PsycheHelper202422.01.2026 23:51
Po pewnym czasie pracy w tej organizacji muszę uczciwie przyznać, że nie jest to miejsce, które mogę polecać przyszłym kandydatom, szczególnie specjalistom z branży pomocy psychologicznej.
Komunikacja na bardzo niskim poziomie – to główny problem, który utrudniał codzienne funkcjonowanie. Przełożeni rzadko mówili wprost, czego dokładnie oczekują od zespołu.
Brak przejrzystych zasad i reguł – firma nie wypracowała czytelnych procedur działania. Nie odbywały się regularne spotkania, podczas których kierownictwo informowałoby cały zespół o bieżących priorytetach, zmianach czy oczekiwaniach. Trzeba było domyślać się, co jest akurat ważne i w jakim kierunku zmierza organizacja.
Niepokojące praktyki kadrowe – zdarzały się sytuacje, w których osoby były zwalniane z powodów oficjalnie podanych jako merytoryczne, choć w rzeczywistości chodziło po prostu o pozbycie się niewygodnego pracownika. Tego typu działania budzą poważne wątpliwości co do uczciwości i kultury organizacyjnej firmy.
Zbyt biznesowe podejście do pracy terapeutycznej – kierownictwo traktuje pracowników w sposób czysto komercyjny, nie rozumiejąc specyfiki zawodu psychoterapeuty czy psychologa. Oczekuje się przede wszystkim realizacji wizji pomocowej narzuconej odgórnie, bez uwzględnienia profesjonalnej autonomii specjalistów. Zapomina się o podstawowej zasadzie: zadowolony i wspierany pracownik to zadowolony klient. Tym bardziej że w tej branży nieuniknione jest spotykanie niełatwych przypadków, które wymagają odpowiedniego wsparcia ze strony pracodawcy – a tego tutaj brakuje.
Jeśli ktoś rozważa aplikację, warto bardzo dokładnie przyjrzeć się podczas rekrutacji temu, jak wygląda komunikacja wewnętrzna, jakie są realne zasady współpracy oraz czy organizacja rozumie specyfikę pracy w zdrowiu psychicznym.