Sam proces rekrutacyjny, prowadzony przez zewnętrzną agencję, niestety należał do mniej uporządkowanych doświadczeń rekrutacyjnych, z jakimi miałam do czynienia - pojawiały się braki komunikacyjne i pewien chaos organizacyjny. Warto jednak zaznaczyć, że firma zrezygnowała już ze współpracy z tą agencją i obecnie rekrutacje prowadzone są przez wewnętrzny zespół HR.
Firma jest stosunkowo nowa na lokalnym rynku, a wiele procesów zostało przeniesionych bezpośrednio ze Szwecji i obecnie jest dostosowywanych do realiów tutejszego oddziału. W związku z tym momentami można odczuć pewne zamieszanie organizacyjne, jednak daje to jednocześnie realny wpływ na kształtowanie procesów i sposobu działania firmy w przyszłości.
Team Managerowie są otwarci, wspierający i chętni do rozmowy oraz wdrażania sugestii pracowników. Nadal odczuwalne jest również duże wsparcie ze strony zespołów ze Szwecji - zawsze można liczyć na pomoc, odpowiedzi na pytania czy możliwość dodatkowych szkoleń.
Obszarem wymagającym jeszcze dopracowania jest współpraca między zespołami, jednak wynika to głównie z etapu rozwoju organizacji. Myślę, że wraz z lepszym poznaniem kompetencji i zakresów odpowiedzialności poszczególnych działów komunikacja będzie się stopniowo poprawiać.
Kiedy rozpoczynałam pracę, pakiet benefitów był dość ograniczony, natomiast obecnie widać wyraźne zmiany na plus. Rada pracowników działa aktywnie, a pracownicy mają możliwość zgłaszania własnych pomysłów i sugestii.
Na tle innych korporacji, w których wcześniej pracowałam, bardzo doceniam atmosferę - jest spokojniejsza, bardziej przyjazna i pozbawiona nadmiernej presji czy „wyścigu szczurów”, co pozytywnie wpływa na komfort pracy.
Minusem może być natomiast podejście firmy do kandydatów z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia - organizacja preferuje osoby dostępne szybciej, przez co prawdopodobnie część wartościowych kandydatów została wykluczona z procesu.