Na plus zdecydowanie zasługuje atmosfera, ludzie są naprawdę super. Fajne relacje w zespole, wsparcie między pracownikami, sporo śmiechu mimo trudniejszych dni. To właśnie współpracownicy sprawiali, że chciało się przychodzić do pracy..
Z drugiej strony, ciężko było nie odczuć braku docenienia. Wymaga się sporo, ale niestety nie zawsze idzie za tym adekwatne wynagrodzenie czy konkretna motywacja. Systemy prowizyjne zmieniały się co chwilę i raczej w kierunku mniej korzystnym dla handlowców.
Mam też wrażenie, że firma od dłuższego czasu szuka odpowiedzi nie tam, gdzie trzeba, zamiast zastanowić się nad szerszą strategią czy podejściem do sprzedaży, cała uwaga skupia się na szkoleniu handlowców, jakby to oni byli problemem.
Przykro patrzeć, jak wielu zaangażowanych i kompetentnych pracowników z czasem traciło motywację, bo ich starania nie były zauważane. Wiele osób mówiło wprost, że rozważają odejście – i niestety, część z nich rzeczywiście odeszło.
Podsumowując: doświadczenie cenne, zespół świetny, ale potencjał firmy nadal niewykorzystany.