Chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem związanym ze współpracą z firmą przedstawiającą się jako West Wind ( to również firma Pana Kamila Stecury). Z informacji, które otrzymałem, firma miała wcześniej działać pod nazwą Z Tech System, jednak podczas weryfikacji nie znalazłem numeru KRS ani innych danych potwierdzających możliwość legalnego delegowania pracowników za granicę. Panie Managerki to Pani Joanna oraz Magdalena, które stwarzają dobre pozory.
Z moich obserwacji wynika również, że firma często zmienia pracowników – czasem nawet co tydzień – co może sugerować dużą rotację. W moim odczuciu mogło to utrudniać orientację w sytuacji oraz budowanie stabilnego kontaktu. Zdarzało się także, że pojawiały się różne zarzuty wobec pracowników, takie jak rzekome problemy z alkoholem na budowie czy oskarżenia o kradzież sprzętu. W mojej opinii mogło to służyć uzasadnieniu nakładania kar finansowych, co sprawiało wrażenie prób dodatkowego obciążania pracowników kosztami, być może z powodu trudności z terminowym regulowaniem wynagrodzeń.
W moim przypadku pojawiły się problemy z wypłatą należności, a kontakt z wykonawcą stopniowo się urwał. Firma posługiwała się danymi, które – według moich ustaleń – nie zgadzały się z publicznymi rejestrami (m.in. NIP oraz adres korespondencyjny). Dodatkowo część korespondencji odbywała się z adresów e-mail sugerujących nazwę „Solarwork”. Być może dlatego podmiot przedstawiał się jako West Wind, choć nie mogłem potwierdzić tych informacji w oficjalnych bazach.Przelewy, które otrzymałem, pochodziły z prywatnego konta, co wzbudziło dodatkowe wątpliwości. Próby windykacji nie przyniosły rezultatu, a kontakt z biurem również się urwał.
Opisuję tę sytuację wyłącznie na podstawie własnych doświadczeń i ustaleń, aby inni zachowali ostrożność i dokładnie weryfikowali dane podmiotów przed nawiązaniem współpracy.