić, że pracę Biurze Handlu Zagranicznego rozpoczął w czasie stanu wojennego, co jest jak dla mnie okolicznością co najmniej niebagatelną. Jeżeli jeszcze uważnie przeczytamy niewinny wywiad [2] natrafimy na informację, że Zbigniew P. wspomina o swoich biznesowych wyjazdach do Hamburga pod koniec lat '80. Było to ówcześnie miasto Zachodnich Niemczech - wielki ośrodek przemysłowy i handlowy. I tu można rozpatrywać dwie opcje: wyjazdy służbowe z ramienia BHZ lub spotkania biznesowe związane już z Pozytonem. Mieć kontakt biznesowy z Zachodem jako przedstawiciel gospodarki komunistycznej to było wtedy COŚ (jak bardzo zasłużony dla swoich wpływowych mocodawców musiał być więc Zbigniew P.?). Tak czy inaczej kontakty Zbigniewa P. zdobyte w BHZ musiały mieć duży wpływ na strategię rozwoju młodego Pozytonu i niebagatelnie ułatwiły start firmy. O Centrali Handlu Zagranicznego METRONEX wiadomo bardzo niewiele. Nie udało mi się za pomocą wyłącznie Internetu jednoznacznie ustalić czym ta instytucja handlowała (prawdopodobnie aparaturą pomiarową i komputerową). Ciekawy jest również fakt, że METRONEX został wymieniony w raporcie Macierewicza o działalności WSI jako instytucja cywilna PRL w której uplasowało się 14 współpracowników służb [6]. W roku 1989 powstaje POZYTON, gdzie Zbigniew P. zostaje prezesem Zarządu i dyrektorem naczelnym [3]. W jakich okolicznościach narodziła się spółka POZYTON pozornie wydaje się jasne, ale w kontekście wyjątkowej kariery prezesa oraz artykułu [5] warto zastanowić się choćby nad źródłami kapitału założycielskiego. W artykule [2] jest również pewna niezgodność. Podano tam, że POZYTON miał początki w 1987 roku co przeczy wpisom w KRS [7] oraz informacjom na stronie firmy. W końcu to tylko Gazeta Wyborcza... A może fakt, że wywiad ze Zbigniewem P. przeprowadziła akurat GW wielbiąc jego geniusz techniczno-handlowy i talent muzyczny to nie przypadek? Jak sami przyznacie tematyka związana z wybitną karierą Zbigniewa P. jest ciekawa i rokująca na skandaliczną. A komentarze, które jednoznacznie wskazują na carsko-komunistyczny model zarządzania firmą mają swoje uzasadnienie. Tak na marginesie. Na stronie [3] jednym z osiągnięć firmy POZYTON wymieniono "zdobycie i utrzymanie krajowego rynku w 70% swojej branży". Ktoś potrafi wyjaśnić o jaki rynek tutaj chodzi? A może autor pomylił się i pisał o PAFAL-u? Rozrywkowo zachęcam również do zapoznania się z "wynalazkami" Zbigniewa P. które można znaleźć w Urzędzie Patentowym RP. Źródła: [1] http://www.kto-kogo.pl/Zbigniew_Pi%C4%99Tka [2] http://czestochowa.wyborcza.pl/czestochowa/1,35269,3281891.html [3] http://swpcz.vip.pcz.pl/?mode=integrational_promotional_club&m=pietka_zbigniew [4] http://swpcz.vip.pcz.pl/absolwenci/index.php?menu=studenci&kierunek=02040000&rok=1981 [5] http://wpolityce.pl/polityka/122606-w-centralach-handlu-zagranicznego-funkcjonariusze-sluzb-specjalnych-prl-zbierali-kapital-ktory-wykorzystali-po-1989-r [6] http://www.rodaknet.com/raport_wsi.pdf [7] http://krs-pobierz.pl/zaklad-elektronicznych-urzadzen-pomiarowych-pozyton-i210102

pelikan
@wojtek 22.08.2016 23:43
Nawiązuję do komentarza pelikan 2016-03-31 23:20:21. Informacje zawarte w Twoim komentarzu zachęciły mnie do bliższego przyjr...

