⚠️ OSTRZEŻENIE PRZED WSPÓŁPRACĄ Z ALDOM COMPANY ALAN KINGSFORD ⚠️
Moje doświadczenie z firmą Aldom Company Alan Kingsford było skrajnie negatywne, wyjątkowo obciążające i w pełni udokumentowane. Opinia dotyczy realizacji remontu mojego mieszkania.
1. Niewykonanie opłaconych prac
Pomimo terminowych płatności część prac nie została w ogóle wykonana, a część wykonano wadliwie i niezgodnie z ustaleniami, co wymaga ponownego wykonania przez inną firmę. Już na tym etapie było jasne, że standardy profesjonalizmu nie zostały zachowane.
2. Przerwanie remontu przed zakończeniem
Realizacja została przerwana przez Aldom Company Alan Kinsford a mieszkanie pozostawiono w stanie uniemożliwiającym normalne użytkowanie. Nie otrzymałem formalnego zakończenia współpracy ani jakiegokolwiek rozwiązania zgłoszonych problemów. Zostałem pozostawiony z niedokończonym remontem i brakiem odpowiedzialności po stronie wykonawcy.
3. Opóźnienie o ponad 4 miesiące
Prace przekroczyły ustalony termin o ponad 4 miesiące, bez wyjaśnienia przyczyn, bez nowego harmonogramu i bez skutecznej komunikacji. Tak znaczące opóźnienie spowodowało dodatkowe koszty i poważne utrudnienia w korzystaniu z mieszkania.
4. Brak pełnego rozliczenia środków
Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem pełnego rozliczenia części przekazanych pieniędzy na materiały oraz prace niewykonane. Brak transparentności finansowej był jednym z najbardziej niepokojących elementów współpracy.
5. Chaotyczna organizacja i brak nadzoru
W mieszkaniu pojawiły się trzy różne ekipy, o których zmianach nie byłem w ogóle informowany. Każda wskazywała na błędy poprzedniej. Taki poziom chaosu organizacyjnego doprowadził do licznych usterek i konieczności ponownego wykonania wielu robót. Brak nadzoru był widoczny na każdym etapie.
6. Uszkodzenia wyposażenia i brak rozliczenia materiałów
W trakcie prac uszkodzono m.in. meble, podłogę i łóżko poprzez nienależyte zabezpieczenie mienia. Część materiałów została zmarnowana lub nie została rozliczona, a do dziś nie otrzymałem pełnej informacji o ich wykorzystaniu. Szkody materialne są realne i będą wymagały dodatkowych nakładów finansowych.
7. Ekspertyza techniczna
Niezależny inżynier wykazał 50 usterek, w tym błędy zagrażające bezpieczeństwu (np. wadliwy montaż grzejników oraz nieprawidłowa instalacja prysznica, grożąca zalaniem mieszkania). To potwierdziło, że problemy nie były „subiektywną oceną”, lecz obiektywnymi nieprawidłowościami.
8. Brak reakcji na wezwanie do usunięcia usterek
Pomimo pisemnego wezwania prace nie zostały dokończone ani poprawione. Brak jakiejkolwiek reakcji ze strony wykonawcy zmusił mnie do podjęcia działań naprawczych we własnym zakresie.
9. Projekt umowy zawierał niekorzystne zapisy
Przedstawiony projekt umowy zawierał postanowienia ograniczające odpowiedzialność wykonawcy i przenoszące ryzyko na klienta. Zażądałem ich usunięcia przed podpisaniem, jednak — jak pokazuje przebieg realizacji — samo usunięcie tych zapisów nie przełożyło się na rzetelne wykonanie prac ani wywiązanie się z obowiązków wynikających z umowy
10. Sprawa kierowana na drogę sądową
Ze względu na skalę nieprawidłowości przygotowuję pełną dokumentację i kieruję sprawę na drogę sądową. Równolegle pozostaję w kontakcie z innymi klientami, którzy również zgłaszają problemy związane ze współpracą z Aldom Company Alan Kingsford.
PODSUMOWANIE
Na podstawie mojego doświadczenia nie widzę żadnych przesłanek, aby Aldom Company Alan Kingsford zasługiwał na zaufanie przy jakichkolwiek pracach remontowych. Poziom realizacji, organizacji i odpowiedzialności, którego doświadczyłem, jednoznacznie wskazuje, że współpraca z tą firmą wiąże się z realnym ryzykiem i konsekwencjami, których klient nie powinien ponosić.
Jeżeli ktoś z Państwa również doświadczył problemów we współpracy z Aldom Company Alan Kingsford, proszę o kontakt — każda informacja może mieć znaczenie w dalszych działaniach.