Opinia dotyczy wyłącznie pracy na magazynie i przy obsłudze zwrotów — nie mam doświadczenia na stanowisku specjalisty e-commerce, więc nie wypowiadam się na temat warunków pracy na tym stanowisku.
Jeżeli aplikujecie na stanowisko magazyniera lub do obsługi zwrotów, to ogólnie nie polecam tego pracodawcy, choć w tym przypadku niestety bardziej pasuje słowo „prywaciarz”.
Wymagania są wysokie w zamian za nieadekwatnie niską wypłatę. Nawet jeśli wyrabiacie się z pracą, wszystko jest robione na bieżąco i nie ma żadnych opóźnień, i tak może pojawić się problem, że robicie za mało paczek na godzinę. Liczy się przede wszystkim statystyka, a nie to, czy faktycznie praca jest wykonana na czas i bez zaległości.
Jeżeli jest mniej paczek do zrobienia i myślicie, że możecie pozwolić sobie na spokojniejsze tempo, to tutaj niekoniecznie. Tempo pracy nadal musi być wysokie, bo najważniejsze są wyniki.
Nie dajcie się również zwieść określeniu „praca lekka” w ogłoszeniu. Sama praca rzeczywiście nie jest ciężka fizycznie, ale jest jej natłok i wymaga szybkiego tempa. Praca nadprogramowa jest praktycznie niezauważalna i niedoceniana.
Jeżeli idziecie tam jako pomoc na święta, to współczuję obowiązkowych nadgodzin i pracy w weekendy. Często dochodzi również presja, szczególnie gdy kurierzy czekają na przygotowanie swoich paczek.
Plusy:
- szybka wypłata, zawsze na czas,
- fajna ekipa,
- dobra atmosfera,
- można zrobić sobie przerwę bez pytania nikogo.
Minusy:
- niskie zarobki,
- wymagania nieadekwatne do wynagrodzenia,
- presja na wyniki,
- natłok pracy.