Najlepszym świadectwem i siłą marki pozyton jest majstersztyk speców od reklamy którzy w dziale aktualności jako aktualne wydarzenie umieścili to zdjęcie : (usunięte przez administratora) mały szczegół licznik z roku 2014 robi jako wydarzenie 2016 roku . Wielu młodych przyszłych pracowników może niezrozumień twojej dobrej roboty i poświeconego czasu na zestawienie faktów . Bo jaki związek może mieć przeszłość prezesa na teraźniejsze funkcjonowanie firmy ? Niby żadne ale kariera pozytonu na rynku układów pomiarowych energoelektrycznej była mocno wspierana przez układy towarzyskie i resortowe , dobry wywiad w rozwiązaniach innych firm. Droga do opracowań rozwiązań technicznych to 90% ściągnięte rozwiązania . Tak jak w dowcipie : Kto wynalazł elektryczną maszynkę do golenia ? Rosyjski naukowiec na śmietniku ambasady USA . Przykładem mogą być patenty prezesa które można podzielić na dwie kategorie wzornicze tyczące się obudów liczników np. wyjmowana listwa zaciskowa z przekładnikiem i techniczne np. ekranowanie grubą blachą przekładników pomiarowych to rozwiązanie jest znane w USA od końca lat 60 tych i tam właśnie opatentowane ale nie na terenie polski . Brakuje mi patentu na oryginalną metodę pomiaru wielkości elektrycznych w liczniku czy unikalne rozwiązanie stabilizacji wzorca odniesienia przetwornika AC lub akwizycji danych pomiarowych . Gdy się rozstawałem z panem Zbyszkiem i jego pozytonem to mogę powiedzie ,że na pewno Zbyszek nie jest elektronikiem , pasjonatem , konstruktorem ale przebiegłym cwaniakiem a słowo honor nie funkcjonuje w jego słownictwie . Aby zaprzeczyć mojemu doświadczeniu ktoś może spotkał się z wywiadem pana prezesa w którym to pan prezes porusza zagadnienie techniczne odwołując się do swoich publikacji w prasie naukowej ? Podajcie link to poczytamy .

toyota

jedz do Chin, będziesz zdrowszy, więcej zarobisz i zarazem wybijesz się z tłumu

rower
@toyota 23.07.2016 00:50
jedz do Chin, będziesz zdrowszy, więcej zarobisz i zarazem wybijesz się z tłumu

Napisz o oszczędnościach prezesa na filtrach do systemy wyłapywania szkodliwych oparów z roztopionej cyny ołowiowej i bezołowiowej z fal lutowniczych , pieca rozpływowego do SMD . Ciekawe czy sąsiedzi z blokowisk wokół pozytonu wiedzą o dodatku dioksan z rozgrzanego laminatu okraszonych ołowiem i cyną które wzbogacają powietrze ?

mazda

Zobaczcie jak pracodawca chiński dba o swoich pracowników wpiszcie w wyszukiwarkę Youtube nazwę filmu „Power Bank Factory Tour at VEGER” w fragmencie filmu o czasie 1:27 zobaczcie jak wygląda odciąg oparów z lutowania ręcznego . W Pozytonie część oparów zostaje w płucach pracowników produkcji . A żadna inspekcja nie jest w stanie stwierdzić braku centralnego systemu odciągania oparów z procesu lutowania ręcznego . Pochłaniacze oparów z filtrami które są zamontowane w Pozytonie to raczej pokazówka niż funkcjonalne zabezpieczenie przed oparami z lutowania . Jak to jest w Chinach dba się lepiej o zdrowie pracownika niż w Polskiem Pozytonie ? https://www.youtube.com/watch?v=rkAFDP5lmGg

gandalf_50

A co to jes ISO

gandalf_50

pozytun jest dobro firma

MARCIN

Tauron Dystrybucja w roku 2016 zainstalował już u swoich klientów blisko 200 tysięcy inteligentnych liczników energii elektrycznej. Odbywa się to w ramach projektu AMIplus Smart City Wrocław, którego celem jest dostarczenie klientom narzędzi do monitorowania zużycia energii . (usunięte przez administratora) Manualnie składane małoseryjne liczniki z Częstochowskiego pozytonu nigdy nie trafią na przetarg i bardzo dobrze .

