Hoist Polska

• Biestrzyków
  • Mokronos Dolny
  • Ślęza
  • Żerniki Wrocławskie

3. Opinie o pracodawcach Wrocław
  5. Opinie o Hoist Polska sp. z o.o.

Opinie o Hoist Polska Wrocław

Nie przegap nowości o Hoist Polska sp. z o.o.!

Aga

05.02.2020 19:05

@Ola Najpierw to napiszmy petycję,żeby specjalistkę d/s psucia krwi ludziom wrzucić na słuchawkę. Niech K. pokaże co potrafi. Żeby oceniać, trzeba coś wiedzieć, żeby coś wiedzieć, trzeba doświadczyć, żeby doświadczyć, trzeba rozumieć.
    Stefan

06.02.2020 13:11

Czy ktoś kontroluje w ogóle działania kadry? Atmosfera z dnia na dzień coraz gorsza.
    Majki

06.02.2020 14:52

Na szczęście tylko kadra w tych lunchach uczestniczy.

09.12.2019 17:17

Szkoda, że w jednym z zespołów dziewczyny obgadują swoją koleżankę zamiast wytłumaczyć co robi źle. (usunięte przez administratora) Jedna z dziewczyn z innego jeszcze zespołu obraźliwe i wulgarnie wypowiada się na temat osób niepełnosprawnych. Można kogoś nie lubić, ale szanować trzeba.
    Kajka

11.12.2019 00:52

a może menadżerka sobie nie radzi z zespołem???
    Okk

05.02.2020 17:36

Trudno ją nazwać kierowniczka ????????
    BJ

31.01.2020 12:03

Nawiązując do wiosennego przesilenia pracowników. Takie przesilenie nie jest zależne od pory roku. Trwa to już od kilku miesięcy. W mojej opinii jest to przede wszystkim problem takiej, a nie innej polityki zarządzania w dziale. Prosimy Pana prezesa o pomoc i przyjrzeniu się temu co dzieje się na Call Center.
    Marconi

02.02.2020 21:15

a jakie wysyła?
    Rynsztok

05.02.2020 10:01

Ta osoba to akurat największy problem tego działu.

29.01.2020 22:36

Mikołaj

31.01.2020 12:33

Czy ty szanowny Fachuro taką wiedzę i umiejętności posiadasz ? Materiał źródłowy dokumentujący istnienie i wymagalność wierzytelności też masz kompletny ? W każdej sprawie ?
    Ola

29.01.2020 15:08

Co się dzieje z ludźmi ?
    Marysia

07.07.2019 19:24

Kawał z życia wzięty:)). Dyrektor operacyjny usiadł w samolocie obok małej dziewczynki. Zagadał do dziewczynki i spytał czy ma ochotę trochę z nim porozmawiać. Dziewczynka zamknęła spokojnie książkę którą czytała i powiedziała: - Ok. Bardzo chętnie. Więc o czym będziemy rozmawiać?" Dyrektor operacyjny na to : - Może o zarządzaniu? - OK - odpowiedziała - To bardzo interesujący temat. Mam jednak wpierw pytanie: jak to się dzieje że koń, krowa i jeleń jedzą to samo, czyli trawę. Jeleń wydala małe suche kuleczki, krowa duże, płaskie, rzadkie placki, a koń wysuszone klumpy. Może potrafi mi Pan wytłumaczyć co jest tego przyczyną?" - Nie mam pojęcia - odpowiedział dyrektor po chwili zastanowienia. Na to dziewczynka odpowiedziała: -Czy czuje się Pan zatem naprawdę wystarczająco kompetentny by rozmawiać o zarządzaniu skoro temat zwykłego g***a przekracza Pańską wiedzę... -No masz rację, tak mi się tylko wydawało.......... I życzę wszystkim miłego lotu. Marysia
    Laczki

22.01.2020 17:10

Oj, chyba była duża pomyłka w decyzji o zakupie.!
    Monia

22.01.2020 17:14

Ciekawa jestem czy nowy się sprawdzi ? Jabłko daleko od jabłoni nie pada.
    Milo

18.12.2019 17:59

KTO TAM PRACUJE (usunięte przez administratora) MAJA ZAMIAST OGARNĄĆ TO WSZYSTKO TO NOTORYCZNIE DZWONIĄ

