Pracuję w EDF Partners jako samodzielny księgowy i mam pod sobą młodszych księgowych oraz asystentów. Z mojej perspektywy dużym plusem jest to, że firma faktycznie daje możliwość rozwoju, a nie tylko mówi o nim na rozmowie rekrutacyjnej.
W firmie działa osobny dział księgowości oraz dział kadr i płac, więc przy bardziej złożonych sprawach można też korzystać z wiedzy osób specjalizujących się w danym obszarze. Samo szefostwo ma bardzo dużą wiedzę merytoryczną i, co ważne, chętnie się nią dzieli. Jeżeli pojawia się trudniejszy albo nietypowy temat, można go normalnie skonsultować i dostać konkretne wsparcie.
Duży nacisk kładziony jest na automatyzację księgowości i usprawnianie codziennej pracy. Pracujemy praktycznie bez dokumentów papierowych. Klienci wysyłają dokumenty przez Kancelarię lub eSZOK. Dla mnie jest to duża zmiana na plus w porównaniu z firmami, w których pracowałem wcześniej. Odpada drukowanie faktur, układanie ich w segregatorach i sporo innych typowo technicznych czynności, które zabierają czas. Dzięki temu więcej czasu można poświęcić na merytoryczną pracę z klientami, analizę problemów i rozwijanie swojej wiedzy.
Firma wykupuje również dostęp do popularnych platform szkoleniowych, więc jeżeli ktoś chce poszerzać swoje kompetencje, ma do tego sporo możliwości. Na plus oceniam też podejście do awansów. W pierwszej kolejności firma stara się rozwijać osoby, które już są w zespole, zamiast od razu szukać kogoś z zewnątrz.
Sam zakres pracy jest dość szeroki, ponieważ obsługujemy klientów z wielu różnych branż. Dzięki temu nie ma monotonii i cały czas pojawiają się nowe tematy czy bardziej nietypowe zagadnienia do rozwiązania.
Po okresie wdrożeniowym można pracować hybrydowo, co jest dużym udogodnieniem szczególnie dla osób takich jak ja, które mieszkają na obrzeżach Warszawy albo dojeżdżają z okolicznych miejscowości. Samo biuro znajduje się w centrum Warszawy, blisko metra i stacji kolejowych, więc również w dni pracy stacjonarnej dojazd jest wygodny.
Od kiedy tutaj pracuję, firma wyraźnie się rozrosła i zwiększyła się liczba pracowników, ale mimo tego nie zrobiła się z tego korporacja. Nadal panuje normalna, swobodna atmosfera i nie ma dużego dystansu między ludźmi. W firmie pracują osoby w różnym wieku i z różnym doświadczeniem, ale z każdym można się dogadać, zapytać o pomoc czy po prostu normalnie porozmawiać.
Ogólnie z mojej perspektywy jest to dobre miejsce dla osób, które chcą rozwijać się w księgowości i nie chcą stać w miejscu.