pelikan

Wypłata jest w terminie ale pewność jej otrzymywania w dłuższej perspektywie mają zagwarantowane skoligacone pasożyty i przydupasy . Jak wspominam pracę w Pozytonie i porównuję to co widziałem i słyszałem tam z ostatnimi wydarzeniami z TW Bolkiem który donosił na kolegów i przypominam sobie rozmowę z prezesem Pozytonu ,że jeśli coś zauważę podejrzanego i poinformuję go to będzie mi się to opłacało , to czuję obrzydzenie i zadaję sobie pytanie za jakie zasługi prezes w latach osiemdziesiątych dostał posadę w CHZ ? A nie wątpliwie był to awans . Jak sam o sobie pisze „Od 1977 roku pracował w Zakładzie Energetycznym na stanowisku kierownika wydziału. W 1982 roku podjął pracę w Biurze Handlu Zagranicznego METRONEX.” Dla tych którzy niewiedzą co to były CHZ ,BHZ tu szczegółowy opis : Centrala handlu zagranicznego (CHZ), także przedsiębiorstwo handlu zagranicznego (PHZ) oraz biuro handlu zagranicznego (BHZ) – specjalny typ przedsiębiorstwa państwowego funkcjonujący w PRL i posiadający swoje odpowiedniki we wszystkich innych państwach tzw. bloku wschodniego. W ZSRR centrale handlu zagranicznego (w 1935 r. było ich 27) podlegały Ludowemu Komisariatowi Handlu Zagranicznego przekształconemu następnie w Ministerstwo Handlu Zagranicznego ZSRR. Centrale Handlu Zagranicznego posiadały, będące w krajach komunistycznych specjalnym przywilejem, prawo prowadzenia obrotu gospodarczego w walutach wymienialnych, w szczególności handlu z podmiotami zagranicznymi. CHZ były obowiązkowymi pośrednikami we wszystkich kontaktach handlowych z zagranicą dla krajowych podmiotów gospodarczych. Większość central handlu zagranicznego posiadało quasi-monopol na handel zagraniczny, w tym sprzedaż za granicę usług np. inżynieryjnych czy budowlanych, w określonych branżach (np. Universal w branży AGD). Niektóre, jak np. Baltona i Pewex, posiadały dodatkowo przywilej handlu detalicznego za waluty wymienialne na terenie kraju (tzw. eksport wewnętrzny). Ze względu na swoją strategiczną rolę dla władzy, gospodarki, monopol na handel zagraniczny, związane z nim dochody oraz możliwość prowadzenia działalności wywiadowczej z pozycji nielegalnej pod ich przykryciem oraz wiążące się z tym możliwości podróży za granicę dla pracowników, te przedsiębiorstwa były w domenie służb specjalnych. Ministerstwo Handlu Zagranicznego, ministerstwa dot. przemysłu i gospodarki miały również wpływ na ich działalność (dostarczanie towarów na eksportu, zapotrzebowanie na towary, które trzeba było importować), jednakże w każdym z ministerstw związanych z pehazetami pośród innych pracowników pracowali ludzie na niejawnych etatach w służbach specjalnych. W Polskich PHZ lokowani byli m.in. funkcjonariusze Departamentu I MSW, Departamentu II MSW, żołnierze Zarządu II SG WP oraz Zarządu I WSW pracujący pod przykryciem (etat niejawny w służbie specjalnej). Praca w tych przedsiębiorstwach uważana była powszechnie za prestiżową i często łączyła się z możliwością uzyskania dodatkowych dochodów związanych z kontaktami zagranicznymi i dostępem do dewiz. Poza sprzedażą produktów PRL prowadzony był na zagranicznych przedstawicielstwach pehazetów wywiad przez ww. pracowników polskiego wywiadu. I teraz wiecie dlaczego jest tak marna atmosfera w Pozytonie co daje efekt mizernej oferty dla rynku energetyki zawodowej .

anonim

(usunięte przez administratora)

Marek

@kasek Wiesz ilu ludzi przed tobą tak mówiło tak jak ty , dziś pieniądze zarabiają poza Pozytonem . Rodzina z wazeliniarzami których rodzice pracowali w MO lub SB mogą w Pozytonie pokazać swoje umiejętności o ile takowe mają . Prezes pozytonu dochował tradycji i z początkiem roku zwolnił część pracowników bo produkcja w detalu niż tysiącach sztuk ?

Marek

Mała zagadka do jakiej firmy pasuje ten cytat : „Z przyjemnością informujemy, że nasza firma po raz kolejny, otrzymała nominację do nagrody „Symbol Nowoczesnych Technologii 2016" w elitarnym, ogólnopolskim programie wizerunkowym Symbol, który jest prowadzony przez redakcje „Monitora Rynkowego" w „Dzienniku Gazecie Prawnej " i Monitora Biznesu" w „Rzeczpospolitej".” Podpowiem nie jest to Częstochowski Pozyton .

Prezes

Wydarzeniem głównym w Pozytonie to pulchne rumiane gęby na zdjęciach a tymczasem konkurencja robi interesy: „Apator SA otrzymał zawiadomienie o wygraniu nieograniczonego przetargu zorganizowanego przez firmę Tauron Dystrybucja na dostawy statycznych bezpośrednich 1-fazowych i 3-fazowych liczników energii elektrycznej. Wartość projektu wynosi 38,5 mln zł netto, a realizacja dostaw przewidziana jest do grudnia 2016” . Pozyton zaczynał jako mały warsztat z montażem manualnym i skończy jako mała rodzinna manufakturka która nie jest w stanie obsłużyć żadnego przetargu .

anonim

(usunięte przez administratora)

Piotr

Atmosfera może jest dobra u prezesa w kanciapie ale produkcja to gniazdo ciemnoty i plotkarstwa , donosicielstwa w szczególności dotyka to osoby zatrudnione bez koneksji . Rodzinne powiązania pozwalają piastować etaty bez obawy na kondycję finansową zakładu i kompetencje .

pientaszek

Naucz się najpierw pisać , bo to co napisałeś świadczy ,że pracujesz mięśniami nie głową .