22.12.2019 12:23

jak to kto tam pracuje, takie porażki życiowe bez własnego rozumu :)

23.11.2019 18:44

Słyszałam że szukają nowego operacyjnego?
    Krokodyl

11.12.2019 00:53

ma ferie na wiecznych sankach
    Jarek

18.12.2019 18:09

Kiedy wróci ? Tak się pusto jakoś zrobiło.
    Maria

14.11.2019 21:28

Zamierzam złożyć aplikację do działu CC. Proszę o info. na temat warunków tam pracy i zarobków. Mam 27 lat i szukam stałej pracy.
    Renata

20.11.2019 06:36

odradzam czy pracująca tam menadżerka ma kompetencje?
    Ola

23.11.2019 18:37

nie rób tego w LIDLU więcej zarobisz

03.11.2019 09:52

Bardziej angielski biznesowy czy potoczny podczas rozmowy w Hoist Polska sp. z o.o.?
    Kaja

05.11.2019 09:35

Polski - literacki!
    Jaro

20.10.2019 09:45

Jak najbardziej negatywna , najpierw próbują OKRAŚĆ , a póżniej udają że nic się nie stało. Nawet nie odbierają telefonu . WON Z POLSKI WON WON WON WON WON WON WON WON WON WON WON WON WON WON WON WON WON
    ewelina

04.06.2019 20:14

NIE POLECAM!!!! rozmowę kwalifikacyjną miałam miesiąc temu, mimo deklaracji odpowiedzi zwrotnej do dnia dzisiejszego nie otrzymałam, ani e-maila, ani telefonu z informacją.
    Mikołaj

14.10.2019 12:51

Tak więc w wymiarze praktycznym kodeks , dotyczący zmiany wierzyciela i dłużnika jest fikcją ! Co to jest ? Zimbabwe, czy inne Haiti ?
    Były pracownik HOIST

14.10.2019 23:39

No niestety to jest standard w prawie każdej windykacji czy to HOIST Getback ULTIMO EOS im wystarczy że mają cesje wierzytelności i dla nich roszczenie istnieje, dlatego prawo powinno się zmienić że windykować można długi tylko takie co do których jest posiadana pełna dokumentacja a nie wyciąg z ksiąg funduszu podpisany przez jakąś Grażynę która w HOIST kible myje.
    Marcelina

07.02.2019 18:59

Odradzam wszystkim pracę w Dziale, który zajmuje się rejestracją, zwłaszcza korespondencji sądowej, niedowartościowane (usunięte przez administratora) które są pracownikami nie robią nic innego tylko obgadują pozostałych współpracowników. Dodatkowo (usunięte przez administratora) bardzo długo tam pracuje i zamiast pomagać to z (usunięte przez administratora)potrafi wyskoczyć, że się źle coś zrobiło. (usunięte przez administratora)
    Golden

06.10.2019 19:23

Masakra
    Kaja

07.10.2019 23:59

No tak, widać że nad całością nikt nie panuje. Ogólny bałagan i straszenie.
    Praca na CC

18.10.2018 17:02

Ktoś z was pytał o pracę na CC. Powiem tak. System jest 0 1. Albo ktoś czuje windykacje albo nie. Jak się czuje temat to da się bardzo dużo zarobić. Natomiast jest druga grupa ludzi która tylko szuka wymówek na swoje usprawiedliwienie: a to złe sprawy, A to system itd. I uwierzcie mi że jak ktoś jest w tym dobry to zarabia dobry pieniądz.

06.10.2019 03:59

jak się próbuje wyłudzać pieniądze od ludzi, kiedy roszczenie nie istnieje - to praca pracą, ale kiedyś można za to beknąć, albo przed groźnym psem uciekać w przypadku terenowego :)

07.10.2019 00:22

uważaj cwaniaczku windykatorku, bo kiedyś czyjś piesek się z tobą pobawi i poczujesz ciepełko w gaciach jak ci leci w nogawkę :)
    G

31.08.2019 18:15

Jaki dział?
    boooo

09.09.2019 15:18

Marketing, a twój ? Tak w ogóle to skąd klikasz ?
    Olka

21.08.2019 13:12

Szefie kiedy w końcu zwolnisz następcę Radka???? Jest coraz gorzej, czy Ty tego nie widzisz??? Ten gość rozkłada Nam firmę!!! A może wszyscy razem napiszmy do Szwecji do akcjonariuszy!!!
    Riri

