Nie polecam firmy Sylbud / usług pana Sylwestra Orzechowskiego, NIP: 5271055352.
Firma podjęła się wykonania wylewki jastrychowej w lokalu mieszkalnym. Pan Sylwester przyjechał z ekipą i prace rozpoczęto od razu, jednak finalny efekt był, w mojej ocenie, bardzo zły.
Największy problem polegał na tym, że wykonawca nie przygotował prawidłowo podłoża: nie zostało ono zagruntowane ani odpowiednio oczyszczone z luźnych elementów. Następnie została wylana wylewka jastrychowa, mimo że — zgodnie z informacjami producenta materiału — powinna mieć określoną minimalną grubość. W przypadku podłogi pływającej producent wskazywał konieczność wykonania warstwy o grubości minimum 4 cm. Tymczasem wylewka została wykonana miejscami na grubość poniżej 1 cm, na styropianie, czyli w układzie podłogi pływającej.
Na moje uwagi wykonawca odpowiadał, że „robi to od 30 lat” i że nie mam się martwić. Niestety efekt pokazał, że zalecenia producenta i zasady sztuki budowlanej nie zostały uwzględnione. Wylewka popękała, a w niektórych miejscach uszkadzała się nawet pod naciskiem buta.
Wykonawca próbował później naprawiać sytuację — łatał pęknięcia i w jednym miejscu ponownie wylał fragment podłogi. Nie rozwiązało to jednak problemu. Podczas oględzin obecny był profesjonalny rzeczoznawca, który stwierdził, że wylewka nie została wykonana zgodnie ze sztuką budowlaną i nadaje się do zerwania oraz wykonania od nowa. Pan Sylwester nie potraktował tej opinii poważnie i nie podjął skutecznych działań naprawczych.
Dodatkowym problemem jest kwestia rozliczenia. Pomimo wykonania usługi pan Sylwester nie chce wystawić faktury. Tłumaczył to m.in. zawieszeniem działalności oraz tym, że fakturę miałby wystawić jego syn. Do dziś sprawa nie została rzetelnie wyjaśniona.
Podsumowując: w mojej ocenie usługa została wykonana nieprofesjonalnie, niezgodnie z zaleceniami producenta materiału i bez właściwej reakcji na zgłoszone wady. Zdecydowanie nie polecam.