Maciek

Każda firma ma swoją politykę a jeśli jej niema to udaje ,że ją ma . Prawdziwym majstersztykiem specjalistów pozytonu od marketingu i rozwoju firmy w kierunki nowych rozwiązań jest : „aplikacja małogabarytowych liczników sLA” . Murowane pierwsze miejsce na tegorocznych targach energetyki zawodowej ENERGETAB 2015 Bielsko-Biała 15 - 17 września . Wyobrażacie sobie aplikację sLA dla 50 gniazd na polu kampingowym i dozorującego który w zszycie zapisuje początkowy stan liczydeł ? A co się stanie gdy pies dozorcy zeżre zeszyt z zapiskami ? To coś co się nazywa polityką firmy umożliwia piastowanie stanowisk kierowniczych osobom którzy mają luki w wiedzy z elektroniki , elektrotechniki . Zakład szczyci się posiadaniem systemu zarządzania jakością który w nieoficjalny sposób jest wspomagany denuncjacją . Wiatr nowoczesności w pozytonie nie zawieje mury nepotyzmu szczelnie chronią i kształtują politykę firmy .

Maciek

Na stronice naszego pozytonu w aktualnościach jako nowe wydarzenie to festiwal nepotyzmu . Jak w minionej epoce kandydaci , dyletanci dostają punkty za pochodzenie , skoligacenie . Pora wakacyjna to czas żniw a w pozytonie będzie kabareton pod tytułem ISO , wszyscy będą udawać stosowanie talmudycznych instrukcji , najstarszy talib będzie dostawał sraczki przy tym biegając po całym zakładzie , aby cała farsa wypadła lepiej niż wiarygodnie . Powrót do czasów normalności będzie można poznać po grubości kurzu na dokumentacji , powrocie do utartych zwyczajów , zakupie elementów z kryterium taniość chodź by źródłem był ryneczek na wałach .

Nadzieja pozytonu 2

Dla osób zainteresowanych zawodową energetyką polecam wyguglować „ urządzenia dla energetyki” i poczytać aktualności , może znajdziecie jakieś urządzenie z pozytonu ? Zobaczcie jak inne przedsiębiorstwa radzą sobie w sektorze energetycznym jak skromna oferta urządzeń jest w naszym pozytonie .

rafalus2014

W minionym roku 2014 „Pozyton” nie realizował żadnej dużej dostawy urządzeń dla sektora energetycznego , w roku 2015 również nie będzie przełomu . Produkcja spowolniona , symboliczna , sprzedaż liczników detaliczna .

Pracowalem w pozytonie

Pisanie lub mówienie o Częstochowskim Pozytonie jako dynamicznej i rozwijającej się firmie to literacka fantastyka z dozą przesadnego optymizmu . Obecna promocja produktów pozytonu na witrynie internetowej z blond synową prezesa u dołu strony może świadczyć tylko o problemach w sprzedawaniu tego co zalega w magazynie . Na rynku można kupić licznik elektroniczny jednofazowy regenerowany , legalizowany z 24 miesięczną gwarancją za 80zł brutto a w Pozytonie za 86zł netto kilkuletni leżak magazynowy ! Trudno znaleźć informację w aktualnościach na stronie internetowej o nowych produktach , kontraktach to co uderza niczym z poprzedniej epoki propagandowy charakter wydarzeń które nic nie mają wspólnego z technicznymi i innowacyjnymi osiągnięciami firmy i oczywiście kult jednostki jakim jest prezes wódz . Trudno byłoby się pochwalić faktem zmiany kolorystyki produkowanych urządzeń i pracami nad eliminacją z ich konstrukcji elementów drogich markowych i niezawodnych . Pozyton nie jest jedyną firmą która w pogoni za zyskiem zastępuje elementy elektroniczne markowe tanią podrobioną chińszczyzną , przykładem takiej polityki są próbki produktów które zawierają komponenty markowe ale gdy przychodzi do produkcji kilkunastu sztuk to cała energia w dziale logistyki jest skierowana na tanie zakupy nierzadko końcówek magazynowych od pośredników bo zakup u producentów nie wchodzi w grę przy zamówieniu kilkunastu sztuk . Efektem takich działań jest w najlepszym przypadku awaria której oczywiście przyczyną są pracownicy montażu i kontroli optycznej . Po kilku pożarach liczników , wystrzałach elementów , pamięci która traci zapisane dane robi się dusza atmosfera większość kadry produkcyjnej nie zna się na elektronice są dobierani tak aby niebyli świadomi co montują a tym bardziej nie zdradzili jakie to są rozwiązania techniczne . Zastanawiające jest to czy towarzysz Sarna z towarzyszem prezesem są w stanie odróżnić podrobione półprzewodniki maja wiedzę jakie marki są podrabiane w Chinach i jakie skutki są z tym związane kierując się tylko ceną ? Teraz najważniejsze pytanie które pojawia się co roku jesteście w trakcie czystek personalnych oczywiście z powodów finansowych firmy o których nie wspomniał prezes na spotkaniu corocznym wręcz mówił o dobrej kondycji finansowej ale chyba w jego portfela ?