06.08.2019 23:42

Mam rzeczowe pytanie . Jakie zarobki w Hoist w terenie ? Jakie targety ? Premie ? Podstawa ? Ogólnie wszystkie info odnośnie pracy w terenie mnie interesuje . Auta jakie aktualnie ? Proszę o rzeczowe odpowiedzi bez głupot . Dziękuje ze każde info w temacie
    a

20.08.2019 12:15

i sam widzisz jakie "gwiazdy" pracują w tej firemce. w obronie swojego pana będą cię gryźli po nogawce, a poziom intelektu mają taki, że gdyby grali w warcaby z szympansem to ja naprawdę miałbym dylemat i nie wiedziałbym na czyje zwycięstwo postawić :D

20.08.2019 16:34

jeśli codzienną porcję uwag, bzdur i nierealnych żądań - a ogólnie mówiąc to opieprzu - pod swoim adresem uznasz za cykliczne szkolenia, to tak - można powiedzieć że są i możesz na takowe liczyć :) przemysl, czy to rzeczywiście jest dla ciebie
    Akcja Windykacja

20.08.2019 08:52

O misiowe zebranie wstydu i rozpaczy, jedynego czego się dorobicie to garba na plecach i show w moim cyrku na (usunięte przez administratora) ???????????? Teraz Ja Mówię i Akcja Windykacja pozdrawiają i do usłyszenia w kolejnym odcinku!
    Stefan

14.08.2019 18:52

Aż dziwne, że jeszcze na kanale 'Teraz Ja Mówię' nie ma rozmów z windykacją, to znaczy z pracownikami Hoist. Ale to się pewnie zaraz zmieni.

15.08.2019 22:59

jak nie ma, jak przecież że są :)
    rach

07.08.2019 11:35

Na rozmowie byłem miesiąc temu - feedback miał być max do dwóch tygodni, a do tej pory żadnej informacji. Trochę to nieprofesjonalne.
    Kaśka

07.08.2019 19:26

w jakim dziale byłeś?

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Hoist Polska?

Kontakt - Hoist Polska sp. z o.o.

plac Bema 2 50-265 Wrocław

rekrutowana

24.07.2019 09:40

Miałam otrzymać informację zwrotną do dwóch tygodni po rozmowie, bez względu na jej wynik. Minął ponad miesiąc, a ani nikt do mnie nie zadzwonił, ani nie napisał i nie miałabym za złe, gdyby nie fakt, że rekruter sam zobowiązał się do udzielenia takiej informacji. Po co składać deklaracje, gdy nie ma się zamiaru jej dotrzymywać. Ja naprawdę nie obraziłabym się, gdybym usłyszała na rozmowie, że informację zwrotną otrzymam jedynie w przypadku pozytywnego rozpatrzenia mojej kandydatury, ale skoro ktoś sam z siebie twierdzi, że otrzymam taką informację bez względu na wynik to po co się tak deklarować ?
    Nina

25.07.2019 06:21

do jakiego działu aplikowałaś ?
    rekrutowana

25.07.2019 08:10

To skoro byłam taką gwiazdą to mogłam od razu usłyszeć, że nikt mnie o wyniku rekrutacji informował nie będzie. Nawiasem mówiąc, to po co ta docinka ? Moja opinia była merytoryczna i trzymała się suchych i konkretnych faktów, podczas gdy Ty zaatakowałeś mnie jakbym Cię osobiście czymś uraziła.
    PL