GPZ

Rok 2015 dla Częstochowskiego Pozytonu będzie ciężki jeszcze mniej liczników z tej małej manufaktury trafi na polski rynek . Jak donoszą portale branżowe „Liczniki elektroniczne szansą na załatanie dziury po rynku rosyjskim” Taki gracz na rynku urządzeń do pomiaru zużycia energii elektrycznej jak : Apator został zmuszony ukierunkować się na macierzysty rynek . Może to zaowocować nowymi konstrukcjami , rozwiązaniami , a nawet powstanie nowoczesnych platform zdalnego pomiaru , spadkiem ceny za jednostkowe urządzenie co skutecznie zawęzi możliwości sprzedaży dla producentów z mocą wytwórczą kilkanaście sztuk na miesiąc i brakiem kompleksowego rozwiązania dla smart meteringu po sieci 230V lub Wi-Fi np. ZUP Pozyton z Częstochowy . Wielcy gracze skierują odpowiedni strumień pieniędzy na pozyskanie kontraktów na rynku z odpowiednim lobbingiem i są w stanie wygrać każdy przetarg . Co to oznacza dla pracowników Pozytonu ? Festiwal kto ma lepsze koneksje z prezesem lub pociotkami tworzącymi tak zwany zarząd . Ci którzy przegrają będą musieli znaleźć zajęcie w innej branży .

Gaździna

Najlepszym przykładem ścieżki awansu w Częstochowskim Pozytonie jest przykład Pani Eli z działu legalizacji z kierowniczki awansowała na pracownice . Ustępując miejsca młodemu człowieczkowi który nie był w stanie rozróżnić prądu od napięcia . Największym zagrożeniem dla skoligaconej rodzinnie większości pracowników są nowi którzy mają widzę i liczą na awans . Cała machina pogardy i plotek skutecznie eliminuje takowych ! Przestrzegam wszystkich chcących pokazać coś w dziale konstrukcyjnym to równia pochyła po wyssaniu ciekawych pomysłów awansujesz na pracownika produkcji potem na szukającego pracę . A twoje pomysły leśny dziadzio prezes opatentuje jako własne ! Napiszcie coś o mentalności pracowników , prezesa , kierowników , mistrzów , o historii wielu awansów np. kierownika Orlika jak doszedł do stanowiska produkcji jakie plotki temu towarzyszyły to są ciekawe zagadnienia . Rok 2015 przyniesie kolejną falę wymiany pracowników ?

niepier...wezsiedoroboty

Pracowalem w pozytonie kilkanascie lat temu za czasów piateczkow. Teraz pewnie EKipa sie zancznie powiekszyła, pracuje w innej czestochowskiej firmie i tez tak stety-niestety jest,kilku przydupasów od prezesów dyrektorów kierowników zawsze się znajdzie, normalne. Jeśli jestes niespełnionym snobem pracującym na produkcji mający papier do d, uważasz sie za alfe i omege i zastanawiasz się 8h komu d obrobic to proponuje załóż własną firmę i zobaczymy kto bedzie w niej pracowal.

WLZ

Targi Energetyczne ENERGETICS 2014 to jedno z największych w tym roku spotkań branżowych , Pozyton z Częstochowy będzie pokazywał swoje nowości dla energetyki profesjonalnej ?

@@@

Średnio 90-100 tyś sztuk każdego z typów licznika jaki produkuje Pozyton zostanie do końca roku wyprodukowane na eksport zagraniczny, tymczasem polskie zakłady energetyczne mają ściągnąć jakieś liczniki z NIemiec, które leżą tam od wielu lat w magazynach, bo zostały uznane za urządzenia niskich standardów i kiepskiej jakości. Brawo Tauron! Brawo Polska energetyka! Myślę że w takiej sytuacji firma nie ma powodu na ściganie się z kimkolwiek, ani na tracenie czasu na jakieś targi, bo ci co już tu są na pewno zarobią więcej, jak i również pojawi się zapotrzebowanie na wielu nowych pracowników, a ci co najgłośniej tutaj płaczą (konkurencja?) mogą co najwyżej obejść się smakiem, i modlić się, żeby przez niemieckie buble nie musieli za rok stać w kolejkach do pośredniaków.

GPZ

Słowa: „Pozyton”, „zwolnienia” to w przypadku tej Częstochowskiej manufaktury to jak brat i siostra które towarzyszą od jej powstania . Robienie interesów z krajami trzeciego świata świadczy o docenieniu produktów Częstochowskiego Pozytonu . Jednak na runku Europejskim Częstochowski Pozyton to nie liczący margines , bez odpowiedniego zaplecza technicznego i brak kadry na produkcję w tysiącach sztuk liczników w krótkim czasie ! Brak jest również innowacyjnego jednego urządzenia , produktu który mógłby zdobyć rynek krajów rozwiniętych takich jak Niemcy , Francja i nie zapowiada się na zmianę polityki Pozytonu do możliwości z racji otwarcia granic i korzystnego kursu euro do złotówki . W Pozytonie swoją karierę rozwijają miernoty ludzie posłuszni , rodzina nie przewyższający swoim intelektem technicznym prezesa co przekłada się na oferta urządzeń prezentowanych na stronie firmowej . Może ktoś potrafi wymienić dwie cechy dowolnego typu urządzenia produkowanego w Pozytonie które są innowacyjne do rozwiązań konkurencji ? Pracownicy jako tania siła najemna zastępują maszyny , korygują mankamenty fali lutowniczej z przemywaniem olejowym i zaraz po zaspokojeniu ewentualnego kontraktu zostaną zwolnieni . Międzynarodowe Targi Energetyczne w Bielsku Białej ENERGETAB 2014w dniach 16 – 18 pokażą osiągnięcia i rozwiązania Częstochowskiego Pozytonu . Może zna ktoś numer boksu wystawowego Pozytonu na „ENERGETAB 2014” ?

@@@

Pomimo spadku ilości zamówień od poczatku nowego roku na produkcję trafiło dwóch nowych pracowników. Teraz niby czekamy na kontrakt z Nigerią, który niby juz był ustalony, ale od dłuższego czasu nie ma tak na prawdę o tym ani słowa. Czy ktoś wie coś więcej? Czy szykują się jakieś zwolnienia?

GPZ

Grupa Apator sprzedaje najwięcej urządzeń z segmentu pomiarowego, którego udział w pierwszym półroczu 2014 r. wyniósł 78% . W pierwszym półroczu 2014 r. zysk netto w wysokości 39 mln zł, co stanowi imponujący wzrost w porównaniu do wyniku z ubiegłego roku, kiedy to zysk za analogiczny okres osiągnął wartość 30,1 mln zł. Przychody Apatora ze sprzedaży w pierwszej połowie br. wyniosły 335,7 mln zł. Są one o 5,1 mln zł niższe od raportowanych przychodów z 2013 r. a wyższe o 18,3 mln zł, czyli 5,8%, od przychodów skorygowanych za 2013 r. Każdy kto jest związany z energetyka i elektronika powinien odwiedzić Międzynarodowe Targi Energetyczne w Bielsku Białej ENERGETAB 2014w dniach 16 - 18 , to największe w Polsce targi nowoczesnych urządzeń, aparatury i technologii dla przemysłu energetycznego. To jedno z najważniejszych spotkań czołowych przedstawicieli sektora elektroenergetycznego w Polsce. Stawiam na to ,że Częstochowski „Pozyton” nie pokaże się na Energetab 2014 z prostej przyczyny od kilkunastu lat brak jest w ofercie produkcyjnej nowoczesnych , innowacyjnych urządzeń które się wyróżniają wyjątkowymi cechami , parametrami i funkcjami na tle innych rozwiązań konkurencji , brak jest nawet jednego produktu który jest indywidualnością w branży energetycznej !

Sotterzo

W Polskim życiu politycznym mamy aferę podsłuchową a w Częstochowskim Pozytonie prekursorem inwigilacji pracowników od kilkunastu lat jest sam zarząd ! Zarząd wydał pieniądze na instalację telewizji przemysłowej która umożliwia rejestrację wizji i głosu oraz transmisję po sieci wszystkich składników do dowolnego miejsca na świecie . Drugim sposobem pozyskiwania pseudo informacji przez znudzone kierownictwo z zarządem jest trwający całoroczny konkurs wśród pracowników: „Kto kogo nagra, w najbardziej kompromitującej wypowiedzi’’ , większość pracowników w swoich telefonach z rozsądku ma zainstalowane aplikacje do nagrywania i czeka i próbuje może teraz się uda , tym procederem parają się pracownicy którzy nie grzeszą intelektem i mają załatwioną posadę w „Pozytonie’’ ale muszą co pewien czas składać deklarację lojalności wobec najstarszego Taliba aby nie utracić świadectwa przydatności . Pozytonowi Tulibowie jak płaska potylica i innej maści robactwo w pierwszych słowach podczas rekrutacji wprost mówią „ jeśli zauważysz coś niepokojącego co robi twój kolega to przyjdź i powiedz a dostaniesz premię przy wypłacie „ . I cały proces organizacyjny przypomina państwo totalitarne a efektem reżimu jest manualna produkcja kilku typów liczników energii elektrycznej, które i tak jest trudno sprzedać ! Gdzie tu logika ?????

Pirelli Sotterzo

„Lepiej się skoncentrować na sobie a innym tyłków nie obrabiać, bo to pokazuje tylko Twój poziom.. Nie jestem związany z firmą, ale aż żal czytać te wypociny „ To miejsce jest dedykowane byłym pracownikom i obecnym . Prenumeratę informującą o aktualnych wpisach w tym miejscu mają: byli pracownicy , obecni pracownicy , kierownictwo pozytony , członkowie tak zwanego zarządu . Jak piszesz ,że nie jesteś związana z tą firmą to w jaki sposób tutaj trafiłeś ? Jesteś przygodnym wędrowcem i chadzasz po Internecie i wpisując w Google przypadkowe hasło trafiłeś tutaj ? Związek przyczynowo skautowy trudny do obronienia . A dokonałeś wpisu w opiniach innych firm np. z Gdańska lub Torunia ? Pracownicy skoligaceni z prezesem nie mieli skrupułów pokazania swojego poziomu , nie mieli też skrupułów obmawiać i oczerniać pracowników przed innymi .I jaki to jest poziom ? Kolega który siedział biurko w biurko z obecnym prezesem pozytonu w rejonie jak obrabia wszystkim pracownikom ? A temu z płaską potylicą kto nadał ksywę od płaskiego miejsca ?