11.07.2019 18:44

Narodowy Bank Polski i Komisja Nadzoru Finansowego ostrzegają potencjalnych użytkowników przed ryzykami związanymi z „walutami” wirtualnymi (takimi jak m.in. bitcoin, litecoin, ether). Narodowy Bank Polski i Komisja Nadzoru Finansowego informują, że „waluty” wirtualne nie są emitowane ani gwarantowane przez bank centralny państwa, nie są pieniądzem, tj. nie są prawnym środkiem płatniczym, ani walutą, nie mogą być wykorzystane do spłaty zobowiązań podatkowych oraz nie spełniają kryterium powszechnej akceptowalności w punktach handlowo-usługowych. „Waluty” wirtualne nie są pieniądzem elektronicznym, nie mieszczą się w zakresie ustawy z dnia 19 sierpnia 2011 roku o usługach płatniczych oraz ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o obrocie instrumentami finansowymi. Należy zauważyć, że w ostatnich latach banki centralne oraz organy nadzoru nad rynkami finansowymi, w tym Europejski Bank Centralny (EBC) i Europejski Urząd Nadzoru Bankowego (EBA), odnosiły się z zaniepokojeniem lub ostrożnością do kwestii „walut” wirtualnych, dostrzegając wiele zagrożeń w ich funkcjonowaniu i rozwoju. Zgodnie z definicją zaproponowaną przez Europejski Urząd Nadzoru Bankowego, waluty wirtualne są cyfrową reprezentacją wartości, nieemitowaną przez bank centralny ani organ publiczny, niekoniecznie powiązaną z walutą określonego kraju, lecz uznawaną przez osoby fizyczne i prawne za środek płatniczy, która może być przenoszona, przechowywana albo podlegać handlowi elektronicznemu. Obrót „walutami” wirtualnymi w Polsce nie narusza prawa krajowego ani unijnego. Posiadanie „walut” wirtualnych wiąże się jednak z wieloma rodzajami ryzyka, których użytkownicy powinni być świadomi, zanim zdecydują się zainwestować swoje środki finansowe. Przykładowymi rodzajami ryzyka są: Ryzyko związane z możliwością utraty środków z powodu kradzieży. „Waluty” wirtualne mogą być przedmiotem kradzieży, np. w wyniku cyberataku na podmiot prowadzący wymianę „walut” wirtualnych lub infrastrukturę użytkownika. Dla przykładu w październiku 2016 roku w niewyjaśnionych okolicznościach zakończył działalność jeden z największych w Polsce serwisów wymiany „walut” wirtualnych. Dochodzenie roszczeń i odzyskanie środków przez użytkowników może być w takiej sytuacji niemożliwe. Ryzyko związane z brakiem gwarancji. Środki utrzymywane w „walutach” wirtualnych nie są gwarantowane przez Bankowy Fundusz Gwarancyjny, gdyż nie są one depozytami bankowymi. Ryzyko związane z brakiem powszechnej akceptowalności. „Waluty” wirtualne nie są powszechnie akceptowalne w punktach handlowo-usługowych. Nie są też prawnym środkiem płatniczym ani walutą. Oznacza to, że podmioty gospodarcze nie mają obowiązku akceptowania płatności w „walutach” wirtualnych, nawet jeżeli wcześniej je akceptowały. Ryzyko związane z możliwością oszustwa. Niektóre oferowane formy inwestowania w „waluty” wirtualne mogą mieć charakter piramidy finansowej, co – dodatkowo ze względu na opisane wyżej specyficzne rodzaje ryzyka – może w krótkim czasie doprowadzić do utraty środków finansowych inwestora. Jeżeli tego typu sytuacja będzie miała miejsce w Polsce, jedyną formą ochrony będzie postępowanie karne, bowiem żadne polskie instytucje ochrony inwestorów czy konsumentów (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Komisja Nadzoru Finansowego) nie mają prawnych możliwości pomocy. Znacznym utrudnieniem w dochodzeniu roszczeń jest to, że podmioty obracające „walutami” wirtualnymi działają w różnych krajach, o różnym stopniu ochrony użytkowników. Ryzyko związane z dużą zmianą ceny. Dotychczas ceny „walut” wirtualnych charakteryzowały się wysoką zmiennością. Pojedyncze transakcje „walutami” wirtualnymi mogą istotnie wpływać na kształtowanie się ceny.
    Nick tymczasowy

24.06.2019 18:08

Ma ktoś info jaka sytuacja w back office? W sensie raportowanie do managementu, forecasty itp. Jak atmosfera, zarobki i szanse rozwoju?
    Tomasz z Szydłowca

08.04.2019 12:28

co do przejęcia spraw z GETBACK. wraz ze sprawami przejda tez do was ludzie/. Czy po zatrudnieniu 90% składu z Getback będziecie zwalniać swoich dotychczasowych pracowników?