?

legendarna powieść w odcinkach o „Marcinie W z ksywą od nazwy męskiego środka antykoncepcyjnego” to kwintesencja atmosfery w tym zacienionym miejscy przez Jasną Górę . ? chyba nie wszyscy znają opowieść..

Paweł

RWE Stoen Operator zainwestuje w latach 2014-2019 w rozwój warszawskiej sieci elektroenergetycznej ponad 1,64 mld zł. Inwestycje w inteligentne opomiarowanie - Advanced Metering Infrastructure - mają wynieść 424,2 mln zł, co stanowi około 25% całości ww. nakładów. Co na to Częstochowski „Pozyton” ? Ugryzie z tego bochenka? Chodź by odłamek , piętkę , okruszek ? Gdyby nawet się udało zmieść kilka okruszków to nowo przyjęci pracownicy na czas prosperity będą tylko pracować do jej końca . Pozyton to jest takie miejsce gdzie czas i prawa ekonomi , fizyki rządzą się innymi zasadami , witryna internetowa sama mówi o innowacyjności i dynamice rozwoju , najświeższe aktualności z przed roku . Fundusze Unijne nie zagościły pod dachem Pozytonu i wszystko wskazuję ,że nie zagoszczą. Pozyton stawia na tanią siłę robocza w postaci niedoświadczonych młodych absolwentów szkół i uczelni Częstochowskich , prezesowi przy tak małych obrotach jest łatwiej zatrudnić pracownika niedoświadczonego zwanego w gwarze zarządu „parobkiem” niż kupić nowoczesne maszyny . Proces produkcyjny przypomina produkcję elektronicznych ozdób choinkowych w Chinach , dymiąca fala lutownicza nie radzi sobie z małym rastram , mnogość zwarć , kulek cynowych to chleb powszedni . Armia parobków z lutownicami musi ręcznie poprawiać niedoskonałość fali . W czasie gdy parobkowie walczą z przelewami , zalaniami nad ich głowami dla zabicia czasu kierownicy ,mistrzowie , ekonomowie , blokowi zabawiają się wymyślając niesamowite historii o parobkach , legendarna powieść w odcinkach o „Marcinie W z ksywą od nazwy męskiego środka antykoncepcyjnego” to kwintesencja atmosfery w tym zacienionym miejscy przez Jasną Górę . System zarządzania jakością niczym obrzęd religijny jest czczony wszędzie jego cień się kładzie ,ale bóg ekonomia rządzi i ma w pogardzie suche zapisy , sprzeczne procedury i wygrywa: taniość , szybkość , niedokładność . Przed audytem i wizytą kapłanów ISO instrukcje , dokumentację niczym pisma święte są odkurzane i czytane , wkuwane aby omamić i tak przekupionych audytorów aby uwierzyli w fikcję która ma wyglądać jak najlepsza prawda . Jakość z zarządzaniem ISO niczym starożytna religia ginie wraz z odjazdem ostatniego biskupa ISO i znów zagaszcza bóg ekonomii . Ciekawe czy taka elastyczność w biznesie pozwoli przystąpić do przetargu na dostawę inteligentnych liczników do zdalnego odczytu ogłoszonego przez RWE Stoen ? Słowo elastyczność w tym konkretnym przypadku może przejść w dyletanctwo ale to nie moje zmartwienie . Poprzednie dokumenty przetargowe pokazały z kim mamy do czynienia . Dziękuję moi Państwo i do widzenia . C.D.N

xyz

czyt. post wyżej

xyz

czy syt. w Pozytonie jest na tyle poważna, że są zmiany w kierownictwie?

Paweł

Toruński producent liczników przedstawił wyniki finansowe za miniony rok i nową strategię do 2019 r. W 2013 r. przychody Apatora nieznacznie wzrosły - o niecałe 2% w skali roku, do 679,1 mln zł. W tym samym czasie zysk stopniał jednak aż o 28% i sięgnął 68,97 mln zł. Zarząd toruńskiej spółki deklaruje wypłatę dywidendy z zysku za ubiegły rok w wysokości co najmniej 0,6 zł na akcję.A w pozytonie zyski za rok 2013 spadły o 90% .100 liczników na miesiąc w manufakturze pozyton .