10.04.2019 04:11

po co mają przechodzić ludzie z getback, jak z tych spraw i tak ciężko będzie cokolwiek odzyskać?
    zainteresowana

28.03.2019 12:29

Mam pytanie, jak wygląda praca na stanowisku Inspektor ds. korespondencji ? I co to znaczy atrakcyjne godziny pracy?
    Zainteresowana 2

04.04.2019 07:22

Możesz napisać coś więcej? Jak wyglądają zarobki? Umowa o pracę od początku? Benefity rzeczywiście od początku?

05.04.2019 12:53

70% tej korespondencji mogłoby w ogóle nie wychodzić, bowiem jest zwykłym szukaniem frajera i naciąganiem ludzi, a wręcz podpada pod art. 286§1 kk w zw. z art. 13§2 kk
    nickt

02.04.2019 21:50

Witam. Czy ktoś może coś powiedzieć o pracy w dziale restrukturyzacji? I ogólnie o zarobkach? Śmieszne, czy jakiś poziom godności można osiągnąć?
    Nono

29.03.2019 12:04

Ten z tatoo na łapach, bez matury, został kierownikiem terenu?
    Jola

02.04.2019 20:24

Serio?! Którego?! ????
    Paweł

11.03.2019 21:56

A co się stało z Muminkiem? Smuteczek ????
    Mim

19.03.2019 21:02

Jest coraz większy ????pączek bez rączek ????????????????
    Jack

11.03.2019 21:52

Hoist na Bema?! Czyli się jednak udało. Szkoda, że pieniądze wywalają na nową siedzibę a nie na kompetentną kadrę. Zwłaszcza w terenie.
    ARTURRRRO pączek

12.03.2019 21:11

O tak udało się , bo w końcu nie jesteś już kompetentną kadrą, tylko bezrobotny pisarzem goworkowym. Kłamał aarrttuurro wszystkich naokoło. Wszystkie drogi prowadzą do Białegostoku. Tam się sprawdzisz.
    Lechu

30.12.2017 11:44

PROSZĘ O INFO NA TEMAT PRACY WINDYKATOR TERENOWY CHODZI MI O NARZĘDZIA DO PRACY UMOWA PENSJA I ILE MOŻNA REALNIE PREMI ZROBIĆ DZIĘKI
    26_26

08.02.2019 05:26

On nie pracuje, on troluje. Jest smętnym kootasem zakompleksionym na maxa. Chciałby zarabiać na poradach prawnych, ale nie ma szczęścia i opluwa frustrat wszystkich pracowników.

25.02.2019 14:48

kuśka ci nie staje i kompleksy uszami ci wychodzą na wierzch, że fikasz tępy niedortyśnięty wiejski głupku? zajmij się robotą zamiast spuszczać się po internetach. i uważaj, żebyś przypadkiem w prokuraturze nie wylądował za działania firemki w kierunku prób wyłudzeń.
    Marta

05.02.2019 22:12

Siedziba firmy i grupy Hoist Polska (Hoist Finance) znajduje się w Sztokholmie, a oprócz Szwecji jej działalność rozciąga się na dziesięć innych krajów w Europie, co czyni firmę prawdziwie międzynarodową organizacją. Jak w takim środowisku odnajdują się osoby obecnie zatrudnione w Hoist Polska? Podzielcie się proszę swoją opinią na forum!

07.02.2019 10:39

co z tego że HOIST działa międzynarodowo? spółka polska to spółka polska i kiszą się we własnym sosie za miskę ryżu, robiąc z siebie pośmiewisko i narażając się na odpowiedzialnoć karną nadstawiając karku przy wypełnianiu rozkazów. zagranicę i międzynarodowe towarzystwo to sobie mogą w serialach tv zobaczyć.
    Wiola2103

01.02.2019 19:39

Krętacze Tzw.Nachodzenie w domu , telefony , windykator nie chciał się przedstawic ale pozyskalismy dane smsm pozniej ... Prawdopodobnie próba wyłudzenia gdyż na wystosowane pisma zawsze oddzwaniali przełanczali ciągle do kogos innego i nie chcą pisemnie nam odpowiedzieć ...( chciałabym się dowiedzieć czy ktoś miał podobnie a jest pewien że zadłuzenia nie posiada)☕☕☕ Moje sugestie dla Hoist Polska sp. z o.o.: Prosze na przyszłosc starac się do ludzi miec inne podejscie i udowodnic swoje wypowiedzi
    Poznajmy się z GB :-)

29.11.2018 22:04

Pewnie wiele pytań i obaw...

06.12.2018 13:18

ciekawy argument. tylko kto będzie płacił temu pogłowiu, skoro HOIST ledwo na swoich wyrabia?
    Cccccgggg

15.01.2019 15:03

Wiadomo coś czy dalej nic?
    Anetka

30.12.2018 23:43

W terenie bez zmian. 2 tysiące i do budy. Wcielasz ludziom kit, że muszą płacić dług z 95tego roku.
    Janinka

31.12.2018 17:26

Ale psy i suki ujadają , oj nie udało się przetrwać nic nie robiąc. Sprzątanie już przynosi korzyści. Spokojnego i samotnego sylwestra życzymy Anetceeeeeeeeeee....................

31.12.2018 18:15

nie tylko wciskasz ściemę o starociach. jest ciekawiej: powództwa wytoczone przez HOIST - oddalone. tymczasem zaczynają słać listy, że... dług wymaga spłaty ha ha ha. klient dzwoni na infolinię i uświadamia baranom że dług nie istnieje, lecz do tych tępych łbów nie dociera nic. i wysyłają terenowych na adresy aby ci robili z siebie pośmiewisko i narażali się na zarzuty z art. 286§1 kk w zw. z art. 13§1 kk
    Były

21.11.2018 23:34

Co tam się w Hoiście odjaniepawla? Jest sens wracać do terenu?
    fffryderyk

22.11.2018 16:01

Stoisz przed dwoma bramami, z których jedna prowadzi do wyjścia natomiast druga do przepaści. Przed bramami stoi dwóch strażników, z których jeden kłamie a drugi mówi prawdę. Pytanie: Jak sformułujesz tylko jedno pytanie, które zadając tylko jednemu strażnikowi uzyskasz odpowiedź, która prowadzi do wyjścia? 'Którą bramę wskazałby twój kolega, gdybym zapytał go o wyjście?'
    PRAWDZIWY DZIAŁACZ

01.07.2018 08:50

Związki nie są po to, by się o nich ciągle mówiło i było głośno, lecz po to by skutecznie działały. Wywalczyły ostatnio m. in. wodę dla pracowników. A ich praca dopiero się rozpoczyna.....
    kac

15.07.2018 11:22

nie ma wody na pustyni , piję bo muszę bo tak mi każą

18.10.2018 12:09

za moich czasów woda była(lanie wody też) i to zawsze widać sporo się zmieniło.... w wc tez woda zawsze była ale niektórzy rzadko jej używali zaniechując spłukiwania po sobie ..a ogólnie było ok ale to nie był taki moloch jak teraz Większa firma to i porządek trudniej utrzymać ale Pzycze szczerze powodzenia...

02.09.2018 12:06

Pytałem o ludzi od wymuszeń, których prawdopodobnie zatrudniają firmy windykacyjne lub wynajmują tych ludzi z zewnątrz. Dlaczego nikt nie odpowie. Z waszych wypowiedzi wynika, że znacie temat. Boicie się o tym mówić?, może wreszcie trzeba z tym zrobić porządek. Pozdrawiam
    Testoviron

10.09.2018 18:18

Zdecyduj sie - w innym poscie pytasz sie wprost ile takie osoby "od wymuszen" zarabiaja, natomiast w tym, ze prawdopodobnie windykacja korzysta z takich uslug. Nielogiczne.

16.09.2018 11:41

Może chciałbym pracować??????, ale za mało wiem o tym systemie.

02.08.2018 17:46

07.09.2018 21:37

Może odpowiedź na moje pytania. Pozdrawiam

28.05.2018 11:33

A dlaczego zwolniono Pana dyrektora RG...?
    pinokio

26.07.2018 21:59

Bo nie był Robin Hoodem: ), wręcz odwrotni, zabierał biednym i inwestował w siebie :))))
    stream

29.08.2018 13:41

było za ciepło może ;-)

22.08.2018 21:10

TLEN

24.08.2018 08:33

Chodziło o szeroko ustnego. UFF jak dobrze ze go już nie ma. Firma przestaje być przechowalnią TROLi. YUPIII YUPII YUPII

Zostaw merytoryczną opinię o Hoist Polska sp. z o.o.