Paweł

Wymagają w Pozyton od kandydatów projektowania i montażu układów elektronicznych, pomiarowych i teleinformatycznych, zasad programowania i projektowania obiektowego oraz relacyjnych baz danych w środowisku Delphi, marketingu i handlu w obszarze rynku pomiarów i rozliczania energii elektrycznej, legalizacji i oceny zgodności przyrządów pomiarowych. Jak dla mnie duża lista wymagań.

sdfsdf

konkurencja - 2013-08-08 09:59:56 LICZNIKI ENERGII ELEKTRYCZNEJ DLA TAURONU 2013-08-08 10:00 Z przyjemnością informujemy, że konkurencja po raz kolejny podpisała kontrakty i zepchnęła Częstochowski „ Pozyton’’ na margines dostawców układów pomiarowych do rozliczeń energii elektrycznej , kontrakt na mocy którego konkurencja dostarczy do końca obecnego roku 2013 prawie 90 000 szt. jedno i trójfazowych, elektronicznych liczników przystosowanych do współpracy z systemami zdalnego odczytu danych dla TAURON Dystrybucja S.A. W zeszłym roku oraz na początku obecnego konkurencja dostarczyła dla TAURON Dystrybucja S.A. prawie 100 000 szt. elektronicznych liczników jednofazowych. ale o co chodzi? przecież firma ta nie robi urządzeń dla zakładów/klientów!! firma ta robi urządzenia dla pana prezesa!! przecież to jego firma.

konkurencja

LICZNIKI ENERGII ELEKTRYCZNEJ DLA TAURONU 2013-08-08 10:00 Z przyjemnością informujemy, że konkurencja po raz kolejny podpisała kontrakty i zepchnęła Częstochowski „ Pozyton’’ na margines dostawców układów pomiarowych do rozliczeń energii elektrycznej , kontrakt na mocy którego konkurencja dostarczy do końca obecnego roku 2013 prawie 90 000 szt. jedno i trójfazowych, elektronicznych liczników przystosowanych do współpracy z systemami zdalnego odczytu danych dla TAURON Dystrybucja S.A. W zeszłym roku oraz na początku obecnego konkurencja dostarczyła dla TAURON Dystrybucja S.A. prawie 100 000 szt. elektronicznych liczników jednofazowych.

pracownik

Anonim - 2013-08-02 05:15:05 Na jakim poziomie prowizja?000000000000000000

pracownik

anonim - 2013-07-18 00:34:42 kto mógłby mi powiedzieć jakie usługi prowadzi firma POZYTON? kto wie czy jest możliwość aby pracować w biurze tej firmy?Pozyton(usunięte przez administratora)To jest mała manufaktura bez perspektyw na rozwój !!

NUMERYCZNY

Panie Prezesie POZYTONU jak Pan to robi ? Oni się rozwijają (usunięte przez administratora)

Agencja ratingowa

Prezes Piętka w roku 2013 przetrzebił załogę to taka coroczna tradycja(usunięte przez administratora). Radzę każdemu zaproszonemu na rozmowę kwalifikacyjną aby się spytał Prezesa na jaki okres zostaje zatrudniony ( przeważnie to 2lata ale nikt o tym nie powie). Praca w Pozytonie to 0 przyszłości , 0 stabilności w zatrudnieniu , 0 szans na awans ! Ta zerowa ocena wynika z profilu produkcji urządzeń trudno sprzedawalnych dla jednej gałęzi produktów : urządzeń pomiarowych zużycia energii elektrycznej , drugim czynnikiem to zatrudnianie rodziny , kolesiów którzy piastują swoje stanowiska dożywotnio przy minimalnej wiedzy i kwalifikacjach . Niewielka zmiana koniunktury na rynku w tej branży w Pozytonie powoduje fale zawirowań kadrowych , ale w jakim stylu jak brakuje zamówień to zaczyna się nagonka i na siłę próbuje się udowadniać nieprzydatność pracownika tak aby nie wyszło ,że Prezes (usunięte przez administratora) źle rządzi . (usunięte przez administratora)

asdfg

Jak zwolnienia w roku 2013 , pojawiły się nowe twarze na produkcji .

World of Warcraft

Ludzie nie donoście na siebie tylko napiszcie(usunięte przez administratora) To oni maja na was haka i zobaczcie jaka rotacja w tym Pozytonie .

admin

(usunięte przez administratora) Reality show prosto z Zakładu Elektronicznych Urządzeń Pomiarowych POZYTON Sp. z o. o. 42-200 Częstochowa, ul. Staszica 8, Poland

led

(usunięte przez administratora)w pracy się pracuje(usunięte przez administratora)

led

ty przygłupie jeden sp północ posiada tel wyłącznie stacjonarne !

cxi

a co ty tam robiles(usunięte przez administratora)?

Maciek Lubicz

(usunięte przez administratora)Masz tam pracować a nie zmieniać firmę.(usunięte przez administratora)

Wreszcie szczęśliwi

Kolejarzu a znalazłeś już nową pracę ?

PAFALL

W Spółdzielni Rękodzielniczej pozyton w Częstochowie rozpoczęły się zwolnienia, zapraszam do podzielenia się informacjami .

PAFALL

To my tworzymy ta firmę pod dyktando Pana Prezesa !!!!!!!!!

eqm

Ja powiem tylko tyle. To my tworzymy tą firmę nie Prezes nie Zarząd. Niech popuszczą wodze my chcemy dobrze dla tej firmy, mamy na prawdę dobre pomysły!!!!!!!!!!!!!

Zostaw opinię o POZYTON - Częstochowa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie POZYTON